Szabolcs menni Esseterre - Bulgária

1,4 hektár = 75 kg levendula illóolaj


Remek napot töltöttünk Bulgáriában a csapattal. Meglátogattuk Európa legmodernebb és legnagyobb lepárlóját, mely történetesen a doTERRA tulajdona. A cégé, mely nem írja rá egy üvegre sem, hogy 100% tiszta, de mégis tudod, hogy a legjobb minőségű illóolaj a piacon.

Ott voltunk, testközelből láttuk a folyamatokat. Mikor több száz kilogramm melissát kihúznak az üstből lepárlás után és még gőzölög... lehetetlen átadni az illatot :)

balra az irodák és a labor, mögötte az egyik lepárló egység



A Dobrich-ban található Esseterre lepárlóban jelenleg (s kivételes, hogy egy lepárló 12 hónapból 11-et legalább üzemel az évben) cickafark, borsikafű, levendula, orvosi citromfű, mirha és tömjén lepárlás folyik. Utóbbinál kompromisszumot nem tűrően 90-100 óráig tart a lepárlás, hogy az összes (egészségügyi szempontból) fontos nehezebb molekulák is kinyerésre kerüljenek. Ez a doTERRA hozzáállás. A minőség az első, mert ahogy viccesen megjegyezte az igazgató úr, mindegy mennyibe kerül, az emberek úgyis kifizetik.
Vajon ez drága, vagy az a kétes eredetű illóolaj, mely olcsóbb és nem hozza a kívánt eredményt?

10 tonna levendula érkezett

A teljes doTERRA levendula 80%-a és a tömjén 90%-a ebben az üzemben "készül". 
A doTERRA legnagyobb versenytársa tömjéngyanta felvásárlást illetően az ortodox és a katolikus egyház. Ők ugye égetik és füstölnek vele. Tekintve, hogy hány templom van világszerte, elég nagy mennyiséggel rendelkeznek. :)

 
friss melissa illóolaj (5-600 ml)
 
A melissából 1 kg olajhoz 2,5 tonna növényi anyag szükséges, a levendula esetén ez 100 kg, azért kerül a melissa jóval többe. A gazdákat a kinyert olaj után fizetik, s nem a beszállított növényi anyag alapján.

A napot egy levendulamezőn kezdtük, ahol a terület gazdájával is találkoztunk.

1.4 hektáros terület, melyről 75 kg levendulaolajat várnak, ami 5000 darab 15 ml üveg levendula illóolajat jelent. 
 
Mikor beérkezik a levendula nem lehet tovább tárolni 1-2 napnál, mivel kiszáradnak, így most megállás nélkül üzemel a lepárló.

 
Esseterre recepció
 
2015-ben az Esseterre területén nem volt semmi, azóta pedig 2022. az első olyan év, mikor nincs építkezés.
2016-ban 1,5 hónapot dolgoztak, a többi hónapban nem volt munka. Ekkor jött be a tömjén lepárlás, mivel annak a gyantáját évekig lehet tárolni. A tömjéngyantát itt tárolják ami Szomáliaföldről érkezik. Valószínűleg a legnagyobb raktár a világon (amikor ott jártunk kb. 15 millió dollárnyi tömjéngyanta várt a lepárlásra).
Mikor befejeződik a levendula, melissa, cickafark, borsikafű, azután indul a tömjén. Általában nyáron is megy a tömjén lepárlás, de mivel a gázárak most magasak, így egy időre leálltak.

Melissa
A melissából szeptemberben van egy újabb aratás. Most az elsőnek van a vége, ahogy ott voltunk. Újra nő a növény, így 50%-ban a nyár elején és 50%-ban a nyár végén van betakarítás.

2000 éve ugyanaz a desztillációs folyamat, csak a felszerelés ami változik. Általában felforralják a növényi anyagot, ez ugye víz és gőz. Most már természetes gázzal történik, eleinte ugye fával fűtöttek. A fa hátránya, hogy a folyamatot nem tudod állandó stabilitással végezni. Most minden számítógép vezérelt a hőmérséklet, gőznyomás, stb.
Az Esseterre létezése óta kísérleteznek a hőmérséklettel, nyomással. Megtehetik, mivel élvezik a doTERRA támogatását ebben. Így sikerült növelni a hozamot, amire rá is kérdezett a utah-i egyetem, hogy hogy sikerült.

melissa betöltése
 
Melissa-t 2,5 óráig párolják. A gőz, ami víz ugyebár magával ragadja az olajat és ez a kettős keverék felszáll egy csőben és az elválasztóba kerül. Mivel az olaj könnyebb, mint a víz, egy óra állás után az olaj felülre kerül, a víz pedig alulra. Ekkor a tartályba további vizet nyomnak, így az egész feljebb kerül és az olaj felülről aztán kivezethető.
A vizet folyamatosan újrahasználják és lágyítják sóval.

 
lepárlás után kiemelik a melissát
 
Amikor a gazda behozza a növényi anyagot, akkor nem annak a súlya után kapja a pénzt, hanem az abból kinyert olaj alapján.

10 napja már beérett a melissa, csak mivel esett, így nehéz volt begyűjteni. S nem a sár miatt, hanem mert a melissának és a levendulának is a gyökereiben van az illóolaj, s amikor meleg és száraz az idő, ez felmegy a növény felső részébe, s ekkor kell betakarítani. Hiába felhős az idő és nincs sár, tehát be lehetne takarítani géppel, nem hatékony mert ekkor még nincs elég olaj a növény felső részében.

Ez teljesen ellentéte a rózsának. Az az esős, felhős időt kedveli, akkor a legjobb begyűjteni, mikor száraz, meleg, akkor kevesebb az olaj. 


lepárlásra váró levendula
 
Levendula lepárlás 1,5 óráig tart. 2,5 tonna melissa szükséges 1 kg olajhoz, ez a levendula esetében mindössze 100 kg. Ezért sokkal olcsóbb olaj.
Évente 50 tonna levendula olaj készül itt, ez a teljes doTERRA levendula illóolaj 80% -a.

A mirha és tömjén lepárlás 90-100 órán keresztül zajlik. A nyersanyag a kőhöz hasonlít, így idő kell neki, mire minden illóolaj molekula kinyerhető.
A mirha a legutáltabb illóolaj a kinyerés szempontjából, mivel egyszer nehezebb az olaj a víztől, máskor pedig könnyebb. A lepárlás után így centrifugálással választják szét.

 
tömjéngyanta Szomáliaföldről
 
Tömjén
Az Esseterre előtt a tömjét 15-20 óráig párolták. Nem akartak pénzt égetni azzal, hogy tovább csinálják. Adott némi olajat, s így is egészségesnek volt minősítve az olaj. A doTERRA anyagi segítségével és az ő kísérletező kedvüknek köszönhetően elkezdték tovább párolni. S be is bizonyosodott, hogy az első 20 órában csak a könnyebb molekulák nyerhetőek ki. S az 50. óra után nyerhetőek ki a nehezebb molekulák. A hosszú lepárlás előnye nem csak hogy több olaj nyerhető ki, hanem egészségesebb is, ami így előtte mivel nem volt kinyerve, ment a levesbe.
90%-a a doTERRA tömjén illóolajnak innen származik.

 
tömjéngyanta raktár
 
Emberek ezrei foglalkoznak a tömjéngyanta begyűjtéssel.
A doTERRA legnagyobb versenytársa tömjéngyanta felvásárlást illetően az ortodox és katolikus egyház. Ők nem forralják fel, hanem elégetik, füstölnek vele. Tudják, hogy antiszeptikus és egészséges.

Raktár
96 tonna olajat tudnak tárolni.
Előtte a nagy tartályokban pihen, mivel lehet még benne por, vagy víz, ez hosszas állás után leül az aljára, aztán töltik át a szállítótartályokba. Ebben mennek Írországba, vagy Utah-ba további ellenőrzésre, palackozásra.

A levendulát külön tartják addig, amíg ki nem fizetik a gazdát. Minta megy a laborba, ahol megvizsgálják, s mikor rendben van, akkor kerül a nagy tartályba a többi levendulához. Így érik el a folyamatos állandó magas minőséget.

 
infót gyűjtünk a laborban
 
Labor
Itt elemezik az illóolajokat. Az összes tételt. Minden mintának megvan az egyedi ID száma. Gázkromatográf berendezésekkel szűrnek ki minden nem oda való összetevőt. Amerikában és Írországban még részletesebb teszteken megy végig az olaj, amit te magad is ellenőrizhetsz, hiszen minden üveg alján egyedi azonosítót találsz, s online meg tudod nézni a független laboreredményét az illóolajnak.


Plamen Nikolov Esseterre igazgató és jómagam




Illóolaj vásárláshoz szólj nekem, vagy kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA citrom esszenciális olaj