Kérdések és válaszok a doTERRA beszerzési folyamatairól


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Michael Schluchter - piacfejlesztési vezető (Franciaország, Svájc) közvetítette az általunk feltett beszerzéssel kapcsolatos kérdéseket Francesca Perkins - stratégiai beszerzési vezetőnek és Jared Moon - stratégiai beszerzési vezetőnek.

Francesca és Jared Luxemburgban élnek, s mintegy 20 év tapasztalatuk van nemzetközileg. A logisztika és a beszerzés az ami a feladatuk.

1. kérdés

Hogyan történik a szezonalitása az egyes olajoknak? Hogy lehet az, hogy egyszer elérhető valami, aztán pedig nem.

Jared: Mindenki szeretné, hogy elérhető legyen a termék, amikor szüksége van rá. Sajnos azonban vannak olyan dolgok, amiket nem tudunk irányítani, a szezonalitás az pont egy ilyen dolog. Ugye egy természetes termékről van szó, a Földanya készíti a számunkra, s vannak olyan elemek, melyeket nem tudunk kontrollálni, de hát ilyen egy természetes termék. Hatással van még erre a logisztika is, például a szállítóhajók késése, vagy a járványhelyzet is okozott csúszásokat. A célunk nyilván az, hogy 100%-ban tudjunk minden rendelést időben teljesíteni. Van pár fejlesztésünk, hogy tudjunk ezen javítani, ilyen például az Írországban újonnan megnyíló gyártóüzem, amely főként az Európai szállítási folyamatokat fogja gyorsítani. Dolgozunk továbbá külsős cégekkel is, hogy növelni tudjuk a volument, s csökkentsük a teljesítési időket.

2. kérdés

Néhány olaj nem onnan származik, ahol az őshonos, például vietnámi eukaliptusz. Ez inkább az adott terület kémiai összetételével függ össze, vagy az egymásra ható beszerzési (Co-Impact Sourcing) projektekkel, amelyeket meg lehet valósítani?



Francesca: Mikor lehetőségünk van rá, hogy a legjobb forrásból szerezzünk be, és a legtöbbet segítsünk vele a helyieknek, akkor ezzel mindig élünk is. Abban mindig biztos lehetsz, hogy az olajok mindig megfelelnek az előírásoknak, ez nem ad aggodalomra okot. Néhány esetben a növény jobban nő az egyik területen mint a másikon, néha két helyen is ugyanolyan jól. Mikor lehetőség van onnan beszerezni, ahol hatással is tudunk lenni a közösségre, új munkahelyek létrehozásával, akkor örömmel tesszük ezt. A teafa például Ausztráliából származik, ahol szépen növekszik, illetve Kenyából, ahol szintén ideálisak a körülmények. Ausztráliában őshonos, míg Kenyában nem. Viszont Kenyában lehetőségünk van rá, hogy helyi gazdákkal együttműködve hatással tudjunk lenni az életükre és projektek megvalósuljanak a Healing Hands Alapítvány által.

Jared: Ausztráliában is lehetőségünk van rá, hogy támogassuk a gazdát és a helyi közösséget, ez egy másmilyen megközelítés. Azt nézzük, hogy hogyan tudunk több embernek segíteni Ausztráliában szemben Kenyával. Szerencsére a világ különböző részein is szépen növekszik a teafa. A másik előnye, hogy több helyszínről szerezzük be, ugyancsak a szezonalitás. Illetve a kockázat, ami fontos számunkra. Például idén elég komoly árvíz volt Ausztráliában, ami hatással volt a partnerünk gyártóüzemére a teafa kapcsán. Ez nem volt probléma Kenyában, így biztosítva voltunk. 

3. kérdés

Mik a termesztői feltételek?

Francesca: Szerte a világban változó. Nem lesz ugyanaz Olaszországban, vagy éppen Paraguay-ban, ahol a gazda otthon, az általa készített lepárlóval dolgozik. A Co-Impact Sourcing csapat, melynek tagja vagyok szorosan együttműködve a partnerekkel biztosítja és ellenőrzi, hogy a munkavégzés feltételei etikusak, a munkavégzés nem jár veszéllyel, hogy van megfelelő biztonsági felszerelésük, így az alapvető biztonsági szükségletek teljesülnek. Ami egy elég nagy vállalás, hogy ezt biztosítani tudjuk szerte a világon, minden egyes beszerzői láncon, de elkötelezettek vagyunk e téren is. 

4. kérdés

a) Termeszthetek a doTERRA részére Lettországban? b) Hogyan lehetek doTERRA termesztő?

Jared: Gyakori kérdés, amit kapunk. Örömmel látjuk, hogy nemcsak a termékek iránt vagytok szenvedéllyel, hanem, hogy valakik részt is szeretnének venni a folyamatban, s hálásak is vagyunk ezért. Sokkal bonyolultabb, mint hogy valaki termeszt egy adott növényt. Ott van a kinyerés folyamata, a lepárlás, ami kihívásokkal teli. A termesztés meglehetősen egyszerű, de az olaj kinyerése bonyolult, és meglehetősen drága is lehet. Ezért is dolgozunk jelenleg azokkal, akikkel. Nagyra értékeljük egyesek törekvéseit, hogy segítsenek nekünk, s hogy olajakat termeljenek nekünk, de az egész folyamat nagy kihívásokkal jár (kinyerés, lepárlás, szállítás).

Francesca: A doTERRA-nak vannak bizonyos minőségi előírásai, s minden olajminta amit kapunk, még ha teljesen tiszta és természetes sem mindig felel ezeknek a minőségi előírásoknak. Alapul véve, hogy hol nőtt, két különböző területen termesztett növényből származó olaj, különböző minőségű olajat jelenthet. Befolyásolja a víz, a talaj ásványi anyag tartalma, az időjárás, különböző tényezők által különböző kémiájú olajok lesznek. Ezért sem vehetünk bárhonnan származó növényi olajat. Még ha az tiszta és természetes, s profi módon lepárolt olaj, nem jelenti azt, hogy szükségünk van rá, s hogy megfelel a minőségi előírásainknak. Köszönjük az érdeklődést, nem szeretnénk bármilyen álmot letörni, de nagyon kevés és speciális azok száma akikkel együtt dolgozunk, s ennek oka van. 

Jared: Választani egy növényt és termesztésbe kezdeni, ettől többre van szükség. Visszatérve a teafa példához, az Ausztráliában őshonos teafa palántái vannak termesztve Kenyában is. Tehát ugyanaz a növény.

5. kérdés

Lehet tudni, hogy a munkások mennyi pénzt kapnak a munkájukért, ahonnan a doTERRA beszerzi az olajait?

Francesca: Nem tudjuk, hogy egyes munkások mennyi pénzt kapnak. Mi magunk sem szoktuk nagyon megosztani a fizetésünket. A doTERRA és a Co-Impact Sourcing célja, hogy mindenki aki a doTERRA részére készít illóolajokat megélhetést biztosító fizetést kapjon. Itt nem a jogilag minimumot értjük, hanem amiből meg tudnak élni. Mivel előbbiből nem nagyon lehet. Bárki, aki növényt, vagy olajat termel a doTERRA számára tisztességes piaci bérezést kap, akik pedig teljes időben, szerződéssel dolgoznak az ellátási láncban, ők tisztességes életszínvonalhoz járó bérezést kapnak.

6. kérdés

Minden esszenciális olajhoz kapcsolódik valamilyen projekt?

Jared: Nem. Nem minden beszerzésünk része a Co-Impact Sourcingnak. Ez az amin folyamatosan dolgozunk. A doTERRA nagyjából 140 természetes összetevőt szerez be, néhányukat nagyon kis mennyiségben, alapul véve a keveréket, amiben használjuk. Viszont a beszerzéseink többsége, főként azok, melyek a legnagyobb mennyiségben kellenek, ezeknél közösséget, gazdákat támogató projektek valósulnak meg. 

7. kérdés

Ha az átláthatóság nagyra értékelt, miért vannak bizonyos beszerzési régiók titokban?

Jared: Jómagam Nyugat-Európában, Indiában, Nepálban és Dél-Afrikában az összes beszerzőnket ismerem, ezért is szeretem a munkám. A beszerzők többsége nagyon fontos számunkra, néhányuk speciálisan csak nekünk szállít be. Néhány beszerzési régió azért nem publikus, mert szeretnénk védeni a versenyelőnyünket, továbbá van ahol a beszerző nem szeretné, ha fel lenne fedve. Ez nem jelenti azt, hogy valamit titkolnánk, vagy nem olyan a minőség, mint amilyen kellene, hogy legyen. Ezek az üzletünk védelmét szolgálják. Az utolsó dolog amit szeretnénk, hogy a versenytársunk megpróbáljon dolgozni valamelyik beszállítónkkal (mellesleg, nem sok sikerrel járnának). Ez nyomást helyezne a piacra, mikor valakik próbálnának elcsábítani beszerzőket, partnereket. Főleg olyan olajoknál, melyek kis mennyiségben készülnek, megváltoztatnák a piacot. Szeretnénk továbbra is fenntartani a termelők tisztességes bérét, mindenkinek a beszerzési láncon, s fenntartani a versenyképes árakat a Ti oldalatokon. Nem pedig belemenni a kergetőzésbe, ami felverné az árakat. Ez senkinek nem érdeke. Ezért nem osztjuk meg minden egyes beszerzési helyet.

8. kérdés

Honnan lehet tudni, hogy az olaj folyamatosan hozza a kívánt minőséget?

Francesca: Garantálni tudjuk, hogy minden egyes esszenciális olajunk megfelel a magas minőségi előírásainknak, amit azt jelenti, hogy teljesen természetes. Hogyan tudjuk mégis garantálni? Többszörösen teszteljük őket. Minták érkeznek az olajokból, teszteljük őket, érkezik egy nagyobb tétel, teszteljük. Hiába már megvásároltuk nagytételben, s beutazta a világot, amikor beérkezik a raktárba teszteljük, s ha nem felel meg az elvártaknak, akár mert hígított, vagy víz van benne, vagy a szállítás közben történt vele valami elutasításra kerül. Néha még ezek menthetőek, ha csak vizet kell eltávolítani, de egyébként minden esetben elutasítjuk. 



Jared: Ha az olaj nem egyezik az előre küldött mintával, valami gond van vele, mondjuk mert szintetikus, hígított, teljes mértékben elutasítása kerül. Amint említette Francesca, ha vízzel érkezik, ami egy természetes eljárás mikor a lepárlás vagy hidegen préselés során különválasztják, ez része a folyamatnak. Idővel, ahogy rendeződik, a víz jobban különválik.

Mégegyszer: minden egyes olaj amit vásárolunk végigmegy a teszteken és ha nem felel meg az elvárásainknak, sajnos a beszállítónak fel kell vennie a raktárból és el kell hogy szállítsa. Ez néha előfordul és nem igazán vidám beszélgetések a beszállítóval. S általában mikor tudatosan hígítottak rajta, akkor tudják, hogy mi miért küldjük vissza. Aztán az az együttműködésünk végét is jelenti természetesen. Ezek az esetek már igencsak ritkák, mivel már rutinnal válogatjuk meg a partnereinket, de nyilván előfordul, s volt rá példa a kezdeti szakaszban.

9. kérdés

A doTERRA állatkísérlet mentes cég?

Francesca: Habár doTERRA nem minősített e téren, egyetlen doTERRA termék sem tesztelt állatokon.

10. kérdés

Miért nem használunk bio feliratot a címkéken?

Jared: Használunk bio és organikus összetevőket, s az olajaink nagy százaléka organikus. Az a mennyiség amire nekünk szükségünk van, még nem érhető el csak organikus forrásból. Hogy biztosítsuk azt a mennyiséget, amire szükségünk van, szükségünk van hagyományosan gyártott termékekre. Ez nem jelenti azt, hogy rosszak, vagy nem tiszták, vagy nem természetesek. Folyamatosan teszteljük őket növényvédőszer tartalmat illetően, ez fontos része a minőségi protokollnak. Egyszerűen a világ még nem gyárt elegendő teljesen természetes ÉS organikus esszenciális olajokat, amennyi nekünk szükséges. Nem teszünk különbséget a termékkínálatot illetően, hogy ezek organikusak, ezek pedig nem, hogy elejét vegyük annak, hogy valaki azért vegyen valamit mert rajta van, hogy organikus s azt várja, hogy az jobb. A döntés az, hogy annyi organikusat veszünk amennyi lehetséges és elérhető, de nem fogjuk a címkére írni.

11. kérdés

Használnak növényvédő szereket?

Jared: Aggodalomra adhat okot, s eléggé szabályozottak már nemzetközileg is. Francesca és én házasok vagyunk, van két kisfiúnk, így nekünk is fontos, hogy mennyi kemikáliával találkozik a szervezetünk, az ételek, ruhák által. De sajnos nem minden termékünk előállítása lehetséges organikus módon, így dolgozunk azon a partnereinkkel, hogy korlátozzuk a növényvédő szerek használatát.

Francesca: Minden ami beérkezik tesztelt, s nem csak a kémiai összetevők minőségét illetően, hanem a növényvédő szerek kapcsán is. Látjuk, ha növényvédő szereket használtak, s ha túl magas és nem felel meg az elvártaknak, vagy ha tiltott szereket használtak, mind elutasításra kerülnek.

12. kérdés

Minden egyes üveggel egyre több ember életét változtatjuk meg. De meg tudja ez változtatni az élővilágot? Hogyan?

Francesca: Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a partnereink és termesztőink, s mindenki a beszerzési láncon vigyázzon a természetre. A gyakorlat az, legyen szó gazdálkodásról vagy betakarításról, hogy megfeleljen a nemzetközi előírásoknak, hogy a Föld védve legyen.

13. kérdés

Meglátogathatóak a beszerzési helyszínek?

Francesca: Egy kenyai helyszín önálló szervezésben megtekinthető, máskülönben csak szervezett látogatásokra van lehetőség, mivel a munkából adódóan a fogadó helyszín nincs rá felkészülve, s nagyon idejük sincs rá, hogy felmerülő kérdésekre válaszoljanak. 



Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

A teafaolaj felhasználási módjai:

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

doTERRA bazsalikom esszenciális olaj