Interjú az albániai szalmagyopár lepárló ügyvezetőjével

 

Az olasz szalmagyopár beszerzése

Tim Valentiner a doTERRA beszerzésért felelős stratégája interjút készített az albániai szalmagyopár lepárló üzem vezetőjével Emiland Skorával, aki nagyon értékes információkat közölt.

Emiland: Az albán MEIA olaj vezetője vagyok, már régóta jelen vagyunk az esszenciális olaj piacon. Már igen régóta partneri kapcsolatban vagyunk a doTERRA-val. Nagyon nagy sebességgel terjeszkedünk, ami a jövőt tekintve is tervben van, ez a doTERRA "mód", amit szeretek. Különböző olajok lepárlását végezzük itt a doTERRA-nak: főként szalmagyopár, boróka bogyó, vitex (barátcserje) és levendula. 

Tim: Igen, a levendula izgalmas, mivel az a legújabb. Mióta vagy ebben az iparágban?

Emiland: A családom már régóta gazdálkodással foglakozik. Az esszenciális olajokat illetően 2010-ben indult a munka, amikor az első lepárlót Tiranában megnyitottuk. Elkezdtük a munkát, hogy jobb olyan területeket tudjunk felfedni, amelyek különböző növények számára a leginkább alkalmasak. Nem csak Tiranában, hanem Koplik környékére is.

Tim: Mesélnél egy kicsit Albániáról, hogy miért Észak-Albánia, mitől különleges az ottani éghajlat és a talaj, ami miatt a szalmagyopár jól nő ott?



Emiland: Nagyon különleges körülményei vannak ennek a termesztésnek. A növénynek sok napra és vízre van szüksége, de a növény nem kedveli az olyan talajt, amely megtartja a vizet. Sosem gondoltuk volna, hogy szalmagyopárnak alkalmas ez a terület. Az első tesztelést követően rájöttünk arra, hogy tökéletes az éghajlat, talaj egyensúlya, közel a tengerhez, s közvetlenül a balkán legnagyobb tava mellett. Nagyon meleg a nyár, van eső is, napsütés is, pont megfelelő módon és úgy nő a növény ahogy kell. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy rátaláltunk erre a területre. 130 hektáron gazdálkodunk, ez a legnagyobb szalmagyopár terület itt a környéken, s boldog vagyok, hogy ez mind a doTERRA részére megy. Nem végzünk extra trágyázást, vagy öntözést, mégis a szalmagyopár úgy nő, ahogy annak kell, az éghajlat miatt. Koplikban nagyon jó a földterület, köves, egy folyómeder, azt gondolná az ember, hogy nem nő itt semmi, de le van csapolva száraz, mikor esik, akkor délután már simán ki lehet menni a területre. Teljesen tökéletesek a körülmények.

Tim: Ugye jó a talaj, de ugye nagyon köves is lehet, ti pedig használtok valamilyen gépet erre ha jól tudom, amivel előkészítitek a talajt.

Emiland: Először úgy ment a termesztés, ahogy itt találtuk a földet, aztán ahogy növekedett a gazdaság, új területeket kellet bevonni, de ebben a sziklás talajban nem tudtunk gépeket használni, úgyhogy sziklaaprító géppel készítettük elő a talajt. A mezőgazdasági egyetem szakértői jöttek, és a segítségükkel végeztük az előkészítést. Ennek a módszernek a segítségével a sziklákból a kövekből kinyerjük az extra tápanyagokat, így ez egy nagyon jó módszer. Persze nagyon sokáig tart, a traktor nagyjából 300 métert halad óránként ami nem valami sok, de végülis a gazdák nagyon elégedettek, s nem kell többet foglalkozni a kövekkel. A gazdáknak így kevesebb munka, mivel gép végzi a munkát s nem kézzel kell. 40 centiméter mélyre megyünk le, s jó, hogy már nem kell kézzel dolgozni.

 

Tim: Remek! Ugye az ásványi anyag tartalom növelésével még jobb eredmény érhető el, így a szalmagyopár nagyon jól tud nőni. Ezzel a gazdák értéket tudnak hozzáadni, miközben méltányos fizetséget kapnak.

Emiland: Az egyetem méréseket végzett és arra jutottak, hogy a szalmagyopár a leggazdaságosabb növény, merthogy egész évben biztosítja a bevételt. Olasz szalmagyopár mindenütt van a balkánon, de mivel a miénk ennyire jó minőségű, emiatt jobb kilonkénti árat tudunk elérni mint mások, s nagyon tetszik ez a gazdáknak. Így még inkább motiváltabbak arra, hogy jó munkát végezzenek és gondját viseljék a földnek.



Tim: Az együttműködés a doTERRA-val nagyjából öt éve indult, akkor kaptunk tőletek mintákat, s le voltunk nyűgözve az olaj minőségét illetően. Ugye a balkáni terület: Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia ugye itt mindenhol nő az olasz szalmagyopár, de még Korzikán is megtalálható. Ami tényleg megdöbbentett bennünket a vizsgálat során az az, hogy a fontos komponenseknek az aránya az terapetikus felhasználást figyelembe véve (pl. neryl acetát, italedionok) nagyon aprócska összetevők, mégis kulcsfontosságúak abban, hogy az esszenciális olaj hatékony legyen és megfelelő aromakompozíciót biztosítsa. A tőletek származó szalmagyopár kémiai jellemzője teljes mértékben egyedi és kiváló. Másfelől ott van a növekedési potenciál, hogy hogyan tudjuk kielégíteni a keresleti igényt ami a doTERRA részéről fennáll. Így lettek bevonva kisgazdák, akik így munkához és tisztességes pénzhez jutnak.

A kérdés, ami gyakran felmerül, hogy miért kerül olyan sokba az olasz szalmagyopár?

Emiland: Maga a termesztési módszer miatt. Nem lehet hagyományosan magról szaporítani. Minden gazdának, akinek palántára van szüksége mi biztosítjuk. Van egy faiskolánk, ahol ezeket növesztjük. Egy év kell ahhoz, hogy elérje azt az optimális méretet, ahol már el lehet ültetni. Elég sok munka van benne már a palántáig is. Ebben csaknem 10 ember vesz részt teljes időben. Aztán a gazdák megkapják és kiültetik. Nagyjából 60 ezer palánta van egy hektárra. Ebből lesz 3-4 tonna növényi anyag amit lepárlunk. Tonnánként pedig egy kg olajat tudunk kinyerni. 

 

 

Tim: Szóval egy tonna növényből, ami egész évben nő lesz 1 kg olaj, ami nagyjából 200 kis 5ml-es üvegnyi olajat jelent. 

Emiland: Igen, hatalmas munka árán 1 tonna növényből 1kg olajat nyerünk. Aztán oda kell figyelni a lepárlásra ami 2-2,5 óra, alacsonyan tartani a nyomást, ennek is mind költsége van, plusz a gazdák bére, ami a legnagyobb tétel. S mivel jobb pénzt kapnak tőlünk, mint amit a többi felvásárló kínál ezért kerül annyiba az olaj amennyibe. Ami soknak tűnhet, de ha egyszer ezek a költségek vannak, nem tud olcsóbb lenni.



Tim: Ha tudjuk, hogy mi mindennel jár, s mennyi nyersanyag kell ahhoz, hogy egy kis 5ml-es olajat kinyerjünk azért érthető.

Emiland: Tavaly 1800 tonna nyersanyagot vásároltunk, ami elég komoly befektetés, viszont a gazdák így elégedettek. Ezzel tudjuk biztosítani a folyamatot. 

Tim: A wellness tanácsadók pedig nagyon jó munkát végeznek azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell használni az olasz szalmagyopárt, ti pedig továbbra is jól elláttok bennünket és ez folytatódik. S olyan modellről van szó, amely megfelel a Co-Impact Sourcing (egymásra ható beszerzés) kívánalmainak. Ami arról szó, hogy a kistermelőket méltányosan kezeljük.

A Healing Hands alapítvány finanszírozott projekteket, egy picit mesélnél nekünk erről? Földrengés támogatási projekt, emberkereskedelem elleni fellépésről, valamint az iskolák vizesblokkjainak felújításáról.

Emiland: Nem tűnik nagy dolognak, de mégis fontos, hogy az iskolai mellékhelyiségeket a vidéki területeken felújítsuk. Jellemző, hogy az iskolákban nincs WC, a gyerekek pedig 5-10 km-t gyalogolnak az iskoláig különösen a lányok számára érzékeny dolog. WC miatt pedig haza kell menniük. A felújítást követően kaptuk a visszajelzést a tanároktól, hogy a tanórán való részvétel 100%-ossá vált. Ugye eddig nem jöttek vissza az iskolába, mert túl messze laktak. Mire visszaérnének addigra a tanítás már véget is ér. Három iskolában végeztünk ilyen munkát, egyet Tirana mellett egy faluban - itt egyébként nagyon sok borókát termesztünk, aztán kettő északon ahol vannak a szalmagyopár területek. S különböző iskolákból jelentkeztek, hogy menjünk oda is segíteni. Az első projekt amit végeztünk, tényleg nagyon jó eredményeket hozott. A mosdókat azóta is karban tartják. 

A földrengéssel kapcsolatban, ez is azonnali hatást eredményezett. Az albán Yunus Social Business-szel együttműködve ideiglenes lakhatást biztosítottunk számos család számára. Ugye télen történt a földrengés, takarót, tűzhelyeket biztosítottunk, a fő vetület ezek az ideiglenes házak voltak. Ezeket nagyon gyorsan tudtuk biztosítani.

 

A harmadik projektben pedig a feleségem vett ebben részt, ez Dél-Albániában olyan lányokkal dolgozunk együtt akiket szeretnénk megmenteni az emberkereskedelemtől. Sajnos ennek az aránya még mindig elég magas Albániában.

Tim: Nagyon köszönjük minden ügyfelünknek, akik a Healing Hands-en keresztül támogatást nyújtanak, hogy ezeket a munkákat folytatni tudjuk.

Izgatott vagyok ugyanis Emiland Albániában van, én pedig nem Amerikából, hanem Bulgáriából jelentkezem most, a vadonatúj rózsa lepárlónkban, ahol jövő héten kezdődik a betakarítás. Ez lesz a legelső lepárlás az új üzemben! A coviddal azért nagyon furcsa, hogy jöhettem. Talán majd a jövő hónapban nekünk is lehetőségünk lesz találkozni.

Emiland: Gyere-gyere :) ha tudsz, a minőség ellenőrzés a te feladatod! :)

Tim: Reméljük az összes wellness tanácsadónk el tud majd jönni meglátogatni az albán földeket. Remek dolgok történnek ott, s alig várjuk, hogy megmutassuk Nektek!

- - - - - - - - 

 

Szintén a szalmagyopárról szóló bejegyzésem itt találod. Ebben kiderül milyen kémiai vegyülettől egyedülálló a doTERRA szalmagyopár olaja.

 

Szalmagyopár illóolaj vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek