A "forró" olajok használata


Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Talán hallottál már a doTERRA-nál néha emlegetett "forró" olajokról. Ezek azok az olajok, amelyeket "hígított" vagy néha "érzékeny" olajként jelölnek. A "forró" olaj kifejezés azonban abból az érzésből származik, amit helyileg használva okoznak. Ezek az így nevezett forró olajok égető érzést okozhatnak, ha a bőrön használjuk, vagy csípős égető érzést, ha belsőleg vesszük be. Ezek az olajok a következők:

Kasszia
Fahéj kéreg
Szegfűszeg
Oregano
Kakukkfű 

Ne feledd, hogy ez nem a teljes lista, különösen, ha a doTERRA-tól eltérő olajkeverékeket vagy márkákat használsz. Minden olyan olaj esetében, amely potenciálisan bőrérzékenységet okozhat, mindig bölcs dolog, ha ezeket gyermekek elől elzárva tartod, ha babát vársz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj orvosoddal, és kerüld a szemmel, belső fülekkel, arccal és az érzékeny területekkel való érintkezést.

A doTERRA más olajokat is az "érzékeny" kategóriába sorol, de hallhattad már, hogy "meleg" olajokként is emlegetik őket. Ide tartoznak az olyan olajok, mint a fekete bors, citromfű, kúszó fajdbogyó, borsmenta és mások. Az ilyen olajok még mindig terhelőek lehetnek az érzékeny csoportok (pl. gyerekek és idősek) számára, ha nem hígítják őket. 

Az olajok forró kategóriájának hígítása ajánlott minden ember számára, függetlenül az egyéni érzékenységi szinttől. Ily módon az ilyen olajok biztonságosan használhatók és hozzáadhatók az illóolaj-repertoárodhoz.

Mit tegyél és mit ne

Nem kell félni a forró olajok használatától a hígítás szükségessége ellenére sem. Csak egy extra adag óvatosságra van szükség ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan használhassuk őket. Íme, hogyan:

 

Minden doTERRA illóolaj valamilyen bőrérzékenységi besorolással rendelkezik az alábbiak szerint:

Neat - helyileg, hígítás nélkül, tisztán

Sensitive - helyileg, hígítva bőrérzékenyeknek és fiataloknak

Dilute - helyileg, hígítva mindenkinél  

(Az összes doTERRA illóolaj besorolását itt találod.)

 

1. A forró olajokat hígítva biztonságosan alkalmazhatod helyileg. A forró vagy Dilute kategóriájú olajok esetében azt javasoljuk, hogy a felnőttek egy csepp olajat hígítsanak 10 csepp vivőolajhoz. Sensitive olajok esetében azt javasoljuk, hogy egy csepp olajat hígíts öt csepp vivőolajhoz. Gyermekek esetében további hígításra van szükség. (A Neat kategóriájú olajok hígítás nélkül is alkalmazhatók, ha ismerjük az olajat, de a hígítás sosem árt. Nem árt az olaj hatékonyságának, és segíthet elkerülni a váratlan bőrirritációt).

2. Ne adj forró olajokat vagy akár Sensitive olajokat a fürdővízhez. A helyi használat kedvelt módszere, a fürdőben használható legjobb olajok a Neat kategóriába tartoznak. A fürdővízbe adagolandó olajokat mindig keverd össze először Epsom-sóval vagy szappannal, hogy az olaj ne ússzon egyszerűen a víz tetején.

3. Használj növényi kapszulákat vagy add ételekhez az olajokat. Ha forró olajokat használsz belsőleg, ne tedd közvetlenül a nyelvre vagy közvetlenül a szájba és ne nyeld le. Ennek oka az egyedi kémiai felépítésük és a szervezetre gyakorolt hatásuk; ezek az olajok egyszerűen túl erősek ahhoz, hogy közvetlenül bevegyük őket az alkalmazási módszer megváltoztatása nélkül. Ezek az olajok azonban belsőleg is bevehetők, ha egy-két cseppet adunk egy zöldségkapszulához, majd étellel együtt vesszük be, vagy ha recepthez használjuk őket.

4. Biztonságosan párologtathatsz bármilyen forró olajat. A forró olajokat biztonságosan párologtathatod a levegőbe.

 

Az érzékenységi szint kiszámítása

Annak megállapításához, hogy érzékeny vagy-e egy olajra vagy sem, végezz egy tapaszpróbát. Vigyél fel egy-két csepp olajat (forró olajok esetén mindig öt-tíz csepp vivőolajjal) az alkarodon lévő bőrfelületre. Figyeld meg ezt a bőrfelületet egy órán keresztül, hogy észlelhető-e bármilyen reakció, de a legvalószínűbb, hogy 10 percen belül reakciót tapasztalsz.

A bőr, emésztőrendszer, légzőrendszer vagy a test más területein jelentkező reakciók alapján tudod, hogy érzékeny vagy-e egy adott olajra. Az olajra való érzékenység néhány jele a bőr fájdalma, duzzanata vagy érzékenysége, bőrirritáció, légzési nehézség és gyomorpanaszok.

Mi a teendő, ha reakciót okoz

Ha az emésztőrendszerben érzékenységi reakciót tapasztalsz az illóolajokra, azonnal hagyd abba az adott olaj használatát. Ha nagy mennyiségű olajat fogyasztottál, fordulj szakemberhez. Ha azonban csak kis mennyiségű olajat fogyasztottál, akkor bőséges folyadékfogyasztással segíthetsz enyhíteni az érzékenységet. Ha bőrreakció lép fel, néhány percenként kend be a területet frakcionált kókuszolajjal, amíg a reakció nem semlegesül.

Összegzés

Az illóolajok erősek, és egyesek erősebb reakciókat váltanak ki, mint mások. De ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy a forró olajokat soha nem szabad használni. Előnyeik belsőleg vagy helyileg alkalmazva megérik a szükséges óvintézkedéseket.



Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA promóciók 2024. április

doTERRA nap 2024. április 20. (szombat)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

A teafaolaj felhasználási módjai:

doTERRA abode - frissítő keverék

doTERRA levendula esszenciális olaj

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg