Kanadai fekete lucfenyő illóolaj (black spruce)

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel. 

A fenyőfélék családjába tartozó erőteljes illóolaj, ez a fás, frissítő fenyőolaj földelő, tisztító és nyugtató hatású. A fekete lucfenyő kissé édesebb illatú, mint a többi fenyőolaj; harmonizáló aromája tökéletes a következő diffúzor-keverékhez vagy esti masszázshoz.

Az amerikai őslakosok által a bőr egészségének elősegítésére, valamint spirituális gyógyító és tisztító gyakorlataik részeként használt fekete lucfenyő egy erőteljes fa illóolaj. A Picea mariana fa tűleveleiből és ágaiból desztillált fekete lucfenyő illóolaj magas bornil-acetát-tartalommal rendelkezik, amely egy olyan kémiai összetevő, amely elősegíti a relaxációt és a nyugalmat. Kezdd a napot a fekete lucfenyő hűsítő és nyugtató hatásával, mind helyileg, mind aromásan. Fárasztó edzés után, vagy amikor testednek helyi támogatásra van szüksége, masszírozd a Black Spruce-t a bőrödbe egy hordozóanyaggal, hogy nyugtató, megnyugtató masszázst hozz létre. Párologtasd a feketefenyőt, vagy vidd fel a tarkódra a nap folyamán, hogy a harmónia és az egyensúly érzését keltse. A Black Spruce illóolaj frissítő aromáját gyakran használják az aromaterápiában, hogy segítsen fenntartani a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését. 


Elsődleges előnyök

  • A bőrön alkalmazva nyugtató hatást fejt ki.
  • Elősegíti a relaxációt és a nyugalmat.
  • Elősegíti a tiszta és könnyű légzés érzését.
  • Enyhíti az enyhe bőrirritációkat.

 

 

Származási hely: Kanada



Növényi rész: ág/levél



Kivonási eljárás: gőzdesztilláció (nagyjából 6,5 kg feketefenyő növényre van szükség 15 ml feketefenyő illóolaj előállításához)

Aroma jellemzői: balzsamos, zöld, gyümölcsös, fás



Legfőbb kémiai összetevők: bornil-acetát, alfa-pinén, kámfén, delta-3-karén  

A lucfenyő fajokból származó illóolajok meglehetősen ritkák és egyediek. Egyes fajták, mint például a Hemlock, a norvég és a fehér lucfenyő valóban termelnek illóolajat, de sokkal kisebb hozammal és előnnyel, mint a Picea mariana. Továbbá, míg a legtöbb fából származó illóolajnak van egy maroknyi hasonló tulajdonsága (nagyszerűek a bőrre és a hajra, valamint nyugtató és földelő aromájuk van), a fekete lucfenyő egy kicsit más. A fekete lucfenyő illóolaj összetételét két olyan vegyület uralja, amelyet valószínűleg ismersz, a bornyil-acetát és az alfa-pinen, de ez egy összetett keverék, amely jelentős koncentrációban tartalmaz kámfént és delta-3-karént is.

 

Érdekesség: A fekete lucfenyő az erdei rénszarvasok táplálékforrása. A fekete lucfenyő tobozai lilán indulnak, és idővel barnára színeződnek. 

A fekete lucfenyő az egyik olaj, amely a doTERRA Balance (kiegyensúlyozó keverék) összetevője. 


 

A növényről

A fekete lucfenyő kérge sötétszürke, vékony és pikkelyes; tűlevelei kékeszöldek és rövidek. A fák magasak és vékonyak, jellemzően 15 méter magasra nőnek, törzsük átmérője körülbelül 50 centiméter, de egyesek akár 30 méter magasak is lehetnek, törzsük átmérője pedig 60 centiméter. A boreális erdők fagyos körülményei és változatos domborzata lehetővé teszi, hogy ezek a fenséges fák generációról generációra gyarapodjanak.


 

Beszerzése

A fekete lucfenyő az egyik legérdekesebb illóolaj történet: azt bizonyítja, hogy az egyik ember hulladékából valóban lehet egy másik ember kincse. A Picea mariana uralja Alaszka nagy részének és Kanada egyes régióinak tájképét, mivel képes a hosszú téllel és változatos domborzati viszonyokkal rendelkező területeken is boldogulni. Ez a bőséges növekedés jelentős problémát okoz: a hulladékot. Amellett, hogy a fekete lucfenyő illóolajok világában egyedülálló, számtalan jótékony hatással rendelkezik, a fekete lucfenyő illóolaj kinyerése a környezetvédelem megtestesítője.

A fekete lucfenyő törzsét általában túl kicsinek és túl puhának tartják faanyagnak, ezért elsősorban papír és különböző más faalapú termékek, például evőpálcikák készítésére használják. Miután a törzseket lecsupaszították, a maradványokat alapvetően hagyják elrohadni. Ez jelentős problémát okoz, amely mind a környezetet, mind a helyi gazdaságot érinti. A doTERRA a kitermelő partnerével együtt kitalált egy környezetileg felelős módszert a fekete lucfenyő végső soron talán legértékesebb részeinek felhasználására: a fás, enyhén balzsamos illatú illóolajokat tartalmazó ágak és levelek (tűk) felhasználására. Először a megmaradt ágakat és tűket gőzzel desztillálják, majd a maradék cefrét egy helyi erőműben elégetik, és a keletkező gőzzel további illóolajok kinyerését segítik elő. A doTERRA egy zseniális, szoros összefonódást alkotó rendszert tett lehetővé, amely a környezetnek, több különböző vállalkozásnak, és különösen Neked kedvez, aki mostantól hozzáférhet ehhez a csodálatos illóolajhoz.

Videó a beszerzésről



Használata

  • Megerőltető testmozgás után keverj össze 1-2 cseppet a kanadai fekete luc olajából frakcionált kókuszolajjal, és masszírozd a bőrödbe az enyhítő hatás érdekében.
  • Alkalmazd helyileg a bőrön az enyhébb bőrirritációk enyhítésére.
  • Próbáld ki hidratáló krémbe keverve a bőrhibák megjelenésének csökkentése és az egészségtől ragyogó bőr elősegítése érdekében. 
  • Ha nehéz körülmények között dolgozol, párologtass fekete fenyőt, hogy segítsen csökkenteni a stresszt.
  • Lélegezd be a nap folyamán, hogy megtapasztald a frissítő illatát, és elősegítse a könnyű légzés érzését.
  • Párologtass fekete lucfenyőt néhány csepp vadnaranccsal, hogy finom illatú, pihentető és élénkítő környezetet teremtsen.
  • Nyugtató fürdőhöz adj a meleg vízhez keserűsót és néhány csepp feketefenyőt.
  • Párologtasd reggel vagy meditáció közben, hogy nyugtató, kiegyensúlyozott légkört teremtsen.
  • Nyisd ki a Black Spruce olajos üveget, és lélegezz mélyeket, amikor stresszesnek érzed magad.
  • Vidd fel a bőrre a tisztító, nyugtató hatás érdekében.  
  • Adj néhány cseppet kedvenc házi felület-tisztítószeredhez a földes illat és a fokozott felülettisztító erő érdekében.

 


 

Hogyan használd

Párologtatás: Cseppents egy-két cseppet egy tetszőleges párologtatóba.

Masszázshoz keverj össze belőle 5 cseppet 10 ml hordozóolajjal.

Fürdőhöz keverj össze belőle 5 cseppet 5 ml hordozóolajjal.

Illatszerként keverj össze belőle 1 cseppet 10 csepp hordozóolajjal.


 A feketefenyővel jól keveredő olajok

A fekete lucfenyő aromája jól párosul citrusolajokkal, mint grapefruit, bergamott és a vadnarancs, valamint más földes aromákkal, mint a teafa, cédrusfa vagy az arborvitae (óriás tuja).  

Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 

 


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában