Guaiacwood illóolaj beszerzése

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Miért Paraguay? 

A sűrű és nehezen hozzáférhető biológiai sokfélesége miatt „áthatolhatatlan erdőként” ismert Gran Chaco az Atlanti-erdő részét képezi, amely Latin-Amerika második legnagyobb erdeje. Szokatlan talaj- és éghajlati kombinációja egyedülálló biodiverzitást hozott létre néhány olyan őshonos növénnyel, amelyek endemikusan nem léteznek sehol máshol a világon. Ilyen például a Guaiacwood fa vagy a Bulnesia sarmientoi. Sajnos a Gran Chaco-erdő a világ egyik leggyorsabban kiirtott területe. Paraguay rendelkezik olyan szabályozással és politikával, amely segít minimalizálni az erdőirtást, de az erdő nagy részét még mindig kivágták, és továbbra is kivágják szarvasmarha-legeltetéshez és egyéb mezőgazdasági termeléshez.

Jelenleg évente több mint 100.000 kg guajakfa-olajat állítanak elő és exportálnak Paraguayból, elsősorban az illat- és parfümipar számára. Ilyen nagy mennyiségű export és csekély felügyelet mellett nehéz elhinni, hogy ennek nagy része legálisan vagy fenntartható módon történik. Ez az oka annak, hogy már több éve szorosan együttműködünk Paraguayban egy megbízható és átlátható partnerrel, aki a maga nemében elsőként hoz létre etikus beszerzési műveletet a Guaiacwood olaj számára. Beszerzési partnerünk az egyetlen olyan vállalat, amely az Unió az Etikus Biokereskedelemért (UEBT) legmagasabb szinten tanúsítja, hogy a betakarítás és a beszerzés valóban fenntartható módon történjen. Partnerünk több mint három évet töltött a megfelelő engedélyek beszerzésével, hálózatépítéssel és egy lepárlóüzem felépítésével, hogy felelősen vigye a Guaiacwood illóolajat a világba.

Miért szerezzük be a Guaiacwoodot egyáltalán a Gran Chaco-erdőből? A jól kezelt erdőkből való fenntartható beszerzés valójában nemcsak az erdős területek megőrzését, hanem regenerálódását is segíti! Mivel partnerünk felelősen kezeli és karbantartja ezeket az erdős területeket – valamint kompenzálja a helyi földtulajdonosokat a Guaiacwood illóolajhoz felhasznált fa értékéért – ezek a földtulajdonosok motiváltak erdeik virágzásának fenntartására és értékük tiszteletben tartására.

 

Gran Chaco erdő - Paraguay


 

Mi az a Guaiacwood?

A Guaiacwood fáit vagy a kitermelt fát "palo santo" néven ismerik. A Palo Santo Bursera graveolens azonban elkülönül a Guaiacwood Bulnesia sarmientoi-tól. Bár az olajok némi hasonlóságot mutatnak, mégis különböznek egymástól kémiai és aromájukban, de ami a legfontosabb, hogy fenntartható és etikus módon gyűjtötték őket. A Palo Santo vagy Bursera graveolens hosszú és problémás múltra tekint vissza a fenntarthatóság és az illegális betakarítás tekintetében. A Guaiacwood (Bulnesia sarmientoi) betakarítása és termelése azonban fenntartható módon történik, ezért tudatosan együttműködtünk partnerünkkel ennek az illóolajnak a biztosításában.  
 

A guajakfák csoportosan nőnek, és a fa faanyagának sűrűsége a legsűrűbbek közé tartozik a világon. A fa olyan sűrű, hogy a vízben elsüllyed, és egy rönk egész éjszaka éghet. A Guaiacwood-nak nem ezek az egyetlen egyedi tulajdonságai. A magas olajtartalom és a kezdeti oxidáció miatt a fa vágáskor egy időre mély, gazdag kék árnyalatúvá válik, mielőtt kifakulna.

 


 

Hogyan működik?

A beszerzési partnerünk jelenleg közel 13.000 hektárnyi területet kezel a helyi földtulajdonosok számára, akik mindannyian elkötelezték magukat amellett, hogy nem alakítják át erdőterületeiket. A tiszta illóolaj előállítása révén többet tudunk fizetni a földtulajdonosoknak, mint amennyit bármilyen földátalakítási tevékenységgel keresnének. Partnerünk célja, hogy 2025-re elérje az 50 000 hektár fenntarthatóan kezelt erdőterületet.  

A Guaiacwood földgazdálkodási programjuk magában foglalja a kitermelés mértékének gondos nyomon követését, amely átlagosan csak 2-3 fa hektáronként 20 évente! Amikor a Guaiacwood fát kitermelik, a fa gyökereit mindig meghagyják a regenerálódás érdekében, amit néha dugványozásnak is neveznek. A fakivágás valóban meghosszabbíthatja a fa egészségét és élettartamát. További előnye, hogy az új, fiatal hajtások a regeneráció során több szenet kötnek meg, mint egy öreg fa, amelynek növekedése megállt. 

A desztillációhoz kizárólag e rugalmas fák törzséből vagy ágaiból származó fát használunk fel, a fűrészpor maradékával pedig egy biomassza kazánt működtetünk, ami tovább növeli a környezetbarát folyamatot. A guaiacfa előállítása több okból is nehéz és bonyolult olaj. Sűrűsége megköveteli, hogy fűrészporrá vagy forgáccsá őröljék, ami sokkal finomabb, mint a többi átlagos faolaj desztillálásához szükséges. A lepárlás után (mely akár 17 órán keresztül is tarthat) pedig, ha az illóolajat szobahőmérsékleten hagyjuk, félig megszilárdul. Ezért van az, hogy a doTERRA Guaiacwood frakcionált kókuszolaj alapanyaggal kerül forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy az olaj olyan állagú legyen, hogy könnyen kiönthető legyen az üvegből.

 

frissen vágott guajakfa

guajakfa feldolgozása

 

A közösségek felemelése

Az olaj elérhetővé tételének előkészítése során beszerzési partnerünk a helyi guaiacfa beszerzők számos kulcsfontosságú szükségletét azonosította. Először is, mivel a betakarítási terület rendkívül távoli - körülbelül nyolc órányi autóútra van a legközelebbi várostól -, a munkásoknak a betakarítással töltött napok és hetek alatt kevés vagy semmilyen forrásuk nem volt. Fagyasztott húson és hasonló élelmiszereken éltek, rögtönzött sátrakat építettek ágakból és ponyvákból, vagy függőágyakban aludtak. Nem kezelték a vizet, amit ittak, és nem volt igazi menedékük az elemek elől. Válaszul beszerző partnerünk finanszírozta légkondicionált lakóegységek kialakítását. Rendkívül fontos volt, hogy ezek a hajózási konténerek átalakításával készült egységek szabályozott hőmérsékletűek legyenek, mivel a hőmérséklet rendszeresen jóval 38 fok fölé emelkedik. Ezenkívül mosógéppel és szárítóval, esővízgyűjtő rendszerrel és hűtőszekrénnyel is felszerelték őket, hogy friss élelmiszereket tudjanak tárolni.

Betakarító munkásaink magasabb bért is kapnak, és utazási költségeiket is fizetik, hogy rendszeresebben látogathassák családjukat.

Beszerző partnerünk képzést biztosít a biztonságos ivóvízről és a megfelelő munkafelszerelésről - kesztyű, csizma, védőszemüveg stb. -, valamint a legjobb biztonsági gyakorlatokról.

 

Guaiacwood lepárlóüzem

 

A Guaiacwood lepárló az El Cerrito iskola közelében található. Az El Cerrito egy szakmai bentlakásos iskola tizenévesek számára, amely a kereskedelmi készségek fejlesztésére és a mezőgazdasági termékek fejlesztésére összpontosít. A Fundacion Paraguaya vezeti, akivel a doTERRA Healing Hands Alapítvány korábban már dolgozott együtt a Petitgrain beszerzési területein. Minden diák elkészíti saját személyes üzleti tervét, és tanulmányait arra a területre összpontosítja, amely a leginkább érdekli - mezőgazdaság, vendéglátás vagy egyéb. Az El Cerritónak saját biokertje van, amely mindenkit ellát, aki részt vesz, és a felesleges terményeket helyben értékesíti. Mindenki, aki ide jár, középiskolai végzettséggel és szakképzéssel is rendelkezik az iskolában. Beszerzési partnerünk vállalta, hogy a paraguayi származású bevételek 1%-át az El Cerrito iskolának adományozza.

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

A guaiacwood illóolaj használati módjairól itt írtam.

 

 

 


Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Esszenciális "parfüm" receptek

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA citrom esszenciális olaj