Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

III. rész: Belsőleg történő használat

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Az évek során sok vita folyt az illóolajok belső használatáról. Csakúgy, mint bármely más illóolaj alkalmazási módszernél, a belső használat is tökéletesen biztonságos ha helyesen alkalmazzuk.

Vitaminokat és táplálékkiegészítőket már használtál az elérhető hasznuk miatt belsőleg. Tudtad, hogy kis mennyiségű illóolaj megtalálható az általunk fogyasztott egyes ételekben? Testünk kész az illóolajok anyagcseréjére - a legfontosabb a megfelelő olajok biztonságos mennyiségben történő felhasználása.

Biztonságos és megfelelő alkalmazás esetén az illóolajok belső használata ugyanolyan előnyös lehet, mint az aromás és helyi alkalmazás.



 

Bizonyos esetekben a belső használat egyedülálló előnyökkel járhat, amelyeket a másik két alkalmazási módszer egyszerűen nem kínál. Noha egyesek szkeptikusak a belső használat hatékonyságával kapcsolatban, a kutatások alátámasztják az illóolajok belső fogyasztásának lehetséges előnyeit. A számos előny közül az illóolajok belsőleg használhatók a gyomor-bélrendszer egészségének támogatására, az egészséges immunműködés fenntartására, az egészséges sejtműködés elősegítésére, a szervezet belső tisztító előnyeivel és még sok mással. Ezen belső előnyök mellett illóolajok is felhasználhatók az ételek és italok ízének növelésére, kreatív módon biztosítva az olajok belső hasznát. Az illóolajok főzéshez való felhasználásának néhány módjáról a következő fejezetben lesz szó.


Belső használatra vonatkozó biztonsági irányelvek

Fontos megjegyezni, hogy egyes illóolajok kémiai tulajdonságai miatt nem biztonságosak a belső használatra. Minden egyes doTERRA illóolaj alkalmazási útmutatót tartalmaz, az A, T és I szimbólumok használatával, amelyek az „Aromatic”, „Topical” és a „Internal” kifejezéseket jelentik. (Aromásan, Külsőleg és Belsőleg) Bármely, az I betűvel jelölt doTERRA termék biztonságosnak tekinthető belső használatra. Ne feledd, hogy még akkor is, ha egy illóolajat biztonságosnak tekintenek a belső használatra, be kell tartani a megfelelő alkalmazási módszereket és az adagolást annak érdekében, hogy a biztonságos felhasználás területén belül maradhasson.

Mono illóolajok, amelyeket nem szabad belsőleg felhasználni a következők:


Ha mindig elolvasod a címkét egy illóolaj használata előtt, és ellenőrzöd az „I” szimbólumot, biztos lehetsz benne, hogy nem olyan illóolajat használsz, amelyeket belső fogyasztásra nem tartottak megfelelőnek.   

Erős olajok

Ha erős kémiájú illóolajat használsz, egyszerűen módosíthatod az alkalmazás módját. Az olyan illóolajokat, mint a kasszia, fahéj, szegfűszeg, kömény, oregano és a kakukkfű, általában erős olajnak tekintik, amelyeket nem szabad közvetlenül a nyelvre vagy a szájba helyezni.

Az ezelőtti fejezetben arról beszéltünk, hogy bizonyos illóolajokat mindig hígítani kell, mielőtt a bőrre kenjük őket. Nos, ugyanez vonatkozik ezeknek az erős olajoknak a belső használatára is. Az alkalmazási módszer megváltoztatásához add hozzá az olajat egy zöldségkapszulához, és úgy nyeld le, vagy tegyél egy csepp olajat legalább 1,5 dl folyadékba. Ugyancsak biztonságos egy-két csepp ilyen olajat recepteknél alkalmazni, hogy az olaj fogyasztás előtt hígítva legyen. 

 


 

Adagolás

Mielőtt bármilyen mennyiségű illóolajat belsőleg fogyasztanál, mindenképpen vedd figyelembe egészségi állapotod. Előfordulhat, hogy először beszélned kell az orvosoddal. Ezek után ne feledd, hogy a belső használat megfelelő adagja minden ember számára eltérő lesz egészségi állapota, kora, mérete és maga az olaj alapján.

Mikor készen állsz az illóolajok belső használatára, akkor a legjobb a lehető legkisebb adaggal kezdeni - egy-két csepp. Innen szükség esetén növelheted a cseppek számát. Egy bizonyos ponton túl az adag növelése már nem jár előnyökkel, és a túl sok bevitel potenciálisan káros lehet a szervezet számára. Jobb, ha kisebb adagokat szedsz, és szükség szerint ismételd meg az adagot 4-6 óránként. 

Alacsonyabb napi adag ajánlott, ha illóolajat hosszabb ideig belsőleg használunk.

Íme 10 ötlet, amelyek segítenek az illóolajok belső használatának megkezdésében. 

 

Adj egy vagy két csepp illóolajat egy pohár vízhez vagy zöldség kapszulához az emésztés elősegítése érdekében. Próbáld ki a fekete bors, kardamom, kasszia, korianderzöld, koriandermag, édeskömény, gyömbér vagy DigestZen termékeket.

 


Adj hozzá illóolajokat, például fahéj kérget vagy citromot teához vagy forró vízhez, és idd lassan a torok megnyugtatásához.

 


Belsőleg alkalmazva olyan illóolajokat, mint a DDR Prime vagy a rózsaszín bors, elősegíti a sejtek egészségét.

 

Tudtad, hogy bizonyos illóolajok belső használata segíthet a szív- és érrendszeri egészségben? Az egészséges szív- és érrendszer támogatása érdekében alkalmazz belsőleg illóolajokat és illóolajtermékeket, mint például kardamom, kasszia, koriander, gyömbér, majoránna, petitgrain vagy xEO Mega.

 

Ha immun támogatásra van szükséged, próbálj meg olyan illóolajokat szedni, mint a bazsalikom, fekete bors, kasszia, édeskömény, zöldcitrom vagy a doTERRA On Guard gyöngyöcskék.

 

Néhány illóolajat belsőleg lehet alkalmazni a pihentető alvás elősegítésére. Próbáld ki a levendula vagy a doTERRA Serenity pihentető komplex gélkapszulákat. 

 

Belsőleg használva illóolajokat, például levendulát vagy fekete borsot, könnyíthetsz a szorongó érzéseken.

 

Az illóolajok belsőleg használhatók az egészséges szervműködés elősegítésére. Ehhez próbáld ki a borókabogyót vagy a Zendocrine méregtelenítő keveréket.  

 

Egyes illóolajok belső tisztító előnyökkel járhatnak. Fontold meg a zellermag, borókabogyó, mandarin vagy a zöldcitrom használatát.

 

Használj illóolajokat, például bazsalikomot, koriandert, levendulát vagy bergamottot belsőleg, hogy megnyugtasd a tested. 

 

 

 

 

Folytatás következik! 

A sorozat első része itt. aromás használat

A sorozat második része itt.  helyi használat

A sorozat harmadik része itt. belső használat

A sorozat negyedik részet itt. főzés

Ötödik része itt. tisztítás

Hatodik rész itt. wellness

Hetedik rész itt. alvás

 


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj

doTERRA promóciók 2024. április