doTERRA Oregano - szurokfű illóolaj


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Az "alázat olajaként" ismert oregánót az ókori görögök tisztelték az íze és számtalan egészségügyi előnye miatt.

Az oregánó az egyik leghatásosabb és legerősebb illóolaj, amelyet évszázadok óta használnak a hagyományos gyakorlatban. Az oregánó elsődleges kémiai összetevője a karvakol, egy fenol, amely lenyelve antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Magas fenoltartalma miatt óvatosan kell eljárni az oregánó inhalálásakor vagy diffúziójakor; csak egy-két cseppre van szükség. Ezenkívül az oregánót a bőrre történő alkalmazáskor vivőolajjal kell hígítani. Naponta egy csepp belsőleg bevéve segíthet fenntartani az egészséges immunműködést; az oregano szükség szerint gyakrabban is bevehető az immunrendszer további támogatása érdekében. Ezen kívül népszerű konyhai fűszer, az oregánó támogatja az egészséges emésztést és a légzőszervek működését, ha szeded belsőleg. Az oregánó aromája erősítőként hat és az illóolaj-keverékekben. 

 

 

A növényről

Az oregánó (Origanum vulgare) egy bokros évelő növény, amely a Lamiaceae családba tartozik. A növény levelei illatosak, és kerekded vagy tojásdad alakúak. Ez a növény apró, rózsaszínes-lilás vagy fehér virágokat is hoz. Az oregánó növény száraz vagy közepesen nedves és jól vízelvezetett talajon fejlődik a legjobban. Teljes napsütésben is jól érzi magát. A doTERRA Oregano illóolajat e növény leveleiből nyerik.

Elsődleges előnyök

  • Használd a felületen, mint erőteljes tisztítószert.
  • Belsőleg alkalmazva támogatja az egészséges immunrendszert, az egészséges emésztést és a légzőszervek működését.
  • Lenyelve erőteljes antioxidánsokat kínál. 




Származási hely: Törökország és Kenya


Növényi rész: oregano gyógynövény


Kivonási módszer: vízgőz-desztilláció (nagyjából 1,17 kg növényi anyagra van szükség 15 ml illóolajhoz)

Aromás leírás: gyógynövényes, csípős, zöld, kámforos


Fő kémiai összetevők: karvacrol, timol 

Az oregánó illóolaj összes előnye a kémiájából származik. Az oregánó illóolaj fő kémiai összetevője a karvacrol. A karvakrol monoterpén gerinccel rendelkezik, és a fenolok funkciós csoportjába tartozik. A karvakrol egy olyan vegyi anyag, amely melegítő tulajdonságokat tartalmaz. A karvakrol, valamint a timol, az oregánó illóolaj másik fő kémiai összetevője, tisztító és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidáns tulajdonságok nagymértékben hozzájárulnak az oregánóolaj által biztosított gazdag antioxidánsforráshoz.

Érdekesség: Az "oregánó" szó valójában a görög "a hegyek öröme" kifejezésből származik.

 


Használata

  • Vegyél be egy cseppet egy vega kapszulában vagy 1,2 dl folyadékban naponta, az egészséges immunműködés fenntartásához.
  • Adj egy-két cseppet egy vegakapszulához az egészséges légzőszervi funkciók támogatására.
  • Tegyél egy cseppet a szárított oregánó helyett a spagettibe, szószba, pizzaszószba vagy sült húsra.
  • Tegyél 10 cseppet egy fél literes szórófejes flakonba vízzel a felülettisztítónak. 

Főzés

A mediterrán gyógynövény illatos leveleiből desztillált oregánó illóolaj ízletes kiegészítője a főzésnek, és a gyógynövény helyett is használható. Adj egy csepp oregánó illóolajat egy evőkanál szárított oregánó helyett. Kisebb mennyiség esetén mártsunk egy fogpiszkálót az üvegbe, és adjunk hozzá ízlés szerint. Egy csepp oregánóolaj egy evőkanál őrölt oregánót helyettesíthet.

 


Hogyan használd

Párologtatás: Három-négy cseppet használj a választott diffúzorban.

Belső használat: Hígíts fel egy cseppet 1,2 dl folyadékban.

Helyi alkalmazás: hígíts fel 1 csepp illóolajat 10 csepp vivőolajhoz.

 

 

Mihez illik az oregánó illóolaj?

Hallottad már valaha azt a mondást, hogy "együtt jobb nekünk"? Az oregánó és a borsmentaolaj esetében ez igaz! Egy nemrégiben készült tanulmányban brazil kutatók egy csoportja arról számolt be, hogy - legalábbis az általuk vizsgált esetekben - az oregánó és a borsmentaolaj jobban működött, ha együtt használták. Amikor két különböző anyag, például az oregánó és a borsmentaolaj együttesen olyan hatást fejtenek ki, amely nagyobb, mint az egyes anyagok önálló hatása, az eredményt szinergizmusnak nevezik. Ha oregánóolajat használsz, használd borsmentaolajjal együtt a még erőteljesebb eredmény érdekében.

Az oregánó jól keveredik a bergamottal, cédrusfával, fahéjjal, szegfűszeggel, eukaliptusszal, tömjénnel, gyömbérrel, levendulával, citrommal, rozmaringgal és kakukkfűvel.



Az oregánóolaj támogatja az egészséges bélmorfológiát

Bélrendszerünknek fontos emésztést és immunrendszert támogató funkciói vannak. A vékonybél a táplálék emésztésének és a tápanyagok felszívódásának fő helyszíne. A vékonybélben apró nyúlványok, vagyis a bél felületét növelő apró nyúlványok találhatók, a tápanyagok felszívódásának maximalizálása érdekében. Egy kísérleti tanulmányban megállapították, hogy a kiegészítő oregánó illóolaj szedése növeli ezeknek a villáknak a magasságát. A kiegészítő oregánó illóolajról azt is megállapították, hogy növeli a bélgát integritását. Add hozzá ezeket az oregánó illóolaj fogyasztásának előnyeihez, és talán egy újabb okot ad a GX Assist (doTERRA étrendkiegészítő, hamarosan írok róla a blogra) szedésére.

Figyelmeztetés

Az oregánó forró olaj, és helyi alkalmazás esetén vivőolajjal kell hígítani. A kényelmes helyi használathoz próbáld ki az Oregano Touch-ot, amelyet frakcionált kókuszolajjal hígítanak. Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 


doTERRA Oregano Touch

Kényelmesebb módját keresed az oregánó illóolaj előnyeinek megtapasztalására? Az Oregano Touch előhígított golyós üvegben érkezik, amely kompakt és kényelmes, és biztosítja a szükséges helyi Oregano előnyöket. Az oregánó illóolaj erős kémhatású, ezért a bőrön való használat előtt hígítani kell. Mivel a doTERRA Oregano Touch frakcionált kókuszolajban előhígítva érkezik, egy lépést megspórolsz, és mindig biztos lehet benne, hogy véded a kényes vagy érzékeny bőrt.

 

A doTERRA Oregano Touch nagyszerű helyi előnyökkel járhat. Egyszerűen dörzsöld a doTERRA Oregano Touch-ot a talpadra, a praktikus roll-on applikátor segítségével. Az illóolajat a tenyeredre is kenheted, aztán dörzsöld össze a tisztító hatás érdekében. Bárhogyan is használod a doTERRA Oregano Touch-ot, ez egy nagyszerű termék, amelyet kéznél tarthatsz, vagy magaddal vihetsz útravalónak.


 

 

 


 


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj