Borsmenta illóolaj és kognitív funkciók

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

Sokan használnak illóolajokat a memória és a fókusz támogatására, ami a kognitív egészség két összetevője. A tudományos kutatások azonban még nem magyarázták meg megfelelően az illóolajok kognícióra gyakorolt pozitív hatásait közvetítő sejtpályákat.

A vizsgálat

Az Egyesült Királyság és a Duke Egyetem tudósainak együttműködésével nemrégiben készült tanulmány az illóolajok kognitív teljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatos tudományos szakirodalomban meglévő hiányosságok pótlására vállalkozott. In vitro elemzéssel értékelték számos illóolaj azon képességét, hogy az agyban található kulcsfontosságú receptorokhoz és enzimekhez, például a GABA- és kolinerg receptorokhoz kötődnek, amelyek modulálják a kognitív teljesítményt. Előzetes vizsgálataik során a fodormenta és a borsmenta olajat találták a legígéretesebbnek, mivel ezek az olajok hajlamosak a GABA- és kolinerg receptorokhoz kötődni.

A kísérlet továbbviteléhez egy kettős vak, placebo-kontrollált, keresztirányú klinikai vizsgálatot végeztek 24 egészséges személy, mint vizsgálati résztvevő bevonásával. A vizsgálati résztvevők placebokapszulákat vagy 50 μl vagy 100 μl (kb. 1, illetve 2 csepp) borsmenta/fodormenta illóolajat tartalmazó kapszulákat kaptak. A résztvevőket arra kérték, hogy hajtsanak végre egy sor olyan feladatot, amelyek célja a kognitív funkciók tesztelése volt, és értékelték a mentális fáradtságot.

Az eredmények

A kutatók megállapították, hogy a borsmenta illóolaj pozitív hatással volt a kognícióra nehéz mentális feladatok végrehajtása során. Ezenkívül a borsmenta illóolaj jelentősen csökkentette a kognitív fáradtságot. A tanulmány szerzői a megfigyelt kognitív előnyök magyarázataként a kolinerg receptorok borsmenta illóolaj általi fokozott aktiválódását javasolták. Bár a vizsgálat kis számú résztvevőre korlátozódott, ez a kutatás előrelépést jelent az illóolajok egészséges kognitív funkciókat elősegítő előnyeinek jobb megértésében.


Termékbeszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?