Láthatatlan szervünk, a mikrobiom

kép: nytimes.com

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Az emberiség történelme folyamán végig mikrobáknak nevezett aprócska organizmusok billiói mellett fejlődött. A tudósok becslései szerint legalább annyi mikroba található az emberi testben, mint ahány emberi sejt!

Ezeket a mikrobiális közösségeket nevezzük mikrobiomoknak, amelyek láthatatlan belső szervként működnek a testben, és az emésztőrendszeren túl az általános egészségre is kihatással vannak. Mikrobiomok a test több olyan pontján is előfordulnak, amely érintkezik a külvilággal. Ilyen például a bőr, a száj, a szem, a fül, az orr, a tüdő, a vese, a húgyutak és a szaporító szervrendszer. Mindegyik ilyen mikrobiális közösség támogatja a sejtjeinket és a létfontosságú szerveinket, kommunikál is velük, ami a szisztémás egészség alapját képezi.

A mikrobiom működésében fellépő zavarok azonban az egészségünkre is hatással lehetnek. Az életmódunkat meghatározó tényezők, úgymint az étrendünk, a stressz, az alvásminőségünk, az aktivitásunk mértéke és a környezeti hatások is mind képesek befolyásolni mikrobiális közösségeink működését.

A mikrobiomot érintő legújabb tudományos fejlesztéseket fogjuk bemutatni, és az emberi test mikroorganizmusainak komplex ökoszisztémáit, valamint az emésztő- és immunrendszerre, az anyagcserére és a mentális egészségre gyakorolt komoly hatásaikat is számba vesszük.

Legfőképp pedig arra szeretnénk rámutatni, hogy mi mindent tehetsz az egészséges, jól működő és változatos mikrobiom elősegítéséért a tápcsatornában és azon túl is. Működési elvét jobban megismerve, jótékony szokásokat kialakítva és a PB termékeket használva ugyanis megsokszorozhatod annak lehetőségét, hogy egy jóval kielégítőbb általános egészségi állapotot és vitalitást valósíts meg.

A makrováltozások is a mikrobiom szintjén kezdődnek.

 

kép: gardentech.com

Mikrobiomod és egészséged összefüggései

Egy élettől nyüzsgő kert

Mikrobiomod olyan, akár egy változatos növényektől, virágoktól és rovaroktól színes, élettől nyüzsgő kert. A benne élő baktériumok, vírusok és gombák a kert különféle lakóihoz hasonlatos szerepeket töltenek be. Miként a virágzó kerthez is elengedhetetlen a növények és rovarok kiegyensúlyozott elegye, az emberi testnek is változatos és kiegyensúlyozott mikrobiomra van szüksége az optimális egészséghez.

A tápcsatorna mikrobiomja, az egészségünk kritikus alkotóeleme, úgy segít az emésztésben és a tápanyagok felszívásában, mint a mikrobiális kis kertészek, akik az elhalt levelek lebontásával táplálják a növényeket. A tápcsatorna mikrobiomja emellett a nemkívánatos kártevőket távol tartó kerítéshez hasonlóan védelmi vonalként is szolgál.

Kilengések azonban még így is előfordulhatnak a mikrobiomban, ahogyan a kertben is előfordulhat, hogy elszaporodik egy-egy növény- vagy rovarfaj. A szegényes étrend, stressz és bizonyos gyógyszerek felboríthatják az egyensúlyt, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. A mikrobiomról való gondoskodáshoz elengedhetetlen a változatos és egészséges étrend követése, a megfelelő alvásminőség és a stresszkezelés. A mikrobiom kifogástalan egészséggel fogja meghálálni ezt a törődést, akár egy szépen gondozott, virágzó kert.

A mikrobiomok saját ökoszisztémát alkotnak; érzékenyek a hőmérsékletre, a pH-értékekre, a tápanyagokra és a környezeti hatásokra. Az egészséges mikrobiomok – néha flórának is szokták ezeket nevezni – több jótékony mikrobából állnak, ami jól rávilágít a változatosság fontosságára. A változatos összetételű mikrobiomok hatékonyabban kezelik a stresszorokat és alkalmazkodnak a változásokhoz. Számos olyan mikroba van, amely kiemelten fontos szerepet lát el az ételek lebontásában és hasznosításában, a jeltovábbításban, az immunrendszer támogatásában és egyéb létfontosságú funkciók ellátásában.

A mikrobiomról való gondoskodás ezért is olyan, mint egy kert rendben tartása – segít, hogy a jó dolgok virágozzanak, a rosszak pedig biztos távolságban maradjanak. Amikor a jótékony baktériumok szépen szaporodnak, az ártalmas kórokozóknak nem könnyű megtelepedniük, ami csökkenti a fertőzések kockázatát.

Ez csupán egy módja annak, ahogyan egy szépen karbantartott mikrobiom támogatni képes az emberi egészséget, és hozzájárul olyan funkciók fenntartásához, mint az immunitás, az emésztés, az energia-anyagcsere, az alvás, az agyi és szívegészség vagy a súlykontroll. A mikrobiomban bekövetkező zavarok jellemzően az anyagcserével kapcsolatos problémáknak tulajdoníthatók. 

A mikrobiom napjainkig meglehetősen nehézkes és összetett vizsgálati alanynak bizonyult. Minden ember egyedülálló és bonyolult mikrobiommal rendelkezik, amely a szem számára láthatatlanul apró mérete ellenére is számottevő hatást gyakorol a jóllétre. Noha még mindig sok kutatás vár ránk ebben a témában, a legutóbbi korszerű felfedezések már így is értékes tudnivalókkal szolgálnak az egészségre és a jóllétre irányuló hatásairól. És miközben további megállapításokra várunk, fontos, hogy éljünk mindazzal, amit már kiderítettünk a mikrobiomról, hiszen az általános egészségre és jóllétre nézve is komoly következményekkel bír.

 

kép: mtv.hu

Mikrobiomod túlmutat a tápcsatornán

Természetes, hogy tartunk a baktériumoktól és vírusoktól, mégis létfontosságúak az egészségünkhöz. Egészséges mikrobiom esetén a testnek minden a rendelkezésére áll, hogy megállapítsa, melyek jótékonyak és melyek ártalmasak, sőt, még akár több baktériumot és gombasejtet is hordozhat, mint emberi sejtet. A természetes élőhelyekhez hasonlóan a testnek is megvannak azok a területei, ahol a mikrobák megtalálhatók, így például a bőrön, a szájban, a tápcsatornában és más nyálkahártyás közegekben. Ezeknek az aprócska organizmusoknak a közösségei ott élnek bennünk, ahol az egészséges gombák, baktériumok és vírusok képesek a harmonikus együttélésre. A mikrobiomot alkotó organizmusok egységes közösségként képesek csak boldogulni, nem pedig önállóan; a túléléshez szükségük van egymásra. Az egyensúly, amelyet ezek a fajok a mikrobiális közösségeken belül és kívül teremtenek, rendkívül jótékony, kutatásokkal pedig azt is alátámasztották, hogy az egészséges mikrobiom titka a változatosságában rejlik. Képzeld, ha csak egyetlen fajta élelmiszernövényt termesztenl a kertedben – a diverzitás hiányát a jólléted is megsínylené. Az élelmiszerek diverzitásának hiánya a mai világ valós problémája. A világ élelmiszereinek 75%-át mindössze tizenkét növényből és öt állatfajból állítjuk elő. A modern élelmiszerrendszerek tehát gyakorlatilag megfosztják mikrobiomod a hatékony működéshez szükséges változatos összetétel lehetőségétől. Kutatásokkal már azt is igazolták, hogy minél sokfélébbek a tápcsatornában jelenlévő mikrobák, annál nagyobb teljesítményű és ellenállóbb mikrobiomot alkotnak. Ha egy mikrobiom nem képes ellátni a szerepét, egy másik veszi át a helyét. Vegyük most sorra az ember különböző szerveit, felülről indulva, és összegezzük, hogyan hat a mikrobiom ezekre a szervekre, illetve hogyan hatnak a szervek a mikrobiomra.

Az agy a szervezetünk központi feldolgozó egysége, amely minden bennünket érő hatást kezel, mintákba rendez, majd jelzéseket továbbít azokról a test többi részének. Az agy és a tápcsatorna összeköttetését egymáshoz kapcsolódó rövid láncú zsírsavak látják el, és a tudósok azt is megállapították, hogy a láncban élő és kommunikáló mikrobák ökoszisztémája a tápcsatorna egészségére, a kedélyállapotra, a kognitív működésre, a mentális egészségre, sőt, még a fájdalomra való érzékenységre is kihatással van. Amikor tehát valamilyen stressz ér, a tápcsatornád is értesül arról, és megfelelően reagál rá.

A bőr egy olyan fizikai védőréteg, amely védelmet biztosít az idegen kórokozókkal szemben. Azonban nehéz lenne ellátnia a feladatát a bőrön, a szemben, a fülben és a nők esetében a szaporító szervrendszerben is jelenlévő, változatos összetételű mikrobióta kolóniái nélkül. A tápcsatorna mikrobiótájához hasonlóan ezek az elemi fontosságú mikroorganizmusok is részt vesznek a test egészének támogatásában.

Következőként vizsgáljuk meg az orr, annak melléküregei és a tüdő mikrobiomját. Percenkénti 10-20 lélegzetvételünk mindegyikével új baktériumokat, gombákat, élesztőket és protozoákat juttatunk a szervezetünkbe. Az immunrendszerünk naponta ilyen kölcsönhatások millióit kezeli, amelyek közül számos mikroorganizmusokkal történik, de közel sem mind ártalmas.

 

kép: yongeeglintondental.com

A fogorvosod talán már mesélt is neked a szájban jelenlévő ártalmas baktériumokról. Mivel a száj ideális környezetet biztosít a mikroorganizmusok szaporodásához, a szájüreg mikrobiomja eltérő a tápcsatorna és a bőr mikrobiomjaitól. A szájüreg egészséges mikrobiomjának fenntartásához elegendő vizet kell innod, biztosítani kell az esszenciális tápanyagokat és a mérsékelt hőmérsékletet. Hozz tudatos döntéseket szájápolási termékeid kapcsán. Kutatások bizonyítják, hogy az alkoholtartalmú szájvizek rendszeres használata felboríthatja a száj mikrobiomjának egyensúlyát, és cukoranyagcsere-problémákat eredményezhet, méghozzá 4,5-ször több ilyen probléma jelentkezésével a termék rendszeres használóinak körében. Ez az összefüggés jól szemlélteti, milyen kutatási eredményekre számíthatunk majd a továbbiakban is: olyanokra, amelyek még inkább alátámasztják a mikrobiom és az egészség közötti szövevényes kapcsolatot.

Most pedig essen néhány szó a tápcsatornáról is. A gyomorban, vékony- és vastagbelekben és májban élő mikrobiális közösségek mind létfontosságú szerepet játszanak a test egészségében, és megfelelően kell működniük a mindennapos jólléthez. A tápcsatorna mikrobiomja dönti el, mely tápanyagokat tartsa meg a szervezet és melyeket ürítse ki, sőt, még az ételek génekre gyakorolt hatásait is meghatározhatja.

Mikrobiomod a külvilág szenzoraként és a szervezetén belüli kommunikációs hálózatként is szolgál. Hasonlóan ahhoz, ahogy a tápcsatorna mikrobiomja kétirányú kommunikációt folytat az aggyal, a szájüreg mikrobiomja és az agy között is él az összeköttetés. Mikrobiomod a tested egészében kommunikál a szövetekkel és a szervekkel, és képes a többi mikrobiális közösségtől érkező információk fogadására.

Azt is fontos megjegyezni, hogy korod előrehaladtával a mikrobiomod is változik. Csecsemő- és kisgyermekkorban az ember mikrobiomja gyors fejlődésen esik át. A gyomor- és bélrendszeri mikroflóra kolonizációja már a születés pillanatában megkezdődik. Néhány nap elteltével ki is alakul egy komplex mikrobiális ökoszisztéma. Egy hónap múltán az újszülött mikroflóráját túlnyomórészt laktobacilusok és bifidobaktériumok alkotják. Egy-két éven belül pedig már egy fiatal felnőttéhez hasonló mikroflórával fogsz rendelkezni. A kolonizáció ilyen ütemű lefolyása elképesztően gyors.

Ezt a gyors szaporodással és fejlődéssel jellemezhető korai időszakot egy viszonylag stabilabb szakasz követi a korai felnőttkor nagy részében. A mikrobiom azonban sosem stagnál ugyanabban az állapotban. Ahogy öregszünk, a tápcsatorna mikrobiomja sem marad a régi. Mikrobiális közösségei összetétele egyre kisebb változatosságot mutat, és a jótékony mikrobák – például a laktobacilusok és bifidobaktériumok – száma csappan. Ellenben egyre nagyobb teret nyernek az enterobaktérium-populációk, az olyan opportunista baktériumok, amelyek alkalomadtán fertőzéseket okozhatnak.
Jelenleg is számos kutató vizsgálja, milyen szerepe van a mikrobiomnak az öregedés folyamatában.

Ha gondoskodsz mikrobiomodról, a mikrobiomod is gondoskodik Rólad

Alapvető életvitelbeli szokások az egészséges mikrobiomért

Az egészséges életvitel hozzájárul az egészséges mikrobiomhoz, ami cserében támogatóan hat az egészséges öregedésre. Tudósok felismerték, hogy a tápcsatorna mikrobiom-mintázatai eltéréseket mutatnak olyan fiatal felnőttek esetében, akik rendszeresen mozognak és helyesen táplálkoznak.
Az egészséges mikrobiommal rendelkező egyének jellemzően hosszabb és egészségesebb életet élnek. Ha tehát a korod előrehaladtával gondoskodsz a mikrobiomodról, a mikrobiomod is gondoskodni fog Rólad.

De milyen szokásokat alakíthatunk ki a mikrobiomok egészségének elősegítéséért? Ugyanazokat az életmódbeli szokásokat, amelyek az optimális jólléthez is kellenek: kiegyensúlyozott és tápláló étrendet, testmozgást és sok-sok pihentető alvást.

 

A táplálkozás és az emésztés képezi a doTERRA wellnessdiagramjának alapját, és egyúttal a mikrobiomnak is támaszt nyújt. A változatos teljes értékű élelmiszereket, nyers gyümölcsöket és zöldségeket, valamint erjesztett ételeket – például kimchi-t, savanyú káposztát vagy kefírt – is tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend segíti a mikrobiom egészségének megőrzését. Kutatások igazolják, hogy a feldolgozott élelmiszerek, köztük a gyorsételek, csökkentik a tápcsatornában jelenlévő baktériumok számát és diverzitását, ami súlyproblémákhoz vezethet.

A következő a testmozgás és az anyagcsere. A megfelelő mennyiségű testmozgás és az anyagcsere-egészségnek szentelt figyelem a mikrobiális közösségek számára is meghozza a gyümölcsét. Vizsgálatokkal megállapították, hogy a mozgás serkenti és fokozza a mikrobiom diverzitását, amiért cserébe a tápcsatorna mikrobiomja komoly szerepet vállal az anyagcsere-egészség
fenntartásában.

Megfelelő pihenésre és stresszkezelésre is szükség van az egészséges flóra támogatásához. Noha az alvásra sok esetben könnyedén legyintünk, az egészség szinte összes aspektusára kihatással van, ahogyan a mikrobiomra is! Ha mikrobiomod egészségének javításán dolgozva az alvásra és a stresszkezelésre is kitüntetett figyelmet fordítasz, az mindkét területre jótékonyan fog hatni. 

 

kép: 365farmnet.com

A tudatos öngondoskodás gyakorlása során egyéb mindennapi módszerek alkalmazását is fontos szem előtt tartanunk a különböző mikrobiomok támogatása és egyensúlyban tartása érdekében. Például azt, hogy a kórokozókkal szemben védelmet nyújtó fertőtlenítőszerek a jótékony mikrobákat is távol tarthatják. A fertőtlenítők rendszeres alkalmazása helyett bizonyos esetekben az egyszerű szappan és víz teszi a legjobb szolgálatot.

Ennek a fejezetnek a végéhez érve már jobban átlátjuk a mikrobiomok kényes egyensúlyát és az általános egészségre gyakorolt jelentős hatásait, ahogy az is világosság vált, hogy mindennapos szokásaink már egészen apró módosításaival is komoly változásokat idézhetünk elő ezekben a mikrobiális közösségekben. Az egyik legegyszerűbb szokás, amelyet felvehetünk, a proaktív táplálékkiegészítés. A következő fejezetben megismerkedünk a mikrobiomot támogató minőségi
étrend-kiegészítők ismérveivel, valamint a doTERRA PB termékek Te és családod számára kínált jótékony hatásaival.

Folytatás következik.

 

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA rendezvények szeptemberben (21. és 28.)

Kérj személyre szabott doTERRA mintát!

doTERRA promóciók 2024. szeptember

Gyermekolajok felnőtt párjai

A mikrobiom titkos városa (Alexandra Nitsche és Fernando Guerra)

doTERRA On Guard védelmező keverék

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA AromaTouch - masszázs keverék

doTERRA Salubelle - szépség keverék