Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)



Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Illóolaj-használóként az olajokat életünk számos különböző területén használjuk. Így természetes, hogy szőrös barátainknak is jót akarunk tenni. A jelenlegi kutatások azonban korlátozottak a háziállatokkal - a kutyáktól és macskáktól a lovakig - való olajhasználatra vonatkozóan.

Ezért olyan fontos, hogy konzultálj állatorvosoddal, függetlenül attól, hogy mit olvasol az interneten. Az állatorvos az állatok egyedi élettanának képzett szakértője, ráadásul ismeri a háziállatod. Ismerik annak sajátos kórtörténetét, és megértik, hogy az ő szervezetük hogyan működik másképp. Minden esetben állatorvosodnak kell lennie az első számú kapcsolattartónak, mielőtt bármilyen olajat használnál szőrös barátoddal.

Van néhány dolog, amit tudunk kell, ha társállatainkról van szó:

1. A macskákból hiányzik a glükuronidáz enzim, és nem képesek lebontani az illóolajokban lévő fenolos vegyületeket. Ezért a macskáknak nem szabad szájon át illóolajokat adni, és minden helyi alkalmazást alaposan meg kell fontolni. Különösen kerülni kell a magas fenoltartalmú olajokat és a citrusolajokat. (A magas fenol tartalmú olajok közé tartoznak az olyan olajok, mint a szegfűszeg, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, fahéj és a kasszia).

2. Minden állat súlya és mérete szerepet játszik. Úgy tűnik, hogy az, hogy a háziállat mennyire lesz érzékeny egy olajra, összefügg a méretével vagy súlyával. A nagyobb állatok, mint például egyes kutyák és lovak, az eddigi korlátozott vizsgálatok szerint jól reagálnak a helyi alkalmazásra. Soha ne használj olajokat kölyökkutyáknál vagy cicáknál.

3. Ha egy növényről ismert, hogy mérgező a háziállatokra, akkor nagy valószínűséggel az olaj is az. Az eukaliptusz például mérgező a macskák számára, ha lenyelik, és logikus, hogy ugyanennek a növénynek az olaja is az. Ugyanezzel az érveléssel sok macska utálja a citrusfélék illatát, mert mérgező lehet számukra, ha megeszik. Nem minden macska reagál a citrusfélékre, de mindig érdemes óvatosnak lenni, és kerülni a citrusfélék illóolajainak használatát macskák esetében is.

4. Kezdd kicsiben, mindig hígíts, s mindig mértékkel használd. Ha az állatorvossal való konzultációt követően helyileg használsz egy olajat, akkor tartsd kis területen, hígítsd erősen hordozóolajjal, és csak ritkán használd.

5. Általában kerüld a belső használatot. A kutatások hiánya miatt nem javasoljuk az olajok belsőleg történő használatát állatok számára. Van némi kutatás az olajok belsőleges használatáról lovaknál, de jelenleg általában nem javasoljuk ezt a megközelítést.

Diffúzió esetén

Ami az állatok körüli diffúziót illeti, nincs tudomásunk olyan tudományos irodalomról, amely szerint az illóolajok párologtatása bármilyen különleges hatást gyakorolnának a macskákra vagy általában más társállatokra.

Van azonban egy kis számú, harmadik fél által végzett kutatás az aromaterápia kutyák és lovak számára nyújtott előnyeiről, bár további kutatásokra van még szükség. Egy kutyamentő menhelyen például levendula- és kamillaolaj kombinációját diffundálták, és megfigyelték a nyugalom növekedését és az ugatás csökkenését. Amikor azonban borsmenta- és rozmaringolajat diffundáltak, a kutatók több aktivitást figyeltek meg. A levendulaolaj nyugtató hatását lovaknál is megfigyelték. Miután a lovakat erősen stresszes helyzetnek tették ki, a kutatók vagy levendulaolajat, vagy vizet szórtak a lovak orrának közelében. Ezután megmérték és összehasonlították a lovak szívritmusát a normális alapértékkel. A vizsgálat eredményei szerint, amikor a lovak stresszhatás után levendulaolajnak voltak kitéve, a pulzusszámuk szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a kontrollméréseknél.

A mindennapokban azonban azt javasoljuk, hogy kövesd az alábbi általános irányelveket, amikor háziállatai körül párologtatsz:

1. Biztosíts bőséges szellőzést abban a helyiségben, ahol a diffúziót végzed. Soha ne zárd be háziállatot és a párologtatót egy szűk helyre, és mindig adj nekik módot a távozásra.

2. Ne működtesd a diffúzort hosszú ideig teljes fokozaton. Ha egy állat körül párologtatsz, csak néhány percig tedd.

3. Győződjön meg róla, hogy a diffúzor biztonságosan van rögzítve. Ha a diffúzor leesik, vagy az állat vizet iszik a diffúzorból, az potenciálisan káros lehet.

Ne feledd azt sem, hogy az olajokat mindig olyan helyiségben használhatod, ahonnan háziállataid átmenetileg távol tudod tartani. Bár óvatosnak kell lenni, a legtöbb olajat még így is használhatod háziállataid közelében. Az állatorvossal való konzultáció, majd a diffúzió után azt javasoljuk, hogy figyelj arra, hogy mit árul el kedvenced testbeszéde, és abból kiindulva folytasd.



Hogyan védd meg háziállatod az otthoni mérgektől?

Lehet, hogy nem mindig jut eszedbe, de a Te környezeted egyben a háziállat környezete is. Sok gyakori háztartási tisztítószer tele van szintetikus vegyi anyagokkal és mérgekkel, és amit a padló tisztítására használsz, azon sétálsz, szundikálsz és játszol a szőrös barátod is.

A levegőt is figyelembe kell venni. Talán meglepődsz, ha megtudod, hogy sok illatosító termék - a gyertyáktól a légfrissítőkön át a parfümökig - mesterséges vegyi anyagokkal és mérgekkel van tele. Te is belélegzed ezeket, és a háziállatod is.

Az otthon mérgező terheltségének csökkentése az egész családnak, beleértve a háziállatokat is, előnyös. Bár talán megterhelő lehet végiggondolni az otthonodban található minden egyes terméket, amely növelheti a háztartásban élő emberek és állatok toxikus terhelését, nem kell, hogy ijesztő legyen, ha környezetbarátabbá és tisztábbá akarod tenni a helyiségeid. A mérgező terhelések csökkentése és a jelenlegi termékek természetes alternatívákkal való helyettesítése lépésről lépésre halad.

Mancsosan egyszerű

Ha készen állsz arra, hogy elkezdd eltávolítani a méreganyagokat a tereidből, akkor a levegő egy nagyszerű első lépés. Gyűjtsd össze az otthonodban lévő szintetikus illatanyagokat, és olvassa el az összetevőket. Mi van a légfrissítőidben? Szobai illatósítókban? Konnektoros légfrissítőkben? Gyertyákban? Ha nem tetszik, amit a levegődbe juttatnak, akkor itt az ideje, hogy megszabadulj tőlük, és kipróbálj valami újat.

A tiszta doTERRA illóolajok párologtatása egyszerű és hatékony módja annak, hogy a természet erejét otthonodba vidd. Mindössze vízre és néhány csepp illóolajra van szükség, majd a diffúzor bekapcsolására. A párologtatás tökéletes, természetes módja annak, hogy otthonod csodálatos és hívogató illatúvá tedd. Nem kell megelégedned a természet aromáinak másolt változataival. A tiszta illóolajokkal az igazi illatokat kapod - egyenesen a növényből.

 

Az esszenciális olajok biztonságos használata háziállatok körül

Íme néhány tipp az illóolajok háziállat körüli párologtatásához:

1. Csak három-négy csepp illóolajat használj egy vízalapú diffúzorban. A tiszta illóolajok hihetetlenül erősek, így már néhány csepp is képes egy egész szobát megtölteni az aromájukkal.

2. Helyezd a diffúzort olyan helyre, ahol a háziállat nem tudja felborítani.

3. Párologtatás során hagyd nyitva a szoba ajtaját, hogy háziállata tetszés szerint jöhessen és távozhasson.

Szabadulj meg a szagoktól természetesen

Akinek van háziállata, az tudja, hogy nem mindig fenékig tejfel. Rengeteg nemkívánatos szag és illat lehet. A tiszta doTERRA illóolajok erre is kiválóan alkalmasak. Képzeld el, milyen előnyökkel jár, ha a természetet használod a háziállatszagok kezelésére otthonodban, szemben a most esetleg használt szintetikus termékekkel.

Ha kevesebb vegyi anyag és méreganyag száll a levegőben, nyugodt lehetsz, hogy hatalmas lépést teszel annak érdekében, hogy otthonod természetesebb környezetté tedd, kevesebb méreganyaggal terhelve Téged és szőrös családtagjaid.

Csak helyi használatra és hígítsd! 

100 csepp hordozóolaj 1 csepp illóolajhoz.

Idegrendszeri támogatás: copaiba, kurkuma, Balance, helichrysum

Légzőszervi támogatás: óriás tuja, Air, kardamom, rozmaring, On Guard

Emésztőrendszeri támogatás: kardamom, édeskömény, korianderzöld, gyömbér, ZenGest

Immunrendszeri támogatás: melissa, copaiba, rozmaring, On Guard



Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

doTERRA promóciók 2024. május

Kültéri illóolaj keverék: TerraShield

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: gőzdesztilláció

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Leginnovatívabb fényvédő termék (doTERRA Sun Face Mineral Sunscreen)