Hogyan válasszunk minőségi táplálékkiegészítőket

kép: stjudelabs.com

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

A ProBiome három P betűjének meghatározása

Prebiotikumok

A prebiotikumok nem azonosak a probiotikumokkal. A prebiotikumok olyan élelmiszer-összetevők, amelyek kedvezően hatnak a probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumok szaporodására. Ők szolgálnak táp-, illetve üzemanyagul a probiotikumok számára. A prebiotikumokat a kommenzális probiotikus baktériumok szelektív erjesztés útján hasznosítják, hogy rövid láncú zsírsavakat, például acetátot, propionátot vagy butirátot állítsanak elő belőlük.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek elegendő mennyiségben fogyasztva jótékony hatást gyakorolnak a gazdatestre. Versenyre kelnek a patogén baktériumokkal a bélhámsejtek szabad kötőhelyeiért, ami segít fenntartani a tápcsatorna védelmi vonalának egészségét. Ahhoz, hogy a probiotikumok hatékonyak lehessenek, túl kell élniük, és ellen kell állniuk a gyomorsavnak, az epének és a hasnyálmirigy nedveinek, majd meg kell tudniuk tapadni a hámsejteken, hogy kolóniákat képezzenek a belekben. Az emberek már évezredek óta fogyasztanak probiotikus kultúrákat olyan erjesztett élelmiszerek, mint például a joghurt, a kefír, a savanyú káposzta vagy a szójabab útján. Az utóbbi időben azonban egyre jobban felértékelődnek a mindennapos táplálékkiegészítés nyújtotta előnyök olyan kiváló minőségű probiotikumok jóvoltából, amelyek támogatják a mikrobiomot.

Probiotikumok

A probiotikus baktériumok szerepe a szervezetben az, hogy jótékony tápanyagokat, például folátot, B1-, B2- és B12-vitaminokat és sok mást termeljenek. Gondolj rájuk úgy, mint a test aprócska szuperhőseire, akik sok különféle mechanizmusban lehetnek a segítségére.

Például:

• Csapatmunka vagy közvetlen kombinációk útján működnek együtt és egyesítik erőiket, hogy még hatékonyabbak legyenek.

• Kompetitív kizárás útján nyújtanak védelmet, ugyanis versenyre kelnek az ártalmas baktériumokkal, és kiszorítják azokat, hogy ne kerülhessenek fölénybe, és ne okozhassanak károkat.

• Olyan antimikrobiális vegyületeket tudnak kiválasztani, amelyek képesek felvenni a harcot az egészséged fenyegető baktériumokkal.

• Kölcsönhatásba lépnek a gazdatesttel, jóindulatúak a mikrobiomodban már jelenlévő mikrobiális közösségekkel.

• Erősítik a védelmet nyújtó hámréteget és a bélfalakat, így biztosítva a tápcsatorna védelmének integritását.

• Támogatják a test természetes védekezési mechanizmusait a természetes immunitás erősítéséért szabályozva az immunrendszer működését.

• Segítenek a szervezetnek az elfogyasztott ételben lévő fontos elektrolitok és tápanyagok felszívásában.

• Jótékonyan hatnak a tápcsatornán belüli mozgások szabályozására is, például a bélmozgások enyhítése és az olyan problémák megelőzés útján, mint a székrekedés.

A probiotikumok a fájdalomérzetre is bizonyítottan hatással vannak, ami azt jelenti, hogy segíthetnek mérsékelni a gyomorrontás és ahhoz hasonló panaszok esetén érzett fájdalmat.

 

kép: nutraingredients-usa.com


Posztbiotikumok

A posztbiotikumok a probiotikumok és egészséges bélbaktériumok által a prebiotikus rostok elfogyasztása után előállított jótékony anyagok. Ezek az anyagok, amelyeket metabolitoknak is szoktak nevezni, hosszú távra szóló előnyöket biztosítanak még azután is, hogy a probiotikumok végighaladnak az emésztőrendszeren. A prebiotikumok és probiotikumok szedésének is az
a végső célja, hogy létrejöjjenek a posztbiotikumok! Posztbiotikumok például a rövid láncú zsírsavak, a biohasznosulásra hozzáférhető vitaminok és aminosavak, a peptidek, az enzimek, a lokális denzitásérzékelésre képes molekulák, az indol, a gamma-aminovajsav (GABA), a dopamin és egyéb neurotranszmitterek.

A posztbiotikumok öt egészségtámogató mechanizmust látnak el:

1. A helyi mikrobióta modulációját
2. A hámréteg védelmi funkciójának erősítését
3. A szisztémás és lokális immunválaszok modulációját
4. A szisztémás anyagcsereválaszok modulációját
5. Az idegrendszeren keresztüli szisztémás jeltovábbítást

Amint az ebből is jól látszik, a posztbiotikumok tulajdonképpen a csendes hősei ennek a mikrobiomról szóló történetnek!

A mikrobiomot támogató minőségi étrend-kiegészítő kiválasztása

A tápcsatorna mikrobiomjához való tudatos közelítés egyre népszerűbb lett az elmúlt évek során, úgyhogy jelenleg talán már te is szedsz valamilyen probiotikus táplálékkiegészítőt. Azonban ezek az étrend-kiegészítők korántsem egyformák, színvonal és minőség tekintetében is egészen nagy eltérések mutathatók ki a különböző termékcsaládok között. A mikrobiomod támogatását szolgáló jó minőségű táplálékkiegészítő kiválasztása pedig nem csupán egy magas CFU-értékű termék megtalálásából áll.

Bemutatunk öt olyan szempontot, amely segít a mikrobiomot támogató termékek minőségének, köztük a doTERRA által kínált termékek minőségének is a megítélésében.

1. Törzsek és fajok

Elgondolkodtál már azon, vajon mire utalnak a probiotikumok tápanyagtáblázatában feltüntetett nevek és számok? A név az adott baktérium faját jelöli, míg a név mellett feltüntetett szám a fajon belüli konkrét törzset azonosítja.

PB Assist+ tápanyagtartalom


 

A mikrobiális diverzitás sokat számít, ezért érdemes olyan mikrobiomot támogató táplálékkiegészítőt választanod, amely több törzset és fajt is felölel. Ezenkívül a probiotikumok táplálását biztosító prebiotikumokról is érdemes gondoskodnod, hogy tápláld a szaporodásukat és a túlélésüket, végső soron pedig a metabolitok előállításához is hozzájáruljon.

Legvégül győződj meg arról is, hogy a választott étrend-kiegészítő glutén- és cukormentes, elkerülve ezzel az egészségtelen baktériumok táplálását.


kép: backyardboss.net

2. Eredet

Probiotikus étrend-kiegészítő választásakor azt is fontos szem előtt tartani, hogy az előállításához felhasznált törzsek honnan származnak. A doTERRA-nál mi szándékosan a legváltozatosabb természetes forrásokat és emberi eredetű törzseket válogatjuk össze a mikrobiomot támogató termékeink megalkotásához. Talán már más mikrobiomot támogató termékek kapcsán is hallottál emberi eredetű törzsek alkalmazásáról, viszont fontos megjegyeznünk, hogy ezeket a törzseket nem emberi melléktermékekből gyűjtötték be, és nem is tartalmaznak ilyesmit. 

Az emberi eredetű törzsek olyan baktériumtörzsek, amelyek képesek az emberi testben szaporodni, és széles körben a mikrobiomot támogató étrend-kiegészítők legjobb forrásának tartják őket. Ezek a törzsek együtt fejlődtek az emberrel, és jótékonyan hatnak az egészségünkre. A doTERRA által felhasznált törzseket izoláltuk az emberi kultúráktól, és gondos odafigyeléssel finomítottunk rajtuk a lehető legjobb termékek előállításáért.

 

A doTERRA PB Restore 28 törzset tartalmaz:

L. plantarum 14D

B. animalis ssp. lactis BLC1

L. rhamnosus SP1

L. paracasei NTU101

L. rhamnosus IMC501

L. paracasei IMC502

L. acidophilus LA1

L. paracasei BGP2

L. rhamnosus Lb21

B. breve BBR8

B. lactis Bi1

L. acidophilus LA3

L. brevis SP48

L. lactis LL82

L. rhamnosus CRL1505

P. acidilactici SP29

L. johnsonii SP72

B. bifidum SP9

L. casei BGP93

L. fermentum CS57

L. helveticus SP27

L. reuteri LR92

B. infantis SP37

B. longum SP54

L. bulgaricus-LB2

L. crispatus SP28

L. gasseri LG050

L. salivarius SP2

 

A doTERRA PB Assist+ 13 törzset tartalmaz:

Bifidobacterium lactis BS01
Lactobacillus rhamnosus GG
Lactobacillus rhamnosus LR06
Lactobacillus plantarum LP01
Lactobacillus plantarum LP02
Bifidobacterium breve BR03
Lactobacillus rhamnosus LR04
Bifidobacterium longum 04
Bifidobacterium breve B632
Bifidobacterium lactis BS05
Streptococcus thermophilus FP4
Lactobacillus reuteri LRE02
Lactobacillus salivarius subsp. salivarius CRL1328

3. Hatóerő

A probiotikus táplálékkiegészítőknek aktív, élő baktériumkultúrákat kell tartalmazniuk, és a gyártás ideje helyett a felhasználás idejére kell garantálni a törzsek életképességét.

A táplálékkiegészítőre vonatkozóan megadott telepképző egység (CFU) jelzi az élő baktériumok számát. Vannak azonban olyan vállalatok, amelyek a feltüntetett CFU-értéket a „gyártás időpontjára” vonatkozóan reklámozzák, és nem vállalnak garanciát a készítmény szavatosságára. Ezzel a címkézési módszerrel a felhasználás időpontjában valós értéknél magasabb CFU-val kecsegtető termékek kerülnek forgalomba, úgyhogy járj mindig utána a termékeknek, és kerüld a félrevezető CFU-értékeket.

Egy másik mérési mód az aktív fluoreszcens egységet (Active Fluorescent Unit, AFU) alkalmazza. Ez a mértékegység az élő sejtek precíz számlálására alkalmazott modern és kifinomult áramlási citometria tesztmódszeréből ered. Az AFU jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb számbavételi eljárás az összes életképes sejt megszámlálására.

4. Túlélési és életképesség

A mikrobiomot támogató táplálékkiegészítőben található probiotikumok túlélési és életképességét is fontos figyelembe venni. A gyomor egy olyan savas közeg, amely kedvezőtlen az ilyen mikrobák számára. Ezért a legjobb olyan probiotikus komplexek mellett dönteni, amelyek kapszulázási eljárással, tehát bélben oldódó bevonattal vagy valamilyen hasonló megoldással készülnek, hogy támogassák a mikrobák túlélését a gyomorban, majd az eljutásukat a belekig, ahol szükség
van rájuk. 

5. Tesztek és tudományos háttér

Több száz mikrobiális törzs és nemzetség található az emberi mikrobiomban, de ezeknek csupán töredéke áll rendelkezésre a probiotikus táplálékkiegészítőkben. És még ennél is kevesebb esett át klinikai teszteken annak igazolására, hogy táplálékkiegészítőkben felhasználva számottevő jótékony hatásokat tudnának biztosítani. Ezért amikor a mikrobiomot erősítő étrend-kiegészítők után kutatunk, azt is lényeges szem előtt tartanunk, hogy a készítményhez választott törzseket vajon alaposan kivizsgálták-e, klinikailag is tesztelték-e. Annak is érdemes utánajárni, hogy a gyártó által közölt állítások tudományosan is megerősítést nyertek-e.

Mind a doTERRA PB Restore kapszulához, mind a PB Assist+-hoz tudományos bizonyítékok és orvosi publikációk által is igazolt törzseket válogattunk össze. Kutatókból, tudományos és orvosi szakértőkből álló csapatunk aprólékosan kielemzett minden kapcsolódó tanulmányt, miközben ezeknek a piacvezető termékeknek az összetételén dolgozott.

 

Folytatás következik.

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA rendezvények szeptemberben (21. és 28.)

Kérj személyre szabott doTERRA mintát!

doTERRA promóciók 2024. szeptember

A mikrobiom titkos városa (Alexandra Nitsche és Fernando Guerra)

Gyermekolajok felnőtt párjai

doTERRA On Guard védelmező keverék

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA AromaTouch - masszázs keverék

doTERRA Salubelle - szépség keverék