doTERRA Co-Impact Sourcing (2021-es jelentés 2/18)

 

Eredete

A doTERRA-t azzal a bátor elkötelezettséggel alapítottuk, hogy csak 100%-ban tiszta illóolajokat forgalmazunk. Ahogy gyorsan terjeszkedtünk, a hagyományos beszállítók azt mondták nekünk, hogy nem tudjuk fenntartani a növekedési görbét anélkül, hogy módosított vagy hamisított olajokhoz folyamodnánk. Mi azonban szigorúan elutasítottuk, hogy kompromisszumot kössünk a minőségünkkel. Ehelyett elkezdtük az illóolajok közvetlen beszerzését. Hosszú távú kapcsolatokat építettünk ki a termelőkkel és a lepárlókkal, és létrehoztuk a beszerzési partnerekből álló Globális Botanikai Hálózatunkat.

Az általunk beszerzett illóolajok több mint fele olyan aromanövényekből származik, amelyek a legjobban fejlődő országokban teremnek, köztük a világ legkevésbé fejlett régióiban. Amikor tanúi voltunk e közösségek égető szükségleteinek, tudtuk, hogy olyan modellt kell létrehoznunk, amely aktívan támogatja partnereinket.

A gazdák és a betakarítók etikus bánásmódjának biztosítása érdekében a doTERRA bevezette a Co-Impact Sourcingot. Ezen beszerzési modell célja, hogy a gazdasági mobilitás és a pénzügyi biztonság növelése, valamint a hosszú távú, kölcsönösen előnyös beszállítói partnerségek kiépítése révén pozitív hatást gyakoroljon mindenkire az ellátási lánc mentén.

A Co-Impact Sourcing közös értéket teremt az ellátási lánc valamennyi érdekeltje számára azáltal, hogy a forrásnál van, és szándékosan környezetvédelmi és társadalmi hatású kezdeményezéseket hajt végre. A Co-Impact Sourcing természetesen nem a könnyű út, de ez a helyes út.

 

A forrásnál

Rengeteg időt, erőfeszítést és erőforrást fordítunk arra, hogy illóolajaink forrásánál legyünk, és szorosan együttműködünk partnereinkkel, a termelőkkel és a lepárlókkal. A közvetítők kiiktatásával és a doTERRA értékéhez igazodó beszállítókkal való közvetlen együttműködéssel teljesíthetjük ígéretünket, hogy a legjobbat szerezzük be és a legtöbbet segítjük.

A forrástól eltávolodott vállalatok kétféleképpen bukhatnak el. Először is, lehetetlen számukra, hogy biztosítsák az illóolajok legmagasabb minőségi színvonalát. Általában így és ott történik a hamisítás. Másodszor, a szétszakadt ellátási lánc miatt nem ismerik az érintett embereket vagy közösségeket, és ezért nem tudják biztosítani, hogy pozitív hatást gyakoroljanak.

Társadalmi hatás

Társadalmi hatású kezdeményezéseink a kistermelők és közösségeik felépítésére, a mezőgazdasági szövetkezetek támogatására és a nők helyzetének javítására összpontosítanak. Mindezt úgy tesszük, hogy etikailag felelős foglalkoztatási lehetőségeket teremtünk, valamint munkahelyeket hozunk létre és tartunk fenn vidéki és elmaradott területeken. Minden projektünkben továbbra is elkötelezettek maradunk a munkahelyteremtés és a képzés, a tisztességes és időben történő kifizetések, az árképzés nagyobb megbízhatósága és a hosszú távú szerződések, a piacra jutás kiterjesztése, valamint tisztességes munkafeltételek és bérek mind a nők, mind a férfiak számára. Még egy lépéssel tovább megyünk az átláthatóság növelése érdekében, mivel elvárjuk partnereinktől, hogy pontos nyilvántartást vezessenek a ledolgozott órákról, nyomon kövessék a kifizetéseket, és biztosítsák, hogy a munkahelyek többségét a helyi közösség tagjai töltsék be.

A doTERRA Healing Hands Foundation segítségével a Co-Impact Sourcing beszállítóink és helyi megvalósító partnereink segítenek nekünk a társadalmi hatású kezdeményezések azonosításában és fejlesztésében. A szegénység körforgásának kezelését keressük, hogy hosszú távú, rendszerszintű változást hozzunk létre. Co-Impact Sourcing projektjeinket szándékosan úgy alakítottuk ki, hogy a legtöbbet segítsék a gazdálkodók és közösségeik életminőségének javításával. Ezt olyan kezdeményezésekkel és programokkal érjük el, amelyek az egészségre, az önállóságra és a gazdasági mobilitásra összpontosítanak.

Környezeti felelősségvállalás

A fenntarthatóság és az ökológiai gondoskodás biztosítása érdekében globális működésünk során a legjobb nemzeti és nemzetközi szabványokat vesszük figyelembe, mint például a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szabványait. A neves nemzetközi szabványok tájékoztattak arról, hogyan érhetjük el a legnagyobb hatást, ha környezetgazdálkodási erőfeszítéseinket a fenntartható gazdálkodásra és fejlődésre összpontosítjuk.

