doTERRA szibériai fenyő - siberian fir

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

 

Mint egy séta a hegyi erdőben, a szibériai fenyő illóolaj elősegíti a relaxációt és enyhíti a stressz tüneteit. Az örökzöld tűlevelű fából desztillált szibériai fenyő illóolaj nyugodt, stabilizáló, hegyvidéki erdőkre emlékeztető aromával rendelkezik. A szibériai fenyőolaj illata pozitív, központosító környezetet teremt, megnyugtató aromát ad a masszázsnak, és megszépíti a bőr megjelenését.

A szibériai fenyő egy magas, halványzöld tűlevelű, amely Oroszországban és Kanadában őshonos. A szibériai fenyő tűlevelei puhák, laposak, világoszöld színűek, és erős fenyőillatot árasztanak. A fa 30-35 méter magasra is megnőhet, és akár 200 évig is élhet, annak ellenére, hogy a hőmérséklet intenzíven hideg, akár -45 fok alatti. A szibériai fenyő esszenciális olaj frissítő, fás aromája nyugtató és pihentető hatásairól ismert. A szibériai fenyőnek egyedi kémiai összetétele van – elsődlegesen bornil-acetátból áll, amely az ennek az esszenciális olajnak tulajdonított enyhítő hatások többségét adja. A szibériai fenyő rendkívül nyugtató hatással lehet a bőrre, ezért ideális esszenciális olaj egy kellemes masszázshoz. Hozzájárul a könnyed légzéshez, miközben nyugtatja a kedélyeket és kiegyensúlyozó hatást is biztosít.

 


Elsődleges előnyei

  • segít a kedélyállapot kiegyensúlyozásában
  • hozzájárul a könnyed légzéshez 
  • használd a nyugtató masszázs fokozására


Származási hely: Oroszország



 

Növényi rész: tűlevél/gally


Kivonási eljárás: gőzdesztilláció (ennek a frissítő és nyugtató illóolajnak az előállításához a gyűjtők összegyűjtik a tűleveleket és gallyakat. Ezután mindkét összetevőt gőzzel desztillálják. 15 ml illóolajhoz 1,6 kg növényi anyagra van szükség.)

Aroma jellemzői: zöld, fás, friss 



Legfőbb kémiai összetevők: bornil-acetát, Camphene, δ-3-Carene, α-Pinene

Kiszerelés: 15 ml

Érdekesség: A környezeti hatások minimalizálása érdekében a doTERRA szibériai fenyőjét a fakitermelő ipar által már korábban kivágott fákról gyűjtött tűkből desztillálják.

 

 

Pine vagy fir?

Tudod, hogyan lehet megkülönböztetni a fenyőket? Mindkettő örökzöld tűlevelű fa, de nézd meg közelebbről a tűket. Ha egy száron két, három vagy öt tűből álló csoportokban vannak a tűk, akkor valószínűleg fenyőfával (pine) van dolgunk. Ha a tűk egyenként vannak a száron, és a tűt laposnak érzed, és nem gördül könnyen az ujjaid között, akkor fenyőfáról (fir) van szó.

A szibériai fenyő mostantól kapható, és a DoTERRA által kínált szimpla olajok között a fehér fenyő helyébe lép.
 

Kémia 

A fenyőolajok remek példája a kémiai sokféleség és a kémiai dominancia közötti különbségnek. A kémiai sokféleség az olajban jelen lévő különböző vegyületekre utal. Mivel a fenyőolajok mindegyike főként ugyanabból a kilenc vegyületből áll, a kémiai összetevők változatossága is azonos. Azonban mindegyik olajban csak három domináns összetevő van. A kémiai dominancia - a legmagasabb koncentrációban megtalálható vegyületek - minden egyes fenyőolajban teljesen különbözik a doTERRA által kínált másik kettőtől. A szibériai fenyő illóolaj például magas koncentrációban tartalmaz bornyil-acetátot, kámfént és alfa-pinent. Másrészt a duglász fenyő elsősorban béta-pinenből, szabinenből és terpinolénből, míg a fehérfenyő főként bornyil-acetátból, alfa-pinenből és limonénből áll.

A dominanciakülönbség miatt a három fenyőolaj illata nagyon különböző. A duglász fenyő illata világos, szinte citrusos, kevesebb mély fenyőillattal. A fehérfenyő könnyű, légies és fenyőillatú, anélkül, hogy szúrós lenne. A szibériai fenyő intenzíven fenyőillatú, némi szúróssággal.

A kémiai sokféleség hasonlósága miatt a fenyőolajok hasonló előnyökkel rendelkeznek. A kémiai dominanciában mutatkozó különbségek azonban azt jelentik, hogy az egyes olajok egy adott felhasználási formára specializálódtak. Vegyük például a szibériai fenyőt, amelynek elsődleges vegyületei a bornyil-acetát, a kámfén és az alfa-pinen. A kámfén ismert arról, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a tiszta, egészséges légzést. A bornyil-acetát a bőr pigmentjére hat. A magas bornyil-acetát-tartalmú illóolajok napi helyi alkalmazása valóban segíthet a bőr tónusának világosításában. Az alfa-pinene nyugtató és relaxáló hatású, és a GABA-receptorokra hatva fejti ki a hatását.



Szibériai fenyő a fehér fenyő helyettesítésére

Azzal a bejelentéssel, hogy a doTERRA nem kínál többé fehérfenyő olajat, megnyugtató tudni, hogy a szibériai fenyő valójában a fehérfenyő továbbfejlesztése. A GC-MS elemzés azt mutatja, hogy a fehérfenyő összes fő kémiai összetevője jelen van a szibériai fenyőben is, sőt, még nagyobb koncentrációban, egy kivétellel: a limonénnel. Míg a fehérfenyőolaj megfelelő mennyiségű limonént tartalmazott, fontos felismerni, hogy a limonén előnyei nem vesznek el a fehérfenyő elvesztésével. A limonén sokkal nagyobb koncentrációban található a citrusolajokban. Valójában kiderült, hogy a szibériai fenyő és egy citrusolaj, különösen a citrom vagy a lime 2:1 arányú keveréke kémiai összetétele majdnem azonos a fehérfenyőolajéval. A fehérfenyővel ellentétben a szibériai fenyő belsőleg is használható.



Használata

  • Megerőltető tevékenységek után kend az izmokra és az ízületekre, vagy használd masszírozáshoz frakcionált kókuszolajban hígítva.
  • Add hozzá egy-két cseppet hidratáló krémedhez, és kend be vele a tarkód vagy a talpad.
  • Alkalmazd helyileg a bőrön, így csillapíthatja az enyhébb bőrirritációkat. 
  • Lélegezd be mélyen és tapasztald meg a frissítő illatot. 
  • Adj egy-két csepp szibériai fenyőolajat a zuhanyzó padlójára vagy falára energetizáló és központosító illatért.
  • Adj egy csepp szibériai fenyőolajat az éjszakai hidratáló krémhez, hogy fokozza az egészséges megjelenésű bőr megjelenését.
  • Adj néhány cseppet a tusfürdődhöz vagy két-három cseppet diffúzorhoz, hogy elősegítse a könnyű légzés érzését.
  • Három-négy csepp szibériai fenyőolaj diffúziójával nyugtató illatot biztosíthatsz munka közben.
  • Párologtass szibériai fenyőt éjszakára a mély alvás fokozására.
  • Három-négy csepp szibériai fenyőolajat egy-két csepp vadnarancsolajjal együtt párologtatva az ünnepek alatt pozitív, nyugtató illatot biztosít.
  • Adj tíz csepp szibériai fenyőolajat egy szórófejes flakonba vízzel, és használd frissítő szobaspray-ként.
  • Illatosított díszek: Tedd a műfenyőt olyan illatúvá, mint az igazi, ha agyagból vagy sós tésztából készült díszekkel díszíted, amelyek mindegyikében egy-egy csepp szibériai fenyőolaj van.



Hogyan használd

Párologtatva: cseppents három vagy négy cseppet egy tetszőleges párologtatóba. 

Belsőleg: hígíts fel egy csepp olajat 125 ml folyadékban.

Helyileg: alkalmazz egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsd fel vivőolajjal, hogy minimalizáld a bőr érzékenységét.

Masszázshoz keverj össze belőle 5 cseppet 10 ml hordozóolajjal.

Fürdőhöz keverj össze belőle 5 cseppet 5 ml hordozóolajjal. 

Illatszerként keverj össze belőle 1 cseppet 10 csepp hordozóolajjal.

 


 

Honnan lehet ismerős?

A doTERRA néhány ismert keverékében, például a Purify frissítő keverékében már használják, ahol a levegő tisztítására és a környezeti veszélyek elleni védelemre szolgál. Az illata is gyakran a karácsonyi szezonra emlékezteti az embereket. Ha ismered a doTERRA Holiday Joy keverékét, valószínűleg már ismered a szibériai fenyőt - ez az első összetevő az üvegen.

 

 

Milyen illóolajok keverednek jól a szibériai fenyővel?

A friss, fás illatú szibériai fenyő illóolaj jól keveredik más frissítő olajokkal, mint a borsmentaolaj, fodormenta, kúszó fajdbogyó és duglászfenyő. Jól keveredik olyan meleg fűszeres illóolajokkal is, mint a fahéj vagy a gyömbérolaj.

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést. 


15 ml-es szibériai fenyő illóolaj ára: 24,75 euró ; ~ 10.200 forint

 


Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában