A Shinrin Yoku tápláló ereje (Brannick Riggs és Ruth Dempsey)

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

 

- Dr. Brannick Riggs vagyok, a doTERRA International oktatási alelnöke, és itt vagyok Dr. Ruth Dempsey-vel a Tudományos és Orvosi Oktatási Bizottságunktól, és izgatottan várjuk, hogy ma Shinrin-Yokuról, egy izgalmas új keverékünkről beszélgessünk. Nagyon izgalmas ez. Szóval mesélj nekünk a Shinrin-Yoku avagy az erdei fürdőzésről, Ruth.

 

- Örömmel. Nos, ahogyan te és én sok-sok éve beszéltünk, azt hiszem, mindannyian, vagy sokan igazán ösztönösen élvezzük kint lenni a természetben, és különösen az erdőben. Körülöttem erdő van, és mindig is szerettem kimenni az erdőbe sétálni. És mindig úgy éreztem, hogy energiával tölt el, amikor bementem az erdőbe, és ezért elkezdtem kérdezni, hogy miért pont az erdő? És gondolhatsz az oxigén frissességére, mert ott van minden fa, és akkor kezdtem el először érdeklődni iránta, és hallottam az erdei fürdőzés ötletéről, az erdő tényleges felhasználásáról valójában segíteni az embereknek, ami a Shinrin-Yoku kifejezésből származik, amelyet valójában Japánban hoztak létre nem is olyan régen 1982-ben. Azt hiszem, a Mezőgazdasági, Halászati ​​és Élelmiszerügyi Minisztérium volt.

- Neked és nekem, nem is olyan régen, az biztos.

- Oké, nem nevezném ősi művészetnek, mert akkor már a húszas éveimben jártam. De igen, így a Mezőgazdasági, Halászati ​​és Élelmiszerügyi Minisztérium elkezdte javasolni azt az ötletet, hogy ellensúlyozza a stresszt és a szorongást, amelyet a városi környezetben való élet okoz Japánban azáltal, hogy arra ösztönzi az embereket, hogy menjenek ki és sétáljanak az erdőben. És innen indult el Japánban az erdei fürdőzés, mint tevékenység, ha úgy tetszik terápia, gondolata. Bár már régebben csináltuk, és kezdték felismerni ennek előnyeit. Valójában egy kutatóközpontot hoztak létre Japánban, hogy támogassák, és megvizsgálják mindazokat a dolgokat, amelyek az erdőbe való kilépéssel segíthetnek, ahogy mondtam, hogy ellensúlyozzák a sok negatív hatást, amelyek abból adódnak, hogy állandóan egy helyen élnek, természetellenes környezetben. Úgy értem, testünk úgy van teremtve, hogy a természetben legyen.

- Egyáltalán, a génjeink a természeten keresztül adaptálódtak, nem a városokon keresztül, igen.

- A városok felrobbanása pedig sokkal gyorsabban történt, mint ahogy a génjeink alkalmazkodni tudnak. Hosszú időbe telik, amíg visszaszokunk ehhez a környezethez, és még ha nem is a városban élünk, a stresszes élet, amely a jelenlegi életmódhoz kapcsolódik, rettenetesen sok stressznek teszi ki testünket. És úgy gondolom, hogy az embereknek való bátorítás, hogy menjenek ki a természetbe, természetes, ösztönös módja annak, hogy kezeljük a testünkben fellépő stresszhatásokat. És ha ténylegesen megvizsgáljuk a hatását, akkor nem csak egyfajta szubjektív hatást, hanem ténylegesen objektíven mérhetjük azokat a különbségeket, amelyek akkor történnek a testtel, amikor kimegyünk, kikapcsolódunk, és belépünk a környezetbe.

- Igen, tehát amit ösztönösen érzünk abban a környezetben, azt most objektíven mérik, és azt mondják, hogy testünk és fiziológiánk változik, és változik is, amikor kint vagyunk abban a természetes környezetben.

- Abszolút, abszolút, mindig azt gondolom, hogy szégyen, hogy ilyen mérésekre van szükség, de emberi lényként most itt tartunk. Elveszítettük az ösztöneinkbe vetett bizalmat, és rendben van, miért érzem magam jobban? Tudnom kell, hogy van egy mérésem, amitől jobban érzem magam. Ha jobban érzed magad, egyszerűen jobban érzed magad. 

 

erdőfürdőzés

- Mik az erdei fürdőzés lépései? Milyen lépéseket kell tenni?

- Igen, ez egy nagyon érdekes dolog. Az erdei fürdőzés mint gyakorlat magában foglalja elsősorban mind az öt érzékszervet. Ez egy fontos eleme. De az első dolog tényleg az, nem csak az erdőbe megyünk, aztán vissza. "Ó, bele kell férnem az öt perc erdei fürdőzésembe." Tényleg ki kell kapcsolnod. Ez egy rendkívül fontos része. Abba kell hagynod, amit csinálsz, meg kell szakítani a rutinokat, ki kell menned valahova a természetbe, és el kell merülnöd abban a természetes környezetben. Tehát ez az első lépés, ha úgy tetszik, valóban meg kell törnöd a rutinod. Ideális esetben elegendő időt szeretnél tölteni azzal, hogy teljesen elmerülj az erdőben, hogy megérintsd az erdőt, érzékeld azt. Volt egy nagyon jó barátom, aki mindig azt mondta, ha rosszul érzi magát, bemegy az erdőbe, nekidől egy fának, leveszi a cipőjét , és beteszi a lábát a földbe. Van ebben valami, az igazán fizikailag elfoglaltság, amitől egyfajta teljesnek érzi magát. Tehát ez a fajta tapintásérzék. Nyilvánvaló, hogy az összes szín és természetes szín, amely a látásból ered, érezhető és hallható. Úgy értem, erdők, madarak, a fák susogása, a levelek a fákon. Az év bármely szakában, az avar, amelyen átsétálsz. Mindezen érzékszervek hallása, önmagunk beburkolása ennek nagyon fontos része, mert beindítja és stimulálja a test minden részét, ami segít abban, hogy teljesen feloldódj és ellazulj, és ehhez idő kell. Kezdj el különböző dolgokra gondolni. Nagyszerű dolog az erdőben elmenni meditálni, csak ülni egy csendes helyen az erdőben és meditálni. Az egyik dolog, amit szeretek csinálni az erdőben, hogy olyan fát választok, ami a Te fád. Beszélgettünk ezekről az anyafákról. Vannak fák, amelyek fontosabbak, mint a többi fa az erdőben, magának az erdőnek. Valójában ez egy közösség, és együtt tartja fenn magát. Tehát a fával való kapcsolat valóban különbséget jelent. Mindez valóban megnyugtatja az idegrendszert. Alapvetően ez az, amit csinálunk, hogy kapcsolatba kerülsz a természettel, megnyugtatod az idegrendszered, újra kapcsolódsz a természethez. Tehát olyan módon erősítsd újra a testet, ahogyan tudod. Amíg van rá időd, akkor a legfontosabb, hogy ne feledd, hogy nyugodtan térj vissza az életbe.

- Igen, a harmadik lépés.

- Igen, igen, mert ez nem csak egy kipipálandó dolog. Megtettem és visszamegyek. Ezt a tapasztalatot vissza kell vinned magaddal a napi rutinodba, abba, amit otthon csinálsz, így ez az előnye, amit kapsz. Tehát három alapvetően fontos lépés kell hozzá. Szüntesd meg, csinálj valami mást, szánj annyi időt, amennyit csak tudsz, hogy valóban minden érzékszervedet használd, majd kapcsold ki, de menj vissza, térj vissza, és vigyél magaddal mindent.

- Igen, a kutatás szerint valahol 10 és 20 perc között van talán a minimális idő ahhoz, hogy valamilyen hatást gyakoroljunk az emberi szervezetre és akár néhány óra is lehet. Nos, az eredeti kutatás lényegében az volt, hogy az embereket két-három napra kivitték egy erdei környezetbe, majd reggel két órára, délután két órára kimentek, és újra visszajöttek. Azt hiszem, a legtöbbünk nem lesz képes erre.

- Mi van, ha nem tudunk minden nap két órát eltölteni reggel és két órát délután? Mert őszintén megmondom, az én időbeosztásom ezt nem teszi lehetővé. Nagyon szeretném, de ez nem engedi meg. Mi van akkor, ha nem tudunk minden nap eljutni az erdőbe? Van valami, ami segít?

 

kép: lexus.co.uk

 

- Nos, nyilván, ahogy mondtad, először is egy kis mennyiség is segít, minden része segít, de a másik dolog, hogy hozhatod, mindazokat a gyakorlatokat, amelyekről az imént beszéltem. Tehát a lekapcsolás fontos része. Ez mind a meditáció és az éberség része, és ennek megtétele. Így mindig megteheted ezeket a dolgokat otthon, és bármilyen módon kapcsolatba léphetsz a természettel, legyen szó a kertbe való belépésről, egyfajta növényről otthonról, vagy egyszerűen a természet gondolatának befogadásáról. Sőt, még néhány tanulmány is készült arról, hogy valóban lejátszanak videókat erdőkről vagy akváriumokról, vagy állatokról és dolgokról, amelyek körforgásban vannak, és van ilyen kapcsolat. Tehát annyi érzékszervi elemet újrateremthetsz, amennyit csak tudsz otthonodban, és természetesen az egyik érzékszerv, amelyet korábban nem említettem, a szaglás. Tehát az aromák visszahozása az erdőből rendkívül fontos része ennek. Valójában ezt  megemlítem az oldalon. Érdekes kutatásokat végeztek annak megvizsgálásával kapcsolatban, hogy az erdő volt-e, vagy csak a természetben levés. Így néhány tanulmány például egy erdőt egy mezőhöz hasonlított, és nyilvánvalóan megkapod az előnyeit, ha kikapcsolod magad, és bemész egy mezőre. De különösen a nyári hónapokban lényegesen nagyobb hasznot hozhatsz az erdőkből. Itt nyilvánvalóan lombhullató erdőkről beszélek, és ez az egyik olyan dolog, ami miatt rájöttek, hogy ha ténylegesen mintát veszünk az erdő levegőjéből, akkor magában az erdőben vannak olyan elemek, amelyek hozzájárulnak ehhez a szagláshoz és a jólét, amit kapsz, az a jólét érzés, amit kihozol belőle.

- Igen, ez igazán menő!

- Így van, és soha nem fogod kitalálni, mik ezek. Persze, ezek illóolajok, igen.

- Kilélegzik a kémiát, igaz?

- A fák (gyógy)növények.

- Ezek az alfa-pinén, béta-pinén, linalool, limonén, 1,8-cineol. Ezeket a dolgokat ismerjük az illóolajok világában, és számomra elképesztő, hogy amit a fák kilélegeznek, ahogy mi belélegzünk, mi lenyugszunk a normális helyzetbe. Beállunk a homeosztázisba, igaz? Nagyon elképesztő.

- Szerintem csodálatos, igen.

- Így van a Shinrin-Yoku keverékünk.

 

A keverék összetevői

 

- Így van a Shinrin-Yoku keverékünk. Igen, igen, abbahagyhatom a szibériai fenyővel és hinokival való babrálást a konyhámban. Itt az egészet összekeverve megkapom.

- Mesélj nekünk a Shinrin-Yoku keverékről.

- Ez egy gyönyörű keverék mindazokkal az elemekkel, amelyekről beszéltünk a benne lévő fitoncidekkel. Így hívják őket, nem tudom, miért érzik úgy, hogy nevet kell adniuk neki, de fitoncideknek hívják őket, mert ezek az erdő növényeiből származnak. Belélegezzük és ezek az alapvető elemek, amelyek az illóolajokból származnak. Ahogy mondtad, ezt hívják az 1,8-cineolnak, amely többek között az alfapinének, a béta-pinének, a limonén, a linalool. És ez egy gyönyörű keverék, mert mindig is úgy gondoltam, hogy a fákra koncentrálok. Szóval mindig is a faolajokra koncentráltam, a Hinokira, ami szerintem nagyon szép, - ha lehet épp kapni. Szibériai jegenyefenyő, és amit ez csinál, az az, hogy ezt tényleg egyesíti néhány citrusolajjal, amiről először azt hittem, hogy nagyon érdekes. De természetesen a limonén rendkívül fontos része. A citrusfélékből származó illóolajok egyes elemei is nagyon fontos részei az erdei fürdőzésnek. Tehát ez csak egy gyönyörűen kiegyensúlyozott keverék, amelyben benne vannak ezek az elemek, amelyek elhozzák az erdő illatát, az erdőben lévő illóolajokat egy kis üvegben.

- Igen, érdekes, hogy általában nem asszociálunk például a citrusfélékre és az erdőre. Főleg egy tűlevelű erdőt vagy egy örökzöld erdőt, a kettő nincs egymáshoz közel. Elmegyünk a citrusfélékhez, amelyek melegebb éghajlaton vannak, majd az erdőbe megyünk, amely jellemzően hűvösebb éghajlaton van, de ezek a fák ezekben az erdei környezetben hozzák magukkal a citrusok kémiáját. Még a linalool virágok kémiájából is megvan bennük. A fák még mindig kibocsátanak némi linalolt, ami általában virágos, pl. levendula, ilyesmire gondolok, de azoknak a fáknak mégis megvan.

- Úgy értem, az erdők nagyon összetett környezet, így nem meglepő, hogy nem csak az, ami a fákból származik, járul hozzá a környezethez.

 

- Tehát hogyan ajánlod a Shinrin-Yoku használatát?

- Itt az a cél, hogy kényelmes módon vidd be az erdő szépségét a környezetedbe. Tehát ezek a keverékek olyanok, amikor szükség van rá, egyszerűen dörzsölheted a kezedben. Használd meditációban. Úgy gondolom, hogy a kapcsolat megszakításának természetes tapasztalatával kombinálva hasznos módja ennek. Egyes kutatási tanulmányok arról beszélnek, hogyan teheted ki magad bizonyos ideig ezeknek az illóolaj-összetevőknek. Tedd ki magad ennek olyan módon, hogy azt szimulálod, amit az erdőből kapnál.

- Rendben, így ki lehetsz téve a keveréknek, és meditálni, vagy esetleg irányított meditációkat végezni. Vannak vizuális meditációk, amelyekről korábban már beszéltünk. Erdő vizualizációja, igaz? Vagy akár csak a szobanövényeid közelében lenni, igaz? A kémiájuk körül lenni. Szóval készültek tanulmányok erről a keverékről?

- Ó, igen, nos, említettem, hogy van egy kutatóintézet, amelyet Japánban hoztak létre, és szerintem nagyon-nagyon jó tanulmányokat végzett, felteszi ezeket a kérdéseket, és olyan jó terület, mint egy erdő, majd megvizsgálja, mi történik vele. De valójában világszerte egyre több szervezet, intézet kezdett foglalkozni ezzel, és nagyon érdekes kutatások folytak az illóolajok otthonba vitelével kapcsolatban. Kihasználhatod-e belőle az előnyöket, ha otthoni környezetben vagy? És például, ha alvás közben egy éjszakán át esszenciális olajoknak teszed ki magad, az majdnem ugyanannyi hasznot hoz, mint az erdőfürdőzés maga.

- Igen, elképesztő, hogy ezek a biometrikus adatok változnak, igaz? Ahogy ezt tesszük. Testünk hajlamos alkalmazkodni ehhez a természetes környezethez, és ott minden visszaáll az egyensúlyba, mivel ez a kémia ki van téve a testünknek.

- Igen, ez egyfajta csillapítása a szimpatikus idegrendszernek, emelkedése a paraszimpatikusnak, és egyfajta kontroll alatt tartja az összes homeosztatikus motort, amink van.

 

- Nem hiszem, hogy ez meglepő a közönségünk számára, igaz? Ez a természet, mi rezonálunk a természettel, és ez egyike azoknak a keverékeknek, amelyek valóban a természettel való rezonálásról beszélnek, és jobban érezzük magunkat, ha természetes dolgoknak, természetes környezetnek és természetes illóolajoknak vagyunk kitéve.

- Nem, abszolút, és mérhető előnyök származnak belőle.

- Igen, szeretem a Shinrin-Yoku keveréket. Tényleg azt gondolom, hogy ez egy erőteljes keverék amit létrehoztunk.

- Tudom, hogy egy ideje dolgozol ezen.

- Szenvedélyes év volt ott. Olyan izgalmas volt. Sok időt töltök Utah hegyeiben és az Egyesült Államok nyugati részén, vannak napok, amikor 24, 48 és néha egy hetet is töltök az erdőben, mert szeretek kirándulni, és valójában innen jött a szenvedélyem a Shinrin-Yoku keverék kidolgozásában, mert jobban érzem magam, ha kint vagyok a természetben, és vannak olyan időszakok, amikor el kell menekülnöm a természetbe, hogy újrainduljak, mert a világunk pörgős. Annyi minden történik, igaz? Egyre többet élünk városi környezetben. Olvastam egy tanulmányt, amely szerint a világ lakosságának 3%-a élt városokban az 1800-as években.

- Ez most 10, 15%-ra emelkedett, ugye?

- 2050-re azt várják, hogy a lakosság több mint 60 százaléka városokban él majd, és mi nem erre a környezetre vagyunk kialakítva. Ellentétesek vagyunk ezekkel a környezetekkel, ezért az ideális, ha olyan időt találunk, ahol következetesen el tudunk menni a természetbe. Ha nem tehetjük, a gyönyörű Shinrin-Yoku keverékünk segít ebben.

- És azt hiszem, pusztán egy ilyen keverék használatával is, szánjunk rá időt, és mondjuk, ha csak öt perc, tudjuk, hogy a meditáció és az éberség mennyire segít a stressz leküzdésében, és ezt a vérben mérhetjük a kortizolszintet és az adrenalint, a noradrenalint. Ez valóban mérhető a vérben, és láthatod az ott előforduló különbségeket. Szóval, ha ezt eszközként használjuk azok támogatására, azt hiszem, ez egy újabb fantasztikus termék.

- Nos, Ruth, köszönöm a mai időd. Öröm volt veled csevegni.

- Köszönjük a keverék fejlesztését. Csodálatos lesz. Nagyon élvezni fogom a használatát. Köszönöm.

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA rendezvények szeptemberben (21. és 28.)

Kérj személyre szabott doTERRA mintát!

doTERRA promóciók 2024. szeptember

A mikrobiom titkos városa (Alexandra Nitsche és Fernando Guerra)

Gyermekolajok felnőtt párjai

doTERRA On Guard védelmező keverék

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA AromaTouch - masszázs keverék

doTERRA Salubelle - szépség keverék