Egy orángután gyógynövényt használt saját sebeinek kezelésére

Az orángutánok magas intelligenciaszintjét már régóta elismerik, részben gyakorlati képességeiknek köszönhetően, mint például a magvak kinyeréséhez és a rovarok kereséséhez használt szerszámok. Egy új kutatás azonban arra utal, hogy a főemlősöknek egy másik hasznos képesség is van a repertoárjukban: a gyógynövények alkalmazása.

A kutatók azt állítják, hogy megfigyeltek egy hím szumátrai orángutánt, amint egy nyílt arcon lévő sebet egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságairól ismert növény nedvével és megrágott leveleivel kezelt.

Nem ez az első eset, hogy vadon élő állatokat látnak öngyógyításon: más példák mellett láttak már borneói orángutánokat, akik karjukat és lábukat egy olyan növény megrágott leveleivel dörzsölték, amelyet az emberek izomfájdalmak kezelésére használnak, míg csimpánzokat is megfigyeltek már, amint féregfertőzések kezelésére ismert növényeket rágtak, és rovarokat kentek a sebekre.

Az új felfedezés azonban az első alkalom, hogy vadon élő állatot megfigyeltek, amint nyílt sebeket kezel egy olyan anyaggal, amelynek gyógyhatása ismert.

"A csimpánzok esetében rovarokat használtak, és sajnos soha nem derült ki, hogy ezek a rovarok valóban elősegítik-e a sebgyógyulást. Míg a mi esetünkben az orángután növényt használt, és ennek a növénynek ismert gyógyhatása van" - mondta Dr. Caroline Schuppli, a németországi Max Planck Állati Viselkedéskutató Intézetben végzett kutatás vezető szerzője.

A kutatócsoport szerint az eredmények betekintést nyújtanak az emberi sebellátás eredetébe, amelynek kezelését először egy i.e. 2200-ban keletkezett orvosi kézirat említi.

"Ez határozottan azt mutatja, hogy ezek az alapvető kognitív képességek, amelyek egy ilyen viselkedés kialakításához szükségesek... valószínűleg már az utolsó közös ősünk idején is jelen voltak" - mondta Schuppli. "Tehát ez nagyon-nagyon messzire nyúlik vissza."

A Scientific Reports című folyóiratban Schuppli és kollégái beszámolnak arról, hogyan tették a felfedezést, miközben egy indonéziai védett esőerdő egyik kutatási területén dolgoztak.

 

A csapat leírja, hogy egy Rakus nevű szumátrai hím orángután nyomában járva észrevették, hogy friss seb van az arcán - valószínűleg egy másik hímmel való verekedés eredménye. Három nappal később látták, hogy Rakus a Fibraurea tinctoria - egyfajta lián kúszószőlő - szárán és levelein táplálkozik.

Aztán valami váratlan dolgot tett.

"Tizenhárom perccel azután, hogy Rakus elkezdett a liánnal táplálkozni, elkezdte rágni a leveleket anélkül, hogy lenyelte volna őket, és az ujjaival közvetlenül az arcon lévő sebre kenegette a szájából a növény levét" - írják a kutatók.

 

A Fibraurea tinctoria liána kúszószőlő fajtájának levelei.


Rakus nemcsak megismételte a műveletet, hanem nem sokkal később az egész sebet bekente a megrágott levelekkel, amíg az teljesen be nem borította. Öt nappal később az arcon lévő seb bezáródott, néhány héten belül pedig begyógyult, és csak egy kis heg maradt utána.

Gunung Leuser Nemzeti Park 2022. június 23-án, két nappal azelőtt, hogy egy gyógynövény megrágott leveleit felvitte (balra), és 2022. augusztus 25-én, miután arcsebe alig látszik (jobbra).

fotó: newindianexpress.com

A csapat szerint a Rakus által használt növényről ismert, hogy többek között antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns, fájdalomcsillapító és rákellenes tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaz, míg ezt és a rokon liánafajokat a hagyományos gyógyászatban "különböző betegségek, például vérhas, cukorbetegség és malária kezelésére használják".

Egyelőre nem világos, hogy Rakus saját maga találta-e ki a folyamatot, vagy egy másik orangutántól tanulta, bár más egyednél még nem látták.

Schuppli hozzátette, hogy úgy tűnik, Rakus szándékosan használta a növényt.

"Ez azt mutatja, hogy bizonyos mértékig rendelkezik azokkal a kognitív képességekkel, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy a sebet néhány gyógyhatású növénnyel kezelje" - mondta. "De igazából nem tudjuk, hogy mennyire érti a dolgot."

forrás: theguardian.com

fordítás: Copyright © Komáromi Szabolcs

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA nap 2024. június 1. (szombat)

doTERRA promóciók 2024. május

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA Yarrow|Pom illóolaj keverék

Esszenciális "parfüm" receptek

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Hajparfüm házilag, egyszerűen