A fenntartható gazdálkodási gyakorlatok lehetővé teszik számunkra, hogy a legtisztább esszenciális olajok előállítására összpontosítsunk, miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy a természeti erőforrások felhasználása méltányos és ökológiailag fenntartható legyen. A forrásnál alkalmazott modellünk révén megígérhetjük, hogy nem használunk olyan mérgező vegyi anyagokat, amelyek károsíthatják a környezetet, a gazdálkodókat és a betakarítókat, vagy szennyezhetik az élelmiszer- és vízforrásokat.

A betakarítás helyének gondviselőinek lenni azt is jelenti, hogy a fenntartható fejlődés gyakorlatát beépítjük minden beszerzési tevékenységünkbe. Tudatosan innovatívak vagyunk abban, hogyan pótoljuk a természeti erőforrásokat, hogyan őrizzük meg a vadon termesztett fajokat, és hogyan mérsékeljük az invazív fajok terjedését. Folyamatosan keressük a lehetőségeket a megújuló energia felhasználására a teljes ellátási láncban, a vízfelhasználás minimalizálására, a környezeti lábnyomunk csökkentésére minden tevékenységünk során, és nyomon követjük fenntartható hatásunkat az idő múlásával.


Beszerzési vezérelvek

A nyolc beszerzési vezérelv szándékosan és közvetlenül kapcsolódik három kötelezettségvállalásunkhoz, amelyek a forrásnál való jelenlét, a társadalmi hatás biztosítása és a környezetvédelem.

A valóság az, hogy ha olyan vállalat lennénk, amely csak a profit és a hatékonyság maximalizálásában érdekelt, akkor a világ legköltséghatékonyabb régióiban építettünk volna hatalmas kereskedelmi farmokat és lepárlóüzemeket. Ehelyett olyan helyszíneket helyezünk előtérbe, amelyek a legjobb terményt állítják elő, és a legnagyobb potenciállal rendelkeznek a kisüzemi gazdálkodók, szüretelők és lepárlók százezreinek megerősítéséhez.

 


Beszerzési alapelvek

1. Munkahelyek létrehozása

A szegénység csökkentése munkahelyek teremtésével és fenntartásával

 

2. Tisztességes, időben történő fizetés  

Következetes, méltányos kifizetések a termelőknek, beleértve az előlegeket is

 

3. Beszállítói kapacitás kiépítése 

Gazdálkodók, termelők és lepárlók támogatása képzéssel és pénzügyi támogatással

 

4. Hosszú távú partnerkapcsolatok fenntartása 

Szolidaritáson és tiszteleten alapuló többéves szerződések termelőkkel és lepárlókkal

 

A Co-Impact alapelvei

5. Tisztességes munkafeltételek 

Egészséges és biztonságos munkakörnyezet, zaklatástól és diszkriminációtól mentes

 

6. A társvállalkozások támogatása

Tiszteletben kell tartani minden munkavállaló és termelő azon jogát, hogy szövetkezetekhez csatlakozhasson és szövetkezeteket alapíthasson.

 

7. Környezetgazdálkodás 

Az energiahatékony technológiák, a megújuló energia és a hulladékminimalizálás támogatása

 

8. A közösségi fejlődés elősegítése

A doTERRA Healing Hands Alapítványa segít támogatni közösségfejlesztési projekteket, például iskolák, egészségügyi klinikák, képzési létesítmények és tiszta vízrendszerek beszerzésében.




2019-es hatás

A beszerzési munkák révén megerősített emberek: 165,508

A beszerzési munkák által támogatott életek: 373,047

Társadalmi hatású projektek által javított életek: 475,516

Összesen javított életek: 1,014,071


2020-as hatás

A beszerzési munkák révén megerősített emberek: 300,892

A beszerzési munkák által támogatott életek: 865,517

Társadalmi hatású projektek által javított életek: 486,116

Összesen javított életek: 1,652,525

 

2021-es hatás

A beszerzési munkák révén megerősített emberek: 463,025

A beszerzési munkák által támogatott életek: 1,346,797

Társadalmi hatású projektek által javított életek: 1,167,471

Összesen javított életek: 2,977,293

 

2030-as célok

1,2 millió a beszerzési munkák révén megerősített ember

3 millió, a beszerzési munkák által támogatott életek

5,8 millió, társadalmi hatású projektek által javított életek

Összesen 10 millió ember akinek javult az élete

 

Hálózatunkban a gazdálkodók közel fele nő. Több ezer nő számára pedig az aromás növények termesztése és betakarítása (amelyekből illóolajainkat desztilláljuk) segít megvédeni őket és gyermekeiket az éhezéstől, a bántalmazástól, sőt a rabszolgaságtól. 

 

Megjelent angolul a doTERRA 2021-es évi jelentésében.

Fordította: © Komáromi Szabolcs

 

A legjobb forrásból származó illóolaj vásárláshoz keress meg engem, vagy kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában