Illóolajok keverésének útmutatója

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel. 

Az illóolaj alapvető definíciója: aromás vegyületeket tartalmazó hidrofób folyadék. Olyan növényi anyagokból származnak, mint a levelek, gyökerek, szárak, magok, gyümölcsök, virágok vagy kéreg. Az "esszenciális olajok" kifejezést azért használjuk, mert a folyadék tartalmazza annak a növénynek az esszenciáját, amelyből származik. Maga az olaj egy rendkívül erős, magas koncentrációjú anyag.

Az illóolajok számos előnye az aromájukkal függ össze. Ha látni szeretnéd, hogy az illóolajokban lévő különböző aromák és vegyi anyagok hogyan hatnak az érzelmeidre, nézd meg az olajok tulajdonságainak kerekét. Más kutatások azonban azt is mutatják, hogy az illóolajok többféleképpen is segíthetnek a szervezetnek. A fiziológiát félretéve, az, hogy egy aroma vonzó-e számodra, vagy sem, a személyes preferenciáktól függ. Honnan tudhatod tehát, hogy tetszeni fog-e neked egy olyan olajkeverék illata, amelyet te magad készítesz? Ez az útmutató segíthet eldönteni.

Először is, az illatokat különböző kategóriákba sorolhatjuk, mint például a fej-, középső (szív) vagy alapjegyek. ("A "jegy" arra utal, hogy az illat általában meddig tart.) A csúcsjegyek gyorsan elpárolognak, és a legrövidebb élettartamúak. A középső jegyek alkotják az illóolajok többségét, és időbe telik, amíg kialakul az illatuk. Az alapjegyek súlyosak és a leghosszabb ideig tartanak, mivel lassan párolognak el.

Vannak illatcsaládok is, amelyek az illóolajokra vonatkoznak. Az alábbiakban ezek közül néhányat felsorolok, valamint azt, hogy milyen "jeggyel" rendelkezik:

Citrus

Az olyan olajokat, mint a vadnarancs, lime, citrom és a bergamott magában foglaló citrus aromák általában könnyen azonosíthatók. Gyümölcsös és tiszta illatuk van, egy kis savanyúsággal. A citrusos jegyek leggyakrabban csúcsjegyek.

Fűszer

A fűszeres olajok gyakran meleg illatúak, és némelyikük kissé balzsamos (ami azt jelenti, hogy az illat kissé gyantás, édes vagy vaníliás tónusú, mint a balzsamecet). Ezek lehetnek közép- és alapjegyek. A fahéj, kasszia, kardamom és a fekete bors néhány példa erre.

Gyógynövény/fű

Szagoltál már valaha fűszerkertet vagy sétáltál már tavasszal egy füves mezőn? Sok gyógynövénynek és fűolajnak pontosan ilyen illata van. Friss és éles, a legtöbb olaj itt általában középső jegy. Ide tartoznak az olyan olajok, mint a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, pacsuli vagy a majoránna.

Fa

A fás illatok a középső és az alapjegyek közé tartoznak. Illatuk földelő és stabilizáló, akárcsak a fák gyökerei, amelyekből származnak. A legtöbb faolaj gazdagnak, fásnak, diósnak vagy édesnek mondható. Az arborvitae (óriás tuja), cédrusfa és a szantálfa jó példák erre.

Virág

A virágos olajok többnyire középső jegyek. Gyakran púderes és lágy illatúak, és nagyon hasonlítanak a virágokhoz, amelyekből származnak. Ide tartoznak az olyan olajok, mint a levendula, geránium és az Ylang Ylang.

Ezenkívül más leírásokkal is találkozhatsz, mint például:

Mentolos: hűvös és friss illatok, mint például a borsmenta vagy a menta. (felső jegyek)

Földes: szinte füstös és földszerű illatú olajok, mint például a Vetiver. (alapjegyek)

Ezután meg kell határoznod, hogy milyen illatkategóriákat szeretsz a saját preferenciáid alapján, aztán itt az ideje a keverésnek. Ne feledd, hogy az azonos illatcsaládba vagy kategóriába tartozó illóolajok általában jól keverednek egymással. De ha kiegyensúlyozott illatot szeretnél, akkor a legjobb eredmény érdekében mindhárom jegyzettípust használni kell a keverékben.

Íme néhány példa az illatcsaládokra, amelyek jól illenek egymáshoz:

Citrusfélék - virágos, mentás és fűszeres aromával

Fűszeres - virágos, fás és citrusokkal

Gyógynövény - fával és mentával

Fás - virágos, gyógynövényes, mentás, fűszeres és citrusos aromák.

Virágos - fűszerrel, fával és citrusokkal

Ha ez az első próbálkozásod a saját keverékek készítésével, javasoljuk, hogy először egy olaj kiválasztásával közelítsd meg a keverést. Ezután nézd meg, hogy az itt található információk alapján milyen más olajok illenek hozzá. Mint a legtöbb készség esetében, ezt is csak úgy tanulhatod meg, ha kipróbálod. :)

Meglepő lehet, a végeredmény :)



Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában