"Alulbecsült" esszenciális olajok

 

Dr. Nicole Stevens (doTERRA klinikai kutatások vezetője) tartott egy előadást pár olyan illóolajról, mely lehet, hogy nincs annyira előtérben, de mégis nagyon értékesek.

Korábban a doTERRA kutatásfejlesztési részlegén dolgozott, szereti az olajokat, szereti kutatni őket, s persze használni is. Hat gyermeke van és elég sok háziállata, így elég sok személyes tapasztalata is.

"Ma a mellékszerepbe kényszerült illóolajokról lesz szó. Sokat hallunk a levenduláról, citromról, borsmentáról, tömjénről és citrusokról, nem is véletlenül, hiszen ezek hihetetlenül klassz olajok, amiket jól ismerünk és nagyon sok előnye van. De tudtátok, hogy a doTERRA-nak mintegy hetven különálló olaja van? Ez nagyon sokféle illat. A kedvenceink természetesen azok, melyeket a legtöbbször használunk, azonban most szeretnék néhány olyan illóolajat bemutatni, melyet esetleg nem ismertek, melyek mellékszerepben vannak, s melyek esetleg hiányoznak a napi egészség rutinotokból. 

 

 

Fodormenta

A borsmenta szokott lenni a sztárja a mentás olajoknak, azonban én azt mondanám, hogy a fodormenta mégis lenyűgöző. A menták általában nagyon közeli rokonok, azonban a borsmenta és a fodormenta egészen különböző kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. A fodormenta karvont és limonént tartalmaz, ettől egy kicsit lágyabb, mint a borsmenta. A karvon molekula az amit carolnak is nevezünk, ez tulajdonképpen ugyanaz a molekula csak kicsit máshogy áll. Olyan, mint a kezünk, ugyanaz a forma, csak más az elrendezése. Ez egy egészen izgalmas olaj. Talán jobban szeretem még a levendulánál is. Nagyon megnyugtató és izgalmas aromája van. Természetesen ízesítésre is lehet használni. Itthon rengeteget használjuk gyümölcsturmixokhoz. Érdemes alaposan utánajárni a fodormenta kémiai tulajdonságainak, mert nagyon izgalmasak. Például laboratóriumi körülmények között is tesztelték, hogy állatokat is képes lenyugtatni.

 

 

Rozmaring

Nekem kellett hozzá egy kis idő mire megbarátkoztam a rozmaringgal, aztán ez lett az egyik kedvencem. Tudtátok, hogy a rozmaring is egyfajta menta? Éppen azért van ez az éles, kissé mentás frissítő illata. A rozmaring olaj legfőbb összetevői között van az 1,8-cineol, ami egy eukaliptuszos aroma és az alfa-pinén, ami fás aroma, ami például a tömjénben is és a boróka bogyóban is megtalálható. A cineol okozza ezt a finom, erdős illatot, ami tiszta, nyugodt illat. Emellett felpezsdíti az egész napot. A fodormenta és a rozmaring keveréke nagyon izgalmas, váratlan párosítás és nagyon jól lehet használni. A rozmaringot önállóan ételekbe is lehet használni akár ragukhoz, akár sültekhez. Számos tanulmány tanúsítja, hogy a rozmaring jó hatással van a memóriára, felfogóképességre. Nagyon sokszor használom a rozmaringot és valamilyen mentás illatot tanuláshoz, vagy valamilyen koncentrálást igénylő tevékenységhez. Próbáljátok ki!

 


Korinder

Ez nekem egy nagy meglepetés volt, nem nagyon ismertem a koriander fűszert, de az olajba szinte azonnal beleszerettem. A fűszert már Kr.e. 1550-ben is használták. A koriandermag és a korianderzöld olaj ugyanabból a növényből van, ami nagyon gazdag linalool és alfa pinénben. A kutatások azt mutatják, hogy a linalool nagyon jó nyugtató hatás, ez az egyik fő összetevője a levendulának. A koriander talán még többet is tartalmaz, mint a levendula, így ha valaki nyugtató, relaxációs célokra szeretné használni az esszenciális olajokat, akkor a koriander jó döntés lehet. A koriander nagyon nyugtató, nagyon finom esszenciális olaj, nagyon jól használható ízesítési célokra is. Szószokba, salátákba, vagy akár pácokba is. Lágy és kerek illata van.

 

 

Bergamott

A citrusokat imádom, annyira vidám, élénk, a citrusok közül pedig a kedvencem a bergamott. Lehet, hogy nem annyira jól ismert, mint mondjuk a citrom vagy a narancs, de pontosan emiatt ilyen alulértékelt. Ha Earl Grey-t ittál már, akkor a bergamott gyümölcsösségét érezted benne. Ennek az olajnak a kémiája az összes citrusolaj közül rendkívül különleges, limonén van benne, ez a citromos aroma, de van benne linalil acetát is, s ez az egyik fő komponense a levendula esszenciális olajnak is. A bergamott olyan, mintha a természet összekeverte volna a citromot és a levendulát esszenciális olajok formájában egyetlen egy olajban. Egyszerre világos, nyugtató, felemelő. Szeretem akár napközben is használni. A bergamottot gyakran a nyakláncomra, a lábomra este nyugtató masszázsként használom. Nagyon jó ízű is, hogy ha ízesítésként használjuk: gyümölcslével, gyümölcsturmixba. A bergamottot a pozitív érzelmek és a nyugtató aspektus előmozdítására használjuk. 

 

 

Fekete bors

Olyan, mintha mag lenne, de ez a borsfa gyümölcse, akkor lesznek feketék, amikor megszárad. Az esszenciális olajban béta-kariofillén és limonene található. A limonene élénk, citromos jegyet visz az olajba. A béta-kariofillén mély, fás, füstös ízt biztosít. Ez adja a fekete bors mély aromáját. Nagyszerű olajról van szó, felemelő, bátorító, erővel ellátó olaj. Ha valaki éhes és kívánós lehet alkalmazni. Melegítő esszenciális olajként tekintünk rá, hordozó olajjal is nagyszerű. Ízesítésre levesbe, húsokhoz, mártásokba, pácokba, salátaöntetbe. Számos kutatás bizonyítja, hogy a fekete bors évszázadok óta használt. A béta-kariofillén tartalma miatt az emésztőrendszert segíti.

 

 

Majoránna

Ezt is már időtlen idők óta használják az emberek, de a tudósok még csak most kezdik megérteni, hogy ezek az olajok hogyan működnek. Az ókori görögök és rómaiak számára a boldogságot jelentette a majoránna. Olyan gyógynövényről van szó mely alapként szolgál. A teafával hasonló tartalmaz hoz, van benne terpinen-4-ol és gamma terpinén. Ettől ilyen erős, fűszeres aromájú, s attól tér el a teafától és oregánótól, hogy a majorannában van sabinene és linalil-acetát. Ettől puhább, édesebb, kicsit virágos illatú. Lehet használni nyugtatási célokra, de leggyakrabban ízesítésre vetik be. Néha az oregano helyett olyan mártásokban, ahol enyhébb ízt szeretnénk elérni, de mégis megvan ez a gyógynövényes fűszeresség. Masszázshoz is lehet használni hordozóolajjal, nagyon nyugtató a szövetekre nézve levendulával vagy muskotályzsályával keverve.

 


Cananga

A cananga odorata fa virágából nyerik. Az ylang ylang olaj is azonos nevű fajból származik, mégis van különbség. Egyfajta variánsnak mondhatjuk, más virágokkal is előfordul ez ugye, mennyi rózsafajta van. Az egyik a nagyon virágos ylan ylang olajat adja, a másik enyhébb, fűszeresebb canangát adja. A kémiában van a különbség, mindkét növény hasonló összetevőkből áll, de a különböző szintek hozzák a különbséget. A canangában a béta-kariofillén van magasabb szinten jelen, ez a fekete borssal is így van, s ettől lesz fűszeresebb, aromásabb a cananga. A germacrene D és egyéb molekulák felelősek a virágos aspektusért. A pontos arányaik minden egyes virágos olajnak egyéni jellegzetességet biztosítanak. Virágos olajként a cananga nyugtató hatású, kiváló olyan emberek számára, akinek az ylang ylang túl virágos, túl erős, de szeretik ezt a nyugtató hatást általánosságban. Bőrápolásban is használható. Szeretem a lakásban is használni, kicsit felfrissíteni a levegőt. A kozmetikaiparban is régóta használt. Kutatások szerint segít a hangulat és stresszel kapcsolatos kérdésekben. 



Vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Esszenciális "parfüm" receptek