Illóolajok használatának 100 módja: helyileg

II. rész: Helyileg történő használat

Bár azt gondolhatod, hogy az emberek illóolajokat csak helyileg használnak a bőr javításának elősegítésére, a helyi alkalmazásnak valójában több tucat egyéb oka is van. Köztük olyanok, amelyekre még nem is gondoltál volna, például a tiszta légzés érzésének elősegítése, a feszült területek megcélzása masszázs segítségével, vagy akár rovarok távol tartása.

Igen, az illóolajok hihetetlen előnyökkel járnak a bőr számára, de a helyi alkalmazás túlmutat az izzó arcszínen. Miután megtanultad, hogyan kell helyesen alkalmazni az illóolajokat biztonságosan és helyesen, meg fogsz lepődni azon a messzemenő eredményeken, amelyeket tapasztalni fogsz.

 


 

Az aromás felhasználáshoz hasonlóan az illóolajok helyi alkalmazása is viszonylag egyszerű módszer, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan megtapasztald előnyeiket. Az illóolajok helyi alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy a test meghatározott területeit megcélozhatod egy adott kívánt hatás elérése érdekében. Ezenkívül több órán keresztül élvezheted az illóolaj aromáját, miközben felszívódik a bőrbe.

Mielőtt túlságosan elmélyülnénk az illóolajok helyi használatának módjában, beszéljünk néhány biztonsági irányelvről, amelyek segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az illóolajokból, miközben biztosítod a bőröd védelmét.

 


Biztonsági irányelvek helyi alkalmazáshoz

Bármilyen típusú terméket alkalmazol a bőrödön (illóolaj vagy más valami más), fontos megérteni a termék használatát, és tisztában kell lenni azzal, hogy hogyan reagálhat a bőröddel vagy a testeddel. 

Például, mielőtt új hidratáló krémet, arctisztítót vagy más helyi terméket használnál, valószínűleg az üveg hátuljára nézel, hogy elolvasd az utasításokat, és megbizonyosodj arról, hogy helyesen használod-e. Még az összetevőkre is pillanthatsz, hogy megbizonyosodj arról, hogy a termék nem tartalmaz semmit, amelyről tudod, hogy irritálja a bőrödet. Valószínűleg figyelmet fordítanál minden figyelmeztetésre is (például „A terméket tartsa távol a szemtől”), hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoz-e kárt a testedben. Ugyanez vonatkozik az illóolajokra is. Mielőtt egy illóolajat helyileg alkalmaznál, fontolj meg néhány dolgot.  

Hígítás

Az illóolajok biztonságos használatának - és a helyi alkalmazás hatásainak meghosszabbításának - egyik módja a hígítás. Míg egyesek attól tartanak, hogy az olaj hígítása elveszi annak erejét, valójában kiterjeszti az illóolaj előnyeit a bőr felszívódásának növelésével. Az illóolaj helyi alkalmazás előtt történő hígításának legjobb módja az, ha összekeverjük valamilyen hordozóolajjal, például frakcionált kókuszolajjal. A hígításhoz a legjobb arány általában 10 csepp hordozóolaj és egy csepp illóolaj.

Tudd, hogy néhány illóolajat a helyi alkalmazás előtt mindig hígítani kell erős kémiai tulajdonságaik miatt. Ne felejtsd el mindig hígítani a következő olajokat hordozóolajjal, mielőtt a bőrödre tennéd őket az érzékenység elkerülése érdekében:  

 


 

Ne feledd, ez nem teljes körű felsorolás, és előfordulhat, hogy sok olajat hígítani kell személyes bőrérzékenység alapján. Minden illóolaj használata előtt olvasd el a címke figyelmeztetéseit. 

Adagolás és érzékenység

Amikor először kezded meg a helyi alkalmazást, valószínűleg az egyik első kérdés, hogy „Mennyi illóolajat használjak?”   

Mikor először használsz illóolajat helyileg, bölcs dolog a lehető legkisebb adaggal kezdeni: egy-két csepp. Az is jó, ha hígított olajjal kezdjük, hogy lássuk, hogyan reagál a bőrrel. Innen láthatod, hogyan reagál a bőröd, és növelheted az adagot a jövőben (ha szükséges). Minden ember minden illóolajat kissé másképp fog megtapasztalni, így ha a jelenleg használt olaj nem éri el az elvárt eredményeket, akkor mindig használhatsz más illóolajat hasonló kémiai jellemzőkkel.

Ne feledd, hogy az illóolajok rendkívül hatásosak, ezért amikor helyi alkalmazásról van szó, a legjobb, ha a nap folyamán több kis adagot alkalmazunk, szemben az egyetlen nagy adaggal. Az illóolajok általában szükség szerint helyileg alkalmazhatók négy-hat óránként.

 


Minden embernek különböző érzékenysége, bőrállapota, preferenciái és egészségügyi problémái vannak, ezért lehetséges, hogy az illóolajok érzékenységi reakciót váltsanak ki. Az érzékeny bőrűeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki érzékenység, és mindig óvatosnak kell lenniük, amikor illóolajokat helyileg használnak. Fontos megjegyezni azt is, hogy a gyermekeknek sokkal érzékenyebb a bőre, mint a felnőtteknek, ezért az illóolajokat mindig fel kell hígítani, mielőtt gyermekekre kenjük őket, és további biztonsági óvintézkedéseket kell tenni az érzékenység elkerülésére. A biztonságos helyi alkalmazás biztosításának legjobb módja, ha mindig betartjuk az adott olajra vonatkozó utasításokat és irányelveket, és hígítást alkalmazunk a bőr védelmének és a felszívódás elősegítésének.

Ne feledd, hogy a bőröd gyengéd. Az illóolajok helyi alkalmazásakor alkalmazd ugyanazt az eljárást, mint bármely más termék bőrre kerülése előtt.

Kezdd kicsiben, állítsd be a termék adagolását és mindig legyél óvatos.

 

 

Napérzékenység

Fontos megjegyezni, hogy egyes illóolajok, különösen a citrusolajok, napnak kitéve vagy ultraibolya fény hatására érzékenységet okozhatnak helyi alkalmazás után. Mivel a citrusolajok fényérzékeny vegyületekkel rendelkeznek, a napfénynek, az UV-fénynek vagy a napfénynek való kitettség legalább 12 órával az alkalmazás után érzékenységet okozhat a bőr számára. Azok az illóolajok, amelyek veszélyt jelentenek a nap érzékenységére, általában figyelmeztetést tartalmaznak, ezért alkalmazás előtt feltétlenül olvasd el az olajcímkéket.

Ha azt tervezed, hogy a napod tengerparton töltöd, játszol a gyerekekkel a parkban, vagy részt veszel bármely más szabadtéri tevékenységben, ahol napsütésnek leszel kitéve, mindenképpen tervezz ennek megfelelően. Ne feledd, hogy a legtöbb citrus illóolaj fényérzékenységet okoz, de más olajok és illóolajkeverékek is kockázatot jelentenek. A címkék tanulmányozása segít elkerülni a fényérzékenységgel kapcsolatos problémákat.

A fényérzékenységet okozó illóolajok a következők:

 

 

Ne feledd, ez nem teljes lista. Más keverékek és termékek szintén veszélyt jelenthetnek a fényérzékenységre, ezért feltétlenül olvasd el a címke figyelmeztetéseit, mielőtt bármilyen illóolaj terméket bőrön alkalmaznál.

Tehát honnan tudod, hogyan kell alkalmazni az illóolajat helyi alkalmazás esetén?    

Minden helyi használatra jóváhagyott doTERRA illóolaj tartalmaz egy bőrérzékenységi leírást, amely segíti az olajat használó embereket abban, hogy megértsék az olaj biztonságos alkalmazásának legjobb módját. Minden helyi használatra jóváhagyott termék a következő címkék egyikét tartalmazza: 

N - NEAT

Ha valamit Neat címkével látnak el, az azt jelenti, hogy az illóolaj hígítás nélkül alkalmazható. Az ebbe a csoportba tartozó olajok kémiája általában enyhe, és ezért alacsony az érzékenység kockázata.

D - DILUTE

Ha valami a Dilute besorolás alá esik, akkor a helyi alkalmazás előtt minden alkalommal hordozóolajjal kell hígítani. Ezek az olajok erősebb kémiai tulajdonságokkal bírnak, és hígítás után biztonságosan élvezhetők.  

S - SENSITIVE

A Sensitive feliratú olajokat mindig fel kell hígítani, mielőtt fiatal vagy érzékeny bőrre alkalmaznánk. Ügyelj arra, hogy figyelj erre a címkére, ha már tudod, hogy érzékeny bőröd van, vagy ha azt tervezed, hogy gyermekeden használod az olajat.

Szerencsére minél többet használod az illóolajokat, annál jobban megérted a hígítást, a bőröd milyen típusú olajokra reagál a legjobban és még sok minden mást. Miután készen állsz az illóolajok biztonságos helyi alkalmazására, íme 10 ötlet a kezdéshez: 

Az illóolajok helyi használata

 

Az illóolajokat használhatjuk helyileg a bőr tisztítására vagy az egészséges megjelenés elősegítésére. Próbáld ki a bergamott, tömjén, teafa vagy a HD Clear bőrápoló termékek bármelyikét. 

 


Illóolajokat, mint például az eukaliptuszt, borsmentát vagy a doTERRA Air-t helyileg alkalmazva a mellkason, elősegítheted a tiszta légzés érzését és élénkítő párát teremthetsz.

 


Ha egész nap az íróasztalnál dolgozol, akkor célozd meg a feszültség területeit nyugtató olajokkal a nyakra, halántékra, vállra vagy a kézre. 

 


Alkalmazz illóolajokat a hasra egy nyugtató hasmasszázshoz.

 


Dörzsöld be azokat az illóolajokat, amelyekről ismert, hogy természetes úton taszítják a rovarokat a csuklóra és a bokára, mielőtt kirándulnál. Próbáld ki a muskátli, citromfű vagy a kakukkfű olajokat.

 


Keverd össze az illóolajokat frakcionált kókuszolajjal, egy nyugtató fejbőr masszázsért. Az olyan olajok, mint a zöldcitrom, teafa vagy rozmaring, jók ehhez.

 


Alkalmazz illóolajokat a hasra menstruációs ciklus alatt, mikor nyugtató masszázst szeretnél létrehozni.

 


Időnként jelentkező bőrirritációk esetén egy-két csepp illóolajat kenj az érintett területre. Fontold meg a levendula, teafa vagy a Correct-X használatát ehhez.

 


Add hozzá kedvenc illóolajad (vagy olajaid) illat nélküli testápolóhoz, és kend be vele a bőröd, hogy megtapasztald a helyi előnyeit.

 


Használd a doTERRA Spa ajakbalzsamot, amely segít hidratálni és megnyugtatni ajkaid a nap folyamán.


 

Folytatás következik!  

A sorozat első része itt. aromás használat

A sorozat második része itt.  helyi használat

A sorozat harmadik része itt. belső használat

A sorozat negyedik részet itt. főzés

Ötödik része itt. tisztítás

Hatodik rész itt. wellness

Hetedik rész itt. alvás

 

  

 

Illóolaj vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj