Minőségvizsgálat - organoleptikus vizsgálat

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Az érzékszervi vizsgálat magában foglalja az emberi érzékszervek – látás, szaglás, ízlelés és tapintás – használatát. Az illóolajokkal való munkában jártas szakértő lepárlók számára az érzékszervek a minőségvizsgálati szabványok első vonalaként szolgálnak, hogy azonnali támpontokat adjanak a termék elfogadhatóságáról. A szokatlan szagú, egyenetlen állagú vagy furcsa színű olaj azonnal jelzi a lepárlónak, hogy valami nincs rendben. Gyakran előfordul, hogy ezt a típusú tesztelést előzetes minőség-ellenőrzési lépésként használják, mielőtt bármilyen más vizsgálatot végeznének.

Még azok is, akik nem rendelkeznek szakértelemmel az illóolajok minőségében, érzékszerveikre hagyatkozhatnak, hogy megértsék, miben különbözik a kiváló minőségű illóolaj a többi illóolajtól. Bár az embernek a legtöbb állathoz képest gyenge a szaglása, az emberi orr elég érzékeny ahhoz, hogy akár egy pikogramm (1/1 000 000 000 000 000 g) anyagot is érzékeljen. Az illóolajok azért rendelkeznek ilyen erős illattal, mert illékony aromás vegyületekből állnak, amelyek kicsik, és könnyen mozognak a levegőben, hogy kölcsönhatásba lépjenek az orr szaglóreceptoraival.

Az orr az arc központi részén található szerv, amelyet kifejezetten a szaglásra terveztek. Az orr belsejében két orrüreg található (mindkét orrlyukban egy-egy), amelyeket nyálkahártya bélel. Bármikor, amikor valami kiváltja a szaglás érzetét, az anyag apró részecskéit először ennek a nyálkahártyának kell feloldania. Az orr felső részén egy aprócska üreg található, amelyben több millió specializált szaglósejt található. Ezek a sejtek az orr nyálkahártyájában feloldódott részecskék érzékelésével működnek. Ahhoz, hogy ezeket a részecskéket szagként érzékeljük, ezeknek a részecskéknek speciális receptorsejtekhez kell kötődniük, amelyek viszont fehérjéket szabadítanak fel, amelyek kémiai reakciók sorozatát indítják el. Ezekből a reakciókból a szaglósejtek a szaglóidegen keresztül jelet küldenek az agy egy olyan részébe, amelyet kifejezetten a szagok értelmezésére terveztek. Ez a terület az agy elülső részén található, és szaglóközpontnak vagy rhinencephalonnak nevezik. Az agy ezen részének teljes fiziológiáját még vizsgálják, azonban azt már megállapították, hogy ez a terület többfunkciós, ami azt jelenti, hogy a szaglást az agy más részeivel integrálja. 

Miután az agy szaglóközpontja működésbe lépett, további jeleket küld az agy egy neokortex nevű területére. Az agynak ez a része felelős mind azért, hogy a személy tudatában legyen a szagnak, mind pedig azért, hogy azonosítani tudja a szagot. A jelek az agy azon területeire is eljutnak, amelyek az örömöt, az érzelmeket és a memóriát irányítják. Különösen a memória kapcsolódik a szagláshoz. Ez még akkor is nyilvánvaló, amikor egy személy egy adott illatból csak egy kis mennyiséget megszagolva felidéz egy konkrét emléket. A szaglás nagyon erőteljes emlékeztető lehet bizonyos emberekre, helyekre vagy élményekre. 

Amikor a saját szaglásunkat használjuk egy illóolaj tesztelésére, fontos, hogy ne feledjük, hogy az illóolajok illatában és megjelenésében tapasztalható enyhe természetes eltérések gyakoriak és várhatóak. Ezek a fizikai tulajdonságok változhatnak a betakarítási évszak, az időjárási körülmények stb. alapján, amelyek mind-mind okozhatnak enyhe változásokat a növény által termelt aromás vegyületek arányában. Ezek a természetes eltérések semmiképpen sem a gyenge minőségű termékek jelei, hanem inkább a növények csodálatos képességét mutatják, hogy alkalmazkodnak a környezetükhöz, és az orrod érzékenységét is bizonyítják.

A szaglás ereje még mindig széleskörű tudományos vizsgálat tárgyát képezi, mivel az érzékelés mögött meghúzódó mechanizmus még nem teljesen ismert. Annak ellenére, hogy ezen a területen még nincs teljes megértés, az illat ereje analitikai eszközként számos előnnyel jár, és fontos betekintést nyújthat az illóolajok általános minőségébe. 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA promóciók 2024. április

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal