Érdekességek a citrus olajokról

Dr. Brannick Riggs előadása. Ő a doTERRA orvosi tanácsadó testületének elnöke és a klinikai kísérletek alelnöke.

Szeretnék egy olyan tapasztalatot megosztani veletek, amely a citrusok aromájával kapcsolatos. Pár évvel ezelőtt Arizonában Tucsonban voltam egy orvos konferencián. A második emeleten volt a szobám, az erkélyem pedig egy gyönyörű narancsfa ligetre nyílt, éppen virágzott és nagyon jó illata volt. A virágok hasonló kémiai anyagokat adnak ki, mint amit az esszenciális olajokból kapunk. Éjszaka nyitott ablaknál aludtam, hogy ezeket a gyönyörű illatokat érezhessem. Eszembe jutott, hogy hogyan lehet, hogy rossz érzés legyen bárkinek, hogy ha ilyen nagyszerű illatokat, a citrusfák gyönyörű illatát. Remélem, hogy ma sikerül elmagyaráznom, hogy ezek miért segítik az összetett, gyönyörű, felemelő érzéseket. 

Beszéljünk az érzésekről

Mindannyian pillanatról, pillanatra változó érzéseket élünk át. Lehet, hogy így kelünk fel, aztán egy teljesen más érzéssel fekszünk ágyba. S akár 25 vagy akár több érzést tapasztalhatunk napközben. Döntéseket hozunk az alapján, hogy boldogok vagyunk, szomorúak, izgatottak, unatkozunk-e vagy frusztráltak. A tevékenységeinket is az alapján választjuk, hogy milyen érzéseket keltenek bennünk. Valaki egy elefánthoz hasonlítja ezt erő és méret vonatkozásában. Kutatások szerint az érzelem egy összetett pszichológiai állapot, amelyben három eltérő komponens található. 

1. szubjektív megtapasztalás

2. fiziológiai válasz erre a tapasztalatra

3. magatartásbeli vagy valamilyen kifejezett válasz


Szubjektív megtapasztalás

A szakértők azt mondják, hogy számos alapvető univerzális érzés van, amelyet világszerte mindenhol érzünk függetlenül attól, hogy milyen kulturális hátterünk van. Pl. egy afrikai gyermek ugyanúgy mosolyog, ahogy Finnországban. Az éghajlat, a kultúra és az ország teljesen más, de ugyanaz a gyönyörű érzés van kifejezve. Az alapvető érzéseket, pl. boldogság, szomorúság, félelem, undor, düh és a meglepetés. Amikor ezek az alapvető érzések összetettebb érzéseket nyújtanak, az olyasmi mint amikor különböző olajokat keverünk össze és új illat kerekedik. Ez a megtapasztalásunk nagy mértékben személyes. Gondoljunk csak a düh-re. Mindig ugyanúgy tapasztalod meg? Például lehet enyhén, bosszankodón, dühösen üvöltöző. S például egyszerre is érezhetünk többféle érzést. Amikor az első gyermekem megszületett, akkor még egyetemista voltam, s abszolút túláradt rajtam az öröm, ugyanakkor aggódtam is, hiszen egy új szerepben találtam magam. Jó apuka leszek, készen állok erre? Képes vagyok ellátni a családot? Ez igazából meghatározza a szubjektív tapasztalatunkat.

Fiziológiai válasz

A testünk egy eléggé összetett rendszer, amely fiziológiai választ tud adni egy gondolat alapján, illetve tud egy gondolatot létrehozni vagy érzést egy fiziológiai változást követően. Ugye mindannyian éreztük már, hogy összeszorul a gyomrunk, vagy gyorsabban ver a szívünk, amikor félünk. Ez fiziológia. S amit érzünk, egy érzés a fejünkben az a szimpatikus idegrendszerben leképzett. Ez a menekülés, vagy támadás válasz. Egy adott veszéllyel szembe nézünk, vagy elszaladunk. Amikor egy örömteli élményt élünk át, mondjuk egy baráttal és ezt felidézzük, akkor a paraszimpatikus idegrendszer van használva. Ilyen például, amikor pihenünk, vagy feldolgozunk valamit. Amikor pedig örülünk, nyugodtabbak vagyunk és a rendszer kevésbé terhelt. Ez a két rendszer mindig egyensúlyozza egymást. Egyik pillanatban inkább a paraszimpatikust használjuk, de másodpercen belül akár a szimpatikus idegrendszeri válaszra térhetünk át.

Érzés kifejezése

Nagyon sok időt és anyagot töltünk azzal, hogy kifejezzük és értelmezzük mások érzelmi kifejezését. Az érzelmi intelligenciához kapcsolódik az, hogy mit értünk. A kommunikáció nagy része  testbeszédben zajlik. Így fejezzük kis sokszor az érzelminket. Hallottál már valakiről, aki azt kérdezi, hogy hogy vagy, s az a válasz jön, hogy jól vagyok, csak az egész testbeszéde ellentmond ennek. Ez igazából nagyon kultúra függő. Vannak egyetemes kifejezések pl. a mosoly a boldogságot jelöli, a szomorúságot pedig az összevont szemöldök. A szociális, társadalmi, kulturális normák igazából nagy szerepet játszanak abban, hogy hogyan fejezzük ki és értelmezzük az érzelmeket. Én a Közel-Keleten nőttem fel és ugye nálunk az volt a szokás, hogy az arcodba állnak és úgy beszélnek a szomszédok. Nyugati kultúrában erre azt mondanák, hogy agresszív a szomszéd, meg fenyeget. Ahogy a kultúrához elkezdtünk igazodni, akkor rájöttünk, hogy ott, a Közel-Keleten ez társadalmi norma, hogy nagyon közel beszélgetünk. Ezeket ha megértjük, akár regionális vagy családi kultúra befolyásolja, ezáltal meg tudjuk a saját érzelmeinket is érteni, illetve másokét értelmezni.

Hangulat

Gyakran a hangulatot az érzés vagy érzelem szinonimájaként használjuk, de a kettő nem felcserélhető. Az érzelem rövid életű, de lehet nagyon intenzív. Az érzelem ugyanakkor nagyon meghatározó és beazonosítható oka van. A hangulat azonban sokkal enyhébb, az érzelemnél legalábbis, viszont valószínűleg huzamosabban fennmarad. Néha nehéz a hangulatnak az okát beazonosítani. Pl. a mentális egészség területén nem beszélünk érzelmi rendellenességekről, mert hogy annyira sok, különböző érzelmet élünk át. Viszont van hangulatingadozás, mert kihatnak. A negatív hangulat, túl hosszan tartóan kihat a fizikai egészségünkre, az immunrendszerünkre az emésztésünkre, az alvásunkra, a szívbetegséget és egyebet okozhat. 

 

 

Citrus olajok

Ez az egész hangulat, érzelem téma összekapcsolható ezen olajok kémiájával. A citrus olajok nagyon erőteljesek és segítenek a betegeknek meg a szeretteinknek abban, hogy a különböző helyzeteket kezelni tudják. 

Ennek oka, hogy a citrus olajok kapcsolatba lépnek a paraszimpatikus idegrendszerrel és megfelelő választ vált ki. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy egy mentális egészségügyi központ páciensei, akik a váróteremben ültek a bergamott párologtatása hatására pozitívabb érzelmeket kezdtek érezni, s ez 20%-kal jobb volt, mint a kontrollcsoportban tapasztaltak. A citrusok használata emiatt elterjedt az egészségügyi intézményekben. 


 

Limonene

A citrusolajok domináns komponense, ami egy monoterpén. 35-99%-ban alkotja a citrusolajokat. Ciklikus monoterpén, hat szénatomból áll, amelyek néhánya gyűrűvé áll össze. Ezt a komponenst megtaláljuk még a fekete bors, zeller, fodormenta és a kapor olajokban is. A limonene alkalmas fertőtlenítésre, takarításra fogmosásra, bőrtisztításra. Kellemesen energizáló aromája van, nagyon jó belső hatásai vannak, hiszen a metabolizmusra és immunrednszerre is nagyon jó. 

Egy táplálékkiegészítőkkel és dietetikusok által végzett tanulmány kimutatta, hogy a koleszterin problémák esetén a limonene nagyon hatékony, azonban mégjobb, hogyha ezt citromolaj formájában visszük be, egyszerűen azért, mert a citromolaj még több előnnyel jár. 

Bergamott

Ugyancsak nagyon gazdag ezekben az összetevőkben: rengeteg linalool és linalyl acetát van benne, így amellett, hogy nyugtató a bőr szépségét is kiemeli. 

Citrom

65%-ban limonene-ből áll, azonban van néhány meglepő tulajdonsága is, hiszen gazdag alfa és béta pinénben, ami általában a fás, fenyős olajokban szokott lenni. Miért van ez? A választ Japánban találjuk meg: az 1990-es években a Japán Erdészeti Minisztérium a shinrin-yoku eljárást, vagyis az erdő fürdőzést (forest bathing) kezdte el vizsgálni, s arra jutottak, hogy olyasmi ez, mint a napozás és nagyon jó élettani hatásai vannak. Kevesebb szteroidot állít elő a testünk, a vérnyomásunk normalizálódik. Ezek alátámasztható és nagyon hasznos előnyök. Egyszerűen a fák azok, amik ezeket a komponenseket a levegőbe juttatták: alfa és béta pinén, limonene. De mivan, hogyha nem tudunk elmenni az erdőbe? Néhány kutató Tokióban kísérleti alanyokat egy hotel szobában citrom olaj párologtatásával látta el, s ugyanazokat az eredményeket kapták. 

Grépfrút és mandarin

Többségében limonene-t tartalmaznak, emelett mircént is. Ez a rózsaszín borsban és a boróka bogyóban is megtalálható. Egy-két csepp vízhez adva nagyon jóízű italt eredményez. 

 

 

Citrus Bliss keverék

Nagyon izgalmas keverék. Pontosan azokra a meleg tuscon-i éjszakákra emlékeztet, amikor nyitott ablaknál aludtam és belélegeztem azt a csodálatos narancsliget illatot. Kiváló módja ennek párologtatásával, hogy jobban érezzük magunkat otthon vagy a munkahelyen. 

Összefoglalva: az érzelmeink igenis hatással vannak a testünkre. A kellemetlen érzelmek, ha túl sokáig velünk maradnak, akkor a kedélyállapotunkat is nagyban rontják, hosszú távon is. Ha volt ezen a Földön bármikor is olyan pillanat, amikor szükségünk volt a citrus olajokra, akkor az most van. Fontos, hogy ezt felismerjük, hogy a testünket, szívünket, lelkünket meggyógyítjuk a Föld ajándékaival.

  



Vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek