Betekintés a doTERRA fenntarthatósági gyakorlataiba Szomáliföldön és Etiópiában

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Aszály, túllegelt területek, rossz gazdálkodási gyakorlatok - ez csak néhány példa a körülmények közül, amelyekkel Haile és Niguse Hagazi fenntarthatósági szakértők naponta szembesülnek, miközben a Boswellia fa nemzetség - amelyből a tömjéngyantát szedik Szomáliföldön és Etiópiában, újranövekedési stratégiáin dolgoznak. 

Niguse Hagazi


A tömjénfák fenntarthatósági szakértői szerint a doTERRA teljes mértékben részt vesz a tömjénfák fejlesztésében, kezelésében és termesztésében, a helyiek oktatását és ösztönzését szolgáló módszerek létrehozásától kezdve az új technológiák alkalmazásáig, amelyek segítenek az erdőirtási válság kezelésében.   

Kérdés: Hogyan néz ki a tömjén fenntartható betakarítása?

Niguse Hagazi, az etiópiai Nemzetközi Agrárerdészeti Kutatóközpont (ICRAF) kutatója:

„A doTERRA előtt sok éven át megfigyeltük, hogy a fák sok ellenőrizhetetlen tényező miatt pusztultak és fogynak. Megállapítottuk, hogy a kísérleti parcellákon az ágdugványozással történő szaporítás - az a folyamat, amikor egy régi növényből származó dugványokból új növényeket nevelünk - sikeres volt. Megmutatta a termelés fenntartásának lehetőségét, és segített lelassítani a tömjénfák hanyatlását. A legfontosabb a menedzsment. Ugyanarról a fáról körülbelül két-három évig lehet betakarítani, de utána a fának pihenőidőre van szüksége, és karban kell tartani. Ezért kulcsfontosságú a kezelési terv, és ezt próbáljuk megtenni a doTERRA segítségével.” 

Haile, a szomáliai kormányközi fejlesztési hatóság kutatója:

"Jelenleg tömjénfacsemetéket szaporítunk az üvegházunkban - amelyet a doTERRA biztosított -, valamint tanulmányozzuk a különböző talajkeverékeket és kőzeteket, amelyek befolyásolhatják a tömjénfa növekedését. Úgy érezzük, hogy ez a módszer sikeres lehet a növények regenerálására, ha megfelelően végezzük. Az én szemszögemből nézve a tömjén számos célt szolgálhat a szervezetek számára világszerte, így mindenkinek érdekében áll, hogy fenntartható módon gyűjtsék be." 

Szaporítás ágdugványokon keresztül – új növények termesztésének folyamata régi dugványokkal

 

Kérdés: Milyen kihívásokat jelent a tömjén fenntartható betakarítása, és hogyan segít a doTERRA ezeknek a kihívásoknak a megoldásában?

Niguse Hagazi: "A szárazföldi területeken, ahol tömjént szüretelnek, különböző kihívások merülnek fel. Természeti kihívást jelent a változó éghajlat, emberi kihívást a túllegeltetés, és technikai kihívást az erőforrásokkal való rossz gazdálkodás. Olyan cégekkel dolgozunk együtt, mint a doTERRA, hogy bemutassuk az általunk talált technológiát, amely segít a szaporítási technikáinkban. Ezek a szaporítási technikák nagyon ígéretesnek bizonyultak, és segítenek a tömjéngyantát termelő Boswellia fák újranövekedésében. A doTERRA az általunk összegyűjtött technológiákat és gyakorlatokat helyi szinten, közvetlenül a szüretelőkkel együtt alkalmazza."

Haile: "A kutatás megértése és megtervezése ezeken a területeken nagy kihívást és frusztrációt jelentett. A doTERRA csapata először találkozott a kockázatkezelési osztályunkkal, és most már a kutatási folyamat több fázisában is együttműködött velünk, ami általában öt-tíz évig is eltarthat. a doTERRA támogatása a kutatásban rendkívüli volt." 

Kérdés: Pontosan hogyan marad a doTERRA elkötelezett a tömjén fenntarthatósága mellett? 

Haile: „Sokféleképpen látjuk a doTERRA elkötelezettségét amellett, hogy segítsen fenntartható módon begyűjteni a tömjént Szomáliföldön és más területeken. A doTERRA több kutatót biztosított, valamint finanszírozta a szaporító létesítmények helyreállítását és létrehozását Erigavóban, és további támogatást nyújtott a szállításhoz. A doTERRA a közösség általános jólétébe is befektetett, beleértve a Sanaag Speciális Kórházat is. Leginkább a doTERRA pozitív hozzáállása és támogatása növeli a kutatók motivációját.”  

Niguse Hagazi: "Három évvel azután, hogy a doTERRA elkezdett dolgozni Etiópiában, sikerült a szaporítási megoldásokkal kapcsolatos kutatásainkat más régiókra is kiterjeszteni, és megmutatni a helyieknek, hogy lehetséges a szaporítás különböző régiókban. A doTERRA jó tapasztalatokat szerzett, és a régió nagyon örül és szívesen támogatja a szaporítási technikáinkat, köszönhetően annak a kölcsönös megértésnek, amelyet a doTERRA elősegített ezeken a területeken." 

Kérdés: Miért fontos a fenntarthatósági munka, és mi következik ezután?

Haile: "Tudjuk, hogy az erdőirtás kérdésében a fenntarthatóságra való összpontosítással változást érhetünk el. A terület kihívásai ellenére még mindig diverzifikálhatunk a tömjénen túl ezen a területen. A kulcs a helyi közösség támogatása. Tudjuk, és a doTERRA is tudja, hogy mindannyian profitálhatunk abból, ha segítünk másoknak." 

Niguse Hagazi: "A doTERRA továbbra is részt vesz a tömjén fejlesztésében és fenntartható termesztésében. Ez nagyon fontos, és nagyon örülök, hogy a doTERRA csapatával és a bizottságommal együtt dolgozhatok azon, hogyan tudjuk fenntartani és fejleszteni a Boswellia nemzetséget a jövőben."  

 

A doTERRA által biztosított és finanszírozott kutatóközpont a szomáliai tömjén fenntartható begyűjtésének segítése érdekében


 

Fenntarthatónak maradni

Haile és Niguse Szomáliföldön és Etiópiában elért sikerei ellenére, nekik és kutatócsoportjuknak még hosszú utat kell megtenniük; és tudják, hogy egyedül nem tudják megcsinálni.

A doTERRA ahelyett, hogy az illóolajok beszerzése során rövidítéseket alkalmazna, továbbra is helyi szakértőkkel és környezettudatos szervezetekkel dolgozik együtt, hogy biztosítsa a fenntartható beszerzési gyakorlatokat és a beszerzési vezérelvek végrehajtását. A legfontosabb, hogy a doTERRA továbbra is az embereket helyezi a profit elé, és a hatást a bevétel elé; azon dolgozik, hogy minden emberre és közösségre pozitív hatást gyakoroljon az üveg mindkét oldalán.    

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek