doTERRA citrom esszenciális olaj

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel. 

A doTERRA egyik legközkedveltebb esszenciális olajának, a citromnak számos jótékony hatása és használati módja létezik. Gyakran alkalmazzák a gasztronómiában is, különböző desszertek és főételek ízeinek a kihangsúlyozásához. A citrom esszenciális olaj aromája felemel és energizál.

A citrom erőteljes tisztítószer, amely megtisztítja a levegőt és a felületeket, és nem mérgező tisztítószerként használható az egész otthonban. Vízhez adva a citrom frissítő és egészséges lendületet ad a nap folyamán. Belsőleg fogyasztva a citrom tisztító és emésztést segítő hatású, valamint támogatja az egészséges légzőszervi funkciókat. Párologtatva a citromnak felemelő illata van.

A doTERRA citrom illóolaj Olaszországból és Brazíliából származik, amelyek ideális termőhelyi feltételeket biztosítanak ennek az élénk és fanyar illóolajnak a termesztéséhez.
 

Elsődleges előnyök

  • Használatával frissítő íz adható akár egy pohár víznek, akár megannyi ételnek a sós-fűszeres ízvilágtól az édes desszertekig.
  • Hidegen sajtolják a citrom külső héjából, hogy megőrizzék jellegzetesen finom összetételét, valamint hasznos és erőteljes tulajdonságait.
  • Felemelő és energizáló tulajdonságainak, valamint élénkítő aromájának köszönhetően pozitív hangulatot teremt. 
  • Tisztítja a levegőt és a felületeket.
  • Belső használatkor természetes módon tisztítja a szervezetet és segíti az emésztést.
  • Belsőleg alkalmazva támogatja az egészséges légzőszervi működést. 




Származási hely: Brazília és Dél-Olaszország



Növényi rész: citromhéj (15ml illóolajhoz 7kg citromhéjra van szükség)



Kivonási módszer: hidegen sajtolt/préselt (egy 15 ml-es illóolajos üveg megtöltéséhez általában 75 citromra van szükség)

Aromatikus leírás: Aromás leírás: tiszta, friss, citrusos, élénk



Főbb kémiai összetevők: limonén, β-pinen, γ-terpinén 

A citrom illóolaj elsődleges összetevője a limonén, amely a háztartási tisztítószerek népszerű összetevője. A citrom illóolajjal saját, környezetbarát tisztítószereket készíthetsz, amelyek mentesek a káros vegyi anyagoktól, és biztonságosak az otthonod és a családod számára. 

A citromolaj monoterpéneknek nevezett vegyi anyagokból áll, amelyekről általánosan ismert, hogy felemelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Más citrusolajokkal együtt a citrom limonénből és béta-pinenből áll, két olyan monoterpénből, amelyek felemelő tulajdonságaikról ismertek.

A citrom illóolaj olyan kémiai komponenseken osztozik, mint a limonén és a béta-pinen más doTERRA illóolajokkal, mint a bergamott, vadnarancs, grapefruit, lime és a Douglas fenyő. Ezért használják ezeket az olajokat, köztük a citromolajat is, gyakran a pozitív hangulat elősegítésére és felemelő környezet megteremtésére.

Minden egyes üveg doTERRA illóolaj kémiai összetétele ellenőrizhető online, itt olvashatsz arról, mikor épp a citromot ellenőriztem.

Kiszerelés: 15 ml

Érdekesség: Egyetlen citromfa egy év alatt 220-270 kg citromot képes termelni, melyből nagyjából 2 dl citrom illóolaj nyerhető.

 

 

Beszerzés

A doTERRA a citrom illóolajat az olaszországi Szicíliában található citrusültetvényekről szerzi be, ahol a citromot és bergamottot generációk óta termesztő családok segítenek a citrom termesztésében és betakarításában, amelyből végül a doTERRA citromolaj készül.  A múltban a gazdasági visszaesés miatt sok szicíliai gyümölcsös bezárt; a Co-Impact Sourcing (egymásra ható beszerzés) révén azonban a doTERRA üzleti lehetőséget biztosít azoknak a termelőknek, akik folytatni kívánják a gyümölcsösök működtetésének családi hagyományát.



Használata

  • Adj citromolajat ivóvizedhez, ha frissítő ízre vágysz, vagy helyettesíteni szeretnéd a szénsavas üdítőket és cukrozott italokat.
  • Adj citromolajat kedvenc finomságaidhoz és desszertjeidhez, ha édes, mégis pikáns ízhatást szeretnél elérni.
  • Adj citromolajat egy szórófejes flakonba vízhez, hogy megtisztítsd az asztalokat, munkalapokat és más felületeket.
  • A citromolaj nagyszerű bútorápoló is; egyszerűen adj néhány cseppet olívaolajhoz, hogy megtisztítsd, megvédd és fényesítsd a fafelületeket.
  • Használjon citromolajjal átitatott ruhát bőrbútoraid és más bőrfelületek vagy ruhadarabok megőrzéséhez és védelméhez.
  • A citromolaj nagyszerű gyógyír az ezüst és más fémek mattulásának korai szakaszára.
  • Jó citromolaj diffúzor keveréket keresel? Adj 2 csepp citromot, 1 csepp lime-ot, 1 csepp levendulát és 1 csepp rozmaringot a diffúzorodhoz a "Tiszta nyári konyha" illatához.
  • Adj 1-2 cseppet az arcápoláshoz éjszakánként, hogy csökkentsd a zsíros bőrt.
  • Ez az illóolaj segíthet a bőr hámlásában. Ha beépíted a bőrápolási rutinodba, segíthet felfrissült, egészségesnek tűnő ragyogást kölcsönözni az arcbőrödnek. Saját házi hámlasztó készítéséhez keverj 4-5 csepp doTERRA citrom illóolajat egy kis mennyiségű zabliszthez és vízhez. Ahogy a citromos zabpehely-borogatást a bőrödre kened, érezni fogod, ahogy a citrom illóolaj tisztító és frissítő tulajdonságai hámlasztó és tisztító hatásúak. 
  • Kombináljuk szódabikarbónával és kókuszolajjal, dörzsöljük be a fogakat két percig, majd öblítsük le a ragyogó hatás érdekében.
  • Add folyékony szappanhoz, hogy segítsen eltávolítani a zsírt autón vagy kerékpáron végzett munka után.
  • Töröld le a rozsdamentes acélkészülékeket citromolajjal átitatott puha ruhával a csíkmentes tisztítás érdekében.
  • A kisgyermeked matricák iránti rajongása gyakran eredményez ragadós rendetlenséget a hálószoba falán? Egy kis citrom illóolaj hozzáadásával egy rongyhoz gyakorlatilag pillanatok alatt megszabadulhatsz ezektől a szennyeződésektől (és a többi hasonlótól). 



 

Sütés citrom esszenciális olajjal

Nagy rajongója a citromos desszerteknek? Akkor egy leheletnyi citrom esszenciális olajjal édes, mégis pikáns ízhatást érhetsz el kedvenc finomságaid és desszertjeid elkészítésekor. Megfelelően alkalmazva a citrom esszenciális olaj finomított cukor vagy egyéb hozzáadott összetevő nélkül is a cukoréhoz hasonló, édes ízt kölcsönöz a desszerteknek. Kedvenc citromos finomságaid alig várják, hogy új köntösbe bújtasd őket – ne késlekedj, tapasztald meg Te is a citromolajjal sütés örömeit! Adj néhány cseppet a halak és csirkék pácaihoz, vagy adj egy kis pikantériát a salátaöntetekhez.

 

 

Hogyan használd

Párologtatás: Három-négy cseppet használj a választott diffúzorban.

Belső használat: Egy cseppet hígíts fel 1,25dl folyadékban.

Helyi alkalmazás: Alkalmazz egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsd fel vivőolajjal, hogy minimalizáld a bőr érzékenységét. 

 

 

Használata más olajokkal

A citrom nem csak sokoldalúan felhasználható és előnyös olaj, de számos más illóolajjal is jól keveredik. Ha szeretnéd kihozni a citromolaj élénk, energizáló illatát, fontold meg, hogy más citrusolajokkal, például grapefruit, lime vagy bergamott olajokkal keverd. A citrom frissítő illata jól keveredik olyan citrusos jegyeket tartalmazó mentás illóolajokkal is, mint a Douglas fenyő vagy a kúszó fajdbogyó. Végül a citromolaj tökéletes kiegészítője lehet az olyan fűszeres olajoknak, mint a fahéj vagy vadnarancs.

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést. A termék felvitelét követően legalább 12 órán át kerüld a napfényt vagy UV-sugárzást.


Ára: 13,75 euró ; ~ 5.600 forint

 

 


Citrom illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA nap 2024. április 20. (szombat)

doTERRA sampon és kondicionáló

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA abode - frissítő keverék

Guaiacwood illóolaj parfüm balzsam

Esszenciális "parfüm" receptek

Lime - zöldcitrom - illóolaj Brazília/Peru

Zendocrine - méregtelenítő keverék

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj