Kardamom esszenciális olaj


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

A kardamommag Guatemalában az egyik legfontosabb exporttermék, nehéz és munkaigényes betakarítási folyamata miatt a világ egyik legdrágább fűszerének számít.


A kardamom a gyömbér közeli rokona, drága főzőfűszerként ismert, és sokféleképpen hasznos az emésztőrendszer számára, ha belsőleg alkalmazzák. A kardamomot így általában belsőleg használják az esetleges gyomorpanaszok enyhítésére. Különleges illata elősegítheti a pozitív légkört. Az elfogyasztott kardamom a légzési rendszerre is nagy hatással van, mivel magas 1,8-cineol tartalma elősegíti a tiszta légzést és a légzőszervek egészségét. Emiatt is a doTERRA Air légzőszervi keverékében is szerepel kulcsösszetevőként. Délkelet-Ázsiában őshonos kardamomot a hagyományos indiai édességekhez és teákhoz adják hűvös, mentás aromája és íze miatt. A doTERRA kardamom illóolajat Guatemalában termesztett kardamom magokból nyerik ki, szigorú CPTG (Tanúsított, Tiszta, Letesztelt Minőségű) vizsgálati előírásoknak megfelelően. Együttműködő és felelős beszerzési megállapodás révén jelentős hatást tudunk gyakorolni a helyi partnerek életére, biztosítva, hogy ezek a gazdálkodói közösségek jobb megélhetést élvezzenek.

Elsődleges előnyök

  • belsőleg szedve elősegítheti a gyomor-bélrendszer egészségi állapotának fenntartását
  • a belső használat megnyugtathatja az emésztőrendszert
  • fogyaszd a tiszta légzés és a légzőszervek egészségének elősegítése érdekében
  • ízletes fűszer főzéshez és sütéshez

 

Származási hely: Guatemala



Növényrész: mag 
 



Kinyerés módszere: gőzdesztilláció (5ml illóolajhoz 15dkg mag szükséges)
 
Aromás leírás: fűszeres, gyümölcsös, meleg, balzsamos
 



Főbb kémiai összetevők: α-terpinil-acetát, linalil-acetát, 1,8-cineol (eukaliptol) A kardamom monoterpenoid-észterekből áll, az úgynevezett terpinil-acetát és a linalil-acetát. Más olajok, mint a levendula, a Clary Sage és a római kamilla, szintén monoterpenoid-észtereket tartalmaznak, ezért ezek az olajok általában nyugtató tulajdonságaikról ismertek. A kiváló minőségű előállítási folyamat miatt a doTERRA kardamom illóolaj nagyobb mennyiségben tartalmaz 1,8-cineolt, mint más kardamom illóolajok. Az 1,8-cineol vagy eukaliptol, monoterpenoid, amely pozitív hatásairól általánosan ismert. Ez a kémiai komponens hozzájárul a kardamomolaj azon képességéhez, hogy elősegítse a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését.

Kiszerelés: 5 ml

Érdekesség: A kardamomolajat maghüvelyekből állítják elő, amelyek általában hüvelyenként 10-20 magot tartalmaznak. Ezeket a hüvelyeket 36 órán át szárítják, majd vagy fűszerként, vagy desztilláció céljából értékesítik.

A betakarításról 

A guatemalai Sika’abe-ban található kardamomüzemek új szárítójának biztosításával a doTERRA hozzájárult a kardamom betakarítási és gyártási folyamat hatékonyságának javításához. Korábban a kardamomtermesztőknek nagy távolságokat kellett megtenniük a termék szárításához, ami a kardamommag rövid eltarthatósága miatt problémás volt. A felszerelések és a termelési folyamatok támogatásán kívül a doTERRA segítséget nyújtott a guatemalai kardamomtermesztőknek azáltal, hogy oktatást kínált a termesztésről, a betakarításról és egyéb mezőgazdasági tevékenységekről. Ez az oktatási folyamat a doTERRA Healing Hands Alapítvány erőfeszítései eredményeként jött létre. Guatemalában, a Polochic régióban a doTERRA Healing Hands a CHOICE Humanitarian-nal együttműködve finanszírozta a Sika’abe Képzési Központ építését - egy központot, amely a közösség tagjai számára tanulási központként szolgál. A Sika’abe központban az egyének képesítéseket kapnak, és olyan foglalkozásokon vesznek részt, amelyek munkahelyi készségeket, új mezőgazdasági gyakorlatokat és egyebeket tanítanak. A képzési központ célja, hogy segítsen a guatemalai térség családjainak abban, hogy kiszabaduljanak a szegénységből.  

Olvasd el a kardamom olaj beszerzéséről szóló bejegyzésemet!

 


 

Miben segíthet

A frissen őrölt kardamommagot széles körben használják a kulináris világban; a kardamom olajat használhatod a kardamommag helyett sok recept ízének fokozására. A kardamom mentás íze és illata a hagyományos indiai édességek és teák népszerű összetevőjévé tette. Meleg, fűszeres aromája és íze miatt curry ételekben is használják. Kávék, teák, szószok és sütemények kísérőjeként a kardamom valóban „a fűszerek királynője”. Ha legközelebb főzöl, fontold meg a kardamomolaj hozzáadását kenyerekhez, turmixokhoz, húsokhoz és salátákhoz az étel ízének gazdagítása és az emésztés elősegítése érdekében. 

A kardamom illóolaj kémiai összetétele nyugtató olajjá teszi - lehetővé téve az emésztőrendszer nyugtató hatását belsőleg alkalmazva. A kardamomolaj használható a bélizom-összehúzódásának lassítására és a bél lazaságának enyhítésére, ezért szokták az emésztést elősegíteni vele. Fontold meg a kardamomolaj belső használatát, ha alkalmi gyomorpanaszokat tapasztalsz. Belsőleg bevéve a legjobb, ha egy csepp kardamom olajat 1,5dl folyadékban hígítunk.

A kardamom illóolaj nyugtató tulajdonságai szintén tapasztalhatók, ha helyileg alkalmazzák. Ha megnyugtatni vagy hűsíteni szeretnéd a bőröd, kend a kardamom olajat a bőrödre, hűsítő, frissítő érzés érdekében. Ne feledd, hogy a kardamom illóolaj bőrön történő felhordásakor tegyél egy vagy két cseppet a területre, és hígítsd fel az olajat doTERRA frakcionált kókuszolajjal, hogy elkerüld a bőrirritációt vagy az érzékenységet. 



Használata

  • Használd belsőleg a napi rendszerességgel az egészséges gyomor-bélműködés támogatására.  
  • A nyugalom és kipihent test érzetének elősegítéséhez tegyél egy cseppet a fürdővizedhez.
  • Hozzáadhatod a kenyérhez, turmixokhoz, húsokhoz és salátákhoz, hogy fokozd az étel ízét.
  • Egy-két cseppet alkalmazz a mellkasodon vagy a hason a tiszta légzés érzetének elősegítése érdekében.
  • Párologtasd vagy inhaláld a mentális tisztaság, nyitottság érzetéért.

Hogyan használd

Párologtatás: Használj 3-4 cseppet a választott diffúzorba.

Belső használat: Egy cseppet hígítsunk 1,5 dl folyadékban.

Helyi alkalmazás: Egy-két cseppet vigyél fel a kívánt területre. Hígítsuk hordozóolajjal a bőr érzékenységének minimalizálása érdekében.   



Más olajokkal

Sokoldalú, nyugtató olajként a kardamom jól keveredik meleg, fűszeres olajokkal, valamint virág- és citrusolajokkal. Akár saját illóolaj diffúzor keveréket készítesz, akár a kardamom legjobb társát keresed az alábbiakkal kezdd: cédrusfa, fahéj, szegfűszeg, édeskömény, gyömbér, pacsuli, szantálfa, vetiver, Ylang Ylang és citrus illóolajok.

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 

 


Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj