Az élettartam sajnos nem egyenlő az egészséges évekkel

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Dr. Russel Osguthorpe vagyok és nagyon örülök, hogy az egészségünk időtartamáról beszélgethetek veletek. Rögtön az elején tisztázzuk, hogy az egészség időtartama nem azonos az élettartammal. Az élettartam az összesen leélt évek száma, míg az egészség időtartama azoknak az éveknek a száma, amelyeket egészségesen élünk le.

Tudom, hogy sokan már jó párszor látták ezt az ábrát, de annyira fontos a MetaPWR rendszer megértéséhez, hogy ezúttal részletesebben fogom elemezni, mint bármikor korábban, mert ha megértitek ezt az ábrát, életetek hátralévő részében szedni fogjátok a MetaPWR-t, és másokkal is hatékonyabban tudjátok majd megosztani. 


Ha megfigyeljük az élettartamunkat, amely a leélt éveink számát jelöli itt vízszintes tengelyen, és az egészségünk időtartamát, vagyis kognitív és a fizikai teljesítményünk minőségét a függőleges tengelyen itt, akkor megkapjuk azt a görbét, amely ábrázolja, hogyan alakul természetes úton az egészségünk időtartama a korunk előrehaladtával, itt a kék vonal mentén.
A valóság viszont az, hogy olyan hihetetlen időket élünk, amikor az orvostudomány és a tudományok segítségével már képesek vagyunk kitolni az élethosszunkat. Ez a zöld vonal jelöli azt, hogy mi történik, ha az orvostudomány legjavára támaszkodva megpróbáljuk az életvitelünkből fakadó kedvezőtlen körülményeket kezelni. És miközben ezekkel a beavatkozásokkal javítunk valamelyest a statisztikánkon, néhány évvel növelhetjük az egészségünk időtartamát és az élettartamunkat, megdöbbentő számomra, mennyire kevés előnyt kovácsolunk az ily módon kapott plusz évtizedekből.
Nézzétek csak meg milyen közel van a zöld vonal a kékhez. Hihetetlenül minimális a különbség. Életünk végéhez közeledve, a zöld vonalon, láthatjuk, hogy az élethosszabbító orvosi technológiák elszánt alkalmazásával néhány évvel kitolható az egyén élettartama, de nézzétek csak, milyen az illető ehhez társuló életminősége. Az ilyen nagy horderejű orvosi beavatkozásokkal meghosszabbítható ugyan az életünk, de az már vitatható, hogy ezzel valóban gazdagabb is lesz-e.
Végül pedig lássuk a narancssárga vonalat. Ez főként az élsportolókra és azokra jellemző, akik egész életükben következetesen egészséges életmódbeli szokások szerint élnek. Ebben a csoportban az a leglenyűgözőbb, hogy az egészség időtartama és az élettartam tekintetében egyaránt jelentős javulást képesek elérni.
Azok, akik elérik az anyagcseréjük optimális működését napi rendszerességű testmozgás, étrend, egészséges kapcsolatok és stresszkezelés útján, nemcsak potenciálisan hosszabb életre számíthatnak, hanem több élettel is tölthetik meg plusz éveiket.
Íme az álmom, az én személyes belső motivációm, hogy kitoljam az egészségem időtartamát. A kilencvenes éveim derekán még szeretném, ha képes lennék eltölteni egy napot, sok napot, odakinn pecázgatva az utódaimmal. Bármikor képes szeretnék lenni még abban az időszakra is arra, hogy a kocsim tréleréről vízre bocsássam a csónakomat, és aztán egész napon át evezzek. Nézzem, ahogy a gyerekeim és az unokáim csónaknyi halat fognak, aztán az életem végén, egy ilyen horgászással töltött nap után hazatérve még eltöltsek egy finom vacsorát a családom körében, majd békés jobblétre szenderüljek álmomban. Ez az egészség olyan időtartama lenne, amely megfelelne, vagyis épp arányos lenne az élettartamommal. 


Hadd mutassam be, hogyan is működik ez. Tegyük fel, hogy itt, a függőleges tengely mentén, a kognitív és fizikai egészségünk minősége 100%-os a fiatal felnőttkor ideje alatt. Most pedig rajzoljunk be egy vonalat, amely az 50%-os működésnél halad át az ábrán. Ez a fizikai és kognitív egészség időtartamának az a szakasza, amikor még képesek vagyunk ellátni magunkat, képesek vagyunk önállóan élni. Talán 10 perc alatt már nem futunk le egy mérföldet, de 15 perc alatt valószínűleg probléma nélkül megvan tempós sétával az egy kilométer a gyerekeink vagy unokáink társaságában. Más szóval, a vonal felett még mindig képesek vagyunk rá, hogy megtegyük, amit szeretnénk, habár a teljesítményünkben azért észrevehető némi hanyatlás, minél közelebb zajlik az öregedés az 50%-os vonalhoz. A vonal alatt azonban az önellátó élet már jóval nehezebbé válik a kognitív hanyatlás, illetve a mindennapos tevékenységekhez szükséges fizikai erő és állóképesség megcsappanása miatt. Ha haladunk tovább az 50%-os működést jelölő vonal mentén az ábrán keresztül, nézzék csak meg, hol metszi egymást a kék és narancssárga vonal. Ez az, amit fontos átlátni. Nézzétek csak, mi mindent nyerhettek azzal, ha optimalizáljátok az anyagcseréteket. Figyeljétek meg a plusz éveket, de még ennél is fontosabb, hogy lássátok, mennyi életerővel tölthetitek meg ezeket az éveket. 


Nem érhetjük el minden esetben az egészség olyan időtartamát, amely tökéletes átfedésben van az élettartamunkkal, de az biztos, hogy tudunk rajta javítani. Az életmódunkat érintő döntéseinkkel kitolhatjuk az egészségünk időtartamát, és ez a lényeg. Az étrendünk, testmozgásunk, stresszkezelésünk és kapcsolataink egyszerre tudatos és következetes kezelésével a lehető legtöbbet hozhatjuk ki az életmódunk javításáért tett erőfeszítéseinkből, az így elért előnyöket pedig életünk egész hátralevő részében folyamatosan élvezhetjük majd.
És még ennél is van jobb hírem. Nem számít, hogy hol tartasz jelenleg a görbén, vagy hogy hány évesen kezded el. Minden olyan, hosszú távra szóló erőfeszítés, amelyet azért teszel, javíts az életviteleden, hatalmas előnyt jelent majd az előtted álló évekre nézve.
 
 

MetaPWR beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

doTERRA promóciók 2024. május

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA sun mindennapos ásványi fényvédő és hidratálókrém arcra

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary

Tavaszi quinoa saláta lime illóolajjal

doTERRA baby babatestápoló (baby lotion)

Leginnovatívabb fényvédő termék (doTERRA Sun Face Mineral Sunscreen)