Az immunrendszer megértése és az On Guard rágótabletta (Alexandra Nitsche és Dr. Brannick Riggs)

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

- Dr. Brannick Riggs vagyok, a doTERRA International oktatási alelnöke. És ma velem van Dr. Alexandra Nitsche, aki a Tudományos és Orvosi Oktatási Bizottság tagja.

- Alexandra, hogy vagy?

- Én jól vagyok, köszönöm, és te, Brannick?

- Jól vagyok, örülök, hogy beszélhetünk.

- Szóval Alexandra, az immunrendszer egy nagyon összetett rendszer. Segítenél nekünk talán könnyebben megérteni?

- Az immunrendszer sejtekből, szervekből és fehérjékből álló összetett hálózat, amely megvédi szervezetünket a fertőzésektől. Környezetünkben rengeteg baktérium, gomba, vírus vagy parazita található, és életünk minden pillanatában érintkezésben vagyunk ezzel a környezettel, mert élünk. Tehát lélegeznünk kell, ennünk kell, innunk kell, bőrünkkel meg kell érintenünk a dolgokat. És akkor ezek a csírák megpróbálnak bejutni a testünkbe, és megpróbálnak ott növekedni, mert jó nekik ott. És amikor növekedni tudnak, árthatnak nekünk, károsíthatják az anyagcsere-rendszerünket, károsíthatják a mikrobiómunkat, akár meg is ölhetnek minket. Tehát nagyon jó védekezési rendszerre van szükségünk ez ellen, és ez az immunrendszerünk.

- Igen, szóval elképesztő, hogy az immunrendszernek egyensúlyban kell lennie a számunkra potenciálisan jó környezet között, amit a bőrünkön, a testünkön, a légzőrendszerünkön akarunk, és a számunkra hasznos dolgok között, és meg kell különböztetnie azoktól a dolgoktól, amelyek problémásak lehetnek számunkra, amit még megkaphatunk a környezetből, ami árthat nekünk. Tehát az immunrendszernek van néhány oldala, beszéljünk erről. Melyek az immunrendszer különböző oldalai?

- Van egy nem specifikus immunitásunk és van egy specifikus immunitásunk. Tehát két oldalunk van különböző típusú immunitással.

- Tehát beszéljünk egy pillanatra a nem specifikus oldalról. Mi ez és mit tesz ez nekünk? Mondj példát az immunrendszer egy nem specifikus részére.

- A nem specifikus immunitást veleszületett immunitásunknak is nevezik. Veleszületett, ez egy nagyon régi védekező rendszer, mélyen a génjeinkben, és perceken belül reagál, tehát nagyon gyors, és korlátozólag hat. És ebben a funkcióban részt vesz a bőrünk, a nyálkahártyánk és a beleink is. És ha a kórokozók át tudnak menni ezen a gáton, akkor van egy második részünk, úgynevezett sejtes immunitásunk.

- Igen, tehát az immunrendszer veleszületett része valóban az első védelmi vonal, igaz? Ha például egy kastélyra gondolunk, akkor oké, van egy fal a kastély körül, és az a célja, hogy megvédjen minket. És akkor van egy másodlagos védelmi vonalunk, hogy amikor ez a fal megsérül, ha valami bejön, akkor van egy másik módja annak, hogy elérjük, - ami specifikusabb - a támadóval szemben, valami ellen, ami minket támad, nem?

- Természetesen.

- Beszéljünk erről egy percre. Hogyan működik ez az immunrendszer adott részében, ha konkrét dolgokat vizsgálunk, hogyan működik ez nálunk?

- Eleinte ilyen nem specifikus módon immunsejtjeink serege van, mint a leukocitáink, a fehérvérsejtjeink vagy a természetes ölősejtjeink, vagy akár a makrofágjaink,tehát sok sejt dolgozik a rendszerben. De van ez a specifikus immunitásunk is, és ebben a specifikus immunitásunkban van adaptív, de passzív immunitásunk is, és ezek valóban különböznek egymástól.

- Igen, az adaptív immunrendszer, beszéljünk erről, aztán térjünk vissza a passzív immunrendszerre. Beszéljünk az adaptív immunrendszerről. Tehát most van valami, ami kifejezetten hatással volt ránk. Mit tesz értünk az immunrendszernek ez a része?

- Tehát ez az immunrendszer egy kicsit úgy működik, mint egy számítógép. Tehát most új információink vannak. Ez az információ a csírák vagy a kórokozók, amelyek megpróbálnak ártani nekünk. És most az alkalmazkodó rendszerünk, ez a rendszer alkalmazkodik az egész életünkhöz, felismeri, hogy van egy ellenség a testünkben. És antitesteket képez, és ezek az antitestek az antigénekre, ezekre a kórokozókra vannak szabva, és a küldetéshez vannak szabva. Tehát ezek az antitestek megvannak, kis zászlókkal, vagy kis zászlókként jelzik a kórokozókat, így az immunrendszer sejtjei, amelyek elpusztíthatják őket, látják és oda tudnak menni, mint a T-sejtjeink, a természetes gyilkos sejtjeink, vagy egyéb sejtek. Ebben a rendszerben a B sejtjeink is megtalálhatók. És nagyon érdekes, hogy ez az alkalmazkodó rész, amihez idő kell, legfeljebb 14 nap, amikor ezek az antitestek a rendszerünkben vannak, akkor ez olyan, mint egy szoftverfrissítés, így a szervezetünk legközelebb gyorsabban tud reagálni.

- Elképesztő számomra, hogy szükséges az, hogy ki legyünk téve dolgoknak ahhoz, hogy rendszerünk frissüljön. Tehát ha van valami, ami a világ egy teljesen más részén van, aminek soha nem vagyok kitéve, akkor az immunrendszerem nem képes erre reagálni, de a környezetemben lévő dolgokra, amelyekre állandóan ki vagyok téve igen és a rendszerem megkapja ezt a frissítést, és nagyon-nagyon gyorsan tud reagálni ezekre a dolgokra, igaz? Elég lenyűgöző, de az a számítógép nem kezd el működni, amikor megszületünk, igaz? Kell egy kis idő. Tehát itt jön be az a másik rendszer, amiből tulajdonképpen van némi hasznunk anyukánktól.

- Igen.

- Szóval mesélj erről.

- Ez egy igazán nagyszerű példa a passzív immunrendszerre, mert ez kölcsönkapott. Nem tartott sokáig, csak néhány hétig vagy egy hónapig. És ez a szoptatás ajándéka. Tehát az anyatejből a babának, mert saját antitesteket, saját immunitást adnak a babáknak, és rövid ideig meg tudják védeni a babát. De ez nagyon-nagyon fontos, majd ez idő után a babák tanulnak magukról, mert akkor elég erősek és fel tudják építeni saját immunitásukat.

- Még egy dolog, amit az anyukák tesznek értünk, igaz?

- Igen.

- Adják nekünk az immunitásukat, életet adnak, majd egy ideig megadják az immunitásukat, amíg a rendszerünk készen áll arra, hogy elkezdje megtanulni környezetünket. Azt tapasztalom, hogy a szülők néha ki akarják zárni gyermekeiket a környezetből, mert félnek, hogy bepiszkolódnak, vagy ki vannak téve bizonyos dolgoknak. De valójában a gyerekeknek szükségük van erre a kitettségre, játszaniuk kell a koszban, játszaniuk kell kint, játszaniuk kell más gyerekekkel, hogy a számítógépeik megkaphassák ezeket a frissítéseket, igaz?

- Természetesen.

- És lehetnek egyre jobbak. Mindig azt mondom, hogy az a gyerek, aki fiatalon megbetegszik, nagyon egészséges lesz idős korában, mert az immunrendszerük folyamatosan frissül. Ezért ne féljen túlságosan attól, hogy gyermekeit távol tartja azoktól a környezetektől, ahol a rendszerük tanulhat.

- És a rendszerek együtt működnek. Tehát az adaptív rendszerből származó antitestjeink aktiválják a komplementrendszerünket a nem specifikus veleszületett rendszerben. És ez annyira csodálatos, hogy ez a funkció vagy ezek a típusok olyan tökéletesen működnek együtt. Tehát valóban tökéletes védekezési rendszerünk van, és vigyáznunk kell rá.

- Vannak olyan dolgok, amelyek veszélyeztetik az immunrendszert? Vannak-e olyan dolgok, amelyek veszélyeztethetik az immunrendszert, mert nem működik optimálisan?

- Természetesen sok minden károsíthatja az immunrendszerünket, például az egészségtelen táplálkozás, az étrendünk változatosságának hiánya, az alváshiány, a stressz is befolyásolhatja az immunrendszerünket, mert glükokortikoid szteroidokat szabadítunk fel, és ezek gátolják a citokineket a szervezetünkben. Az életkor, ha öregszünk, akkor az immunrendszerünk nem működik olyan jól, mint fiatalabb korban. Olyan dolgok is befolyásolhatják, mint a kívülről származó méreganyagok, valamint a nikotin, a drogok és az alkohol. A félelem befolyásolhatja immunrendszerünket.

- Ez csodálatos, egy érzelem.

- Igen, érzelmek, ez így van. És olyan betegségek is, mint az immunszuppresszió, betegségek vagy gyógyszerek miatt, problémát jelenthetnek az immunrendszerünk számára.-

- Tehát nagyon ébernek kell lennünk az olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyek nem befolyásolják negatívan az immunrendszerünket. Mi a helyzet az immunrendszert támogató dolgokkal? Vannak-e olyan dolgok, tevékenységek, életstílusok, amelyek támogatják az immunrendszert, hogy segítsenek jobban reagálni?

- Természetesen eleinte kerülnünk kell azokat a dolgokat, amelyek az immunrendszerünket  veszélyeztetik.-

- Talán a nehezebb rész, nem?

- Természetesen igen. És beszélünk egy kicsit a Wellness piramisról, és ha megnézzük a Wellness piramist, ezek a dolgok mind támogatják az immunrendszerünket, mint például a táplálkozásunk és az emésztésünk. Egészségesen, változatos ételekkel kell táplálkoznunk. Ki kell mennünk a természetbe, mozogni ott, és ki kell menni a napra. A napfény pedig azért fontos az immunrendszerünk számára, mert a D-vitamin miatt jelentősen befolyásolja. A D-vitamin 80-90%-át a bőrünk állítja elő, de ehhez napfényre, jobb esetben UVB sugárzásra van szükség. És az az érdekes, hogy az immunrendszerben úgynevezett toll-like receptorokkal rendelkező sejtjeink vannak. És ezek a kis receptorok a sejt felszínén, akkor aktiválódnak, amikor ellenségeink vannak a testünkben. Tehát amikor fertőzés van, akkor aktiválódnak, és jelet adnak az immunsejtnek. Ezután a sejt a D-vitamin prekurzorát és az aktív D-vitamin új receptorait termeli. És amikor kimegyünk sétálni a napon, az erdőben, a szabadban, akkor a nap ezt a D-vitamin előanyagot aktív D-vitaminná alakítja, és az aktív D-vitamin reakcióba léphet ezekkel a receptorokkal. És most ezek a receptorok új jelet küldenek a sejtnek, és ez a sejt felszabadít egy új molekulát, a katelicidint, és ez a molekula a bőrünk védekező molekulája. Így remek interakciót és támogatást nyújtunk immunrendszerünknek a napfénnyel, de a Wellness piramis egyéb lépéseivel is, mint például az alvás, a pihenés, a stressz elkerülése vagy csak pozitív stressz. Aztán hogy ne kerüljenek mérgező anyagok a szervezetünkbe. Ezek nagyon fontosak immunrendszerünk támogatásában.

- Igen, az életmód Wellness piramis valóban támogatja az immunrendszert, és segít elkerülni azokat a dolgokat, amelyek veszélyeztetik az immunrendszert. Tehát milyen üzemanyagot használ az immunrendszer? Mik azok a dolgok, amelyeket az immunrendszer használ, amikor aktiválódik? Milyen dolgok kellenek hozzá?

- Olyan tápanyagokra van szüksége, mint a C-vitamin és a cink. Ezek a tápanyagok különböznek a D-vitamintól, mivel létfontosságúak, ezért nélkülözhetetlenek. Ezeket a tápanyagokat nem tudjuk magunk előállítani a szervezetünkben, ezért táplálékkal vagy étrendünkkel kell bevinnünk. Például a cink nagyon-nagyon fontos. Évente több mint 3 millió gyermek hal meg azért, mert nincs elég cinket tartalmazó táplálékuk. A cink jó támogatója az immunrendszernek. A cink segíthet különböző hormonok és enzimek felszabadításában az RNS számára. A cink kulcsszerepet játszik a zsír-, fehérje- és cukoranyagcserében. És a cink is fontos tényező az immunrendszer számára, mert ha az immunrendszer túlműködik, akkor a cink újra egyensúlyba hozza az immunrendszert. Szóval szerintem ez is egy nagyon érdekes dolog, amit a cink képes csinálni. A C-vitamin egy olyan vitamin is, amelyhez olyan könnyen hozzájuthatunk, ha minden nap friss gyümölcsöt ennénk. A C-vitamin kiváló az immunsejtjeink számára mert megvédi sejtjeinket az oxidatív stressztől, a C-vitaminnak az a funkciója, hogy elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, és a fehérvérsejtek az immunrendszerünk harcosai is. És ez igazán nagyszerű a támogatáshoz. Akkor a béta-glükánról szeretnék beszélni, mert a béta-glükán nagyon okos dolog. Ez egy élesztő, és ha ezt megesszük, akkor emészthetetlen, így emésztetlen formában jut a vékonybelünkbe. Aztán jöttek olyan sejtek, mint a neutrofil granulociták és makrofágok, és a makrofágok megpróbálják elpusztítani. És ezzel a pusztítással aktiválják az immunsejteket, mint a neutrofil granulociták, és ennek hatására aktiválódnak. Tehát ha egyidejűleg vannak káros baktériumok a szervezetemben, akkor az immunrendszer aktiválódása gyorsabb, mint a normál módon. Tehát egy trükk, hogy szükség esetén gyorsabb immunválaszt kapjunk, ha olyan élesztőt szedek, mint a béta-glükán.

- Ez lenyűgöző, és nagyra értékelem a béta-glükánba való betekintést, azt hiszem, ez egy nagyon fontos elem. És az, hogy a D-vitamin, a C-vitamin, a cink nemcsak az immunrendszer erősítésében és támogatásában hasznos, hanem ahogy említetted, mindent kordában, egyensúlyban tartanak. Mert nem akarjuk, hogy a dolgok túlságosan elbillenjenek egy irányba, akár alul-, akár túl aktívan. Mesélnél nekünk az új On Guard rágótablettákról?



- Igen, ezekben az új On Guard rágótablettákban van néhány illóolajunk az illóolajkeverékből. Benne van a fahéjlevél, a szegfűszeg és a vadnarancs. A fahéjlevél és a szegfűszeg, mindannyian ismerjük az eugenol miatt. Imádom ezt az összetevőt, mert az eugenol nagyon antibakteriális, és kiválóan támogatja az egészségünket. És ezek a tápanyagok is bent vannak: C-vitamin, D-vitamin, valamint béta-glükán és cink is. Adagonként 13,3 mg cinkből, 600 nemzetközi egységnyi D-vitaminból, 150 mg C-vitaminból és 33 mg illóolaj-keverékből van adagonként. Ez azt jelenti, ha naponta három rágótablettát veszünk be.

- Igen, szerintem nagyon fontos megjegyezni, hogy egy adag három tabletta, nem pedig egy. És ezzel a hárommal ez az a mennyiség, amit az adott dolgokból kapsz. Szóval sok On Guard termékünk van, igaz? Többfajta is kapható. Hogyan válasszak ki egyet vagy többet a használathoz? Hogyan tudom megkülönböztetni, hogy mikor van ideje használni ezt a terméket, illetve egy másik terméket?

- Tehát ha a szervezetemnek akut problémája van, tehát ha kórokozók és baktériumok támadnak, és úgy érzem, hogy a testemnek szüksége van támogatásra, akkor D-vitamint, C-vitamint, cinket szednék, és ebben az esetben, mint mi már említettük, a béta-glükán. A cseppeket is, és a lágykapszulát is. Ha csak a napi kihívásokban támogatom a szervezetemet, akkor azt mondanám, hogy az összes terméket vagy a többi terméket is kipróbálhatod, vagy használhatod a mindennapi életmódban.

- Az egyik dolog, amit a családunkban tapasztaltunk, az az, hogy a nyári hónapokban, amikor nincs túl sok környezeti fenyegetés, minden nap csak a gyöngyöket szedjük. De aztán a téli hónapokban, amikor a dolgok egy kicsit nagyobb kihívást jelentenek, szedjük a lágykapszulát, majd ha konkrét kihívással kell megküzdenünk, akkor az On Guard rágótablettához nyúlunk, hogy fellendítsünk. Ha tudjuk, hogy az immunrendszer aktiválódik valami ellen, akkor itt az ideje, hogy azt mondjuk: "Rendben, hadd adjam meg az üzemanyagot, amelyre szüksége van a munkájához." Szóval hogyan használjam ezt? Hogyan kell használni ezt a terméket, az On Guard rágótablettát?

- Minden nap használhatod, vagy akkor is használhatod, amikor szükséged van rá. Szóval szerintem az a kérdés, hogyan szeretnéd használni. Így minden nap, amikor szükségét érzed használni, kipróbálhatod.
 


- Otthonunkban, különösen a gyerekeinkkel, azt fogjuk tenni, hogy amikor immunhiányos állapotba kerülünk, amikor a rendszert kihívások érik, akkor három tablettát beveszünk. Három tabletta, naponta háromszor. Máskor, ha minden nap használnám folyamatos használatként, talán csak napi három tabletta.

- Igen, ez teljesen elég.

- Tehát ez a termék vegánbarát, gluténmentes, és nem tartalmaz cukrot és mesterséges édesítőszereket?

- Igen, ez az.

- Tökéletes, jó. Jó tudni, hogy természetesen megbízunk a doTERRA-ban, mint cégben, természetesen tudjuk, hogy nagyszerű munkát végez termékei fejlesztésében, és ez nem különbözik ezektől. Ez az On Guard rágótabletta alapvető fontosságúvá vált otthonunkban. Ilyenkor mindig rendelkezésünkre áll, különösen, mint mondtam, a téli hónapokban, de egész évben, amikor problémák vannak, mert az immunrendszer folyamatosan figyeli, ahogy arról korábban is beszéltünk, hogy mi a barát és mi az ami nem barát, és megpróbáljuk kitalálni, mi ellen aktivizálódik és mi ellen nem. Így tudjuk, hogy az On Guard rágótabletta hihetetlenül hasznos volt számunkra otthonunkban. Szóval köszönöm az idődet.

- Köszönöm.

 

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg