Alvás: Nicole Stevens arról, hogy miért kell a jó alvást az életed egyik fő prioritásává tenni, és hogyan tudod ezt megvalósítani

Jake Frankel interjúja, megjelent az Authority Magazine-ban, 2024.02.02.

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Alvás: Nicole Stevens a doTERRA-tól arról, hogy miért kell a jó alvást az életed egyik fő prioritásává tenni, és hogyan tudod ezt megvalósítani

Következetes alvási ütemterv: A naponta azonos időben történő lefekvés és ébredés segít szabályozni a szervezet belső óráját. Képzeljünk el például egy személyt, nevezzük Sarah-nak, akinek korábban rendszertelen alvási rendje volt. A szigorú lefekvési és ébredési idő meghatározásával Sarah azt tapasztalta, hogy a szervezete alkalmazkodott, és gyorsabban kezdett elaludni, és felfrissültebben ébredt.

A jó alvásnak nagyon sok fizikai, érzelmi és mentális előnye van. Mégis, a sok figyelemelterelő tényező miatt sokunk számára rendkívül nehezen elérhetővé vált, hogy időben lefeküdjünk aludni és eleget pihenjünk. Miért olyan fontos az alvás, és hogyan tehetjük azt prioritássá?

Ebben az interjúsorozatban "Alvás: Miért kellene a jó alvást életed egyik fő prioritásává tenned, és hogyan érheted el, hogy ez megtörténjen" címmel beszélgetünk orvosi és wellness szakemberekkel, alvásszakértőkkel, valamint alvási kiegészítőket értékesítő üzleti vezetőkkel, hogy megosszák tudásukat és tapasztalataikat arról, hogyan teheted a jó alvást életed egyik prioritásává.

Az interjúsorozat részeként Nicole Stevensszel volt szerencsénk interjút készíteni.

Dr. Nicole Stevens jelenleg a doTERRA International klinikai kutatásért felelős alelnökeként dolgozik, I-IV. fázisú klinikai vizsgálatokat végez a növényi étrend-kiegészítőkkel, a táplálékkiegészítők és gyógyszerek kölcsönhatásaival, a gén- és fehérjeexpressziós vizsgálatokkal, valamint a növényi kivonatok farmakokinetikájával kapcsolatban embereken. Végzettségét tekintve a Brigham Young Egyetemen szerzett diplomát műszaki szövegírásból, a Brigham Young Egyetemen botanikából, a Miami Egyetemen biokémiából és molekuláris biológiából doktorált, jelenleg pedig a Purdue Egyetemen szerez M.P.H. fokozatot. Nicole tanúsított vezető kutató (ACRP, 2020-tól jelenleg); tanúsított klinikai kutatási szakember (SOCRA, 2020-tól jelenleg); tanúsított klinikai orvosi asszisztens (2020-tól jelenleg); tanúsított flebotomia technikus (2018-tól jelenleg); és tanúsított elektrokardiogram technikus (2020-tól jelenleg).

Mielőtt beleásnánk magunkat, olvasóink szeretnék "megismerni" Önt. Mesélnél nekünk egy kicsit a hátteredről és a történetedről?

Örömmel! Fiatalon kezdtem el érdeklődni a tudományok iránt, miután 12 éves koromban megnyertem az első tudományos kiállításomat. Az egyetemi és a főiskolai diplomám a természetes termékek - növények és az általuk termelt csodálatos vegyületek - tanulmányozásának irányába mutatott. Pályafutásom során rákkutatással, étrend-kiegészítők fejlesztésével és klinikai kutatással foglalkoztam, némi tanítással elszórtan. A legkedvesebb óráim az egyetemi kémia alapképzési kurzusok. A kémia az élet, és szeretem mind a kíváncsi elméknek tanítani, mind a klinikai tanulmányaim során felfedezni. A jelenlegi munkám, amely azzal foglalkozik, hogy a táplálékkiegészítők hogyan hatnak a szervezet biokémiájára, egy álommunka.

Meg tudna osztani velünk egy történetet arról, hogy mi vezetett erre a bizonyos karrierútra?

Egyetemi hallgatóként több botanikai órát is felvettem, mert mindig is szerettem a növényeket, a természetet, a túrázást és a természetet. Növényekkel kapcsolatos projektet kellett készítenünk. A projektemet arról írtam, hogy a növények hogyan reagálnak a stresszre a kémiai összetételük megváltoztatásával. Rozmaring növényeket neveltem, és különböző fény-, víz- vagy talajstressznek tettem ki őket; a kísérlet végén kivontam a növények illóolaját, és tanulmányoztam, hogyan változott. Az eredmények lenyűgözőek voltak! Már akkor tudtam, hogy rákattantam, és karrierem hátralévő részében a növényi kivonatokat akartam tanulmányozni.

Megosztaná olvasóinkkal, hogy miért Ön az alvás és a wellness területének szaktekintélye? Véleménye szerint mi az Ön egyedi hozzájárulása a wellness világához?

Már 25 éve tanulmányozom, hogy a növényi kivonatok hogyan kapcsolódnak a wellnesshez, és az első klinikai kísérletemet az alvással kapcsolatban kilenc évvel ezelőtt végeztem. Ez egy olyan terület, amelyet aktívan, egyedülálló szemlélettel kutatunk: hogyan hozhat tartós előnyöket az egészséges életmódbeli szokások és az okos étrend-kiegészítők kombinációja. A klinikai kutatásaink gyakran tartalmaznak mind egy kiegészítőt, mind pedig egy előírt étrendet vagy alvási mintát, hogy tanulmányozhassuk e két elem egészségre gyakorolt hatását. Csapatom és én izgatottak vagyunk, hogy tudomásunk szerint az első olyan klinikai vizsgálatot végeztük el, amely egy természetes termékrendszert vizsgál, és azt, hogy az hogyan befolyásolja az alvásmintákat, a fehérjemarkereket és az epigenetikát.

Van olyan könyv, amely jelentős hatással volt rád? Meg tudsz osztani egy történetet, vagy meg tudod magyarázni, hogy miért hatott rád annyira?

Ó, mennyi könyv volt hatással! Ha ki kellene választanom egy könyvet, amelyet újra és újra elolvasok, valószínűleg az Atlas Shrugged lenne Ayn Randtól. Azt hiszem, azért szól hozzám, mert az alkotókat és újítókat ábrázolja, akik hozzájárulnak az emberiség fejlődéséhez, és azt, hogy ezek a kreatív "szikrák" továbbra is törekednek és ragyognak az elfojtásukra irányuló erőfeszítések ellenére. Tudósként néha én is éreztem ezt. A kutatásomban a kérdések megválaszolására és az innovációra való törekvés az, ami a felfedezésekhez vezet, és remélhetőleg hozzájárul egy jobb társadalomhoz.

Van kedvenc "Life lesson idézeted"? Van egy történeted arról, hogyan volt ez fontos az életedben vagy a munkádban?

Az irodám falán egy idézet lóg, ami így szól: "Mindig vannak virágok azok számára, akik látni akarják őket". -Henri Matisse

Szeretem ezt az idézetet, mert mindent szeretek a virágokban. Gyönyörűek, csodálatos illatuk van, általában, és gyakran a legcsodálatosabb botanikai kivonatokat adják nekünk. De ami ennél is alapvetőbb, az idézet arra emlékeztet, hogy keressem a szépséget, ami mindig megtalálható. Arra emlékeztet, hogy legyek hálás. Az élet néha nehéz lesz, a tapasztalatok durvák lehetnek, de az öröm, a siker és az összes többi "virág", amit az élet kínál, ott van, ha kinyitjuk a szemünket.

Oké, köszönöm mindezt. Most térjünk át az interjú fő témájára. Kezdjük az alapokkal. Mennyit kellene aludnia egy felnőttnek? Van különbség a fiatal, a középkorú és az idősebb emberek között?

Az ajánlott alvásmennyiség életkoronként változik, és nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük ezeket a különbségeket. A felnőttek számára, jellemzően 18 és 64 év közöttiek számára az ajánlott alvás időtartama körülbelül 7-9 óra éjszakánként. Az érett felnőtteknek, nagyjából 65 és 84 év közöttieknek 7-8 óra alvásra kell törekedniük. Amikor az idős, 85 éves és idősebb felnőttekről beszélünk, nekik is előnyös az éjszakánként 7-8 óra alvás. Érdemes azonban megjegyezni, hogy egyéni eltérések léteznek, és olyan tényezők, mint az életmód, az egészségi állapot és a stressz szintje befolyásolhatják az alvásigényt. Végső soron a cél az, hogy az egyének kipihentnek és ébernek érezzék magukat napközben, és az alvás időtartamát az általános jólétükhöz igazítsák, ahogyan az szükséges.

Az órák száma a fő szempont, vagy az az időpont, amikor lefekszel? Például, ha hipotetikusan választhatnánk, hogy este 10-kor fekszünk le és 4-kor kelünk fel, ami összesen 6 órát jelent, vagy 2-kor fekszünk le és 10-kor kelünk fel, ami összesen 8 órát jelent, akkor az egyik jobb választás lenne az egészségünk szempontjából? Meg tudja magyarázni?

Az alvás időzítése igenis számít, és nem csak az órák számáról van szó. Az alvás teljes időtartama és időzítése egyaránt fontos hatással van az egészségre. Az Ön hipotetikus forgatókönyvében általában jobbnak tartják, ha este 10-kor fekszünk le, és hajnali 4-kor ébredünk, még akkor is, ha ez 6 óra alvást biztosít, mintha hajnali 2-kor feküdnénk le, és 10-kor kelnénk fel, ami 8 óra alvást jelent.

Ennek oka a szervezetünk természetes cirkadián ritmusa. A testünk természeténél fogva hajlamos arra, hogy jobban szinkronban legyen a fény-sötét ciklussal, és alvási szokásaink ehhez a ciklushoz igazítása általában pozitívabb hatással van az egészségre. Ha korábban fekszünk le és kelünk fel, az jobban igazodik a biológiai óránkhoz, és támogatja az olyan fontos hormonok felszabadulását, mint a melatonin, amely szabályozza az alvást.

A túl késői lefekvés és a késői ébredés megzavarhatja ezt a természetes ritmust, ami hatással lehet az alvás minőségére és különböző fiziológiai folyamatokra. Nem csak az alvás óraszámáról van szó; az időzítésről van szó, amely optimalizálja a belső testóránkkal való összehangolódást, ami pozitív hatással lehet az általános egészségre és jóllétre.

 



Szakértőként ez talán nyilvánvaló lehet az Ön számára, de úgy gondolom, hogy tanulságos lenne ezt az olvasók számára megfogalmazni. Képzeljünk el egy feltételezett 35 éves felnőttet, aki nem alszik eleget. Miután 6 hónapig szorgalmasan dolgozott rajta, elkezdett jól aludni, és hozzájutott a szükséges alvásórákhoz. Hogyan javul ennek a személynek az élete? Tudna segíteni megfogalmazni néhányat azok közül az előnyök közül, amelyeket ez a személy tapasztalni fog, miután elkezdett eleget aludni? Meg tudja magyarázni?

Az alvási szokások javítása és az elegendő alvás következetes biztosítása számos jelentős előnnyel járhat az ember életében.

Fokozott kognitív funkció: Az elegendő alvás hatására javulnak az olyan funkciók, mint a memória, a koncentráció, a problémamegoldás és a döntéshozatal. Ez a munkahelyi termelékenység növekedését és jobb tanulmányi teljesítményt eredményezhet.

Jobb hangulat és érzelmi jólét: A megfelelő alvás csökkentheti az ingerlékenységet, a hangulatingadozásokat és a szorongást, ami pozitívabb életszemléletet eredményez.

Fizikai egészség: A jobb alvás jobb immunfunkcióval, egészséges gyulladásos reakcióval, jobb emésztéssel és a jelentős egészségügyi állapotok alacsonyabb kockázatával jár. Segíthet a testsúlyszabályozásban és az étvágyszabályozásban is.

A bőr egészsége: A bőr megjelenése és integritása egyaránt szenved, ha nem alszunk eleget. Az elegendő alvás segít a bőrnek fenntartani a hidratáltságot, a véráramlást és a védelmi funkciókat. Bónuszként ez segít a bőrnek fiatalabbnak és simábbnak látszani.

Fokozott energia és éberség: Az elegendő alvás magasabb energiaszintet és jobb éberséget eredményez napközben. Ez jobb fizikai teljesítményt, nagyobb mozgásmotivációt és általános vitalitást eredményezhet.

Stresszcsökkentés: A megfelelő alvás segít a szervezetnek hatékonyabban kezelni a stresszt. Csökkenti a kortizolszintet, a stresszhormont, ami nyugodtabb és rugalmasabb reakciót eredményez a napi stresszhatásokra.

Fokozott kreativitás és problémamegoldás: Ez különösen előnyös lehet a problémamegoldó helyzetekben, akár a munkahelyen, akár a magánéletben.

Jobb kapcsolatok: Az ingerlékenység csökkentése és az érzelmi szabályozás javítása révén a jobb alvás hozzájárulhat a jobb személyközi kapcsolatokhoz. A kapcsolatok ápolásához szükséges energiát és türelmet is biztosíthatja.

Biztonság: Ez különösen fontos a gépeket vagy járműveket kezelők számára.

Hipotetikusan 35 éves fiatalemberünk számára az elegendő alvás hat hónapon át tartó következetes biztosításának pozitív hatása átalakító hatású lehet. Jobb fizikai és mentális egészséghez, jobb teljesítményhez és összességében magasabb életminőséghez vezethet.

Sok dolog nyújt előnyöket, de nem feltétlenül prioritás. Vajon a jó alvást az életünk egyik fő prioritásává kellene tennünk? Meg tudná magyarázni, hogy mire gondol?

Az alvás az általános egészség és jólét egyik alappillére, és fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ahogy korábban említettük, az elegendő és jó minőségű alvás minden mást is jobbá tesz az életben. Az alváshiány vagy a rossz minőségű alvás negatívan hat a fizikai egészségre és a hosszú életre, a kognitív funkciókra, az érzelmi jólétre, a fizikai teljesítményre, a stresszkezelésre, lényegében az élet minden aspektusára.

A jó éjszakai alvás nem csak arról szól, hogy jól kipihentnek érezzük magunkat, hanem arról is, hogy hosszú távú egészségünkbe, kognitív képességeinkbe, érzelmi stabilitásunkba és általános életminőségünkbe fektessünk. Ez az egyik leghatásosabb öngondoskodási gyakorlat, amelyet magunkévá tehetünk, és ha kiemelt prioritássá tesszük, az életünk minden területén mélyreható előnyökkel járhat.

Az igazság az, hogy a legtöbben tudjuk, hogy fontos a jobb alvás. De bár intellektuálisan tudjuk, gyakran nehéz ezt a gyakorlatba átültetni és a mindennapi szokásaink részévé tenni. Ön szerint mi az a 3 fő gátló tényező, ami megakadályoz minket abban, hogy a mindannyiunk által ismert információkat átvegyük, és beépítsük az életünkbe? Hogyan kellene elhárítanunk ezeket az akadályokat?

Véleményem szerint három fő akadály van, amely gyakran akadályozza az embereket abban, hogy az olyan ismereteket, mint például az alvás fontossága, beépítsék mindennapi életükbe. Először is, a fontossági sorrend felállításának hiánya jelentős akadályt jelent. Az emberek elfoglalt életük közepette gyakran nem helyezik előtérbe az olyan öngondoskodási szempontokat, mint az alvás. Sokan úgy érezzük, hogy először mindenki mással kell törődnünk! Amikor azonban az érzelmi vagy fizikai tartalékaink kiürülnek, nehéz másokkal törődni. Ennek az akadálynak a leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy világos célokat és rutinokat alakítsunk ki.

Másodszor, a változással szembeni ellenállás jelentős akadályt jelenthet. Még ha az egyének tisztában is vannak az előnyökkel, a kényelmi zónák és a berögzült szokások miatt ellenállhatnak a változtatásoknak. Úgy érezhetik, hogy az életüket már így is elég nehéz egyensúlyban tartani anélkül, hogy még egy dolgot bevezetnének! Ennek kezelése érdekében kezdje apró, kezelhető kiigazításokkal, és fokozatosan építsen ezekre. Egyetlen dolog megváltoztatása, legyen az akármilyen kicsi, ha sikeresen véghezviszik, lehet a szikra, amely meggyújtja a tüzet a nagy változásokhoz.

Végül pedig a mai világban az információ túlterheltsége az uralkodó, ami kihívássá teszi a valóban fontos dolgok megkülönböztetését. Az embereket elárasztják a tanácsok és adatok, ami nyomasztó lehet. Ennek az akadálynak a leküzdése érdekében az egyéneknek a jó hírű forrásokból származó, bizonyítékokon alapuló információkra kell összpontosítaniuk, és fontolóra kell venniük, hogy egészségügyi szakemberektől vagy szakértőktől kérjenek útmutatást.

Az elszámoltathatóság és a támogató rendszerek döntő szerepet játszanak ezen akadályok leküzdésében. A barátok, a család vagy az egészségügyi edzők támogatásának igénybevétele motivációt és bátorítást nyújthat, ami megkönnyíti a kitartó munkát a tudás mindennapi életbe való integrálásában. A célok elérésekor elért sikerek megünneplése szintén nagyszerű módja a motiváció fenntartásának.

Ön szerint ma nehezebb "jól aludni", mint régen?

Úgy vélem, hogy a mai világban egyre nagyobb kihívást jelent a jó alvás. Ehhez a nehézséghez több tényező is hozzájárul. Az első és legfontosabb, hogy a technológia, különösen az okostelefonok és a számítógépek elterjedtsége miatt egyre több időt töltünk a képernyők előtt, gyakran késő éjszakába nyúlóan. A képernyők által kibocsátott kék fény megzavarhatja a természetes alvás-ébrenlét ciklusunkat, ami megnehezíti az elalvást és az alvás megtartását.

Másodszor, a modern élet követelményei, beleértve a hosszabb munkaidőt, a megnövekedett stressz-szintet, valamint az e-maileken és a közösségi médián keresztüli állandó kapcsolattartást, megzavarhatják a lefekvés előtti lazítás és pihenés képességét. Ez a fokozott stressz és az állandóan bekapcsolva lenni mentalitás negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét.

Emellett az életmódbeli és munkamódszerekben bekövetkező változások, például a műszakos munka, a rendszertelen munkaidő és a gyakori hosszú távú utazások megzavarhatják a cirkadián ritmusunkat, ami kihívássá teszi a következetes alvásprogramok kialakítását.

Végül az olyan étrendi tényezők, mint a helytelen táplálkozás, a fokozott koffeinfogyasztás és az étkezési szokások megváltozása, például a késő esti nassolás, szintén zavarhatják az alvást.

Bár az alváskutatás és az alvás fontosságának tudatosítása terén történtek előrelépések, a modern életmódunk által támasztott kihívások gyakran megnehezítik a szervezetünknek az optimális egészséghez és jóléthez szükséges jó alvás elérését.

 

Megosztanád velünk "5 dolog, amit tudnod kell ahhoz, hogy aludni tudj, és felfrissülve, energikusan ébredj"?

1. Következetes alvási ütemterv: Ha minden nap ugyanabban az időpontban fekszel le és kelsz fel, az segít szabályozni a szervezet belső óráját. Képzeljünk el például egy személyt, nevezzük Sarah-nak, akinek korábban rendszertelen alvási rendje volt. Azzal, hogy szigorú lefekvési és ébredési időt határozott meg, Sarah azt tapasztalta, hogy a szervezete alkalmazkodott, és elkezdett gyorsabban elaludni, és felfrissültebben ébredt.

2. Hozzon létre egy pihentető lefekvési rutint: A lefekvési rutin jelzi a szervezetednek, hogy itt az ideje lenyugodni. Egy könyv olvasása, egy meleg fürdő, a kedvenc nyugtató illóolajok diffúziója és a doTERRA Serenity lágygélek szedése része lehet ennek a rutinnak. Gondoljunk csak Damianra, aki régebben késő estig tévézett. Ezt a szokását lefekvés előtt 30 perc olvasással és levendula illóolaj diffúziójával váltotta fel, és idővel jelentős javulást tapasztalt az alvásminőségében.

3. Optimalizálja az alvási környezetet: Az alváskörnyezetnek kedveznie kell a pihenésnek. Ez azt jelenti, hogy a hálószobában sötét, csendes és kellemes hőmérsékletű legyen. Charlotte például sötétítő függönyökbe és fehér zajkeltő gépbe fektetett, hogy nyugodt alvási környezetet teremtsen, és érezhető javulást tapasztalt az alvásminőségében.

4. Korlátozza a képernyő előtti időt lefekvés előtt: A képernyők által kibocsátott kék fény megzavarhatja az alvást. Kathryn, aki korábban lefekvés előtt az okostelefonját nyomkodta, elkezdett átállni arra, hogy helyette egy fizikai könyvet olvasson. Ez a változás lehetővé tette számára, hogy gyorsabban elaludjon és mélyebb alvást tapasztaljon.

5. Figyeljen a táplálkozásra és a folyadékbevitelre: Kerülje a nehéz ételeket, a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt. Ha késő este nagyot vacsorázol, próbáld meg a legnagyobb étkezést ebédidőre áthelyezni, és meglátod, hogy kevesebb emésztési problémád lesz éjszaka, ami jobb alváshoz vezet. Az anyagcseréd is jobban szereti ezt a fogyasztási mintát!

Ez az "5 dolog" jelentősen javíthatja az alvás minőségét, ha beépítjük a napi rutinba. Fontos megjegyezni, hogy az alvási szokások kialakulásához időre van szükség, ezért a türelem és a következetesség kulcsfontosságú.

Mit tanácsolna annak, aki az éjszaka közepén felébred, és nem tud visszaaludni?

Az éjszaka közepén történő felébredés és az elalvási nehézségek gyakori probléma, és vannak stratégiák ennek kezelésére. Az első és legfontosabb, hogy maradjon nyugodt. Ha stresszel, hogy nem tud visszaaludni, az még nagyobb kihívást jelenthet. Ehelyett próbálja elfogadni, hogy az éjszakai rövid ideig tartó felébredés az alvási ciklus normális része.

Kerülje az óra nézését: Álljon ellen a késztetésnek, hogy gyakran ellenőrizze az időt. Az óra figyelése fokozhatja a nem elég alvás miatti stresszt, ami tovább zavarhatja az elalvás képességét.

Próbálja ki a relaxációs technikákat: Foglalkozzon relaxációs gyakorlatokkal, például mélylégzéssel, progresszív izomlazítással vagy meditációval. Ezek a technikák segíthetnek megnyugtatni az elmét és a testet, így könnyebben visszaalszik.

Csökkentse a fényt: Ha fel kell állnia, hogy kimehessen a mosdóba, vagy bármilyen más okból, tartsa a fényt halványan. Az erős fény jelezheti a szervezetének, hogy ideje felébredni.

Korlátozza a képernyőknek való kitettséget: Kerülje a képernyők használatát, mivel azok kék fényt bocsátanak ki, ami megzavarhatja a belső alvás-ébrenlét ciklust.

Mérlegelje az alvássegítő szereket: Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljon egészségügyi szakemberhez. Ők javasolhatnak altatókat, de ezeket csak takarékosan és orvosi felügyelet mellett szabad használni a függőség elkerülése érdekében.

Ne feledje, hogy az alkalmi éjszakai ébredések normálisak, és az a legfontosabb, hogy képes legyen újra elaludni.

Mit gondol a napközbeni szundikálásról? Jó ötlet, vagy befolyásolhatja az éjszakai alvás képességét?

Nagyszerű kérdések! Mint olyan ember, aki imádja a szundikálást, kíváncsi voltam, hogyan kell megközelíteni őket.

A rövid, jellemzően 20-30 perces nappali szundikálás gyors energialöketet adhat, és javíthatja az éberséget és a termelékenységet. Különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik nem aludtak egész éjjel, vagy akik délutáni energiazuhanást tapasztalnak. A hosszabb nappali szundikálás azonban, különösen a 30 percet vagy egy órát meghaladó szundikálás, potenciálisan zavarhatja az éjszakai alvást. Ha a nap elhúzódik, vagy ha az illető éjszakai alvással küzd, a hosszabb nappali alvás megnehezítheti az éjszakai elalvást. Ez megzavart alvásmintákhoz vezethet, és befolyásolhatja az alvás általános minőségét. Ez egy ördögi körré válik.

Fontos felismerni, hogy a nappali alvás hatása egyénenként eltérő. Vannak, akik napközben is tudnak szundikálni anélkül, hogy ez negatív hatással lenne az éjszakai alvásra, míg másoknál ez megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklusukat. Az időzítés is számít. Általában ajánlatos a nap korábbi szakaszára, ideális esetben a délutáni órákra időzíteni a szunyókálást, hogy minimálisra csökkentsük az éjszakai alvást befolyásoló potenciális interferenciát.

Lényeges, hogy az egyének felmérjék saját alvásigényüket és a nappali alvásra való reagálóképességüket, és ennek megfelelően állítsák be alvási szokásaikat, hogy megtalálják az egyensúlyt a frissítő nappali pihenés és a megszakítás nélküli éjszakai alvás között.

Csodálatos. Már majdnem készen vagyunk. Van olyan személy a világon vagy az Egyesült Államokban, akivel szívesen megreggelizne vagy megebédelne, és miért? Lehet, hogy ő is meglátja ezt, különösen, ha bejelöljük :-).

Szívesen találkoznék Michelle Obama volt first ladyvel. Nemcsak a tartását és a méltóságát csodálom, de rajongok a közegészségügyi kezdeményezéseiért is, amelyek közül sokat tanulmányoztam a közegészségügyi mesterképzésem során. Különösen közel áll a szívemhez a gyermekkori elhízás elleni küzdelmet célzó Let's Move kampány, valamint a Becoming című könyvéből született programok és beszélgetések.

Hogyan követhetik tovább olvasóink a munkádat az interneten?

Követhetnek a LinkedIn-en: Nicole Stevens.

Ez nagyon sokatmondó volt, köszönöm szépen. További sok sikert kívánunk a nagyszerű munkádhoz!

Jake Frankel interjúja, megjelent az Authority Magazine-ban, 2024.02.02.

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

 

Nicole Stevens már Budapesten is előadott, melyről itt írtam beszámolót.

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA promóciók 2024. április

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal