Szájhigiénia: mit mondanak a szakértők


Három fogorvos osztja meg gondolatait a szájápolással kapcsolatban.

 

 

Dr. Sebastien Lomas (Egyesült Királyság) 

Elég érdekes módon kerültem kapcsolatba a fogorvoslással. Biokémiával foglalkoztam, aztán megismerkedtem ezekkel a csodálatos olajokkal, s megismertem hogyan is lépnek reakcióba a sejtjeinkkel, ami élő szervezetünkkel. Nagyon beteg lettem a hagyományos fogászat miatt, ahogy a feleségem is, elég furcsa is ez. Mindig is fogász szerettem volna lenni, s láttam a természetes fogorvoslás erejét, hogyan tudja segíteni a gyógyulást. Újraképeztem magam, mint "biológiai fogász" ami itt az Egyesült Királyságban nagyon kezdetleges még. A természetes fogorvoslás során arra figyelünk, hogy a termékek használata hogyan segíti a homeosztázist, ami újra egyensúlyba hozza a szervezetet, azzal, hogy eltávolítunk minden szájüregi zavart. Így lettem "biológiai fogász", ahogy itt hívjuk ezt az Egyesült Királyságban. S már évek óta így praktizálok.

Ha olajokról beszélünk, általában nem kapcsoljuk azt a szájhigiéniához, de mégis a doTERRA termékek sem véletlenül van (szájvíz, fogkrém). Az első olaj amit én nagyon szeretek és minden betegemnek ajánlok az a mirha. A mirha kókuszolajjal hígítva remekül öli a baktériumokat a szánkban öblögetés során. A mirha 45%-ban curzerene-t tartalmaz, ami erős antioxidáns, az íze frissítő, nem mentolos. Az alkoholos szájvizek ugye a jó baktériumokat is pusztítja, mi azonban ezt nem szeretnénk, hanem azt szeretnénk, hogy nekik még előnyösebb legyen a közeg. Ami a patogén, betegséget okozó baktériumok, ami az ínyre, vagy a szuvasodást idézi elő, szűnjenek meg. Igazából a mirhának a legerőteljesebb hatása a tisztítás, ezt már évezredek óta használják. A fog tisztítása fanedvekkel már évezredek óta zajlik. Ehhez csak a kinyerés folyamata lett fejlesztve. 

Tehát az első illóolaj amit ajánlok az a mirha. Ha valakinek műtéte volt, vagy ínygyulladása van, akkor egy picit tegyen az érintett területre és tisztítja. Fogmosáskor mintegy 10%-át érjük el a szánknak. Nem foglalkozunk a nyelvünkkel vagy a szájpadlásunkkal. S a biofilmnek köszönhetően ezek a baktériumok mindenütt vannak a szájban. Tanulmányok készültek arról, hogy a fogaink kristály formátumúak és élő szervezet. Mintha egy rákról lenne szó, aminek van páncélja, a fog az él. Vérellátás, idegellátás van, azért is érezzük. Kintről pedig védi egy kagylóféleség, ami nagyon savas közegben lebomlik. A legkeményebb szerkezet a testben az a zománc, aminek mindössze 4%-os a porozitása, mégis a tea, kávé vörösbor "szennyeződéseit" kivonja. A fodormenta ezt támogatja. Összegyűjt minden olyat, ami sötétíti a fogakat. Nem fehérít, de ezek eltávolításával a fogunk fehérebbnek fog hatni. A fodormenta 80%-a karvon, aminek tisztító tulajdonsága van. Jót tesz az emésztésnek is, a száj esetében segít az izmokat lenyugodni, gyógyító folyamatokban vesz részt. Fennmaradó fertőzéseknél is segít. A fodormenta a második kedvencem.

A harmadik pedig a szegfűszeg. Mindenki, még a nagymama is ismeri, hogy a szegfűszeg fájdalomcsökkentő. Az ideg így nem robban be. Vannak idegpályák az arcban, két íve van, az egyik a felső, a másik az alsó fogsort táplálja vérrel. Ezen keresztül fájhat akár a fejünk is. Az ideg a fogon keresztül felmegy egészen az agyig. Fájdalom esetén, amíg el nem jutunk a fogorvoshoz legjobb, ha szegfűszeg olajat alkalmazunk. 95% eugenol van benne, ami egészen elképesztő. A szánkba cseppentünk általános szájhigiénia szempontjából, vagy célzott fájdalom esetén a területre dörzsöljük. Akár egy lyuk, egy szuvasodás is lehet, ugye a fogfájástól a legnehezebb szabadulni, de a szegfűszeg olaj segíthet. Egy tipp fogcsikorgatásra: nyomjuk fel a nyelvünket a szájpadlásra s tartsuk ott. 

 

Dr. Ioana Marginean (Románia)

Fogorvos vagyok, s már 5 éve használok otthon és a rendelőben is doTERRA esszenciális olajokat. 

Miért fontos a természetes fogkrém? Miért fontos ez az egészségünk számára? Mindig olyan termékeket szeretnénk, amelyek nem toxikusak, természetesek és logikus az, hogy tiszta és biztonságos termékeket szeretnénk választani, főleg, hogy olyan termékről van szó, melyet naponta legalább háromszor a szánkba viszünk egy nap. Ezért is nagyon fontos, hogy utána járjunk mi van benne. 

Fogorvosként a fogkrém két célnak kell, hogy megfeleljen: elsőként a rossz baktériumok szaporodását megállítsa, illetve védje a fogzománcot. Minden más, mondjuk az, hogy milyen íze van, hogy milyen illata van, vagy hogy milyen az állaga az csak extra. Tehát hogyan is működik egy természetes fogkrém? Nagyon sokszor kapom ezt a kérdést. Ha valaki egészségesen étkezik és ha rendszeresen mossa a fogát, akkor a fogad és az ínyed egészséges lesz. Az egészséges fogak és íny számára az a legfontosabb, hogy egészségesen éljünk és egészségesen étkezzünk, ezt nem lehet megkerülni. A természetes fogkrémek nem tartalmaznak sem festéket, sem bármi egyéb mesterséges összetevőt, egyszerűen megtisztítják a fogat, gyengéden és hatékonyan. A baktériumokat a növények erejével, ásványi anyagokkal távolítják el. A természetes fogkrém felfrissíti a leheletet. 

A doTERRA új fogkrémmel állt elő és igazából ez a szegfűszeg, borsmenta, eukaliptusz, rozmaring, vagy akár a mirha esszenciális olajok segíti a fog ápolását. A természetes fogkrémek fluorid mentesek. Miért? Nos, a fluorid az egy kicsit ellentmondásos anyag a fogászat világában. A fluorid lenyelésével mérgező hatást gyakorlunk különösen a kisgyermekekre. Ha egy gyermek túl sok fluoridos fogkrémet lenyel, akkor fluorisis következik be. A fogakon fehér pöttyök, vagy vonalak jelennek meg ez a csontra káros. 

A doTERRA fogkrém egyik összetevője egy olyan szilikát, amely folyékony formájú. Ez segít abban, hogy ne károsítsa a fogzománcot. Fehérebb és erősebb fogakat kapunk. A doTERRA tesztelte is egy független szolgáltatón keresztül ezt a fogkrémet és az RDA (relative dentin abrasivity) a "dentin relatív abrazivitás" 65-ös a fogkrémre. Na de mit jelent ez? Az átlagos fogkrémekhez képest a piacon a legalacsonyabb fokozatban van. Vagyis nagyon finoman bánik a fogakkal. Jómagam szeretem a saját magam előállított termékeket, de a fogkrém kapcsán olyasmit szeretnék, ami nem töri meg a fogzománcot. Mert néha a házilag készített fogkrémekkel bánthatjuk a fogzománcot, túl erős hatást gyakorolnak.

Nézzük tovább a hozzávalókat. Van a hidroxiapatit. Ez egy természetesen előforduló anyag, hasonlít a fluorhoz, hasonló, de nincsenek káros hatásai. Segít abban, hogy helyreállítsa a zománcot, erősíti a fogat, annak érdekében, hogy a fogunk erős legyen, s ne legyenek lyukak, szuvasodás, s hogy ne csökkenjen a zománc, folyamatosan építeni kell. Az ásványi anyagot pótolni kell. NAGYON ODA KELL FIGYELNI, HOGY MILYEN ÉTELT FOGYASZTUNK, mert a túl savas étel tönkreteszi a zománcot, illetve a szénsavas italok is. A hidroxiapatit segít abban, hogy erősebb legyen, ne legyen érzékeny a túl hidegre vagy túl meleg ételre. Ha hidegre érzékenyek vagyunk, hagyjuk 2-3 percig a fogunkon egy kis fogkrémet, s utána mossuk le. Segít ezt a fajta érzékenységet leküzdeni.

Másik kulcs összetevője a xilitol. Tanulmányok szerint a xilitol segít hatékonyan védeni bizonyos baktériumokkal szemben a fogakat és a szájüreget, például a Streptococcus mutánsokkal szemben. Leginkább ez járul hozzá a szuvasodáshoz és a zománc sérüléséhez. 

Térjünk rá az olajokra, mint összetevőkre a fogkrémben. A legjobb a száj és nyálkahártya betegségek, fogszuvasodással szemben. Természetes intelligenciájuknak köszönhetően nem károsítják a száj mikrobiomját a hagyományos antibiotikumokkal ellentétbe. Ezért bölcs dolog számunka esszenciális olajakat használni. Nemrég lett új formulája a fokrémnek. Ugyanaz az olajtartalom, csak egy kicsit mentolosabb. A titánium dioxid kikerült így még biztonságosabb. 

 

 

 

Dr. Anatoli Sestov (Olaszország)

A doTERRA olajokat mintegy két éve használom, s hatalmas kaland az egész klinika számára, mindenki nagyon lelkes és nagyon szeretjük használni a doTERRA esszenciális olajokat. Ma néhány szájápolással kapcsolatos hasznos gyakorlatot fogunk bemutatni.

A szájhigiénia nagyon fontos dolog. A szánkban rengeteg baktérium él, néhányuk jók, mások nem jók. Ők együtt hozzák létre a szájüreg mikrobiomját. A bélrendszer után ez a második legnagyobb mikrobiom. Mintegy 700 féle mikroorganizmus él a szánkban. A szánk anatómiája rengeteg olyan helyet kínál ahol megtelepedhetnek a baktériumok. Nagyon sok helyet elérünk fogmosás közben, például a fogakat vagy az ínyeket, azonban szájpadlást, az arc melletti részeket csak szájvízzel. 

10 gyakorlat a száj egészségéért:

1. Reggel tisztítsuk meg a nyelvünket. A nyelvünk hátsó része olyan mint egy lábtörlő és az éjszaka során lepedék rakódik le rá, ebben pedig rengeteg baktérium telepedik meg. Egyszerűen azért, mert sötét, párás és nyugodt az egész környezet, s ráadásul nagyon kevés nyál termelődik az éjszaka során. Egyszerűen kinyújtjuk a nyelvünket és a fogkefével belülről kifelé húzunk rajta néhányat. Van egy ayurvédikus eljárás az olajrágás, ami megszabadít bennünket a szánk mérgező anyagaitól.

2. Minden étkezés után mossunk fogat 2-3 percig. Cseréljük kéthavonta a fogkefénket. A fogkeféhez adjunk a legkedvesebb doTERRA esszenciális olajokból, hogy a természet csodálatos ajándékaiban részesülhessünk. Használjunk citromot, teafát, szegfűszeget, On Guard-ot, borsmentát, mirhát, muskátlit, vagy amihez kedvünk van. Érdemes a fogkefét teafás vízben áztatni, mert ennek nagyon jó hatása van. Azonban arra figyelni kell, hogy akármilyen olajat használunk az ne oldja a fogkefénket.

3. Használjunk fogselymet azokra a területekre, amelyeket nem tudunk elérni.

4. Amikor szájvizet használunk, mindenképp alkoholmentes verziót válasszunk, mert az alkoholos szájvíz az egész mikrobiomot legyalulja, nem csak a rossz baktériumokat. A doTERRA On Guard szájvize jó választás lehet. Ha különösen friss leheletet szeretnénk, akkor válasszuk a borsmenta gyöngyöcskéket, vagy ha valami fűszeresebbet szeretnénk, akkor az On Guard gyöngyöcskéket. 

5. Mielőtt ennénk, mindenképp mossunk kezet. Ezáltal akadályozzuk meg további baktériumok bejutását a szájüregbe, ami tulajdonképpen kapu a testünkhöz. Ha útközben az On Guard fertőtlenítő spray-t használjuk, az egy jó döntés lehet gyermekek számára is.

6. Étkezzünk egészségesen. Az olyan kiegészítők, mint a Life Long Vitality csomag, a Terrazyme, PB assist nagyon hasznosak lehetnek számunkra, illetve kerüljük a túl cukros, szénsavas ételeket és üdítőket, melyek szuvasodást okozhatnak. Ha beleinkre vigyázunk, azzal szánknak is segítünk, hiszen az az emésztőszakaszunk bejárata.

7. Hidratáljunk. Nyálunk, mely természetes módon tartalmaz olyan anyagokat, melyek védik a száj egészségét, csak akkor termelődik megfelelő mennyiségben ha elegendő vizet iszunk. A víz talán jobban ízlik nekünk, hogyha néhány csepp citrom, narancs, grépfrút vagy lime olajat adunk hozzá. A citrusok talán rongálhatják a fogzománcot, azonban az esszenciális olaj nem savas, így aztán nem von ki ásványi anyagokat a fogzománcból. 

8. Kerüljük a stresszt. Sok ember ilyen szituációkban csikorgatja a fogát. Ezzel nemcsak a zománcot, hanem az ízületeket, sőt még a húst vagy a bőrt is felsérthetik. Éppen ezért érdemes nyugtató olajokat használni például levendulát, Serenity-t, Adaptivot. Vagy a kivételesen izgalmas AromaTouch technikát. A sport vagy aktív életmód ugyancsak segíthet a stressz szint csökkentésében.

9. Kerüljük az alkoholt, kávét és a dohányzást. Nagyon sok tanulmány mutat rá, hogy nagyon káros a szájüreg számára a dohányzás, hiszen alapvetően megváltoztatja a baktérium összetételt és számos önvédelmi rendszert egyszerűen kikapcsol. Mi fogorvosok tudjuk azt is, hogy nem könnyű feladni a dohányzást, ugyanakkor vannak olyan olajok, mint például a fekete bors, amik ebben a segítségünkre lehetne. 

10. Rendszeresen végeztessünk vizsgálatot fogorvossal, legalább 6 havonta, illetve érdemes fogkő eltávolítást végeztetni, ami nagyban hozzájárul a napi szájhigiéniánkhoz is. Sokan félnek felkeresni fogorvosukat, ezt a félelmet, szorongást talán szintén tudják oldani az olyan olajok mint a levendula, bergamott, petitgrain, vadnarancs, neroli, peace keverék.




Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

doTERRA promóciók 2024. április