Különböző típusú hordozóolajok (FCO)


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.
 
Bár az illóolajok használata a diffúzorhoz való hozzáadásukkal egyszerű és a leghétköznapibb, az olajok helyileg történő használata is ugyanolyan vagy még előnyösebb lehet, attól függően, hogy milyen eredményeket szeretnél látni. Ez az a terület, ahol a vivőolajok rendkívül hasznosak, ha kéznél vannak.

Mi az a hordozóolaj? A vivőolajok olyan növényi olajok, amelyeknek alig van illatuk, és amelyeket az illóolajok hígítására használnak. Nem illékonyak, mint az illóolajok, és tárolhatóak. Az illóolajok bőrbe juttatásakor a vivőolajok hígítják az olaj hatásosságát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az olaj kevésbé hatékony. Inkább azt jelenti, hogy az illóolajok jobban felszívódnak a bőrbe, mert nem párolognak el olyan gyorsan. A hígítás bizonyos "forró" illóolajok esetében is szükséges, és mindig jó ötlet, ha bármilyen olajat használunk gyerekekkel vagy érzékeny bőrűeknél. Ha kétség merül fel, mindig hígítsuk.

Melyik vivőolaj a legjobb?

A hordozóolajok online kutatása túlterhelő lehet, mert olyan sokféle típus létezik, amelyet használhatsz. Ne feledd, hogy a legjobb, ha 100 százalékos tisztaságú vivőolajat használsz. Így az illóolaj kémiai profilja megmarad, és az olaj könnyen oldódik. Ellenkező esetben a hordozóolaj megváltoztathatja a kívánt eredményeket vagy konkrét előnyöket.

Az olyan anyagok, mint a vaj, a növényi zsiradék és a vazelin nem használhatók vivőolajként, mivel nem szívódnak be a bőrbe a szükséges mértékben.

Melyek a jó vivőolajok? Összeállítottunk egy listát a legismertebb vivőolajokról:

Frakcionált kókuszolaj. A kókuszolaj magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmú, de a sűrű, finomítatlan kókuszolaj, amit az élelmiszerboltban találsz, nem olyan hasznos aromaterápiás célokra, mert nem szívódik be könnyen a bőrbe. A kókuszolaj frakcionálása ideális aromaterápiás célokra. A kókuszolaj frakcionálásának folyamata során a zsírsavláncok szétválnak és folyékony állagúvá válnak. Magához az olajhoz nem adnak hozzá semmit, hogy ilyen legyen. Ez sokkal hosszabb eltarthatóságot biztosít az olajnak, és olyan olajat hoz létre, amely nem zsíros, könnyű és jobban felszívódik.

Édes mandulaolaj. A mandulaolaj minden bőrtípusra és helyi alkalmazásra kiválóan alkalmas, mivel a mandulaolaj viszonylag jól felszívódik a bőrbe. Enyhén diós illata van, de semmi nyomasztó. Remek olaj az arcápolásban, mert segít hidratálni. Arra azonban figyeljünk, hogy nem ajánlott a diófélékre allergiásoknak, mivel gyakran ugyanabban a gyárban állítják elő, mint a mogyoróolajat.

Jojobaolaj. Annak ellenére, hogy olajnak nevezik, a jojoba valójában folyékony viasz. A szagtalan és aranysárga színű jojoba egy másik népszerű vivőolaj, mert nagyszerű a hajra és hidratálttá teszi a bőrt, anélkül, hogy nehéz fényt adna. Nagyon hasonlít ahhoz az olajhoz, amelyet a bőrünk természetes módon termel, és jót tehet a zsíros bőrnek.

Szőlőmagolaj. Ez az olaj magas linolsavtartalmú, és nagyon hidratáló, különösen az érzékeny bőr számára. Sok kozmetikum összetevőinek listáján gyakran találkozhatsz vele. Illata könnyű és édes, színe pedig tiszta. Jó vivőolaj lehet alkalmi foltok esetén.

Olívaolaj. Bár a többi olajjal összehasonlítva nehéz, olajos és erősebb szagú lehet, az olívaolaj előnye, hogy magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. A mennyiségtől és attól függően, hogy mennyire kell hígítani az illóolajat, az olívaolaj elnyomhatja az illatot.

Hogyan és mit hígítsunk

Ha megtaláltad a választott vivőolajat, akkor elkezdheted hígítani az illóolajokat a szükséges hígítási aránynak megfelelően. Az alábbi hígítási arányok jó ötletet adnak, hogy hol kezdd:

Egy teáskanál vivőolajhoz adjunk hozzá:

1 csepp illóolajat az 1%-os arányhoz
2 cseppet a 2%-hoz
5 cseppet 5%-hoz

Egy evőkanál vivőolaj:

3 csepp illóolajat az 1%-os arányhoz
6 cseppet 2%-hoz
15 cseppet 5%-hoz

Két evőkanál vivőolaj:

6 csepp illóolajat az 1%-os arányhoz
12 cseppet a 2%-hoz
30 cseppet a 5%-hoz

Amikor az illóolajok helyi használatáról van szó, a doTERRA-olajok három konkrét kategóriába sorolhatók. Tisztán (neat), hígítva (dilute) és érzékenyen (sensitive). A Dilute kategóriába azok az olajok tartoznak, amelyeknek magas a különösen erős összetevői, például fenolok tartalma. A kasszia, fahéjkéreg, szegfűszeg, az oregánó és a kakukkfű mind ebbe a besorolásba tartoznak.
 
Az összes doTERRA illóolaj táblázatát ebből a szempontból itt találod.

A gyermekek és az érzékeny bőrűek számára a Sensitive kategóriára különösen fontos odafigyelni. Az ebbe a kategóriába tartozó olajokat mindig hígítsuk fel, ha először használjuk őket a bőrünkön. Az érzékeny kategóriába tartozó olajok közé tartoznak a következők:

Bergamott
Fekete bors
doTERRA Air
Cédrusfa
doTERRA Cheer
Copaiba
Deep Blue
Eukaliptusz
Édeskömény
doTERRA Forgive
Geranium
Gyömbér
Citromfű
Lime
doTERRA Motivate
doTERRA On Guard
doTERRA Passion
Peppermint
Petitgrain
Slim & Sassy
Fodormenta
Wintergreen

A többi doTERRA olaj a Neat kategóriába tartozik, ha helyi alkalmazásra szánták őket. Ha egy olaj a Neat kategóriába tartozik, a legtöbb ember számára ezek nem okoznak érzékenységet. Ha azonban biztosra akarsz menni, amikor először próbálsz ki egy olajat, mindig tesztelheted azt úgy, hogy felhígítod egy vivőolajban, és egy kis bőrfelületre kenve kipróbálod.
 
 
 
 
 
 
 
A doTERRA kínálatában frakcionált kókuszolajat találsz.
 
Kiszerelés: 115 ml

 
 

Beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj

doTERRA promóciók 2024. április