Dr. Nicole Stevens Budapesten I. rész - tanulmányok

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Dr. Nicole Stevens a doTERRA klinikai kutatások igazgatója 4 napot Európában töltött és Budapesten is előadott. 500+ embert érdekelt az előadása annak ellenére, hogy keddi napra esett. Sajnos videófelvétel nem volt engedélyezett, így szöveges összefoglalót készítettem. A képeket köszönöm Hargitai Katának és Szobonya Olivérnek.

 

A tisztaság és az állandóság első számú prioritás a doTERRA olajok esetében. Ezekre épül minden tudományos kutatás. Ez az alap. S mivel a doTERRA megközelítése különbözik, így az jobb is, mint más piaci szereplőké. Ezek megléte mellett érhetjük el azt, hogy a használat során is állandó eredmények születnek.

 

 

Potenciál

Ez mutatja meg, hogy az olajok hogyan viselkednek a testen és a testen belül, azon hogyan reagál és milyen pozitív hatások várhatóak. Az egyik legizgalmasabb kutatás amit a doTERRA végez az a gyógyszerkinetika (farmakokinetika). Megmutatja, hogy a molekulák hogyan mozognak a testen belül és milyen változásokat hoznak létre.

Négy kérdést vizsgálunk: felszívódás, metabolizmus, eloszlás, milyen változást okoz

Felszívódásra példa, sokan ismerik, mikor bőrön alkalmazzuk. Érdekes annak vizsgálata, hogy hogyan történik a felszívódás mikor belélegezzük, vagy lenyeljük az illóolajat. A testünk szereti ezeket megváltoztatni, beépíteni. 

Hogyan változtatja meg?

Mivel a molekulák nagyon aprók, ezért nagyon hamar szétterjednek a testben, de vannak olyan molekulák is melyek tovább tárolódnak, például zsírszövetben. Vannak olyan molekulák melyek hidrofóbok, ezek szeretnek a zsírszövetekben megmaradni. 

A doTERRA-nál a farmakokinetika mind a négy ágát vizsgálják: felszívódás, metabolizmus, eloszlás, változás. Ezeken kívül még dózistanulmányokat is végeznek. Az Amerikában nemrég bemutatott új termékek kapcsán is végeztek dózistanulmányokat, hogy megértsék hogyan is működik. Ezt önkéntesek tesztelték. A kísérlet úgy zajlott, hogy ezek az önkéntesek különböző dózisban használták az olajokat és összehasonlították azokkal akik ál terméket kaptak. Ez volt a MetaPWR Assist tesztje.

Ezeket a dózistanulmányokat elvégzik az összes olajon, melyet bőrön alkalmazunk, belélegzük, vagy belsőleg használunk. Ezek segítenek megérteni, hogy mely az a legkevesebb, illetve legmagasabb dózis amely használható a kívánt hatás eléréséhez. Nagyon fontosak ezek a mutatók, hogy meg tudják nekünk állapítani, hogy hogyan tudjuk biztonságosan használni az olajokat. 

Továbbá időtanulmányokat is végeznek, hogy hogyan használhatóak a termékek. Például belsőleg szeretnénk használni egy olajat. Mikor a legjobb bevenni, reggel vagy este? Hogy jobb, egyszerre az egészet, vagy szétbontva reggel, délben, este.

Ezért kellenek a tanulmányok. Ezek mind segítenek meghatározni egy olaj erejét. S nagyon sok múlik az olaj tisztaságán és állandóságán a potenciál kapcsán. Ezért vannak eltérő információk tanulmányokon belül, ugyanis az alapanyagok tesztelése során nem bizonyultak állandónak és tisztának.

Hatékonyság

Ez az egyik legfontosabb tanulmány amit a doTERRA elvégzett. Miért ennyire fontos ez? Itt merülünk mélyre, hogy hogyan is működnek a testünkben az olajok. Tudjuk jól, hogy ezek az olajok erővel bírnak, élőek és hatékonyak számunkra a testben. Ezek a tanulmányok azért borzasztóan fontosak, mert ezeknek az adatait meg tudjuk osztani szakemberekkel, hogy meggyőződjenek ők is arról, hogy ezek az olajok mennyire fontosak. Amikor elkezdtem évtizedekkel ezelőtt illóolajok kutatásával foglalkozni, az emberek műnek, vagy voodoo-nak gondolták ezt. Az elmúlt 20 évben exponenciálisan növekedett azon publikációk száma az esszenciális olajok valós használhatóságáról. A doTERRA által végre már orvosok és szakemberek is rájönnek arra, hogy az olajokat hatékonyan használhatják arra, hogy az emberek javuljanak. Ezek a hatékonyság tanulmányok ezért ennyire kritikusak. 

 

 

Klinikai kutatások

Ezekben a tanulmányokban emberek által nyert adatokat használnak. A kutatás elején felteszünk egy kérdést, hogy egy-egy olaj hogyan működik együtt a testünkkel. Minden alkalommal engedélyt kell kérnünk egy etikai bizottságtól, mikor önkéntesek bevonásával végzünk tanulmányt. Gondolhatjátok mennyi szabályozás van ezzel kapcsolatban, mikor emberek teszteléséről van szó. Jóváhagyást követően az adatgyűjtés hosszú hónapokat, vagy éveket vesz igénybe. Például a MetaPWR Assist tanulmánya, ami nemrég Amerikában bemutatásra került, két évig zajlott. De olyan tanulmány is van, mely 10 évet ölel fel. Mivel emberekről van szó, nagyon sok variáció lehet a reakciókat illetően. Az adatok begyűjtése után, nyilván időt igényel a kielemzésük. Ez a szakasz szintén hónapokig, évekig is tarthat, mivel NAGYON sok adatot kell kielemezni. A MetaPWR Assist kapcsán 80.000 adatpontot kellett elemeznünk. Végül a tanulmány publikálásra kerül tudományos folyóiratokban. Jelenleg a doTERRA-nál négy ilyen publikáció van előkészítő szakaszban. Mit jelent ez neked? Hogy legyen kézzelfogható bizonyítékod, amit meg tudsz mutatni az orvosodnak. 

 

 

Példa az esszenciális olajok hatékonyságáról

Két tanulmányt láthatunk, mindkettő a levendulával kapcsolatban készült.

Bal oldalon: olyan embereken vizsgálták a levendulát, akik éppen műtétre készültek.

Jobb oldalon: szintén kórházi környezetben való tesztelésről szól. 

A bal oldali azt mutatja, hogy nem, vagy alig volt hatása a levendulának, a jobb oldali viszont azt mutatta, hogy igenis nagy hatása volt. Mi lehet a különbség? Tipp? Igen, az olaj. Megnéztem ezeket a tanulmányokat és semmilyen utalás nincs, hogy milyen fajta levendulát használtak, milyen kémiával rendelkezik a használt levendula, semmi adat arra vonatkozóan, hogy milyen tisztasági tanúsítással rendelkezik. Ez egy elég nagy probléma. Tehát mikor kezünkbe akad egy tanulmány kicsit legyünk szkeptikusak az eredményekkel kapcsolatban. Mikor a doTERRA tanulmányt publikál, mindig mellékelve van az adott olaj kémiai profilja, hogy más szakemberek is pontosan lássák mivel dolgoztunk és értünk el eredményt. 


 

doTERRA tanulmány 2015.

A doTERRA első publikálásai közül. Ez a Serenity kapszuláról készült. Ekkor kerültem a doTERRA-hoz fiatal kutatóként. Eddig a pontig az én kutatásaim abból álltak, hogy mindenféle laboratóriumi kísérletet végeztem illóolajokkal. Aztán a doTERRA-hoz kerülve lehetőségem volt önkéntesekkel, klinikai kutatásokban részt venni. Nagyon izgatott lettem, hogy végre embereken végezhetek kísérleteket és nemcsak a laborban vizsgálhatom az olajokat.

A Serenity lágykapszulák 2015-16. körül lett bemutatva. A termék alapja a levendula illóolaj. Sokan ismeritek a levendulát, hogy milyen kellemes, nyugtató hatása lehet. Ez a tanulmány az alvást vizsgálta, hogy hány órát alszanak, milyen minőségben. A résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki, előtte, utána. A résztvevők fele Serenity kapszulát kapott, a másik fele placebót. Így láthattuk azt, hogy a placebót kapottak közül, ugyanolyan körülményeknél mi változik. Sok esetben doTERRA alkalmazottakon teszteltünk, köztük egyetemistákkal, akiknek nem a legjobb az alvása. Nagyon izgatottan vártuk, hogy milyen hatással van a termékünk. Ilyen tanulmányokban találkozhattok a crossover kifejezéssel, ami azt jelenti, hogy 50% valós terméket kapott, másik fele placebót. Vagy találkozhattok a dupla vak kifejezéssel, ekkor sem a tesztelő, sem a kutató nem tudja, hogy mit ad és kap a páciens. Így semmilyen előítélete nem lehet a résztvevőknek. Újabb kifejezés a placebo kontroll amivel találkozhatsz, szintén azt jelenti, hogy összehasonlító tanulmány készült. Találkozhatsz azzal a kifejezéssel is, hogy véletlenszerűség: mikor véletlenszerűen kezdenek a valós termékkel vagy a placebó szedésével. Ez volt az első valós doTERRA klinikai tanulmány. Nyilván nem meglepő, hogy a résztvevőknek segített az alvásminőségében a Serenity komplex. Arról számoltak be, hogy reggel sokkal kipihentebben és frissebben ébredtek és vannak akik sokkal könnyebben aludtak el. Szubjektív vélemények is érkeztek, hogy milyen általános jó érzésük volt a termék szedése közben. Ez a tanulmány arra ösztönzött minket, hogy további tanulmányokat készítsünk az olajokról. 

 

 

Aromatikus tanulmány

Ez a tanulmány a bergamott olajat vizsgálta. Személy szerint az egyik kedvenc illóolajom. Kémiáját tekintve olyan, mintha a citrom és a levendula gyermeket nemzett volna. Illatolva érzed a citrusos aromát, de ezzel együtt egy virágos illatot is. Ez teszi különlegessé a bergamott illóolajat a citrusok között. A szakirodalomban a relaxálás, nyugalom kapcsán tesznek róla említést. A citrusok felemelő, frissítő érzésükről ismertek. Ezért annyira más a bergamott, mert más a kémiája. Minket az érdekel, hogy hogyan hat az emberekre olyan szituációkban, mely stresszes lehet. Egy olyan helyzet, mint várakozni egy rendelőben. Tehát itt teszteltük. Ezt a kutatást egy mentális egészségügyi központban végeztük, ahol kifejezetten stresszesek lehetnek az emberek. Bergamottra esett a választásunk, mert sokan nem szeretik a levendula illatát, de a bergamottnak citrusos, kellemes illata van. 

Egyes napokon ebben a váróteremben bergamottot párologtattunk, más napokon pedig sima vizet. Mikor az emberek beérkeztek a váróterembe akkor nem tudták, hogy most vizet, vagy az olajat párologtatjuk, ez véletlenszerű volt. Mikor már egy időt eltöltöttek a váróteremben, kitöltöttek egy kérdőívet, hogy hogyan érzik magukat. Ez egy érdekes kísérlet volt, mert mindannyian láthatták, hogy valami párolog, de nem tudhatták, hogy víz, vagy valódi kémiai komponensek is a levegőben szállingóznak. Mit gondoltok, mire jutottunk? Ti szoktatok párologtatni? Megváltoztatja az otthonod környezetét? Sok résztvevő még sosem használt illóolajokat párologtatásra. Érdekes volt olvasni a visszajelzéseiket. Nem meglepő módon arról számoltak be, hogy mennyivel jobban érezték magukat, sokkal kevésbé izgultak, vagy stresszeltek az időpontjukra. Ez nekünk is különleges alkalom volt, mivel ez volt az első, hogy egy orvosi intézményben végezhettünk tanulmányt. Az orvosok is meglepődve tapasztalták, hogy azokon a napokon mennyivel jobb volt a hangulat, mikor bergamottot párologtattak. Ezt az adatok is bizonyították. 



Deep Blue tanulmány

Ebben a tanulmányban olyan embereken kísérleteztünk, akiknek diszkkomfort érzetük volt valamivel kapcsolatban. Ez a kísérlet egy orvosi rendelőben történt. Ez az orvos tagja a doTERRA igazgató tanácsának. Tehát számos orvossal dolgozunk együtt, akik doTERRA termékeket használnak a praktizálásunk során és folyamatos visszajelzéseket adnak az eredményekről. Arra kerestük a választ, hogy a Deep Blue és copaiba együtt hogyan működnek, mikor bemasszírozzuk a bőrünkbe, kezünkbe.

Megnézték, hogy hogyan érzik magukat az emberek tőle és hogyan teljesítenek bizonyos teszteken. Masnit kellett kötniük, vagy különböző gombok nyomogatása volt a feladat. Ahogyan öregszünk a kezünk már nem olyan jól működik. A tanulmány kimutatta, hogy akik Deep Blue-t masszíroztak a kezükbe ügyesebben oldották meg ezeket a teszteket. Időben gyorsabban és könnyebben. Placebóként kék színű krémet használtunk, ha netán az emberek a kék színnel kötötték volna össze. De ez csak kék víz volt, mely nyilván nem tartalmazott semmi olyan kémiai összetevőket, melyek támogatták volna a jobb teljesítményt. Ez nem voodoo, nem varázslat, hanem szimplán a kémiai összetevők eredménye.

Folyamatban lévő tanulmányok

Három farmakokinetika tanulmány van folyamatban: levendula, borsmenta, copaiba. Valamint a fahéj farmakokinetikai elemzése. Ezek tehát arról szólnak, hogy mit okoznak az olajok a bőrön, vagy belsőleg alkalmazva. Tervben van az összes illóolaj tanulmánya. S mivel ezek több hónap, akár évig tartanak, nos, még jó ideig lesz munkánk. :)

Egy jelenleg futó kísérletünkben vizsgáljuk a meditációt és a mindfullness-t esszenciális olajokkal kombinálva. Ez egy rendkívül erőteljes kombináció, mivel az esszenciális olajokat nagyon régóta használják a vallásokban és vallási gyakorlatokban. Ebben a kísérletben két csoport van, egyikük meditál - ami nagyon jó alapból, a másik csoport pedig levendulát inhalál mellé. Ez a projekt már két éve fut és valószínűleg még egy évig eltart amíg megvizsgáljuk a hatásukat. 

A következő a copaiba és a hátfájás kapcsolatát vizsgálja. Nagyon izgatottak vagyunk emiatt, mivel ez egy budapesti orvos és kórház bevonásával zajlik. Ez még covid előtt kezdődött, így kicsit lassan halad. A célja, hogy 300 pácienstől gyűjtsenek adatokat, ami egy igen nagy kísérlet a doTERRA történetében. Az eredmény természetesen publikálva lesz.

Gyömbér

Ezt a kutatást az Egyesült Államokban végezzük, egy olyan klinikával együttműködve, ahol arra kíváncsiak az orvosok, hogy azok a páciensek akik műtéten estek át könnyebben gyógyulnak-e, illetve azokon a kellemetlen tüneteken, amelyeket műtét után éreznek. Ez a nyáron kezdődött és jelenleg is zajlik. 

További kutatások vannak folyamatban a MetaPWR termékekkel kapcsolatban. Általános klinikai kutatások is zajlanak, melyek azt vizsgálják, hogy az esszenciális olajok hogyan képesek segíteni az immunrendszerünket, testünknek más funkcióit és milyen pozitív hatásokat eredményeznek. 

 

 

IV. fázisú, forgalomba hozatal utáni felügyelet

Termék bemutatás után, hogyan teljesít a termék a felhasználóknál. Mindenki aki doTERRA termékeket használ részt vesz ebben, hiszen tapasztaljátok a termékek hatásait és visszajelzést adtok.

Min alapulnak a doTERRA kutatási módszerei:

1. tisztaság

2. állandóság

3. potenciál

4. hatékonyság


Ezek teszik a doTERRA olajait a világ legjobbjává. Ez az amit alátámasztanak a tudományos kutatások.


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Ezen beszámolóm további részeit itt találod:

2. rész - MetaPWR

3. rész - hétköznapi hősök

4. rész - demonstrációk, keverékek

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg