doTERRA nagy illóolaj táblázat

Az illóolajokat többféle módon is használhatjuk, attól függően, mire van szükségünk, illetve mit enged meg az adott illóolaj. Az alábbiakban ezeket a módokat vesszük sorra. Majd táblázatba foglalva található az adott esszenciális olaj alkalmazásának lehetőségei.

 



Aromatikus alkalmazás (AROMATIC)

Hagyományosan bizonyos alkalmazási módszereket részesítettek előnyben vagy kizárólag azon a módon alkalmazták. Mivel azonban az illóolajokkal kapcsolatos kutatások fejlődnek, az alkalmazás módszereinek nagyobb megértése adott. Minden alkalmazási módszer biztonságos, ha megfelelően használják, beleértve az aromás, helyi és belső módszereket is. Egy vagy több alkalmazási módszer alkalmazható a megcélzott eredmény érdekében.

A szaglás olyan eszköz, amely erőteljes, szellemi és érzelmi reakciókat képes kiváltani. Az illóolajok könnyen illékonyak és gyorsan felszívódnak a szagló receptorok által. Ezért az illóolajok aromás alkalmazás révén különösen erőteljes hatást fejtenek ki. Néhány illóolaj felemelő vagy élénkítő hatást vált ki, míg mások nyugtatóbbak.

A diffúzió a leghatékonyabb módszer az illóolajok aromás alkalmazására, és sokféle diffúzor létezik. Vannak, melyek közvetlenül az egész olajon dolgoznak úgy, hogy mikro finom köddé alakítják át, míg mások vizet használnak az illóolajok mikroszkopikus cseppekként történő elosztására. Az olaj kémiai profiljának kényes jellege miatt az illóolajokat soha nem szabad olyan diffúzorokban használni, amelyek az olaj égetésével vagy melegítésével működnek, mivel ez megváltoztathatja kémiai szerkezetüket. Ideálisak azok a diffúzorok, amelyek hideg levegőt vagy vizet használnak. Az illóolajok aromás felhasználása azonban nem igényel speciális diffúziós eszközöket. Ugyanazokat az előnyöket érheted el, ha egyszerűen néhány csepp illóolajat teszel a tenyeredbe, amelyet aztán az orrod elé tartva sátort formázva belélegzel. Ilyen egyszerű. :)

Az aromás alkalmazás egyéb hatékony módszerei:

  • cseppents olajat egy vattacsomóra, és tedd az autód szellőzőnyílásába.
  • keverje össze olajokat egy pumpás palackba vízzel és permetezd a bútorok, szőnyegek vagy más ágyneműkre
  • ezt alkalmazhatod ruhákra is
  • használj olajokat felületek tisztításánál

Az illóolajok aromás használata nagyon biztonságos és általában jól tolerálható; fontos azonban ennek az alkalmazási módnak a megfelelő használata. Mint minden alkalmazási módszernél, a diffúziót is kisebb adagokban, a nap folyamán többször kell alkalmazni a maximális előny elérése érdekében. A diffundált olaj mennyisége, a diffúzor közelsége és a szoba mérete meghatározza a szükséges párologtatási idő hosszát. Minél több illóolajat használunk, a diffúzor pedig közel van hozzánk, annál erőteljesebb hatást vált ki. Ha vízbázisú diffúzort használunk akkor általában 1–5 csepp olajat kell használni diffúziós periódusonként. Legjobb rövid diffúziós periódusokkal kezdeni (15–20 perc), majd szükség szerint növelni az időt a kívánt eredmény eléréséhez. 

A túlzott párologtatás gyakori tünetei:  

  • fejfájás
  • hányinger  
  • zavarodottság  


Illóolajok belső használata (INTERNAL)

Amikor meg szeretnéd tapasztalni az illóolajok felemelő, energizáló vagy nyugtató előnyeit, az aromás használat gyors, egyszerű módot nyújt a kívánt előnyök elérésére. Ha megnyugtatni, hidratálni, táplálni vagy puhítani szeretnéd a bőrt, az illóolajok helyi alkalmazása hatékonyan képes elérni a kívánt hatást.
Mi az előnye az illóolajok belső használatának? Míg az illóolajok belső használata rejtély néhányak számára, számos kutatás rengeteg biztonságos, előnyös felhasználást talált az illóolajok belső használatára. Igen, az illóolajok aromás és helyi használata számos előnnyel jár; a belső használat azonban ugyanolyan hasznos lehet mikor megfelelő módon alkalmazzuk. A belsőleges illóolaj használat olyan exkluzív előnyöket kínál a test számára, amelyeket az aromás és helyi használat egyszerűen nem képes elérni.




Belső használat előnyei

Az illóolajok bevitelének egyik leggyakoribb oka az, hogy kiaknázzuk a szervezet számára előnyeit. Minden illóolaj más kémiai szerkezettel rendelkezik, amely egyedülálló tulajdonságokkal és előnyökkel ruházza fel a testet. Például néhány illóolaj felhasználható belsőleg az egészséges sejtek működésének elősegítésére, a gyomor-bélrendszer egészségének támogatására vagy az egészséges immunfunkció fenntartására, míg mások belső tisztító előnyöket kínálhatnak. Megfelelő használat esetén az illóolajok széles körű wellness-előnnyel rendelkeznek, mikor belsőleg használjuk őket.

A jelentős egészségügyi előnyök mellett a belső használat lehetőséget nyújt arra is, hogy biztonságos, természetes, erős ízeket adj az ételekhez és italokhoz. Az illóolajok hozzáadása főételekhez, italokhoz, rágcsálnivalókhoz és pékárukhoz nemcsak az illóolajok egészségügyi előnyeinek egyszerű megtapasztalása, hanem erős, egyedi ízt ad minden ételnek. 

Biztonságos az illóolajok belső használata?

Ha még soha nem használtál belsőleg illóolajokat, furcsának tűnhet valami, ami ilyen erős és hatékony. Az illóolajok azonban a természetben megtalálható növényekből, gyümölcsökből és vegyületekből származnak, ezért biztonságos módon kínálják a belső előnyöket. Valószínűleg már jelenleg is alkalmazol illóolajokat a napi étrendedben, mivel az általunk fogyasztott ételek közül sok tartalmaz kis mennyiségű illóolajat. Mivel testünket természetes vegyületek, például növények és gyümölcs metabolizálására és feldolgozására tervezték, már fel van készítve az illóolajok metabolizálására. Az illóolajok csupán magas koncentrációban tartalmazzák a természetes vegyületeket - ez az a rész, amely a növényeknek ízt és illatot kölcsönöz. Noha egyes illóolajok soha nem alkalmasak belső fogyasztásra, rengeteg olyan olaj létezik, amelyeket biztonságosan be lehet vinni a szervezetbe, és a szervezet feldolgozhatja őket - hasonlóan a természetben található más anyagokhoz.

*metabolizmus: anyagcsere, a sejtekben fellépő életfenntartó kémiai reakciók, amelyek segítik a test növekedését, szaporodását, rugalmasságát és a környezeti reakciót.


A belső használat mögött álló tudomány

Mint említettük, napi étrendünkben kis mennyiségben már fogyasztunk illóolajokat, így testünk fel van szerelve az ilyen típusú tápanyagok feldolgozására. Az általunk fogyasztott egyéb dolgokhoz hasonlóan az illóolajok a szervezetünkön keresztül kerülnek feldolgozásra, ha azokat belsőleg alkalmazzuk és ezáltal a test különleges előnyöket élvezhet.

Illóolaj lenyelése esetén a gyomor-bél traktuson keresztül szállítódik, közvetlenül a véráramba, ahol azután a test többi részében is megjelenik. Az illóolajok lipidben oldódó vegyületekként könnyen szállíthatók a test összes szervébe, még az agyba is. Mivel az illóolajok bejuttathatók a test szerveibe, ezeket a máj és más szervek metabolizmusával dolgozzák fel (mint más általunk fogyasztott dolgokat), majd kiválasztják.

Míg testünket természetes vegyületek anyagcseréjére és feldolgozására tervezték, úgymint az illóolajok, fontos megjegyezni, hogy a test csak megfelelő adagokban képes kezelni az illóolajokat. Lentebb megtudod a megfelelő adagolást, de ne feledd az illóolajok belső használatakor mindig vedd figyelembe az adagolást és a fogyasztás szintjét olajonként. Minden illóolaj különböző kémiai összetevőket tartalmaz, amelyek egyedi reakciókat váltanak ki a test szerveiben és sejtjeiben. Figyelembe véve a kémiai tulajdonságokat és az egyes illóolajok ajánlott adagolását, biztonságosan ki lehet használni a belsőleg való alkalmazás előnyeit. 

Kutatás

Míg sokan évek óta vitatják az illóolajok belső használatát, kutatások és tanulmányok folyamatosan megerősítik és érvényesítik. A kutatók továbbra is megerősítik az illóolajok belső használatának biztonságát, és jelentős információk állnak rendelkezésre a felhasználók számára, hogy a belső használat biztonságos paraméterein belül maradjanak.

Belső használatra biztonságosnak tekintett illóolajok: 

bazsalikom
bergamott
fekete bors
kardamom
kasszia
koriander
fahéj
ClarySage
szegfűszeg
copaiba
kömény
tömjén
muskátli
gyömbér
grapefruit
olasz szalmagyopár
juniper berry
levendula
citrom
citromfű
zöldcitrom
majoranna
teafa
orvosi citromfű
mirha
oregano
pacsuli
borsmenta
petitgrain
római kamilla
rozmaring
szantálfa
szibériai fenyő
ylang ylang

 

Ezen illóolajok listáján kívül, amelyek a biztonságos felhasználásról jelentős dokumentációval rendelkeznek, fontos megjegyezni, hogy vannak olyan illóolajok, amelyeket soha nem lehet belsőleg használni kémiai összetételük és a testre gyakorolt hatásuk miatt.

A következő doTERRA illóolajokat soha nem szabad belsőleg, kis mennyiségben sem használni:  

óriás tuja
cédrusfa
ciprusfa
duglasz fenyő
eukaliptusz*
nárdus

*A doTERRA eukaliptuszolaja az Eucalyptus radiatából származik, amelyet nem belső használatra szánnak. Egyéb doTERRA termékek, mint például a doTERRA On Guard Eucalyptus globulust tartalmaz, amely biztonságosan alkalmazható belsőleg.


További kutatások azt mutatják, hogy az illóolajok belső használata nemcsak biztonságos, de jelentős előnyökkel járhat a test számára.



A francia modell

Az illóolaj-felhasználás francia modellje az illóolajok belső használatát szorgalmazza a konkrét előnyök elérése érdekében. Ezt a modellt az aromaterápia világában olyan kiemelkedő szakemberek támogatták, mint Jean Valnet, Paul Belaiche és Henri Viaud. A francia modell alátámasztja azt az elképzelést, hogy az illóolajok belsőleg felhasználhatók egészségmegőrzéshez és egyéb wellness-előnyökhöz, mindaddig, amíg a helyes adagolást alkalmazzák.

Amint a belső illóolaj-felhasználással kapcsolatos kutatások mennyisége növekszik, a hagyományos belső felhasználási gyakorlat érvényesül, és folyamatosan új felhasználásokat fedeznek fel. E kutatások ellenére egyesek úgy gondolják, hogy az illóolajok bármilyen fogyasztása mérgezést okoz. A következőkben megismerheted az adagolást és a toxicitást - a legfontosabb, hogy a toxikus reakciók csak akkor fordulnak elő, ha valaki szennyezett illóolajat, illóolajokat nem engedélyezett belső használatra használ, vagy ha illóolajokat túlzott adagban használ. 

Biztonsági irányelvek

Ha az illóolajok biztonságos használatáról van szó, rengeteg szempontot kell figyelembe venni. A legfontosabb, hogy emlékezzünk arra, hogy minden illóolaj más és más - mindegyik illóolajnak megvan a maga kémiai összetétele, saját előnyei, és a maga módján reagál a testtel. Ráadásul az illóolajok nem egyformán jönnek létre, mert a betakarítás, az előállítás és a tesztelés forgalmazónként eltérő lehet. Ez azt jelenti, hogy míg néhány illóolaj tiszta és alapos tesztelt, mások tartalmaznak olyan töltőanyagokat, tartósítószereket vagy szennyeződéseket, amelyek rontják az olaj minőségét, és belső használatra nem biztonságosak. 


Megfelelő adagolás

Az illóolajok belsõ használata előtt figyelembe kell venned saját személyes egészségi állapotod és az esetleges korábbi állapotokat is. A belső alkalmazás előtt konzultálj orvosoddal.

Miután figyelembe vettük az összes biztonsági tényezőt, továbbra is megfelelő adagokban kell használni az illóolajokat a belső használat során történő biztonság érdekében.

Függetlenül attól, hogy illóolajokat használsz-e aromásan, helyileg vagy belsőleg, a megfelelő adagolás a legjobb módszer a biztonságos használat fenntartására. Míg a megfelelő adag személyenként változik az egészségi állapot, az életkor, a méret és az olaj alapján, van néhány általános irányelv, amely segít a felhasználónak abban, hogy a belső alkalmazás biztonságos használatának paraméterein belül maradjon.

Kezdésként

Belső használatra a legjobb, ha a lehető legkisebb adaggal kezdjük, ami 1-2 csepp. Innentől kezdve az adag szükség szerint növelhető (ez ismét az egyén életkorától, méretétől és egészségi állapotától, valamint a kívánt eredménytől függ).

Ajánlott adag

Az adott olajtól vagy keveréktől függően a belső használatra ajánlott adag 1–5 csepp. Ezen a ponton túl az adag növelése már nem jár további előnnyel, és a túl sok bevitel potenciálisan káros lehet a szervezet számára. Jobb, ha a felhasználó kisebb adagokat vesz be, és szükség szerint ismételje meg az adagot 4-6 óránként.

Napi adag

Jellemzően 24 órán belül legfeljebb 20 csepp illóolajat szabad belsőleg elfogyasztani, de ez a maximum magasabb vagy alacsonyabb lehet a használt olajtól függően. Ha a felhasználó a maximális érték közelébe ér, akkor a biztonság érdekében bármely adagot hosszabb időre le kell állítani. Alacsonyabb napi adagok ajánlottak, ha illóolajat meghosszabbított ideig belsőleg használunk.

Erős olajok

Minden illóolajnak egyedi kémiai összetétele van, amely különböző reakciókat vált ki a testben, mivel az olajat a szervezet rendszerein keresztül dolgozzuk fel. Belső használat esetén egyes illóolajokat nem szabad közvetlenül a nyelvre vagy közvetlenül a szájba helyezni, és lenyelni, egyedi kémiai kialakításuk és a szervezetre gyakorolt hatása miatt. Egyes olajok túlságosan erősek ahhoz, hogy közvetlenül, vagy az alkalmazás módjának megváltoztatása nélkül vegyük be őket. Ezeket az olajokat úgy lehet belsőleg lehet bevenni, hogy két vagy három cseppet teszünk egy zöldségkapszulába, egy vagy két cseppet teszünk az ételhez, vagy egy csepp olajat legalább 1,5 dl folyadékba teszünk. Az alábbiakat „erős olajoknak” tekintjük, és erőteljességük miatt óvatosan kell használni:  

kömény
kasszia
fahéj
szegfűszeg
oregano
kakukkfű

Érzékenység

Mint említettük, az illóolajok biztonságos belső használata egyénenként változik. Az illóolaj hatással lehet az egyik emberre, a másikra nem, ezért fontos a belső felhasználást olajonként figyelembe venni.

Az illóolajok nem okozhatnak valós allergiás reakciókat

Fontos tudni, hogy az illóolajok nem tartalmaznak allergéneket, ezért nem okozhatnak valós allergiás reakciót. Allergiás reakció akkor fordul elő, amikor a test abnormális immunreakciót tapasztal egy tipikusan ártalmatlan fehérjemolekulának való kitettség után. A doTERRA CPTG Certified Pure Tested Grade (Tanúsított, Tiszta, Letesztelt Minőségű) illóolajok teljesen a természetben található illékony aromás vegyületekből állnak; nem tartalmaznak semmilyen fehérjemolekulát - így nem tudnak igazi allergiás reakciót kiváltani.

Míg az illóolajok nem okozhatnak allergiás reakciókat, egyeseknél mégis érzékenységi reakciókat okozhatnak, mivel mindegyikünknek más az érzékenységi küszöbszintje. Ha egy illóolaj iránti érzékenység jelentkezik, az allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket okozhat.

Honnan tudom, hogy érzékeny vagyok-e egy adott olajra?

Az illóolaj iránti érzékenység reakciókat válthat ki a bőrön, az emésztőrendszerben, a légzőrendszerben és a test más területein. Az illóolaj-érzékenység néhány jele a fájdalom, duzzanat a bőrön vagy annak érzékenysége, bőrirritáció, légzési nehézség és gyomorpanaszok. 

Az illóolaj érzékenységének kezelése

Ha érzékenységed van egy illóolaj iránt, könnyen kezelheted az illóolaj-alkalmazását az érzékenység vagy a kellemetlenség elkerülése érdekében. Mivel az illóolaj iránti érzékenység nem azonos az allergiás reakcióval, akkor is használhatod ezt az illóolajat csak másfajta alkalmazással. Például, ha érzékenységet tapasztalsz az illóolaj belsõ használata után, akkor is képes lehetsz aromás vagy helyi használatára.

Illóolaj érzékenységet az adagolás is okozhatja. Ha korábban tapasztaltál érzékenységet egy adott illóolajjal kapcsolatban, megpróbálhatod hígítani az olajat, vagy egyszerűen vegyél be egy kisebb adagot, hogy megnézd, az érzékenységet az olaj nagyobb adagja okozta-e.

Ha valaha érzékenységi reakciót tapasztaltál az illóolajok iránt az emésztőrendszerben, fontos, hogy azonnal hagyd abba az olaj használatát. Ha nagy mennyiségű olajat fogyasztottál, hívd az orvost. Ha csak kis mennyiségű olajat fogyasztottál el, rengeteg folyadék bevitelével elősegítheted az érzékenység enyhítését. Ha a reakció elhúzódó vagy súlyos, mindig bölcs dolog orvoshoz fordulni. 

Mérgezés

Az illóolajok teljesen biztonságosak belsőleg, mindaddig, amíg a megfelelő dózist betartják. A legszélsőségesebb esetekben az olajok adagolási ajánlásainak túllépése mérgezéshez vezethet. A toxicitás az, amikor egy anyag elér egy pontot, amikor veszélyes vagy káros a testre. Bármely anyag (akár természetes, ártalmatlannak tűnő anyag is) mérgezővé válhat, ha nem megfelelő adagban alkalmazzák.

Bár az illóolajok helytelen adagolás esetén mérgező hatásúak (ugyanúgy, mint a víz, az ásványi anyagok, a vitaminok és más anyagok), az illóolaj mérgező hatása mindig jóval az ajánlott adag túllépése után történik. Az egyénnek messze meg kell haladnia az illóolaj adagolási ajánlásait, hogy a mérgezés veszélyes tartományába kerüljön. 

Hogyan használjuk belsőleg az illóolajokat?

Most, hogy ismered az illóolajok belső használatának előnyeit, valamint hogy biztonságosnak bizonyultak a használatkor, s hogyan hatnak a testre, elgondolkodhatsz, "Hogyan használjam pontosan az illóolajokat belsőleg?" Számos módszer létezik a belső illóolaj alkalmazásra, amelyet még az illóolaj kezdők is élvezhetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű módszert az illóolajok belső használatára.



Víz

Az illóolajok belsőleges előnyeinek élvezéséhez mindig adhatsz egy-két cseppet egy pohár vízhez. Az illóolajok nem csak erős ízt adnak a sima víznek, hanem ez is egyszerű módja az illóolajok belső használatának.

Kapszulák

Az illóolajok belső használatának másik egyszerű módja, ha néhány cseppet teszünk egy veggie kapszulába. A doTERRA vegetáriánus kapszulákat kínál, amelyek tartósítószerektől és állati termékektől mentesek, és könnyen emészthetők.

Közvetlen alkalmazás

Az illóolajok közvetlenül a szájba is helyezhetők és lenyelhetők belső előnyök érdekében. Ne feledd, hogy az illóolajok rendkívül hatásosak, és még egy csepp is a nyelvre vagy a nyelv alá erőteljes lesz. Azoknál az illóolajoknál, amelyek túl erősek ahhoz, hogy közvetlenül használd, hígíts egy cseppet legalább 1,5dl vízben lenyelés előtt. Ne feledd, hogy az illóolajokat, például kassziát, fahéjat, szegfűszeget, köményt, oregánót és a kakukkfüvet mindig fel kell hígítani.

Sütés és főzés

Az illóolajok hozzáadása kedvenc ételeidhez és pékárukhoz csodálatos módja annak, hogy megtapasztald az illóolajok ízfokozó előnyeit, nem beszélve azok testre gyakorolt hatásairól. Az illóolajok legkisebb mennyisége fokozhatja bármely előétel, ital, desszert, pác vagy bármely más étel ízét.

Néhány emlékezető használat előtt

Ha még csak most kezded a belső felhasználást, akkor nézd meg az alábbi tippeket a megfelelő alkalmazás biztosítása érdekében.

  • Mindig kövesd az ajánlott használati utasításokat. Ellenőrizd az illóolajos palackok vagy illóolaj-kiegészítők címkéit, hogy megbizonyosodj arról, hogy betartod-e a gyártó utasításait. Ha konkrét egészségügyi problémáid vannak, mindig érdemes az illóolajok használata előtt orvossal konzultálnod.
  • Mindig egy cseppel kezdd. Mint említettük, az illóolaj alkalmazását olajonként kell mérlegelni. Kis mennyiségből kiindulva jobban megismerheted az egyes illóolajokat, és azt, hogy a test hogyan reagál az olaj kémiájára. Ezután növelheted a kívánt eredmények elérése érdekében alkalmazott cseppek számát, ha már tudod, hogyan reagál a tested az adott olajra.
  • Mindig ellenőrizd, hogy az általad használt illóolajokban nincsenek-e szennyeződések, hogy megvédd tested a káros hatásoktól. Míg a doTERRA harmadik fél általi teszteléssel és elemzéssel biztosítja, hogy minden illóolajos palack kémiai szennyeződések nélküli, magas színvonalat ért el, ez nem minden illóolaj-forgalmazóra igaz. Alaposan tesztelt, kiváló minőségű illóolajok használatával biztonságosan és egyszerűen használhatod az illóolajokat belsőleg.
  • Mindig olyan illóolajokat használj, amelyeket belső használatra ajánlanak. Ne feledd, vannak olyan illóolajok, amelyeket soha nem szabad belsőleg - kis mennyiségben sem - használni. Mindig ellenőrizd a címkéket és a használati utasítást, hogy az illóolajat belső használatra szánják-e.

 

 

 

Főzés illóolajokkal

Az esszenciális olajokat évszázadok óta használják ízesítésre az ételeknél, hatékony természetük és természetes aromafokozó képességük miatt. Ha illóolajokkal főzöl, ne feledd, hogy a kevesebb több. Mivel az illóolajok annyira koncentráltak, a legapróbb csepp is komoly mennyiségű ízt adhat.

Ha illóolajokkal főzöl, ahelyett, hogy egy teljes cseppet adnál hozzá, márts be egy fogpiszkálót az üvegbe és keverd a többi hozzávalóhoz. Mindig adhatsz hozzá többet, de a túl sok illóolaj hozzáadása elnyomhatja, sőt tönkreteheti az ételt.

Némi kísérletezésre lehet szükséged, de amikor elkezded használni az illóolajokat az ételek ízesítésére és javítására, hamarosan megtapasztalhatod az előnyöket, amelyeket ezek a természetes kivonatok kínálnak, és még jobban élvezheted kedvenc receptjeid.

Hatékony módszerek a belső alkalmazásra

Most, hogy mindent megtudtál az illóolajok belső használatáról, készen áll a kezdésre? Az alábbiakban néhány konkrét javaslat található a belső használat hatékony módszereihez.

Bazsalikom: add hozzá kedvenc olasz ételeidhez egy frissítő, ínycsiklandozó íz érdekében.

Bergamott: tegyél néhány cseppet a szokásos teádba az Earl Grey élményért.

Fekete bors: add hozzá levesekhez, előételekhez, húsokhoz és salátákhoz, hogy fokozd az ízét és elősegítsd az emésztést.

Kardamom: add kenyérhez, salátákhoz és húshoz ízesítés és az esetleges gyomorpanaszok enyhítésére.

Kasszia: csökkentsd az ételek utáni vágyakozást és segítsd az emésztést úgy, hogy 1-2 csepp kassziát (kevés citromolajjal) adsz egy pohár vízhez.

Korianderzöld: add hozzá salátákhoz, mártásokhoz, pácokhoz az ízéért.

Fahéj: tegyél egy cseppet teába vagy forró vízbe, és kortyolgasd lassan, hogy megnyugtasd az irritált torkot.

Szegfűszeg: vedd be zöldségkapszulában a szív- és érrendszeri egészség támogatására.

Koriander: vegyél be néhány cseppet nagy étkezések után az emésztés elősegítésére.

Kömény: adj 1-3 cseppet levesekhez, pörköltekhez és curryhez, hogy meleg, fűszeres ízt kap.

Kapor: tegyél 1-2 cseppet a gyógyteához lefekvés előtt, hogy elősegítse a pihentető alvást.

Édeskömény: tegyél egy cseppet teába vagy vízbe, hogy segítsen küzdeni az édesszájú vágyakozás ellen. :) 

Tömjén: adj 1-2 cseppet egy zöldségkapszulába az egészséges sejtműködés támogatása érdekében.

Gyömbér: ízesítés céljából add kedvenc édes és sós ételedhez.

Grapefruit: tegyél 1-2 cseppet vízbe az egészséges anyagcsere támogatása érdekében.

Levendula: alkalmazd belsőleg az aggódó érzéseket csökkentésére.

Citrom: belsőleg alkalmazd be a szezonális légúti kellemetlenségek ellen.

Citromfű: ízesítéshez és az egészséges emésztés elősegítéséhez add fő- és húsételekhez.

Zöldcitrom: tegyél egy cseppet ivóvízbe az íz fokozása érdekében.

Majoránna: tegyél 1-2 cseppet vízbe, citrusitalokba vagy zöldségkapszulába az egészséges immunrendszer működésének támogatásához.

Mirha: tegyél 1-2 cseppet ¼ csésze vízhez kevés agávéval vagy mézzel, hogy megkönnyítd a gyomrot.

Oregano: tegyél egy cseppet a szárított oregánó helyett spagetti szószba, pizza szószba vagy sültre.

Borsmenta: adj 2-3 cseppet kedvenc turmix receptedhez, hogy frissítsd az ízét.

Petitgrain: belsőleg alkalmazd, hogy nyugtasd az idegrendszert, enyhítsd a feszült érzéseket és elősegítsd a pihentető alvást.

Római kamilla: tegyél 1-2 cseppet forró italokhoz vagy gyógyteákhoz, hogy megnyugtasd a testet és az elmét.

Fodormenta: add bármilyen italhoz, desszerthez, salátához vagy előételhez az emésztés elősegítése és az íz fokozása érdekében.

Mandarin: ízlésként 1-2 cseppet adj turmixokhoz, teákhoz, limonádékhoz vagy vízhez.

Kakukkfű: használj 1-2 cseppet hús- és előételekben, hogy friss, gyógynövényes ízt adj hozzá.

Vetiver: add teához vagy forró italokhoz a téli szezonban az immunrendszert támogató tulajdonságok elősegítése érdekében.

Vadnarancs: adj hozzá egy cseppet vízhez, hogy az édes citrusos ízért és hogy támogasd az egészségi állapotod.

Ylang Ylang: belsőleg alkalmazd antioxidáns támogatásért.

 

 


Helyi alkalmazás (TOPICAL) - A bőr funkciói

A helyi alkalmazás nagyon hatékony módszer az illóolajok felvitelére. Mivel az illóolajok alacsony molekulatömegűek és lipidben oldódnak, könnyen behatolnak a bőrbe. A felszívódás után az alkalmazott területen maradnak lokalizált előnyökért. Bár az illóolajok könnyen felszívódnak, számos módon lehet növelni a felszívódást. Könnyű masszázs használata növeli az alkalmazási területet. A hordozóolaj használata is növelheti a felszívódást, különösen a száraz vagy kirepedezett bőrön, mivel segíti a bőr hidratálását és a lassabb párolgást.

Az illóolajok nagyon hatásosak, ezért mindig tanácsos a nap folyamán több kis adagot használni, nem pedig egyetlen nagy adagot. Kezdd a lehető legalacsonyabb dózissal (1-2 csepp), majd növeld az adagot, ha szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. Szükség szerint a helyi dózist 4-6 óránként meg lehet ismételni. Mivel mindenki egyedi, az adag egyénenként változó méretű, életkor és általános egészségi állapot is befolyásolja.

Alkalmazási területek

  • nyak
  • homlok és halánték  
  • mellkas  
  • has
  • karok
  • lábak
  • talpak


A helyi alkalmazás egyéb hatékony módszerei

  • adj néhány csepp olajat egy meleg fürdőbe
  • készíts meleg vagy hideg borogatást úgy, hogy egy törülközőt vagy ruhadarabot vízbe áztatsz, illóolajokat adsz hozzá, majd felteszed a kívánt helyre
  • adj olajat a testápolódhoz vagy hidratálódhoz, majd vidd fel a bőrre   

Sokan nem tudják, hogy a bőr szerv, akárcsak a máj, szív vagy az agy. Ez az egyedülálló szövet több létfontosságú szerepet játszik a testben, beleértve:

1. Védelem. A bőr vízálló gátként szolgál, amely megvédi a szöveteket és szerveket az UV sugárzástól és a sérülésektől. Megakadályozza továbbá a mikrobák vagy más nem kívánt anyagok bejutását a szervezetbe. Még a víz is káros lehet, ha ellenőrizetlenül engedjük be a testbe! 

2. Hőmérséklet-szabályozás. Az optimális fiziológiai környezet fenntartása érdekében a testnek szigorú hőmérsékleti tartományban kell maradnia (általában 37C° körül). Bár a hőt más mechanizmusok (vizeletmennyiség, légzés stb.) is befolyásolják, a bőr az egyetlen eszközünk a hőmérséklet szabályozására. Kétféleképpen lehetséges, az egyik hogy megváltozik a bőrön keresztül áramló vér mennyisége (ami többé-kevésbé lehetővé teszi a hő felszabadulását), valamint az izzadás szintjének növelésével vagy csökkentésével.

3. Érintés érzékelés. A bőr összekapcsolódik egy bonyolult idegrendszerrel, amely információt szolgáltat az agynak a környezetről. A bőr érzékeli a hőmérséklet ingadozását, fájdalmát, nyomását vagy érintését. Amikor ezek az idegek érzékszervi üzeneteket kapnak, értelmezés és integráció céljából az agykéregbe kerülnek.

 


A bőr felépítése

Az illóolajok megfelelő alkalmazásának fontos része a bőr összetételének és szerkezetének megértése.

A bőr legkülső rétegét epidermisznek nevezik; ez a réteg azonban több alrétegből áll: 

Bazális réteg (stratum basale)  

Ez az epidermisz legmélyebb rétege, ahol a keratinocita (az elsődleges bőrsejtek) folyamatosan növekszik és osztódik. Az új bőrsejtek létrehozása folyamatos, mert a bőr folyamatosan elhal. Átlagosan az emberek 30 000–40 000 bőrsejtet veszítenek el óránként! Körülbelül 40 naponta a teljes bőr teljesen kicserélődik. Ez a réteg melanocitákat is tartalmaz, amelyek speciális sejtek, amelyek melanint termelnek, a bőr színét adó pigmentet.

Tüskés réteg (stratum spinosum)

Ebben a rétegben a keratinociták tovább osztódnak, de sokkal lassabban, mint a stratum basale-ban. A keratinociták elkezdik termelni a keratint, a rostos szerkezeti fehérjét, amely megadja a bőr erejét. 

Szemcsés réteg (stratum granulosum)

Ebbe a rétegbe vándorolva a keratinociták elvágják a tápanyagellátást és elpusztulni kezdenek. Ennek eredményeként a sejtek elveszítik magjaikat, ellapulnak és elkezdik feltölteni a szívós, rostos keratinfehérjét. Vízálló lipidek is kezdenek termelődni.

Szaruréteg (stratum corneum)

A bőr külső rétegét a szarurétegnek nevezik, amely valójában csak az elhalt hámsejtekből áll! Ez a réteg védi a mögöttes szöveteket a károsodástól. Valószínűleg észrevetted, hogy tested egyes területein, például a tenyereden vagy a talpadon természetesen vastagabb a bőr. Ezeknek a területeknek valójában vastagabb a szarurétege, mert folyamatosan használjuk őket, és további védelemre szorulnak. Az epidermisz alatt található a dermisz, egy kötőszöveti réteg, amely kollagén és elasztin fehérjéket tartalmaz, amelyek rugalmasságot és erőt kölcsönöznek a bőrnek. Az életkor előrehaladtával ezek a fehérjék lebomlanak, és a bőr megereszkedik vagy ráncosodik. A dermisben találhatók az érzékszervi receptoridegek, az erek, a szőrtüszők, a nyirokerek és a verejtékmirigyek is.

Még mélyebben fekszik a hypodermis (lásd képen) vagy a legmélyebb bőrréteg. Ez a réteg kollagén egységek és zsírszövet hálózatából áll, amelyek segítenek a test szigetelésében, és megvédik a hőmérsékleti változásoktól és a tompa sérüléstől.

 


 

Helyi alkalmazás - hígítás

Az illóolajok helyi alkalmazása érzékenységi reakciót válthat ki, különösen fiatal vagy érzékeny bőrön. Az érzékenység kialakulásának csökkentése érdekében célszerű hordozóolajjal hígítani a hatékonyabb olajoknál, vagy amikor az olajat először próbáljuk ki. Az ajánlott hígítási arány általában 1 csepp illóolaj és három csepp hordozóolaj. A hígított keveréket előre elkészíthetjük úgy, hogy az olajokat egy üres üvegpalackban keverjük össze, vagy egyetlen adagnál úgy, hogy az olajokat közvetlenül a kézben keverjük. 

A helyi felhasználásra szánt olajoknak 3 fő osztályozása van: 

tiszta - NEAT  Ebbe a kategóriába sorolt illóolajok a legtöbb emberre hígítás nélkül, helyileg alkalmazhatók. Ezeket az olajokat enyhének tekintik, és általában nem váltják ki a bőr érzékenységét. A tisztán alkalmazható illóolajok például a tömjén, levendula, teafa, Melissa és a szantálfa.

hígított - DILUTE  Ennél a kategóriánál az illóolajokat minden esetben a helyi alkalmazás előtt hordozóolajjal kell hígítani. Ebbe a kategóriába tartoznak azok az olajok, amelyekben nagy az összetevők aránya, amelyek különösen erősek, pl. a fenolok miatt. A hígítást igénylő illóolajok közül néhány példa: kasszia, fahéj, szegfűszeg, oregánó, kakukkfű.

érzékeny - SENSITIVE Ezek az olajok azok, amelyeket fiatal vagy érzékeny bőrön történő használat előtt fel kell hígítani. Az „érzékeny” olajok például a borsmenta, gyömbér, eukaliptusz, wintergreen, fekete bors.

 

Az alábbi táblázatok tartalmazzák (majdnem) az összes doTERRA illóolajat (keverékek esetén az összetevőit is) és alkalmazási lehetőségeit:

Aromatic - aromatikusan

Topical - helyileg

Internal - belsőleg

Neat - helyileg, hígítás nélkül, tisztán

Sensitive - helyileg, hígítva bőrérzékenyeknek és fiataloknak

Dilute - helyileg, hígítva mindenkinél

 

 

 
  
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA nap 2024. április 20. (szombat)

doTERRA promóciók 2024. április

Szibériai fenyő illóolaj kölni recept

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA abode - frissítő keverék