doTERRA zöld mandarin illóolaj (green mandarin)

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel. 

A zöld mandarin illóolajat a mandarinfa éretlen gyümölcséből préselik, míg a vörös mandarin illóolaj az érettebb gyümölcsből származik. A zöld mandarin belsőleges használata az idegrendszerre gyakorolt nyugtató tulajdonságairól ismert, és támogathatja az egészséges emésztési funkciókat. A limonén, a zöld mandarin illóolaj egyik fő kémiai összetevője, felszíntisztító tulajdonságairól híres. A limonén a γ-terpinennel együtt a sejtműködést is támogathatja. A zöld mandarin belsőleg alkalmazva antioxidáns támogatást nyújthat és segíthet a szív- és érrendszeri egészség támogatásában. Teremts ragyogó és energikus környezetet, miközben a zöld mandarin édes, frissítő illatát párologtatod otthonodban vagy munkahelyeden. A zöld mandarin illóolaj segíthet az alkalmi gyomorégés és/vagy emésztési zavarok enyhítésében, mivel a limonénnek méregtelenítő hatása van, és belsőleg segíti a gyomor-bélrendszer működését. A bőr tisztítására is gyengéd és hatékony, és helyileg alkalmazva segít megőrizni a bőr egészséges kinézetét. Bár a zöld mandarin az éretlen gyümölcsből származik, kevésbé savanyú, mint a legtöbb citrusolaj.


Elsődleges előnyök

  • Belsőleg támogatja az egészséges ideg-, emésztő- és légzőrendszert.
  • Felemelő aromájáról ismert.
  • Belsőleg alkalmazva segít fenntartani az egészséges immunműködést. 



Származási hely: Brazília

Növényi rész: héj

Kivonási módszer: hidegen sajtolt

Aromás leírás: Citrusos, gyümölcsös, enyhén édes és virágos

Főbb kémiai összetevők: limonén, γ-terpinen

Kiszerelés: 15 ml

 


 

Betakarításról

A zöld mandarinolaj fenntartható módon Brazíliából származik. A brazil citrusztermesztők doTERRA hálózata a zöld mandarin betakarításából származó bevételből fedezi az éves gazdálkodási költségeket. Később a vörös mandarin betakarítása (a teljesen érett gyümölcsökből) többnyire nyereséget termel. Ez egész évben fenntartható, állandó jövedelmet biztosít a kis- és nagytermelők számára, csökkenti a zöldhulladékot, és két gyönyörű, egyedi kémiai összetételű illóolajat eredményez.

A mandarinfákat akkor kell ritkítani, amikor a gyümölcs még fiatal és éretlen. A ritkítás során a zöld gyümölcsök körülbelül 60-70 százalékát eltávolítják a fáról. A múltban az éretlen gyümölcsöt kidobták vagy a földön hagyták bomlani, mivel a gyümölcs túl savanyú volt ahhoz, hogy élvezhető legyen. Ezek a fiatal, éretlen gyümölcsök azonban egyedülálló illóolajat tartalmaznak. A hidegen sajtolt zöld héjból egy illatos, felemelő olaj nyerhető, amely különbözik a teljesen érett mandarin illóolajától (amelyet vörös mandarin illóolajként ismerünk). A zöld mandarin a legtöbb más citrusolajnál szélesebb körű előnyöket kínál, és kozmetikai felhasználásra előnyösebb lehet. 

 

 

A növényről

A klementin mandarin vagy mandarin néven is ismert Citrus nobilis a mandarin narancs számos hibrid fajtája közül az egyik. A mandarin egy citrusfa, amelynek illatos fehér virágai apró, lédús narancsokká érnek. Az éretlen gyümölcsöket a zöld mandarin illóolaj desztillációjára használják. 

A mandarinfa Délkelet-Ázsiában és a Fülöp-szigeteken őshonos. A növényt 1850 körül olasz bevándorlók hozták Olaszországba, majd később Brazíliába. A doTERRA kis- és nagyüzemi gazdálkodókkal dolgozik együtt Brazíliában ennek a sokoldalú olajnak a termelésében. A forró, párás éghajlat és a termesztők szakértelme hozzájárul a figyelemre méltó zöld mandarinolajhoz.

 

 

Kémiája

Kémiai szempontból a zöld mandarin más citrusolajoktól a limonén alacsonyabb koncentrációja miatt emelkedik ki, helyette arányosan magasabb a gamma-terpinen koncentrációja. Emiatt a zöld mandarin egyes előnyös tulajdonságai a Melaleuca (teafa) illóolajjal közösek lehetnek, például védelmet nyújt a környezeti veszélyekkel szemben, és kiválóan alkalmas a bőr- és hajápolásra. A doTERRA zöld mandarin az egyetlen citrusolaj, amely nem tartalmaz fényérzékenységi figyelmeztetést. Ez azért van, mert nem tartalmaz mérhető mennyiségű furanokumarinokat, amelyek kis mennyiségben az összes többi citrusolajban jelen vannak.

A többi citrusolajhoz hasonlóan a zöld mandarin is rendelkezik tisztító tulajdonságokkal, de a gamma-terpinén magas koncentrációja és a furanokumarinok hiánya miatt jobb választás lehet a szépségápolásban (beleértve a bőr- és hajápolást) való alkalmazásra.

 

 

Használata

Használd otthonodban a zöld mandarint tartósítószerként, vagy hígítsd fel egy szórófejes flakonban, hogy megtisztítsa a konyhai felületeket.

Építsd be a zöld mandarin esszenciális olajat konyhai receptjeidbe is, hogy ételeid bármikor egy frissítő
ízbombával dobhasd fel.

Adj két csepp olajat 1,2 dl vízhez, és már kész is egy gyors, citrusos frissítő.

Belsőleg alkalmazva segíthet megnyugtatni az idegrendszert.

Újítsd be szájhigiéniai rutinodba, hogy elősegítse az egészséges fogak megjelenését.

Vegyél be egy-két cseppet az egészséges immunműködés és immunválasz támogatására.

Egy DIY természetes bőrtoner és tisztító készítéséhez adj néhány cseppet vízhez vagy boszorkánymogyoróhoz.

Bazsalikommal, szantálfával, levendulával vagy fodormentával együtt párologtasd, hogy pozitív, felemelő környezetet teremtsen. A többi citrus olajjal keverve is kiváló!

 

 

Hogyan

Párologtatás: három-négy cseppet használj a választott diffúzorban.

Belső használat: hígíts fel egy cseppet 1,2 dl folyadékban.

Helyi alkalmazás: alkalmazz egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsuk fel vivőolajjal, hogy minimalizáljuk a bőr érzékenységét.

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha várandós vagy, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel és nyálkahártyával való érintkezést. Bőrrel való érintkezés esetén legalább 12 órán keresztül kerüld a napfényt és az UV-sugárzást.



Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában