Így vernek át az illóolaj forgalmazó cégek

 

Dr. Prabodh Satyal (APRC tudományos munkatársa) előadása. (APCR az a független labor, ahol tesztelik a doTERRA illóolajait. 

10 éve kutatja az esszenciális olajokat, s az eddigi tapasztalatairól fog beszélni. 

Sajnos, ahogy egyre növekszik a kereslet az esszenciális olajok iránt, a tisztességtelen emberek hajlamosak leegyszerűsíteni a dolgokat és hamisításokhoz folyamodni. Amikor a fogyasztók ezekkel a termékekkel találkoznak, meginoghat a bizalmuk az esszenciális olajokban. A doTERRA előtt nem volt a piacon semmiféle szabványosítás. Az elmúlt 10 évben kutatom az olajhamisítás tematikáját, s szeretném megosztani a tapasztalataimat. 

Mi is a hamisítás?

Egy olyan folyamat melynek során az olaj minősége vagy természete megváltozik, gyengébb anyagok veszik át az uralmat. Például narancs olaj, yuzu, grapefruit olajok 99%-ban hasonlít egymásra, azonban nagyon nagy a különbség az árak tekintetében. 20-100 szoros különbség is lehet. Nagyon egyszerűen keverhetőek is. Természetesen azonban az aromájuk nagyban különbözik, ugyanez vonatkozik a lavandinra és a levendulára is, vagy a muskátli és a rózsa olajra. 

 


 

Milyen olajok vannak a piacon?

Naponta vizsgálom különféle cégek termékeit és különféle típusokat találok. A tiszta és természetes olajok nagyon drága termékek. A kereskedelmi forgalomban kapható agarwood ára 50.000 dollár kilogrammonként. Ezért az emberek megpróbálnak különféle praktikákhoz folyamodni, hogy nagyobb profitot termeljenek. Van amiket olcsóbb anyagokkal ütnek fel, van amiket megtévesztő címkékkel, pl. keserű narancsot grépfrútként adnak el, vagy lavandint adnak el levendulaként. Vagy közönséges mezei mentát fodormentaként vagy borsmentaként. S vannak olyan esetek, mikor szintetikus molekulával helyettesítik a természetes molekulákat. Nagyon sok cég folyamodik ehhez a technikához. Piackutatás során kiderült, hogy 80%-a a kereskedelmi forgalomban kapható olajok valamilyen hamisítás eredménye. 

Hol hamisítják?

Néhány esetben már a lepárlónál kezdődik a csalás (10%), ahol valamilyen aromás vegyülettel fújják le a növényeket, hogy nagyobb legyen a hozadék. Néhányan vivőolajat adnak hozzá, de ez a fajta hígítás csak elenyésző esetben tapasztalható. Az esszenciális olaj ára pedig nem változik, még ha hosszú brókerláncon keresztül érkezik. Tehát az igazi és a hamisítvány egy árban mozog. Minél kevesebb a kereskedő a láncban, annál nagyobb az esély, hogy az olaj tiszta (a csalások 70%-a itt, a beszerzési láncon valósul meg). Legkevésbé valószínű, hogy a kiskereskedői szinten történik (10%), hogy több profitot termeljen. Ők már eleve át vannak verve a beszállítók által, mivel alacsony árú olajat vesznek. 

Minták vizsgálata

Eddig 50.000 mintát vizsgáltam különböző országokból, gyártóktól, lepárlóktól, kiskereskedőktől. Íme néhány adat ezekről. Kevés esetben találtam olyat, hogy valóban 100%-ban tiszta esszenciális olaj, holott mindegyikük ezt állította. 2017-ben, 19-ben és 21-ben a vizsgálatok során kiderült, hogy a levendula illóolajok 80%-a hamisított. Ezek az eredmények hozzáférhetőek. Ugyancsak megvizsgáltunk 15 népszerű illóolaj márkát az európai piacról. Ezek nagy mennyiségben szintén hamisítottak voltak. A tiszta esszenciális olajok ára magas, hiszen kevés mennyiségben készülnek, drága növényi alapanyagból. Amennyiben olcsóbb illóolaj után kutatsz, nagy valószínűséggel át leszel verve a minőséget illetően. 

Az emberek szeretik a szintetikus illatokat. Az emberi viselkedésből adódóan a hamisítók manipulálják az aromát illatos vegyületekkel, így ezek vonzóbb illatok. Azonban nincs szövetségi és kormányzati szintű szabályozás ezek felderítésére. A hamisítás kimutatása nem egyszerű, sok szakértelmet és tapasztalatot kíván.

Miért burjánzik a hamisítás?

A legtöbb esetben gazdasági motiváltság az oka. A legtöbb piaci szereplő azt állítja, hogy az olajaik GCMS tesztelt és hogy 100% tisztaságú, természetes esszenciális olajok, és így tovább. Néha megpróbálnak olcsó olajokat eladni drágább nevű olajnak feltűntetve.

A címke megtéveszt

Például boswellia serrata tömjénként van eladva. A boswellia serrata indiai tömjén, s alacsonyabb az ára. Igen, az is tömjén, de nem tüntetik fel világosan a botanikai nevét az üvegen. 

Kassziát fahéjnak feltüntetve árulnak. A kasszia is egyfajta fahéj, csak hogy nem a fahéjfa kérgéből készül. Nagyon fontos tudni, hogy egyes olajok a növény melyik részéből származnak. A fahéj kéreg jóval drágább, mint a fahéj levele. Vizsgáltam például olyan fahéjolajat, amikor kiderült, hogy a fahéjfa leveléből készült, de ezt nem tüntetik fel egyértelműen. Teljesen eltérő a terápiás hatékonyság szempontjából.  

Másik példa a szegfűszeg. A bimbó olaja sokkal értékesebb, mint a levél vagy szár. Tehát ne hagyatkozzunk csak magára a szóra: szegfűszeg. Vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy a növény melyik részéből kinyert. 

Tüskés levendula, lavandin ugyancsak levendulaként lehet árulva, de az igazi levendula az lavandula angustifolia, ami teljesen eltérő terápiás hatású, mint az első kettő. 

Hasonlóan a borsmenta, mezei menta, fodormenta. Ezek nemcsak menták. Az olcsóbb mentát többért árulják anélkül, hogy a botanikai név meg lenne jelölve. 

Rose geranium az nem rózsa olaj. 

Cananga ylang ylang-ként van eladva, mivel ugyanaz a botanikai nevük, csak éppen eltérő alfaj.

Számos csapda lehet, így bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő olajat vásárolod meg a kívánt botanikai fajtát, s a megfelelő növényi részből nyert olajat. Ismerd a desztillációs folyamatot, az ország eredetét és ellenőrizd a GCMS eredményt.

 


 

Online árusítás

Vásároltam szantálfa esszenciális olajat az Amazonról ami 4,5 közel 5 csillagos értékelést kapott és több, mint 63 ezer véleményt írtak hozzá. Ez teljesen hamis szantálfa volt. 20 dollár volt egy üveg, ami teljességgel lehetetlen ár. Azt állították, hogy a termék 100% tiszta és természetes esszenciális olaj. Habár az olaj aromája olyan volt mint a szantálfa aroma. Könnyen megtévesztenek, ha nincs tapasztalatod. Ez a szantálfa aroma mesterséges szantálfával volt helyettesítve, ami sokkal olcsóbb, mint az igazi szantálfa. Nem volt kimutatható szantálfa összetevő ebben az olajban, ami látható a GCMS teszteredményben. Tehát az online 5 csillagos értékelések megtévesztőek. 

 

 

Hallottál már áfonya esszenciális olajról? Használtad már? Ebben az univerzumban nem létezik áfonya illóolaj. Mikor megláttam az Amazonon megrendeltem és teszteltem. Úgy néz ki, hogy teljesen szintetikus illatjegyeket tartalmaz, de 100% teljesen organikus növényi esszenciális olajnak volt megjelölve. Ezek átverések és a vásárlók be lettek csapva. Viszont senki sem vállal felelősséget.

Manapság az esszenciális olajok már majdnem minden boltban elérhetőek, s meglepő módon nincs minőségellenőrzés, holott ez a kereskedelem legfontosabb része. Van pár mintám ezekből, amiket teszteltem. A szupermarketekben kapható illóolajok 80%-a hamisított, csakúgy mint az online árusítottaké.

 


Vettem néhány bergamott illóolajat a Whole Food-ban. Érdekesség, hogy 12x több bergamott illóolajat adnak el, mint a tényleges bergamott termelés. A bergamott termesztése kizárólag az illóolaja miatt létezik, nem igazán használják a levét vagy más részét, mint a többi citrus olajnál. A bergamott bizonyos szempontokból ász az illóolajok között, mivel olyan tulajdonságai vannak, mint a levendulának, citromnak, lime-nak grapefruit-nak. Ezért az egyik legjobb illóolaj és nagy rá a kereslet. A tesztelést követően felmerült bennem néhány kérdés. Látható a GCMS eredmény. Megfelelt az ISO standard-nek, chirality tesztnek, C14 tesztelésnek. Sárgával kiemelt részen látható plinyl acetát A, B, C és D és linalool oxid acetát, ami trans-furanoid. Ezek szintetikus jelzésű linalool acetátok ebben a bergamott illóolajban. Ez azt jelzi, hogy a linalool acetát meg lett turbózva. Ez kiváló példa ügyes hígításra, melyet egy átlagos kémikus vagy labor nem fog észrevenni.   

 

 

Természetesnek feltüntetett termékek

Nagyon sok természetesnek hirdetett kozmetikai termék van a piacon. 95%-ban nem is annyira tiszták, mint ahogy ezt állítják a címkén. Néhány esetben károsak is lehetnek a szintetikus illatok és számos mellékhatásuk lehet. A tudatos vásárlás a legjobb védekezés ez ellen. 

 


Indiai esszenciális olaj piac

Ezeket a mintákat az indiai piacról szereztem be, egyik sem volt ezek közül tiszta. Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy vajon hol van az etika.

 

 

Nyírfa olaj

Végeztem kutatást a nyírfa olaj tekintetében is. Kiderült, hogy igazából nincs is az egész piacon tiszta nyírfa olaj. 70%-uk kúszó fajdbogyóból, vagy kúszó fajdbogyó és valamilyen szintetikus keverékből áll. A következtetésem tehát, hogy tiszta nyírfaolajat nem is tudunk szerezni. 

A hamisítások hatásai

A csalások legnagyobb része természetesen anyagi érdekből történik és nagyon komoly problémákat okoz. Az egyik legnagyobb ezek közül a mérgezés, hiszen ezeket az olajokat aromaterápiás céllal is használják, s pontosan emiatt nem igazán méltányos a verseny. Az árkülönbség a szintetikus és természetes olaj között hatalmas. Az emberek tudás hiányában az árakat vetik össze, aztán a szintetikusat választják mert annak jobb az illata. Ez a tisztességtelen piaci magatartás a farmerekre is kihat. Ha nekik emiatt csökkenteniük kell az áraikat, nem fognak tudni tisztességes fizetést elérni. Emellett az olaj várt terápiás hatása messze elmarad. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a tiszta és természetes olajok lassan már csak múzeumokban lesz megtalálható. Mindez azért, mert a kormányok nem felügyelik a piacot és nincs megfelelő elemzési technika. 

Egészségügyi hatások

Váratlan biológiai hatások lehetnek a testben. Az olajok chiral molekulát tartalmaznak. Két formában léteznek D és L vagy R és S. Például thalidomid gyógyszerek terhes nőknek csökkentik a reggeli rosszulléteket. De az L és S használatával születési rendellenességet okozhat. Ezért lett ez a gyógyszer betiltva, mert nem használt. A molekulák ugyanazok, de születési károsodást okozhat. 

Hasonló dolog áll fenn az esszenciális olajokban megtalálható D limonene. A szisztolés vérnyomást tudja növelni míg az L-limonén csak az éberségre hat, és ha egyszer hamisítják, akkor mindkét fokozót beleteszik. D és L együtt nincs rendben, ezek különböző biológiai aktivitást okozhatnak. 

 


 

Esszenciális olajok hamisítása

Négy népszerű hamisítási módszer létezik. 

1. szintetikus, vagy ember alkotta. Ezek származhatnak természetes prekurzorból vagy petrolkémiai alapú prekurzorból. Különböző reagensek felhasználásával a természetesen izolált vegyületeket egy másik aromakémiai anyaggá alakítják át, amelyet az illóolajban töltőanyagként használnak. Ez a hamisítás egyik analitikai szempontból kihívást jelentő típusa, és a kifinomult hamisítási technikák egyikének tekinthető. Például a narancsolajból természetesen nyert limonén átalakulhat más aromakémiai anyagokká, mint például terpinen-4 és mások.

2. hígítás nem illékony komponenssel. A hordozóolajok vagy az étolaj hozzáadása a hamisítás leghülyébb fajtája. Nem illékony szennyeződés hozzáadása, amely még a GCMS-vizsgálat során is alig jelenik meg.

3. természetes izolátumok. Egy másik illóolaj komponens, izolált vagy frakcionáltan izolált komponensek, mint az eugenol 1,8 cineol, limonén vagy más, akiket hozzáadnak az illóolaj hamisításához. Analitikai szempontból ez a legnagyobb kihívást jelentő hamisítási típus.

4. hasonló olajok hozzáadása. A legkifinomultabb az összes közül a hasonló olajok hozzáadása, mint a levandin a levendulához, a kukoricamenta a borsmentához, a narancs a grapefruithoz. Mivel hasonló a kémiai profiljuk, gazdaságilag profitábilisabb és kémiailag hasonlók. 

A hamisítás napról-napra fejlődik és az elkövetők új és fejlett eljárásokat találnak. Így a műszeres korlátok leküzdésére az emberek természetes izolátumot vagy természetes eredetű szintetikus molekulát használnak, mivel az minden rendelkezésre álló vizsgálati módszeren át tud menni. Láttam, hogy számos vállalat több időt fordít a hamisítási technikák fejlesztésére, ahol több pénzt tudnak keresni, mint a gazdaságokba, gazdákba és a mezőgazdaságba. 

A hamisítás kimutatására szolgáló technikánk egy egyedülálló technika, amelyet marker alapú technikának nevezünk. A hamisított olajok mindig megbuknak az ilyen típusú vizsgálatokon. Nem sok kutatómunka folyt ezen a területen. Ezért döntöttem úgy, hogy doktori kutatásomat a marker alapú illóolajról, a hamisításról folytatom.

Minden egyes csalási módszernek vannak korlátai. GCMS az egyik legjobb módszer az esszenciális olajok elemzésére. S ha az így szerzett információt megfelelően értelmezzük, akkor egy tapasztalt vegyésznek, a hamisítás és a felderítés nem rémálom.

Az emberek sokszor kérdezik tőlem mi a különbség a te laborod és az ő laboruk között? Ugyanazok a berendezéseik vannak, mint nektek. Nekünk nemcsak a legújabb berendezéseink vannak, hanem a legfejlettebb, módosítást kimutató eszközeink is. Az elmúlt 10 évben például megalkottam vélhetőleg a világ legnagyobb adatbázisát az esszenciális olajok elemzését illetően. Több, mint 14 ezer esszenciális olaj összetevőt tartalmaz. Alaposan megvizsgáljuk a szintetikus és a biomarkereket minden egyes esszenciális olajnál. 

Néhányan azt mondják, hogy az ő olajuk ISO standard-nek megfelelő. Számít ez bármit is? Az ISO standard arra bátorítja az embereket, hogy hamisítsanak. Ahogy már korábban láthattad a Whole Food-os bergamott kapcsán. Valószínűleg megpróbálták megfeleltetni az ISO standard-nek és sikerült is, holott nem volt tiszta. 

 

 

Marker alapú esszenciális olaj elemzés

Két kategóriába sorolom a markereket. Bio markerek és szintetikus markerek. A biomarkerek az egyes olajok egyedi jellemző molekulái, amelyek a kereskedelemben nem állnak rendelkezésre az olajok hamisításához. Ha valamilyen kiegészítés történik, a nem kapcsolódó olaj biomarkerei megjelennek, vagy a hamisított olaj biomarkerei eltűnnek. Például ha a borsmentaolajhoz kukoricamentaolajat adnak, akkor a borsmentában alacsony viridiflorol, alacsony germakrén D, alacsony mentofurán lesz. A kukoricamentaolajnak hasonló kémiája van mint a borsmentának, de a kukoricamentának nincsenek meg azok a molekulái. De ezeknek a molekuláknak a csökkenése vagy eltűnése bármelyik borsmentaolajban egyértelműen a borsmentaolaj hamisítására utal. Tehát a viridiflorol vagy germakrén D és a mentofurán a borsmenta illóolaj biomarkerei.

A szintetikus molekulák szennyeződéseit szintetikus markernek nevezzük. A szintetikus markerek megjelenése az olajokban szintetikus vegyi anyagokkal való hamisítást jelez, mint például a szintetikusan linalool, ha hozzáadunk bármilyen linalool tartalmú olajat, akkor a linalool hozzáadásának szintetikus markereként dihidralinaloolt fogunk látni. Amit egyetlen tiszta illóolajban sem látsz. 

Mindig ott vannak a nyomjelzők, mindig trükkös megtalálni azokat a jelöléseket. Folyamatosan részt veszünk ezeknek a titkos technikáknak a felfedezésében.

 

 

 

Minőségi illóolaj vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?