A fehérjék lenyűgöző világa: jóllétünk láthatatlan építőbajnokai

kép: bbcgoodfood.com

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

forrás: Alexandra Nitsche, MD,
SMEC (Scientific and Medical Education Committee)

Testünk aprócska életformáknak, létünk láthatatlan építészeinek a támogatását élvezve működik. Mikroszkópikus kis segítőink kulcsszerepet játszanak annak biztosításában, hogy minden sejtünk hatékonyan támaszkodjon a saját anyagcseréjére, termelje nekünk az energiát, növekedjen és regenerálódjon.

A fehérjék képezik ennek a bámulatos interakciónak az alapját. Az elnevezésük a görög proteios szóból ered, amely jelentése „első” vagy „elsődleges”, így jól tükrözi esszenciális szerepüket. A fehérjék aminosavak hosszú láncolatai alkotta, összetett struktúrák. Szervezetünk azonban a kilenc esszenciális aminosav előállítására nem képes, így azokat az étrendünkből kell számára bebiztosítanunk. Mindegyikük egyedülálló szerepet tölt be a szervezet működésében, köztük az
izmok felépítésében, a sejtosztódásban és a hormonális szabályozásban.

A kilenc esszenciális aminosav

Izoleucin: Támogatja az idegrendszert és az izomépülést. Olyan élelmiszerekben található meg, mint a kesudió, a földimogyoró és a csirkehús.

Leucin: A jó erőnlétért felelős aminosav segíti az izomépülést és az energiaellátást. Megtalálható a lencsében, a tökmagban és a tojásban.

Lizin: Elősegíti a sejtosztódást és a csontnövekedést. Kiváló forrásai többek között a tökmag, a lencse és a tofu.

Metionin: Fontos a ciszteintermeléshez és az anyagcsere-folyamatokhoz. Megtalálható a brazil dióban, a tojásban és a spenótban.

Fenilalanin: A máj tirozinná alakítja, ami alapvető fontosságú a hormontermeléshez. Előfordul a szójában, a sárgarépában és a halakban. 

Treonin: Nyugtató hatású glicinné alakítható, és támogatja a csontképződést. Megtalálható a papajában, a sárgarépában és a spenótban.

Triptofán: Kedélyjavító hatásáról ismert, és a szervezet szerotoninná, boldogság- és elégedettségérzetet adó hormonná alakítja. Kiváló forrásai többek között a szójabab, a kesudió és a zabpehely.

Valin: Szabályozza a vércukorszintet, jelátviteli anyagokkal látja el az agyat, és erősíti az immunrendszert. Bőségesen jelen van a tönkölylisztben, a zabpehelyben és a csirkehúsban.

Hisztidin: Szerepet játszik a hisztamin előállításában, amely fontos az immunrendszer számára, valamint a gyomorsav termeléséhez is. A hisztidin kiváló forrásai többek között a csirkehús, a tonhal és a lencse.

A fehérjék növényi és állati eredetűek is lehetnek. A növényi alapú fehérjékre egyre szélesebb körben tekintenek egészséges alternatívaként. Sok esetben kevesebb telített zsírt tartalmaznak, ugyanakkor rostokban és antioxidánsokban gazdagok. Ezenkívül fenntarthatóbbak is, mivel a növényi alapanyagoknak gyakran az erőforrás-hatékonyságuk is sokkal magasabb fokú. Tisztán növényi alapú étrend esetén azonban bizonyos aminosavakat tudatosan kombinálni kell a kiegyensúlyozott fehérjeminőség biztosítása érdekében.

A kiegészítésképp bevitt fehérje elengedhetetlen az anyagcsere-egészség támogatásához, különösen az idősebb korosztály és a nők számára, akiknek a hagyományos étrendjükre hagyatkozva kihívást jelenthet a fehérjeszükségletük kielégítése.

Harmincon túl az izomnövekedés lelassul, majd ötvenen túl ez a zavar már egyre érezhetőbbé is válik. Tudatos fehérjebevitellel lassítható ez a folyamat, és a kor előrehaladtával is fenntartható marad az életminőség, különös tekintettel a testben végbemenő változások támogatására. Az izomtömeg hajlamossá válik a csökkenésre, ami korlátozottabb mozgékonysághoz és az esések egyre nagyobb kockázatához vezet. Itt jön képbe a célzott fehérjebevitel, amely így védőpajzsként szolgál számunkra.

Emellett az „anabolikus rezisztencia”, vagyis a fehérjebevitelre reagáló izmok hatékonyságának csökkenése is hatással van ránk a korral. Ez mérsékeltebb izomfehérje-termelést eredményez, és az izomtömeg és -működés fokozatos hanyatlásához is vezet. Az izomfehérje bioszintézisének serkentése különösen fontos az idősebb korosztály számára, amiben a leucin nevű aminosavnak kiemelt szerepe van.

A fehérjék azonban nem csupán az izomtömeg őrzői, hanem a mozgékonysághoz is hozzájárulnak. Az izomerő és -működés létfontosságú a mindennapi élethez szükséges mozgékonysághoz. A megfelelő fehérjebevitel segít az önállóság fenntartásában, az esések kockázatának csökkentésében és az életminőség javításában is a kor előrehaladtával.

A fehérjék fontossága valamennyi korcsoportra kiterjed a nők körében, hiszen az egészségére gyakorolt kedvező hatásaikra az életük minden szakaszában szükség van. Fiatal korban a fehérjék alapvető fontosságúak a növekedéshez, valamint a bőr, a haj és az izmok fejlődéséhez. Várandósság alatt megugrik a fehérjeigény. Nemcsak a magzatnövekedést támogatja, hanem a szervfejlődésére is hatással van. A fehérjehiány ilyenkor fokozhatja a komplikációk veszélyét. Ahogy öregszünk, a fehérjebevitel központi szerepet kap a csontegészség, a bőr rugalmassága és az izomtömeg megőrzésében is. Emellett a fehérje a hormonális szabályozást is támogatja.

A fehérjealapú hormonális szabályozás kihatással van a különböző hormonokra, úgymint az inzulinra és a ghrelinre, amelyek a vércukorszintet és az éhségérzetet szabályozzák. A kiegyensúlyozott fehérjebevitel stabilizálja ezeket a hormonokat, és kedvezően hat a hangulatra és az alvásminőségre is.

Összességében tehát elmondható, hogy a fehérjék a mi láthatatlan hőseink. Gondoskodnak arról, hogy minden sejtünk optimálisan működjön, és hogy minden tekintetben kellemes legyen a közérzetünk. Tudatosan figyelnünk kell a kiegyensúlyozott fehérjebevitelünkre annak érdekében, hogy biztosítsuk testünk csodás működésének támogatását.

 

Ismerd meg a doTERRA növényi fehérje készítményét, vanília és csokoládé ízben.

 


 

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA promóciók 2024. május

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA sun mindennapos ásványi fényvédő és hidratálókrém arcra

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal

doTERRA baby babatestápoló (baby lotion)

Leginnovatívabb fényvédő termék (doTERRA Sun Face Mineral Sunscreen)