Budapesten járt David Stirling - doTERRA alapító

Úgy alakult, hogy a doTERRA egyik alapítója Budapesten töltött egy kis időt (2,5 év után újra), s tartott egy előadást, amin bárki részt vehetett. Mivel már sokat hallottam róla (több illóolaj beszerző, s egyéb videókban is szerepel), nem szerettem volna kihagyni, hogy élőben is halljam. Plusz akire nagyon felnézek: Váczy Károly is részt vett a rendezvényen. (általa indult az egész doTERRA Magyarországon) Gondoltam ideje vele is találkoznom. Így is lett.

A doTERRA-nak 7 alapítója van, s hát David Stirling az egyik legkülönlegesebb. A nyugalom és magabiztosság ami árad belőle... Egy olyan előadással készült, ami bemutatta a doTERRA 2008. óta történt fejlődését, s említett pár projektet, ami igencsak megindító volt.

A doTERRA egy nagyon átlátható cég. Máshol annyit látsz az illóolaj üvegen, hogy származási ország: XY, aztán ennyi. Örülök, hogy doTERRA-nál kézzel fogható több minden is. Hogy kik vezetik a céget, milyen emberek, melyen rengeteg múlik. Milyen értékeket tartanak fontosnak. Hol vannak a beszerző régiók, kik azok akik ott dolgoznak, stb. ezáltal sokkal jobban érzi, hogy minek is a részese az ember.

A bejegyzés végére másképp fogsz tekinteni erre a cégre, bármit is tudtál róla eddig...


David Strilingnek 9 gyermeke van...(7 lány és 2 fiú).

A doTERRA az első évben nagyjából 9700 megrendelést teljesített, ma pedig már ott tart, hogy ez a szám 25 millió felett lesz ebben az évben. A növekedés része, hogy a cég talán legszebb ügyfélszolgálati irodája Budapesten található. Utah-ban is nyílt új raktár.

A cég indulásakor 2008-ban eléggé meghatározták a világot a gyógyszeripari cégek, a doTERRA pedig egy alternatív egészségvédő megoldással szerette volna ezt ellensúlyozni. Ez 2008-ban történt, mikor az Egyesült Államok a történelme során a legnagyobb válságát élte. Elég nehéz idő voltak, valamennyire hasonlít a mostanihoz. Így nyilván voltak kétségek az első években, hogy fog-e ez működni.

Az első USA-n kívüli irodát 2011-ben Taiwan-ban nyitották. A következő 2012-ben Japánban nyílt. 2012. volt az az év mikor Dave Stirling az első előadását tartotta Magyarországon. (mint kiderült a jelen lévők közül azon senki sem volt :)

Ez az az időszak volt, mikor David Stirling és Dr. Hill járták a világot és mindenkit aki az olajokról szeretett volna tanulni, tanították. Közel sem volt ekkora hallgatóság mint most (most: kb. 500 fő). Néha 10-15 embert vett ezen részt, de folytatták.

A 2014-es globális konferencián 27 ezer ember vett részt. 2018-ban Utah állam legnagyobb rendezvénycsarnoka megtelt (34 ezer). Mára a doTERRA elég nagy vállalattá vált: 4000 saját alkalmazottja van. 

Naponta már 350 ezer palack olaj készül doTERRA címkével. S ez meg is változtatta már a világot...

Jelenleg 14 iroda van világszerte, s igaz, hogy a világ le volt zárva tavaly, így is 3 új ország nyílt: Thaiföld, Dél-Afrika és Izrael. Három új telefonos ügyfélszolgálat is nyílt (Budapest az egyik, Mexikó és Sao Paoló). Jövőre három új piacnyitás van tervben: Chile, Ukrajna és India. Írországban megépült az egyetlen USA-n kívüli palackozó üzem. Az európai növekedés miatt vált indokolttá. Utah-ban új raktárépület és üzlet nyílt. Az eddigi napi rekord: 42 ezer megrendelés teljesítése. A lánya ott dolgozik, s igazán emlékezetes számára az a nap.

Ha mindent beleszámolunk a doTERRA 480 ezer embernek biztosít megélhetést. Ezek olyan emberek, akik termesztéssel, lepárlással foglalkoznak. Megdöbbentő, hogy ennek mekkora pozitív gazdasági hatása van harmadik világbeli országokban.

Régen, ahogy az emberek esszenciális olajhoz jutottak így nézett ki:

A termesztő betakarította a növényt, eladta a nyersanyagot a lepárlónak, a lepárló helyben lepárolta, aztán országon belül eladta az olajat egy kereskedőnek, aki ki tudja mit csinált vele (ekkor szoktak módosítani az összetételén), ezt utána eladta külföldi partnernek (USA-nak, vagy EU-nak), aki szintén ki tudja mit csinált vele, majd ők eladták egy cégnek, aki palackozta és eljutott a végfelhasználóhoz.

A doTERRA megváltoztatta ezt a modellt. Két lépést kivettek belőle. Kikerültek a viszonteladók és közvetlenül a termesztőkkel dolgozik a cég. 

A doTERRA nyomot hagy, folytatás David Striling szemszögéből.

BULGÁRIA

Tizennyolc, a doTERRA által működtetett levendulamező van Bulgáriában. Nagyon sok levendulaolaj innen kerül ki, olasz szalmagyopár, melissa is innen származik. Az alapításkor épült lepárló egységet bizony igencsak meg kellett növelni. Egy hatalmas raktárépület is felépült, melyben többségben tömjén gyanta van.

Amikor ezekben az országokban megjelenünk, akkor gyakran megkérdezzük a helyi munkatársakat, hogy mire van szükségük. Nem mondjuk meg nekik, hogy mi lenne jó, hanem megkérdezzük. Bulgáriában azt találtunk, hogy nagyon nagy probléma az árvák helyzete. Olyan a szabályozás, hogy 16-17 évesen már ki is kerülnek az árvaellátásból, s az utcán kötnek ki. Ezért átmeneti otthonokat kezdtünk el létrehozni. Ezek azok a helyek, ahol életmód tanácsadásokat tartunk nekik és segítünk nekik beintegrálódni a társadalomba.

NEPÁL

Majdnem az összes kúszó fajdbogyó illóolajunkat innen szerezzük be. Ott zajlik a lepárlás. Teljesen más a lepárlásnak a koncepciója Nepálban, mint Bulgáriában. Itt a hegyoldalban van több tucat 600 literes tartály, amibe belekerül a növényi anyag, s ott történik a lepárlás helyben. 

A doTERRA volt az egyik első szervezet, akik Nepálba érkeztek a földrengés után. Jól emlékszem erre az útra, mert 3000 méter magasan a hegyen, sátorban aludtunk. A doTERRA több száz átmeneti otthont épített nekik. Már volt egyfajta infrastruktúra kialakítva Nepálban, így azonnal tudtunk cselekedni, és ételt, italt, ruházatot tudtunk vinni nekik. 

Amire igazán szükségük volt Nepálban az iskola. Négy-öt iskolát építettünk nekik, minden iskola nagyjából 300 gyermeket szolgál ki. Sokszor az a helyzet, hogy történik valami katasztrófa, mint pl. ez a földrengés, de a világ aztán gyorsan túllép ezen. De ők a mi barátaink, már-már családtagjaink, így folyamatosan visszamegyünk és támogatjuk őket. 

Egy másik partnerünk egy olyan szervezet, ahol segítünk a fiatal lányoknak higiéniai csomagokkal (menstruáció). Férfi fejjel gondolkozva sem teljesen fogtam fel, hogy mennyire fontos is ez a dolog. De ez az egyik legfontosabb dolog amit a doTERRA valaha is véghez vitt. S ehhez hasonló projekteket valósítunk meg a világ számos pontján.


Nepálban az a szokás, hogy amikor megjött a hölgyeknek, akkor ilyen nádtetejű kunyhószerűségbe kell lenniük elkülönítve egy hétig. Ez bevett szokás más harmadik világbéli országban is. Nagyon sokszor a lányok, mikor egy hétig itt voltak nem jártak iskolába, többen közülük vissza sem tértek az iskolába egyáltalán. Már több, mint egymillió újrahasználható csomagot osztottunk ki lányoknak. 

HAITI

Talán hallottatok róla, hogy az elmúlt 6 hónapban Haitin milyen nehézségeket kell megtapasztalni az ott élőknek. Az elnököt meggyilkolták, aztán jött egy hatalmas földrengés, aztán néhány héttel később egy tájfun...Az ország romokban. Több ezer alkalmazottunk van ott. Így százával küldtünk ki ponyvákat nekik. Mi egyszer már újraépítettük Haitit, s reméljük, hogy tudunk segíteni újraépíteni jópár alkalmazottunk otthonát.

HOPE

Van egy projekt, ami nagyon közel áll a szívemhez. Sokan ismeritek már a Healing Hands alapítványt. Ami a doTERRA humanitárius projektjeit fogja össze, melyen keresztül nagyon sok segítséget nyújtunk minden évben. Ennek az egyik al-alapítványa a Hope alapítvány. Fő fókuszban a szexuális kizsákmányolás van. Kőkeményen küzdünk ez ellen a probléma ellen szerte a világban. A megelőzési, kimenekítési és rehabilitációs folyamatban is részt veszünk. Az egész világon több országban is zajlik ez a program, beleértve az USA-t is. A véleményem szerint a doTERRA úgy lesz ismert, mint az a vállalat, aki a legtöbbet tesz ezért a problémáért a világban. Részt vettem már ilyen kiszabadító akcióban...

UKRAJNA

Ezen a képen árva gyerekek láthatóak Ukrajnában. Két és fél évvel ezelőtt ebben az árvaházban voltam, ahol ez egy létező valós probléma állt fenn, s próbáltunk megoldást találni rá a kormánnyal együtt. Úgy kerültünk kapcsolatba velük, hogy az én féltestvérem szeretett volna három lányt adoptálni Ukrajnából. A folyamat közben megtudtuk, hogy az egyik árvaházban ez a fajta szexuális kizsákmányolás jelen volt. Elkezdtük megvizsgálni, hogy mit tudunk ezzel kapcsolatban csinálni. Ahogy a doTERRA-nál már oly sokszor megfigyelhettük, varázslatos dolgok történnek. Sokan azt mondták, hogy semmilyen változást nem tudunk itt elérni. De nem sokkal később meghívtak bennünket miniszteri szintről egy megbeszélésre ahol kikérték a véleményünket és kérték a segítségünket, hogy hogyan tudnák ezt a problémát megoldani. Az igazságügyi miniszterrel és rendvédelmi szervezetek vezetőivel tárgyaltunk. Első feladat volt megfogalmazni azokat a törvényeket, mellyel fel lehet lépni ezek ellen a személyek ellen. Ma ezek a törvények már ott vannak a törvénykönyvekben. Sok része ennek a folyamatnak most zajlik, de hamarosan vissza fogunk menni s képezni fogjuk a rendőrséget hogyan is kell helyesen eljárni. Eszközöket fogunk nekik adni és képzést, hogy hogyan is kell ezt a problémát megoldani. Ez egy nagy probléma. De nagyon büszke vagyok rájuk, hogy láthatóan akarnak foglalkozni ezzel a problémával. Nincs elég erőforrásuk és nincs elég tudásuk hozzá. S mi mind a kettőt tudjuk biztosítani. S vissza fogunk hamarosan térni, mert nekünk megvan az erőforrásunk, tudásunk és tapasztalatunk ehhez.

HAITI

A tervrajzát láthatjátok annak a tábornak, melyet Haitin fogunk majd létrehozni, ahova a szexuális kizsákmányolásból kimentett lányokat fogjuk elhelyezni. Ezt a projektet több, mint 3 éve kezdtük el. Ez lesz a világ legnagyobb ilyen rehabilitációs központja. Különböző típusú épületek alkotják, beleértve azt, ahol 10-12 főt összehozunk és a terápia részeként családként kezeljük majd őket. 2-24 hónapot fognak itt tartózkodni. Ez egy nagyon intenzív, kemény projekt számunkra, de hamarosan elkészül. 2021. év végére / 2022 év elejére elkészül.


Szeretnénk közösen valódi változást előidézni a világban! A termékeink előállítása, beszerzése és az értékesítési modell miatt viszonylag könnyű ezekre a helyekre eljutnunk, ezekkel az emberekkel találkozni és beszélgetni.

 

 

David Striling és tőle jobbra Edna Adan Ismail

 

SZOMÁLIA

Ez a kép 2-3 hónappal ezelőtt készült, mikor átadtunk a kórházat Szomáliában. Hogyan jutottunk el oda, hogy kórházat építünk Szomáliában? Kb. 7 évvel ezelőttre kell visszamennünk. 2014-ben Emily-vel először látogattunk Szomáliába. Kenyából Etiópia felett repültünk, 17 órán keresztül repültünk azzal a kis géppel... Nem repül túl gyorsan :) Néha kinéztem az ablakon és dilemmáztam, hogy nem visszafelé megyünk? A tömjéngyantákat 200km-es távolságból begyűjtik, aztán itt szortírozzák. Ezek a szortírozást végző nők nagyon kevés pénzt kaptak ezért a munkáért. Úgy gondoltuk, hogy ideje ezen változtatni. Ott volt a kérdés, hogy hogyan lehet ezen változtatni? 

50 tonna tömjénolajra van szükségünk minden egyes évben. Ez nagyon sok. Ehhez tömjéngyanták tonnáinak százaira van szükség. Ezzel a doTERRA toronymagasan első helyen van világszinten, azon cégek tekintetében, akik valamilyen gazdasági hatással vannak az országban. 

Az egyik fontos dolog amit megtettünk, az, hogy ne kelljen olyan messzire vinni a gyantát, öt szortírozó épületet állítottunk fel különböző részein az országnak. Ezeknek a válogatást végző asszonyoknak a jövedelmét megötszöröztük, megtízszereztük. S feltettük azt a kérdést, hogy mire van szükségetek? S azt mondták, hogy oktatást szeretnének biztosítani a gyermekeiknek. Azt mondtuk rendben van és 2015-ben megépítettük az első iskolát. A következő iskolát 2016-ban építettük. Szomáliában nem volt szokás a fiatal lányoknak magas szintű oktatást biztosítani. Azt a feltételt szabtuk nekik az iskolaépítéshez, hogy 50% fiúk és 50% lányok fognak tanulni, amibe beleegyeztek.

Évek óta jelen vagyunk, kapcsolatban vagyunk az emberekkel, s megtudtuk, hogy a világon itt a legmagasabb a gyermekhalandóság. Ahonnan a legtöbb olajunk származik Sanaag régió mindentől távol esik. Körülbelül 500 ezer ember él ezen a területen és szinte semmilyen egészségügyi ellátásuk nincs. A nőknél is nagyon magas a terhesség következtében bekövetkező elhalálozás. Nagyon veszélyes volt ebben a régióban várandósnak lenni. Úgy döntöttünk, hogy valamit megpróbálunk tenni ez ellen. Egy kórházépítés mellett döntöttünk. Nem tudtunk róla, hogy az elmúlt két évtizedben már több szervezet megpróbálta ezt megtenni sikertelenül. Az átadás idejét 2018. tavaszára terveztük, de sokkal nehezebbnek bizonyult a folyamat, mint gondoltuk. 2021-ben sikerült csak befejeznünk. A megnyitóra országon belül repülővel terveztünk menni, de nem jött össze, így autóval mentünk, ami két napba tellett. Négy autó volt, az első és az utolsó autóban fegyveresek vigyáztak ránk. Nem tudom, hogy tényleg ennyire veszélyes-e a hely, de néha megeshet.

 

átlagos gyantabegyűjtő "háza"

 

A gyantát begyűjtők falvak százaiban élnek a hegyekben. Meglátogattuk ezeket a falvakat, hogy vigyünk némi egészségügyi csomagot. 

Tőlem jobbra álló hölgy Szomáliaföld Teréz anyája. Edna Adan Ismail ismert és tisztelt. 84 éves és maga is autóval érkezett. Azért beszélek róla, mert az egész életét annak szentelte, hogy az itteniek életkörülményein javítson és Hargeisa-ban kórház legyen. Most, az új kórház amit átadtunk és a hargeisa-i kórház "testvárkórházak" és az orvosokat rotáljuk a két intézmény között.

(Ma találtam a hölgynek van TED előadása a témában)

 

 

Készítettem pár fotót útközben, melyek sajnos mindennaposak Afrikában. A gyerekek nyitott gerinccel születnek, ami az USA-ban, s gondolom Magyarországon sem jellemző ugye? Mert könnyedén megelőzhető megfelelő táplálkozással és tápanyag bevitellel. Amikor a kórházat meglátogattam az első nap négy ilyen gyermeket láttam. Több órát tudnék erről a kórházról beszélni, de nem fogok. A megnyitást követő első napon reggel 6-kor már sorakoztak a betegek... Első osztályú orvosi berendezéseket használnak, a műtő mindennel felszerelt és nagyon profi szakemberek vannak ott.

 


 

Az első páciensek között volt egy ötéves kisfiú, akit fejberúgott egy teve és betört a koponyája. Két nap alatt eljutott a kórházba, megműtötték, kitakarították a sérült részt, eltávolították a felgyülemlett folyadékot, az összetört csontokat visszaillesztették, pár nappal később már otthon is volt.

Az első hónapban a nyitás után 2012 páciens volt.

25 műtét

56 gyermeket fogadtak a gyermekosztályon, s jópár császármetszést is végeztek.

Nagyon tapasztalt munkatársak vannak, jól felszerelt laboratórium, ahol különféle vizsgálatokat tudnak végezni. Ma sok gyermek ennek a kórháznak köszönhetően él, ugyanilyen fontos, hogy nagyon sok anya is ennek köszönhetően maradt életben.

Bármit amit a világnak ezen a részén meg akarsz valósítani, az nem lesz könnyű, de ez nagy változást idéz elő emberek életében.

Lesz egy négy részes dokumentumfilm, aminek mi is részesei leszünk. A Netflixen lesz majd elérhető. Ami ott történt az tényleg csodálatos.

 

Sheldon Wardwell aki a filmben is szerepel a beszerzési csapatunk egyik munkatársa volt. Egyébként hihetetlen beszerzési csapatunk van, húszan vannak. Sheldon nélkül mindez nem valósult volna meg. Az elmúlt három évet személyesen ott töltötte Szomáliaföldön. Ez egy nagyon nehéz része a világnak. Pár hónappal azután, hogy ez a projekt befejeződött Sheldont elvesztettük. Egy részét az épületnek róla neveztük el... Az egész életét ennek a projektnek szentelte...Sok-sok évig fogunk emlékezni rá.

Azért osztottam ezt meg, hogy lássátok mi minden van egy üveg tömjén mögött. S hasonló történetet tudnék megosztani más olajokkal kapcsolatban. Ha mi odajutunk egy ilyen területre, s elkezdünk együtt dolgozni az emberekkel, akkor mi ott maradunk, számíthatnak ránk, a családtagjainkká válnak.

A kórház és a rehabilitációs központ nem is a legnagyobb csodák. A legnagyobb csoda ami az emberekben megy végbe. Ami igazán számít az életben a kapcsolatok és a jó, amit magad mögött hagysz.

 

A kórházról már készítettem korábban bejegyzést, klikk ide.




Természetesen készült kép Karival, akit nagyjából 2008. óta követek, mostmár egyre közelebbről :) Példamutatás magasfokon!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj