doTERRA nárdus illóolaj - spikenard


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

A valerianafélék családjába tartozó virágos növény, a nárdus a Himalája-hegység szubalpin és alpesi régióiban, nagy magasságokban őshonos. A növény apró, finom rózsaszínű virágokat hoz.Gyökeréből gőzzel desztillált illóolajat évszázadok óta nagyra becsülik, hagyományosan magas rangú emberek felkenésére használják és az indiai ayurvédikus egészségügyi gyakorlatokban használják. Történelmileg a spikenardot hangulatjavításra és relaxáció elősegítésére használták. A spikenard elősegíti a tiszta, egészséges bőrt. Napjainkban az olajat fás, dohos illata miatt gyakran használják parfümökben és masszázsolajokban. A nepáli nárdusolaj beszerzésével a doTERRA képes támogatni a begyűjtők és a partner lepárlók szükséges jövedelemforrásait, különösen azokon a távoli területeken, ahol a begyűjtés történik, valamint a Co-Impact Sourcing kezdeményezéseiken keresztül támogatja a szükséges vidéki közösségfejlesztési, életminőség javítását célzó projekteket.

A nárdus beszerzéséről szóló bejegyzésemhez klikkelj ide.

 

 

Elsődleges előnyök

  • elősegíti a nyugalom és a relaxáció érzését
  • felemelő és nyugodt aroma
  • gyakran használják az aromaterápiában és a meditációban földelő tulajdonságai miatt
  • tisztítja a bőrt



Származási hely: Nepál

Az indiai nárdus a macskagyökérfélék családjába tartozó, virágos növény. A Himalája 3000 és 5000 méter magas hegyoldalaiban terem. Körülbelül egy méter magasra nő meg, és apró, rózsaszín, harang alakú virágokat hoz.  Az indiai nárdus veszélyeztetett növényfaj, ezért betakarítása mennyisége és gyakorisága korlátozva van. A doTERRA ezen korlátozások betartása mellett szerzi be indiai nárdus esszenciális olaját. Megértjük a növény védelmének fontosságát, és szeretnénk hozzájárulni, hogy az elkövetkező generációk számára is még nagyon sokáig fennmaradjon. A sötétzöld színű esszenciális olajat az indiai nárdus rizómájából nyerik ki, amely a növény föld alatt növekvő gyöktörzse. Rendszerint a gyökerek is magából a rizómából erednek. A betakarítási idény jellemzően nagyon rövid, mindössze 15–20 napig tart. A rizómák felszedését követően megtisztítják, majd lepárlás előtt néhány napig még szárítják is őket.

 

Növényi rész: gyökerek

 

Kivonási módszer: vízgőz-desztilláció (5ml illóolajhoz 0,6 kg gyökér szükséges)

Aromás leírás: fás, fűszeres, dohos


Fő kémiai összetevők: jatamansone, gurjunene

Mivel a spikenard olaj egyedülállóan bonyolult és összetett kémiai összetételű, rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Kiszerelés: 5 ml

Érdekesség: A spikenard növény magasan a Himalájában nő; napokig is eltarthat, amíg eljutunk a termőterületekre. Ferenc pápa palástjában Szent József katolikus szimbolikája miatt szerepel a spikenard.



 


Használata

  • Párologtasd vagy tegyél egy-két cseppet a tarkóra vagy a halántékra relaxáló illatért.
  • Használd helyileg a hasra egy élénkítő masszázshoz.
  • Adj nárdust meleg lábfürdőhöz.
  • Adj egy cseppet a samponhoz, és masszírozd be a hajba és a fejbőrbe.
  • Alkalmazd helyileg a körmökre és a lábkörmökre, hogy azok egészségesnek és tisztának tűnjenek.
  • Személyre szabott illatot hozhatsz létre a spikenard, szegfűszeg, ciprus, tömjén, geránium, borókabogyó, levendula, mirha, vadnarancs, rózsa és vetiver kombinálásával.
  • Hidratáló krémmel kombinálva lágyítja és kisimítja a bőrt.
  • Adj egy-két cseppet kedvenc tisztítószeredhez vagy öregedésgátló termékedhez az egészséges, ragyogó bőr elősegítése érdekében.

 

 

Hogyan használd  

Párologtatás: Három-négy cseppet használj a választott diffúzorban.

Helyi alkalmazás: alkalmazz egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsuk fel vivőolajjal (egy csepphez 5-10 frakcionált kókuszolaj), hogy minimalizáljuk a bőr érzékenységét.

 

 

Olajok, amelyek jól keverednek a nárdus illóolajjal

Ha a nárdus olajat más illóolajokkal kevered, fontold meg fás vagy fűszeres olajok, például szegfűszeg, tömjén, borókabogyó, mirha vagy vetiver olaj használatát. A nárdus jól párosítható olyan virágos illóolajokkal is, mint a geránium, levendula és a rózsa. A spikenard illóolaj egyedi aromája jól párosítható olyan frissítő illóolajokkal is, mint a vadnarancs.

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 

5 ml-es kiszerelés



 


Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj