The Washington Post: 4 ember halálát okozta az Indiából importált levendulaspray

 

"4 államban ugyanazt a ritka, veszélyes betegséget kapták el emberek. Hónapok után a CDC megtalálta az okot: Egy levendula spray.


November 2-án a Walmart visszahívott mintegy 3900 üveg "Lavender & Chamomile With Gemstones" spray-t és öt másik Better Homes & Gardens terméket. (Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság)

 

2021. márciusában egy kansasi nő öt napig tartó köhögés, gyengeség és légszomj után ment a sürgősségi osztályra. Felvették, és tüdőgyulladást és húgyúti fertőzést diagnosztizáltak nála.

Az 53 éves nő, akinek korábban szív-, máj- és tüdőproblémái voltak, kilenc nappal később meghalt. Szervezete szeptikus sokkot kapott, ami egy olyan életveszélyes állapot, amelyet általában bakteriális fertőzés okoz, és amely veszélyesen alacsony vérnyomást eredményez.

Az orvosok még mindig nem tudták pontosan meghatározni, hogy milyen baktérium végzett a nővel. Ez egy szövetségi nyomozáshoz vezetett, amely a halálát három másik államban történt orvosi rejtélyekkel hozta összefüggésbe. Hónapokig tartó kutatás után a tudósok rájöttek, mi végzett két emberrel, (két másik súlyosan beteg maradt): egy Walmartban árult aromaterápiás spray.

Az esetek több ezer termék visszahívásához vezettek, és figyelmeztetéseket küldtek ki, hogy a spray-ket megvásárló fogyasztók azonnal hagyják abba azok használatát.

Randy Hargrove, a Walmart szóvivője a The Washington Postnak küldött e-mailben elmondta, hogy a vállalat október óta aktív lépéseket tesz, hogy figyelmeztesse a fogyasztókat a visszahívott termékekre.

"A Walmart aktívan kommunikált a vásárlókkal, akik megvásárolták a terméket" - mondta Hargrove a The Postnak.

A Better Homes & Gardens, amely a termék címkéjén szerepel, a kérdéseket a Walmarthoz irányította, hozzátéve: "Elnézést kérünk az esetlegesen okozott kellemetlenségekért".

Julia Petras, a járványügyi hírszerző szolgálat munkatársa a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központoknál a The Postnak adott interjújában részletezte, hogy a tudósok hogyan igyekeztek kideríteni, mi betegítette meg a betegeket. Petras társszerzője volt annak a csütörtökön közzétett tanulmánynak, amely feltárta a nő halálának okát.

"Azonnal beleástuk magunkat, és áprilisban elmentünk a [nő] házához, hogy talaj- és vízmintákat vegyünk" - mondta Petras a The Postnak. 

Ezek a minták szintén nem sokat mutattak. Aztán Jay E. Gee kutatóbiológus, aki a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője volt, a genomszekvenálással jelentős felfedezést tett, mondta Petras.

"Azt találtuk, hogy ennek a baktériumnak [Burkholderia pseudomallei] olyan genetikai ujjlenyomata van, amely Dél-Ázsiához kötődik" - mondta Petras.

De miután kikérdezték a nő családját, a kutatók megtudták, hogy a nő nem utazott az Egyesült Államokon kívülre, ami értetlenül hagyta a tudósokat.

Aztán újabb esetek jelentek meg.

Júniusban egy 4 éves texasi kislány napokig tartó láz és hányás után szeptikus sokkot kapott. Az orvosok melioidózist diagnosztizáltak nála - egy ritka bakteriális betegséget, amely főként a nedves talajban és vízben fordul elő, de szennyezett folyadékokban is megtalálható. Három hónappal azután, hogy a kislányt hazaengedték, képtelen volt beszélni, és kerekesszékbe kényszerült.

Ugyanebben az időben egy 53 éves minnesotai férfit kórházba szállítottak, miután családja gyenge és megváltozott mentális állapotban találta. Napokkal később egy vérvizsgálat kimutatta ugyanannak a baktériumnak a jelenlétét, amely a 4 éves texasi kislányt és a kansasi nőt is megbetegítette: Burkholderia pseudomallei.

A kansasi nőhöz hasonlóan a minnesotai férfi és a texasi lány sem hagyta el az országot.

Petras akkor kapcsolódott be a nyomozásba, amikor júliusban egy negyedik esetet fedeztek fel Georgiában. Egy 5 éves kisfiú meghalt, miután a melioidózis átterjedt az agyára, és a boncolás során ugyanazt a baktériumot találták, mint a másik három betegnél.

A fiú szintén nem utazott ki az Egyesült Államokból.

"Furcsa volt számomra" - mondta Petras, aki átnézte a betegek orvosi kartonját mondta a The Postnak. "Ez szokatlannak tűnt számomra, és elgondolkodtatott bennünket, hogy mi lehetett a legvalószínűbb eredete az érintettségnek ennél a [négy] embernél."

Petras és tudóscsoportja azon kezdett el gondolkodni - mivel a betegek nem olyan régióba utaztak, ahol a baktérium elterjedt -, hogy nem lélegezhettek-e be olyan terméket, amely a légutakba jutott, mondta.

"Ekkor kezdtük el igazán tesztelni a levegőbe permetezhető termékeket" - mondta Petras a The Postnak. A CDC tudósai, valamint a helyi és állami egészségügyi hivatalok felkeresték a négy beteg otthonát, hogy interjúkat készítsenek, és további mintákat gyűjtsenek a háztartási és tisztítószerekből, valamint az élelmiszerekből és a testápolási termékekből.

Hozzátette: "Ügyeltünk arra, hogy nagyon széles szegmenst vizsgáljunk, és semmit sem zártunk ki. Minden olyan termékből, amelyről úgy gondoltuk, hogy hordozhatja ezt a baktériumot, mintát vettünk."

A rejtély akkor ért véget, amikor a georgiai fiú otthonából származó levendula- és kamillaillatú aromaterápiás szobaspray-t tesztelték. Két héttel később, mondta Petras, a laboratóriumi eredmények megerősítették, hogy a spray pozitív lett a Burkholderia pseudomallei-re.

A tanulmány szerint a másik három beteg is ki volt téve az Indiából importált aromaterápiás szobaspray-nek.

"Ez a pillanat elég nagy pillanat volt" - mondta Petras.

Petras a tragikus események által érintett családok együttműködésének tulajdonítja, hogy segített megelőzni más betegségeket és haláleseteket.

Augusztusban a CDC riasztást adott ki a melioidózisos esetekről. Októberben az ügynökség sajtóközleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy az esetek a Better Homes & Gardens aromaterápiás spray-hez kapcsolódnak.

Azokat a fogyasztókat, akik megvásárolták a terméket, figyelmeztették, hogy ne használják azt.

November 2-án a Walmart visszahívta az "Essential Oil Infused Aromatherapy Room Spray With Gemstones" és öt másik Better Homes & Gardens termék mintegy 3900 palackját "egy ritka és veszélyes baktérium két palackban való jelenléte, valamint a súlyos sérülés és halál kockázata miatt" - jelentette be az amerikai fogyasztóvédelmi termékbiztonsági bizottság.

A Walmart leállította a termék árusítását, amely 2021. februárjától 2021. októberéig országszerte mintegy 55 üzletben és online volt kapható, körülbelül 4 dollárért - tette hozzá az ügynökség.

Petras arra figyelmeztetett, hogy akinek még van a termékből, azonnal hagyja abba annak használatát, tegye két újrazárható zacskóba, és a lehető leghamarabb juttassa vissza a Walmartnak. A Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság azt is javasolja, hogy a flakont tegyék egy kartondobozba, és tisztítsanak meg minden olyan felületet, amelyhez a spray hozzáérhetett.

Azok, akik a terméket megsemmisítésre visszaküldik, 20 dolláros Walmart-ajándékkártyát kapnak.

Todd C. Frankel hozzájárult a jelentéshez.

Andrea Salcedo írása
Andrea Salcedo a The Washington Post Morning Mix csapatának riportere. Mielőtt 2020-ban csatlakozott a The Posthoz, a New York Times szerkesztőségénél tudósított a legfrissebb hírekről és riportokról."

Forrás

Fordította: Komáromi Szabolcs

olajkert.hu

minden jog fenntartva

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA citrom esszenciális olaj