Illóolaj tisztaság: CPTG minőségvizsgálat

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

A doTERRA olajok tiszták? 

Az illóolaj legfontosabb jellemzője a tisztaság. Ha egy illóolaj hamisított vagy szennyezett, akkor kevésbé lesz hatékony, sőt veszélyes is lehet. A doTERRA mindenekelőtt a tisztaságot tartja elsődlegesnek az illóolajok előállítása során. 

Hogyan biztosítja a doTERRA, hogy az illóolajok tiszták?

A kezdetektől fogva küldetésünknek tekintettük, hogy tiszta, minőségi illóolajokat osszunk meg a világgal. Mivel azonban az illóolajok tisztaságára vonatkozóan nem volt egyértelmű szabvány, a doTERRA úgy döntött, hogy megszabja a tisztasági szabványt az illóolaj-iparban.

Nem minden illóolajgyártó cég alkalmazza az olajokra vonatkozó szigorú vizsgálati előírásokat. Valójában sok vállalat kihagyja a tesztelési folyamat fontos lépéseit, hogy pénzt vagy időt takarítson meg. Sajnos, ha nem tesznek megfelelő vizsgálati intézkedéseket, lehetetlen biztosítani, hogy egy illóolaj valóban "tiszta" legyen.

Annak biztosítására, hogy minden egyes üveg illóolaj tiszta, szennyeződésektől és szintetikus töltőanyagoktól mentes legyen, a doTERRA létrehozta a CPTG Certified Pure Tested Grade® (Tanúsított, Tiszta, Letesztelt Minőség) protokollt. A CPTG eljárás magában foglalja minden egyes olajtétel szigorú vizsgálatát, valamint harmadik fél által végzett tesztelést az átláthatóság garantálása érdekében.

 

 

Miért fontos tiszta illóolajokat használni?

Néhányan azt kérdezik: "Tényleg számít az illóolajok tisztasága?" Vagy: "Mi történik, ha nem tiszta illóolajokat használok?"

A válasz igen - az esszenciális olajok tisztasága számít. Ha olyan olajat használsz, amelyet hamisítottak, szennyeztek vagy szintetikus töltőanyagokkal töltöttek meg, akkor nem fogod megkapni a növény teljes természetes hasznát. Egyes esetekben pedig a rossz minőségű olajok akár veszélyesek is lehetnek, és komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre. 

Ez az oka annak, hogy a doTERRA olyan nagy gondot fordít az illóolajok tisztaságára. Ha tisztátalan olajat használsz, nehezen érezheted az olaj jótékony hatását, és esetleg veszélyeztetheti az egészséged. Ha azonban tiszta, hamisítatlan illóolajokat használsz, azok hatékonyabbak lesznek, és a biztonságos használat határain belül maradhatsz.

Honnan lehet tudni, hogy az illóolajok tiszták-e

Hogyan állapíthatod meg, hogy az illóolajok tiszták-e? Mielőtt illóolajokat vásárolnál, végezz egy kis kutatást, hogy megtudd, hogyan szerzik be, állítják elő és tesztelik olajaikat az illóolajgyártó cégek.

Íme néhány kérdés, amelyet érdemes feltenni a kutatás során:

Növényi minőség: A vállalat jó minőségű növényeket használ az illóolajok előállításához? A növényeket megfelelő körülmények között, megfelelő termesztési módszerekkel termesztik?
Termelési gyakorlatok: Vannak-e a vállalatnak biztonsági eljárásai a gyártási folyamat során bekövetkező szennyeződések ellen? Hamisítják-e az olajokat, vagy a költségek csökkentése érdekében szintetikus töltőanyagokat adnak hozzá?
Vizsgálati módszerek: A vállalat minden egyes illóolaj-tételt tesztel? Használnak-e pártatlan, harmadik fél által végzett vizsgálatokat? A nyilvánosság számára hozzáférhetőek a vizsgálati eredmények?
Tárolás és kezelés: Az olajokat gondosan feldolgozzák, csomagolják és tárolják, hogy elkerüljék a hő vagy fény hatására bekövetkező kémiai változásokat? (Az illóolajok tárolására általában a borostyánszínű üvegek a legjobb megoldás.)

Az illóolaj tisztaságának biztosítása: A CPTG-folyamat

A doTERRA röviddel a desztilláció után kezdi meg a CPTG-vizsgálati folyamatot, amikor minden egyes olaj kémiai összetételét felülvizsgálják. A doTERRA gyártóüzemében egy második körös tesztelést végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az első körben desztillált és tesztelt olajok ugyanazok, amelyek megérkeztek hozzánk. Az olajok kémiai összetételének harmadik felülvizsgálatára akkor kerül sor, amikor az olajokat palackokba csomagolják, mielőtt kiszállítják a fogyasztóknak.

Minden egyes vizsgálat megerősíti, hogy illóolajaink nem tartalmaznak szennyeződéseket, és hogy a gyártás során nem történt váratlan változás. 

8 módja annak, hogy tudjuk, hogy a doTERRA illóolajok tiszták

A CPTG minőségvizsgálati folyamata nyolc fő lépést tartalmaz, amelyek garantálják, hogy a doTERRA illóolajok minden egyes tétele tiszta, hamisítatlan és biztonságosan használható.

A doTERRA az alábbi tesztekkel biztosítja az illóolajok tisztaságát:

1. Organoleptikus vizsgálat
2. Mikrobiológiai vizsgálat
3. Gázkromatográfia
4. Tömegspektrometria
5. Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia (FTIR)
6. Kiralitás vizsgálata
7. Izotópos elemzés
8. Nehézfémek vizsgálata

Az érzékszervi vizsgálat alkalmazása az illóolajok tisztaságának kimutatására

Az érzékszervi vizsgálatok során az emberi érzékszerveket használjuk, különösen a látást, a szaglást, az ízlelést és a tapintást. A szakértő lepárlók az érzékszerveket a minőségvizsgálat első vonalaként használják, hogy azonnali támpontokat adjanak a termék elfogadhatóságára vonatkozóan. Egy szokatlan szagú, egyenetlen állagú vagy furcsa színű olaj azonnal jelzi a lepárlónak, hogy valami nincs rendben. Gyakran előfordul, hogy ezt a vizsgálatot előzetes minőségellenőrzési lépésként használják, mielőtt bármilyen más vizsgálatot elvégeznének.

Mikrobiológiai vizsgálatok alkalmazása az illóolajok tisztaságának kimutatására

A mikrobiológiai vizsgálat során egy tétel illóolajat elemeznek a biológiailag veszélyes mikroorganizmusok, például gombák, baktériumok, vírusok és penészgombák jelenlétére. A folyamat során mintát vesznek, majd a mintát steril növekedési táptalajhoz adják egy zárt tálban vagy tányérban. A mintát egy ideig inkubálják, majd megfigyelik a mikrobák növekedését. Ezt a vizsgálatot a gyártóüzembe kerülő termékeken és a késztermékeken a forgalmazás előtt végzik el annak biztosítására, hogy a termékek ne szennyeződjenek a töltési folyamat során.

 

Gázkromatográfiás vizsgálat az illóolajok tisztaságának kimutatására

A gázkromatográfiában az illóolajat elpárologtatják, majd egy hosszú oszlopon keresztül vezetik, hogy az olajat az egyes összetevőkre válasszák szét. Az egyes komponensek az oszlopon különböző sebességgel haladnak át, molekulatömegüktől és kémiai tulajdonságaiktól függően, amelyeket az oszlopból való kilépéskor mérnek. Ezzel a vizsgálati módszerrel a minőségellenőrzést végző elemzők meghatározhatják, hogy mely vegyületek vannak jelen a vizsgálati mintában.

Tömegspektrometriás vizsgálat az illóolajok tisztaságának kimutatására

A tömegspektrometriát gázkromatográfiával együtt használják az illóolaj összetételének további meghatározására. A tömegspektrometriában a korábban gázkromatográfiával elkülönített alkotórészeket ionizálják, és mágneses mezőkön keresztül küldik. A molekulatömeg és a töltés segítségével azonosítható az egyes alkotórészek mennyisége, ami további betekintést nyújt az illóolaj hatásosságába.

 

Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia (FTIR) alkalmazása az illóolajok tisztaságának kimutatására

A Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópiát (FTIR) az illóolaj tételek hatékonyságának és egyenletes minőségének biztosítása érdekében végzik. Ez a vizsgálati módszer azonosítja az illóolaj-vegyületek szerkezeti összetevőit. Az FTIR-vizsgálat során különböző frekvenciájú infravörös fényt bocsátanak át az illóolajmintán, és mérik a minta által elnyelt fény mennyiségét. A minta minőségét úgy határozzák meg, hogy az FTIR-olvasás eredményeit összehasonlítják egy olyan történelmi adatbázissal, amelyben kiváló minőségű minták abszorpciós mintái vannak rögzítve.

 

A kiralitásvizsgálat alkalmazása az illóolajok tisztaságának kimutatására

A kiralitás, amely a görög kéz szóból származik, egy molekula 3D-s orientációjának leírására használt kifejezés. Ahogyan neked is két kezed van, a királis molekulák is kétféle formában léteznek, amelyeket jobb vagy bal kézként különböztetünk meg. Ezt az elvet szemléltetheted, ha a kezedre nézel: egymás mellé helyezve egymás tükörképei.

A molekulákban minden "kéz" különböző kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, ami befolyásolja a szervezetben lévő fiziológiai kölcsönhatásaikat. A természetben túlnyomórészt az egyik kéz termelődik. Laboratóriumi körülmények között azonban a jobb- és balkezes molekulák aránya mindig 50/50 a szerkezeti hasonlóságuk miatt. A jobb- és balkezes alkotórészek aránya a gázkromatográfia egy speciális típusával határozható meg.

Bár ezt a vizsgálati módszert nem szokták tételről tételre elvégezni, mégis arra használják, hogy biztosítsák, hogy az illóolajokban nincsenek szintetikus elemek.

 

Izotópanalitikai vizsgálatok alkalmazása az illóolajok tisztaságának kimutatására

Az anyag apró kémiai építőelemekből, úgynevezett elemekből áll. Bár több tucatnyi elem létezik, mindegyik a benne lévő protonok miatt különbözik egymástól. Néha egy elem egynél több stabil formában is létezhet, ha több vagy kevesebb neutronnal rendelkezik. Ilyenkor az elemeket izotópoknak nevezzük. A szén elemnek két stabil izotópja létezik, a szén-12 (6 proton és 6 neutron) és a szén-13 (6 proton és 7 neutron).

Mivel az illóolajok szerves vegyületek, elsősorban szénatomokból állnak, és a szén-12 és szén-13 izotópok bizonyos arányban vannak jelen. Ez az arány a világ különböző tájain található helyektől függően változik.

A tömegspektroszkópia egy speciális fajtája segítségével meghatározható, hogy egy illóolaj-összetevőben mely izotópok és milyen mennyiségben vannak jelen. Ha ugyanarról a helyről származik, akkor az illóolaj minden alkotóelemében azonos arányban kell lennie az izotópoknak. Ha egy adott összetevő izotópprofilja eltér a többi összetevőétől, akkor a minőségellenőrző elemző tudni fogja, hogy az adott illóolaj hamisítást tartalmaz.

Nehézfémek vizsgálata az illóolajok tisztaságának kimutatására

A nehézfémvizsgálat megmutatja, hogy egy adott illóolajban mennyi nehézfém van. Megfelelő desztilláció esetén az illóolajok nem tartalmazhatnak nehézfémeket. Az ICP-MS-vizsgálat egy nagy energiájú, induktív csatolású plazmának (ICP) nevezett közeget használ a minta ionizálásához. A mintát ezután egy tömegspektroszkópon futtatják át, amely a mintát elemekre bontja, és leolvashatóvá teszi, hogy mely elemek vannak jelen és milyen mennyiségben.

 

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA promóciók 2024. május

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA sun mindennapos ásványi fényvédő és hidratálókrém arcra

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal