doTERRA citromfű illóolaj - lemongrass

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Az indiai citromfűből füstös, citrusos esszenciális olaj állítható elő, amely számos előnyt kínál használójának. Az ázsiai gasztronómia már régóta alkalmazza az indiai citromfű esszenciális olajat levesek, teák és curryfélék elkészítéséhez, valamint hal-, szárnyas-, marha- és tengeri ételek ízesítéséhez is. Tisztító és tonizáló hatásai miatt bőrápolási termékekhez is gyakran használják. Intenzív, gyógynövényes aromájának köszönhetően fokozza az éberség állapotát és optimizmusra sarkall.

A citromfű egy magas, évelő növény, amelynek finom citrusos íze van. Egyedi íze mellett a citromfű illóolaj elősegíti az egészséges emésztést, és lenyelve általános tonizáló hatású a szervezet rendszereire. A citromfű ideális olaj a masszázsterápiában való használatra. A citromfű csípős, gyógynövényes aromája fokozza a tudatosságot és elősegíti a pozitív szemléletet. Kellemes illatának köszönhetően a citromfű illóolajat gyakran adják parfümökhöz, szappanokhoz és kozmetikumokhoz.


Elsődleges előnyök

  • Felemelő és energizáló tulajdonságainak, valamint füstös, citrusos aromájának köszönhetően pozitív hangulatot teremt.
  • Használatával megannyi ételbe kellemesen pezsdítő ízt csempészhetsz, a sós-fűszeres ízvilágtól egészen az édes desszertekig.
  • Párologtatva az olaj azonnal felismerhető, jellegzetes illata ideális konyhai vagy fürdőszobai légfrissítő. 
  • Az indiai citromfű sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megtisztítani és tonizálni a bőrt.
  • Az ázsiai és karib-tengeri kultúrában régóta nagy becsben tartott indiai citromfű esszenciális olaj fokozza az éberséget és elősegíti a pozitivitást.  
  • Belsőleg alkalmazva támogatja az egészséges emésztést.
  • Nyugtató masszázshoz kombinálható vivőolajjal.



Származási hely: India

Növényi rész: levél


Kivonási eljárás: gőzdesztilláció (15 ml illóolajhoz nagyjából 1,36 kg növényi anyag szükséges)

Aromajegyek: citrusos, gyógynövényes, füstös 



Legfőbb kémiai összetevők: geraniál, nerál, geraniol

A citromfű illóolaj kémiai összetétele a geranial és neral alkotóelemeket tartalmazza, amelyek aldehidek. Az aldehidek általában kifejezetten erős illatukról ismertek, ami a citromfű illóolaj esetében is nyilvánvaló. Az aldehideknek számos funkciójuk van az illóolajokban, többek között a felületek tisztítására is képesek. Párologtatva a stressz érzését is csökkenthetik. A geranial és neral tartalmú illóolajok azonban különösen ismertek arról, hogy belsőleg alkalmazva segítik az egészséges gyomor-bélrendszeri funkciók fenntartását. A geranial és neral nyugtató aldehidekként is ismert, ezért a citromfű és a melissaolaj (orvosi citromfű) is nyugtató hatású olajok, amelyek kémiai szerkezetükben hasonlítanak egymásra.

Kiszerelés: 15 ml

Érdekesség: Egy átlagos indiai citromfűgazda évente körülbelül 136kg citromfüvet termel. A már desztillált citromfű növényi anyagát használják a desztilláló berendezések üzemanyagául.

 

A növényről

A citromfű Ázsia trópusi részein őshonos, ahol már több mint ezer éve használják a főzésben és az ayurvédikus egészségügyi megoldásokban. A citromfű illóolaj a Cochin fű, más néven citromfű növény illatos leveleiből és rostos szárából származik. A doTERRA citromfű olajat friss citromfűből desztillálják, amelyet Dél-Indiában, családi gazdaságokban termesztenek. Itt, az akár 2400 méter tengerszint feletti magasságban lévő hegyoldalakon a sok csapadék hozzájárul ahhoz, hogy a citromfűolaj magasabb citráltartalommal rendelkezzen, ami kiváló minőségűvé teszi. 

 

 

A betakarításról

A citromfű betakarítása munkaigényes folyamat, de a dél-indiai családok számára ez generációk óta életforma. A doTERRA azért választotta Dél-Indiát a beszerzés helyszínéül, mert a területen sok eső esik. A nagyobb mennyiségű esőzés magasabb citráltartalmat eredményez a citromfűben, ami az illóolaj felhasználásához kiválóan alkalmas. A betakarítás idején a gazdák 8 km-t gyalogolnak fel egy meredek hegyre, és nagyjából hét napig dolgoznak egy 100 hektáros ültetvény betakarításán. A citromfüvet kézzel, sarlóval szedik, ami a betakarítási folyamatot fizikailag is megterhelővé teszi. Miután a citromfüvet betakarították és összegyűjtötték, a gazdák 8 km-et gyalogolnak vissza a hegyről, mindegyikük egy-egy citromfűköteggel a fején. 

Miután a citromfüvet betakarították, gőzdesztilláción megy keresztül. A lepárlást követően a nyers olajat továbbítják egy gyártónak, aki citromfű illóolajat állít elő. Amíg az olaj a gyártónál van, finomítási, szűrési és keverési fázisokon megy keresztül. Az olaj ezután egy sor vizsgálaton megy keresztül, mielőtt exportálhatóvá válik - az olajnak a legmagasabb minőségűnek kell lennie ahhoz, hogy elfogadható legyen a forgalmazáshoz. Bár a citromfű illóolaj betakarításának és előállításának folyamata kemény munkát és odafigyelést igényel, ez a folyamat megfelel a doTERRA által a minőségi illóolajok előállítására vonatkozó magas szintű előírásoknak.

A betakarítás folyamatáról szóló részletes bejegyzésemhez kattints ide.


Használata

  • Használd ázsiai jellegű levesek, teák és curryk ízesítéséhez.
  • Párologtatva legyőzi az idegesség érzését és megszünteti a szellemi fáradtságot.
  • Harmonikus keveréket alkot bazsalikom, kardamom és fodormenta esszenciális olajokkal.
  • Keverd teafa esszenciális olajjal, és alkalmazd lábkörmeiden az ápolt, egészséges küllemért.
  • Hígítsd frakcionált kókuszolajjal, és alkalmazd testmozgás utáni frissítőként.
  • Keverd frakcionált kókuszolajjal, és masszírozd át vele izmaid és ízületeid a nyugtató hatásért.
  • Jól keverhető a bazsalikommal, kardamommal vagy fodormentával.
  • Hígítsd fel az olajat, majd dörzsöld vagy permetezd a bőrödre, mielőtt kimész a szabadba.
  • A citromfű illóolaj természetes módon taszítja a rovarokat. (egy csésze vizet és tíz-tizenöt csepp citromfű illóolajat egy szórófejes flakonba keverj össze. Óvatosan rázd fel, és permetezd be magad, mielőtt kimész a szabadba.)



Hogyan használd

Párologtatva: cseppents három vagy négy cseppet egy tetszőleges párologtatóba.

Belsőleg: hígíts fel egy csepp olajat 125 ml folyadékban. 

Helyileg: Vigyél fel belőle egy-két cseppet a kívánt területre. A bőrérzékenység minimálisra csökkentése érdekében hígítsd a doTERRA frakcionált kókuszolajával.

 

 

Olajok, amelyek jól keverednek a citromfű olajjal

Mivel a citromfűolaj finom citrusos jegyeket, csípős, füstös aromát és frissítő, gyógynövényes illatot tartalmaz, jól keveredik diffúzióval különböző olajokkal, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Keverd a citromfű olajat a bazsalikom gyógynövényes illatával, a fodormenta friss aromájával vagy a kardamomolaj meleg, fűszeres illatával.

 

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 




Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában