Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a szomáliföldi tömjén és mirha újratermesztését

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a gépi tanulás úttörője, a Deep Planet és az illóolaj-óriás, a doTERRA között nincs sok közös. A Deep Planet a mesterséges intelligenciát a bolygó megsegítésére használja, a doTERRA pedig természetes egészségügyi és wellness megoldásokon keresztül gazdagítja az embereket és a közösségeket. A világ egyik legkülönlegesebb életközösségének számító szomáliai Cal Madow régióban zajló erdőirtás hatásai azonban megváltoztatták azt, ahogyan a doTERRA és a Deep Planet megközelíti a tömjén fenntartható beszerzését és begyűjtését.


 

Hogyan kezdődött

Több mint három évvel ezelőtt a Deep Planet és a doTERRA együttműködött egy algoritmus és eszközök létrehozásában, hogy a történelemben először átfogó képet kapjanak a szomáliai Cal Madow régióról. A Deep Planet gépi tanulási eszközei műholdas felvételek és mesterséges intelligencia segítségével figyelték a terület természeti erőforrásait, például az időjárást, a talajt, a nedvességet és egyebeket, és a Deep Planet gépi tanulási eszközei a korábbi mezőgazdasági trendeket vizsgálták, hogy tanácsot adjanak a doTERRA-nak, milyenek lehetnek a jövőbeni körülmények Szomáliföldön - különösen az ott termő különböző tömjén- és mirhafajok tekintetében. Más szóval, a Deep Planet fejlett technológiája lehetővé tette a doTERRA számára, hogy helyreállító és megelőző intézkedéseket tegyen a meglévő tömjén- és mirhafák megőrzése érdekében, valamint hogy megértse a fák jelenlegi és jövőbeli természetes újranövekedési arányát.  Ez a feltérképezés segít egy fenntarthatóbb tömjén és mirha nyomon követhetőségi program biztosításában, valamint abban, hogy a helyi gyűjtők a földjükkel és a fák egészségével kapcsolatos ismeretekkel rendelkezzenek. 



 

Natalie Efremova, a Deep Planet társalapítója és technológiai igazgatója elmondta: "A fenntarthatóság érdekében nagyon fontos, hogy természetalapú megoldásokat használjunk. Mi nem az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását csökkentjük, hanem a természetet használjuk fel a természet helyreállítására."

 

 

A térképen az 1. és a 2. helyszín látható sárga pontokkal, amelyek a doTERRA által szolgáltatott talajadatokat jelzik

 

De a természet használata a természet helyreállítására nem könnyű. Attól kezdve, hogy a műhold a megfelelő szögben van a nagy felbontású felvételek készítéséhez, egészen Szomáliföldig, ahol az elmúlt 40 év legrosszabb aszályos viszonyai voltak a régióban, nehéz feladat volt, amellyel a Deep Planet és a doTERRA is elkötelezte magát.

 

Sushma Shankar, a Deep Planet társalapítója és operatív igazgatója elmondta: "A doTERRA csapata nagyon segítőkész volt az adatpontok összegyűjtésében, hogy ki tudjuk építeni az egyes fák megfigyeléséhez szükséges technológiát. Nagyon együttműködőek voltak a technológia hátrányainak megértésében, és inputot és visszajelzést adtak arra vonatkozóan, hogyan tudjuk javítani ezt a technológiát, hogy segítsük a csapatot a helyszínen."

 

 

Hogyan halad

Amióta a doTERRA és a Deep Planet együttműködik, a Cal Madow régióban a tömjén fák megfigyelése hihetetlen eredményeket hozott. Az összegyűjtött műholdas adatok azonosították a tömjén fák növekedési mintáit 18 régióból az elmúlt 30 évben, és ami a legfontosabb, segítettek a Deep Planetnek azonosítani a fő okokat, amelyek miatt a régióban eleve erdőirtás és a növekedés hiánya tapasztalható.  

 

kép a Szomáliföldön található gyakori tájakról

 

"1987-től 2022-ig hozzáférhettünk a műholdas adatokhoz; ez több mint 30 évnyi adatot jelent, hogy megfigyelhessük a régió egyes fáinak egészségi állapotára vonatkozó tendenciákat. Számos olyan éghajlati körülményt láttunk, amely hatással van a fák egészségére, valamint az üledékemelkedést, az infrastruktúra fejlesztését, a fák kivágását és a vízhiányt. Úgy érezzük, hogy a doTERRA megtöri ezt a tendenciát, mert ezeket az adatokat felhasználja a fenntarthatósági intézkedéseihez a helyszínen, és azt vizsgálja, hogy miként enyhítheti a stresszt a térségben. Általában nem sok vállalatot látunk, amely ilyen nagy erőfeszítéseket tesz ezeknek a problémáknak a kezelésére" - mondta Shankar. 

Bár a doTERRA fellépése és a Deep Planet szomáliai munkája példa nélküli a technológiai és illóolaj-iparban, ez nem elegendő a szomáliai erdőirtás teljes megoldásához. Azonban minden egyes lépés segíti a doTERRA küldetését, hogy a Deep Planet támogatásával továbbra is fenntartható betakarítási gyakorlatokat ösztönözzön, és továbbra is megalapozott döntéseket hozzon az ellátási láncban. 

"Bármilyen természetalapú megoldás vagy bármi, amit a földdel teszünk, hasznos, különösen a helyi lakosság segítségével, hogy segítsenek helyreállítani a fákat és tudatosan betakarítani azokat. Az egész arról szól, hogy tájékoztatni kell a helyi lakosságot arról, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni. Ez mind nagyon hasznos a fák megőrzésére irányuló erőfeszítéseinkben" - mondta Efremova.

 

 

Hogyan ér véget... ha véget ér? 

A fenntarthatósági munka soha nem ér véget. A fenntartható élethez éppen ez szükséges – az élet.

„Nagyon komolyan gondoljuk a fenntarthatóságot. Hiszünk abban, hogy minden kultúra csak akkor tud virágozni, ha sikerül fenntarthatóvá válnunk, kevesebb erőforrást használunk fel, és ugyanakkor növeljük a hozamokat” – mondta Efremova.

A Deep Planethez hasonló cégekkel való együttműködés révén a doTERRA folytatja élethosszig tartó elkötelezettségét, hogy tudatosan és fenntartható módon, fáról fára szerezze be a Föld gyógyító ajándékait.

 



Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg