Shinrin Yoku Dr. Brannick Riggs tollából

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

"Gyermekkoromban a szüleim gondoskodtak arról, hogy sok időt töltsünk a természetben. Megfordultunk közel-keleti tengerpartokon, az Amerikai Egyesült Államok déli sivatagos és vadnyugati vidékein, de Európa hegységeiben is, igazi világjáró család voltunk. És habár mindegyik kivívta a maga helyét a szívemben, mindig is a hegyekben éreztem magamat a legotthonosabban. A tűlevelű erdők, alpesi rétek és csörgedező patakok mintha valami ismerős nyelven szóltak volna hozzám. Felnőtt fejjel később aztán mérhetetlenül sok időt töltöttem el szerte a világ hegységeiben. Túráztam már Japán, Németország, Svájc, Olaszország, Franciaország, Románia, Afrika, Mexikó és sok más vidék hegyi útvonalait róva. S míg a kultúrák és nyelvek között egészen nagy különbségekre bukkantam, a természet nyelve mindenütt egybecsengő maradt számomra. Az emberek természetre adott reakcióival kapcsolatos megfigyeléseim pedig mindig ugyanarról árulkodtak. Lelassítottak, figyelmesebbé, már-már tiszteletteljessé
váltak, és mélyebben kezdtek lélegezni.

Orvosként elkezdtek lenyűgözni a kutatások, amelyek arra irányultak, milyen élettani hatásai vannak a tudatos erdei jelenlétnek. Az ember ösztönösen is tudja,
milyen érzés, de mára a tudomány is igazolta, hogy a testnek szüksége van a természetben eltöltött időre, hogy visszanyerje a belső egyensúlyi állapotát, egy
olyan létállapotot, amely gyógyító erejű, pihentető és kiegyensúlyozott. Ma már rendszeresen „javallok” természetben eltöltött időt olyanoknak, akiknek a testét
emlékeztetni kell, milyen érzés is ez a fajta létállapot. Az egészséges étrendhez és rendszeres testmozgáshoz hasonlóan a természetben töltött időt is következetesen az életünk részévé kell tennünk.

Közben a saját életem is mozgalmasabbá vált, és gyakran adódnak összeférhetetlenségek, de azért igyekszem a természetre is időt szakítani. Még sincs rá mindig mód. Manapság szinte mindennap használom a Shinrin-Yoku keveréket. Munka közben az irodában párologtatom. Esténként pedig otthon. A hálószobámat is gyakran betölti az aromája, miközben alszom.

Nagyon szeretem ezt a keveréket és azt, ahogyan felidézi bennem, amint magas fák ölelnek körbe, madarak csicseregnek a fülembe, és a hegyi fuvallatokon táncoló falevelek útját kémlelem. Remélem, örömüket lelik ebben a keverékben, és Önökben is őszinte hódolatot ébreszt a természet iránt.

 

Üdvözlettel:
Dr. Brannick Riggs

 

Shinrin-Yoku jelentése és háttere

Az „erdőfürdőzés” vagy japánul „sinrin-joku” kifejezést a Japán Mezőgazdasági,
Erdészeti és Halászati Minisztérium alkotta meg 1982-ben. A gyakorlat lényege, hogy elmerüljünk az erdei környezetben, és közben kapcsolatot teremtsünk annak lényegével.

Az ökoterápia ezen formája egy csapásra közkedveltté vált Japánban. A kutatók az 1990-es években kezdték el az erdőfürdő jótékony élettani hatásait vizsgálni, majd meg is erősítették, amit a legtöbb ember ösztönszerűen tud: a természetben eltöltött idő jótékonyan hat a jóllétre.

A mai elvárosiasodott, belső terekre korlátozódó világban az ember természettel ápolt kapcsolata szinte távolinak tűnik. Az 1800-as években még csak a népesség 3%-a élt városokban. 2050-re azt jósolják, hogy már a világ népességének 66%-a városlakó lesz.

Életkörülményeink az elmúlt két évszázad során jelentős változásokon mentek keresztül, génjeinknek azonban hosszabb időbe telik alkalmazkodniuk ezekhez a változásokhoz. Ennek tudható be az is, hogy hiába élünk manapság inkább városi környezetben, a génjeink még mindig természetközeli életmódra vannak programozva. Márpedig ez a fajta ellentmondás a fiziológiai beállítottságunk és a környezetünk között magas stressz-szinthez és a szimpatikus idegrendszer gyakorta túlstimulált állapotához vezethet. Ennek a rendszernek az irányítása alatt áll ugyanis az „üss vagy fuss” válaszreakciónk, amely tulajdonképpen a
stresszorokra adott akut reakciónk.

A modern időkben ez a reakció már nemcsak testi fenyegetettség, hanem érzelmi fenyegetés esetén is fellép. A paraszimpatikus idegrendszer ellenben a test természetesen nyugodt állapotának helyreállításáért felel, ami a regenerálódásához is nagyban hozzájárul. A gyakran homeosztázisként emlegetett állapot jellemzően energikus és felfrissült közérzettel társul.

 

„A hegyeket nem a magasságukért becsüljük, hanem mert erdők borítják őket.”
– japán közmondás

Hogyan vegyünk erdőfürdőt?

Mit értsünk erdőfürdőzés alatt? Pontosan miből áll egy ilyen élmény? A sinrin-joku egészen egyszerű tevékenység. Miután találsz egy olyan helyet a szabadban, ahol jól érzed magad, mindössze három lépés következik:

1. Szakadj ki a napi rutinodból.

Kezdésképp keress egy olyan érintetlen pontot a szabadban, ahol eltölthetsz egy kis időt.

Ez lehet egy neked kedves fa, patak vagy akár vízesés. A lényeg, hogy olyan hely legyen, ahol lehetőséged van elmélyedni a természetben, és kapcsolódni hozzá.

2. Lélegezz mélyen, és kapcsolódj a természethez.

Ezután összpontosíts a környezetedre. Elsőként vegyél néhány lassú és mély
lélegzetet, majd egyszerűen figyeld meg a természet csodáit magad körül.

További tippek:

- Szemléld a természetet egy gyermek szemén keresztül – mint egy felfedezésre váró világot.
- Próbálj módot találni, hogy minden érzékszerved bevonhasd az élménybe.
- Minden évszak pompás alkalmat kínál a természet körforgásainak megélésére.

Ne feledd, hogy az erdőfürdőzés nem túrázást jelent egyik pontból a másikba. Inkább elmerülést a természet szépségében. Ugyanakkor túrázás közben is remek
lehetőségek adódhatnak erdőfürdőzésre, úgyhogy jusson eszedbe, hogy meg-megállj, és magadba szívd mindazt, ami körülvesz, ahelyett, hogy csak az úti célod elérésére koncentrálnál. Ha lelassítasz kicsit, azzal teljesen át tudod adni magad az erdei környezet nyújtotta élménynek.

3. Vedd fel ismét a mindennapi életed fonalát.

Majd végül apránként vedd fel újra a hétköznapok fonalát. Ezek után talán vonakodva fogod magad mögött hagyni az erdőt, hogy visszatérj a normál életbe, de a sinrin-joku lényege hagyni, hogy a természet változást idézzen elő benned.

Ehhez a változáshoz pedig az alábbi kérdések is hozzásegíthetnek:

- Mi mindent hozol magaddal ebből az élményből a hétköznapi életedbe?

- Mit tanultál a természettel együtt eltöltött idő alatt?

- Milyen tekintetben fogsz változni? 

- Hogyan ragadhatnád meg a fák lényegét: mély gyökereket eresztve és ellenállóan, mégis idomulva az útad keresztező szelekhez?

„Amit gondolsz, azzá válsz. Amit érzel, azt vonzod be. Amit elképzelsz, azt valósítod meg.”
– Buddha

 

 

Hogyan használjuk a doTERRA Shinrin-Yoku Erdőfürdőzés keveréket?

Van, amikor a napirended nem teszi lehetővé, hogy annyit időzz az erdőben, amennyit szeretnél. Vagy talán nincs a lakhelyed közelében olyan erdő vagy vadon, ahová gyakran ellátogathatnál.

A kutatók az ilyen esetekre is, amikor nem tölthetsz annyi időt erdőfürdőzéssel, amennyit szeretnél, találtak megoldást – az erdőt kell a négy fal közé hoznod.

Az erdei levegő vizsgálata során arra jutottak, hogy a fák fitoncidokat bocsátanak ki – vagyis olyan kémiai vegyületeket, mint a limonén, az alfa-pinén és a béta-pinén, valamint a linalol. Egy kísérleti vizsgálat keretében az alanyok ilyen vegyületeket tartalmazó esszenciális olajok használata mellett töltöttek el egy
éjszakát egy hotelszobában. Az így átélt jótékony hatások pedig összhangban álltak azokéval, akik hagyományos erdőfürdőt vettek.

 

A doTERRA ennek jegyében alkotta meg a Shinrin-Yoku Erdőfürdőzés keveréket, amelyben ott vannak a sűrű, lombos erdők esszenciáját megtestesítő fitoncidok is. A gondosan összeválogatott Citrom, Pacsuli, Szibériai fenyő, Ciprus, Hinoki, Grépfrút, Kardamom, Muskátli és Petitgrain, valamint magnólialevélből és angol
levendulából nyert esszenciális olajokból megalkotott Shinrin-Yoku harmonikusan tölti meg a teret az erdei légkört idéző aromáival.



Elsődleges előnyök:
• A kültéri barangolásokból merített pozitív élmények felelőseinek tekintett terpénekben és fitoncidokban gazdag esszenciális olajokkal készül.
• Nyugtató, kiegyensúlyozó légkört teremt üdítő és inspiráló illatával.
• Energizáló élményt nyújt, amelyet az erdőfürdőzés jóllétre gyakorolt kedvező hatásai ihlettek.
• Keverék, amelyet az erdőfürdőzés jóllétet erősítő gyakorlata ihletett.

Használati módok:
• Alkalmazd, hogy segítsen a tiszta és üde légkör megteremtésében.
• A Shinrin-Yokuval ideális környezetet teremthet meditációhoz, naplóíráshoz vagy egyéb kreatív pillanatokhoz.
• Vidd fel külsőleg hordozóolajjal, és egy virágos, citrusos, fás személyes illatot kapsz.

„A fák költemények, melyeket a föld ír az égre.”
– Kahlil Gibran


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA rendezvények szeptemberben (21. és 28.)

Kérj személyre szabott doTERRA mintát!

doTERRA promóciók 2024. szeptember

A mikrobiom titkos városa (Alexandra Nitsche és Fernando Guerra)

Gyermekolajok felnőtt párjai

doTERRA On Guard védelmező keverék

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA AromaTouch - masszázs keverék

doTERRA Salubelle - szépség keverék