doTERRA esettanulmány: Esseterre, Bulgária (2021-es jelentés 4/18)

 

A kommunizmus bukása előtt Bulgáriában volt a világ legkiemelkedőbb illóolaj-kutatása, -fejlesztése és -termelése. Olyan szervezetek voltak, mint a kazanlaki Rose Institute, híresek kifinomultságukról és élvonalbeli kutatásukról. A kommunizmus utáni korszakban az állami támogatások a búzára, a napraforgóra és a kukoricára tolódnak el, és a nagyüzemi mezőgazdaság a mai napig uralja a kereskedelmi teret.

2019-ben Bulgária lakosságának 23,8%-a élt a nemzeti szegénységi küszöb alatt. Az ország népessége jelentős mértékben csökkent a kivándorlás miatt a gazdasági lehetőségek hiánya miatt. Sok kistermelő adott el nemzedékről nemzedékre átörökített földet, és zárta be családi vállalkozásait a megbízható piaci lehetőségek hiánya miatt.

Egy mezőgazdasági menedék felújítása

Vannak azonban lehetőségek arra, hogy Bulgária új fejezetet írjon. Az ország továbbra is az aromanövények mezőgazdasági paradicsoma, és az emberek több generáción átívelő mezőgazdasági tudással rendelkeznek. 

Ezen okok miatt, valamint a független gazdálkodók támogatásának lehetősége miatt a doTERRA a kelet-bulgári Dobrichot választotta a világszínvonalú termelőközpont helyszínéül, ahol a legértékesebb illóolajait állítják elő. Az Esseterre-i létesítmény egy ipari város szélén található, sok elhagyatott mezőgazdasági földterülettel és raktárépülettel. Az Esseterre Bulgaria EOOD egy bolgár vállalat, amely magában foglal egy mezőgazdasági és lepárlóüzemet, valamint egy központot és egy termelési központot. A 2015-ben épült Esseterre Bulgária mezőgazdasági szívében található, és mára az ország legnagyobb lepárlója.

Az esseterrei létesítményt bolgárok üzemeltetik, és a 110 fős teljes munkaidőben dolgozó agronómusokból, menedzserekből, lepárlókból és mérnökökből álló csapat a legmodernebb GC/MS és FID laboratóriumot üzemeltet, hogy biztosítsa a legmagasabb minőségi illóolajokat. A több mint 100 gazdálkodóval együttműködő létesítmény 37 lepárlóegységet üzemeltet, és évente több mint 45.000 kilogramm levendulát és 1.000 kilogramm melissa illóolajat állít elő.

Célunk a bulgáriai kistermelőkkel való együttműködés azáltal, hogy kihasználjuk az aromanövények termesztésével kapcsolatos tudásukat, és értéknövelő képzést biztosítunk. Az Esseterre lehetővé teszi számunkra, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki a gazdákkal, miközben az aromanövényekről a lehető legjobban gondoskodunk. A melissa például törékeny, és a betakarítást követő egy napon belül kell lepárolni. Bulgária kiváló termesztési körülményei és képzett munkaereje miatt az Esseterre további közeli gazdákkal és lepárlókkal való partnerségen is dolgozik az illóolajok jövőbeli bővítése érdekében.  

Küldetésünk Bulgáriában egyszerű: elősegíteni az illóolajipar újjáépítését, javítani a kisüzemi és független gazdálkodók piacát, és jelentős erővé válni a fenntartható, diverzifikált fejlődés elősegítésében Bulgáriában. 

 

 

 

A Mihovi család története

Milen és Elica Mihovi az esküvőjük pénzén 1,8 hektárnyi földet vásároltak Dobrichban, ahol zöldséget termesztettek, hogy eltartsák fiatal családjukat. Ennek a növénynek a termesztése nagyon időigényes volt, és Mihovisék nehezen találtak segédmunkásokat, ami azt jelentette, hogy egyre kevesebb idejük volt a gyerekeikkel tölteni.

Nyaralás közben meglátogattak egy kis lepárlót Dél-Bulgáriában, ahol megismerkedtek a melissa illóolajjal. Hazavitték első palántáikat, és elkezdték termeszteni a gyógynövényt. Ugyanekkor az esseterrei lepárló is éppen elkészült, és a Mihovi család lett az első Co-Impact Sourcing beszállítói partner Bulgáriában.

Az Esseterre tisztességes és időben történő kifizetéseket, piacra jutást, valamint tanácsadást és támogatást nyújtott a Mihovi családnak a nehéz helyzetekben - beleértve a heves esőzéseket és áradásokat. Az Esseterre megbízható partnereként három éve kezdték meg a levendula vetését, és azóta 25 hektárra bővítették teljes tevékenységüket. Miután látták Milen és Elica sikerét a doTERRA-val való együttműködés során, Milen szülei is elkezdték az aromás növények termesztését.

A Mihovi család igazi bizonyítéka a Co-Impact Sourcing erejének, amely hosszú távú, kölcsönösen előnyös partnerségeket alakít ki, amelyek javítják a családok életét szerte a világon. 

 

Megjelent angolul a doTERRA 2021-es évi jelentésében.

Fordította: © Komáromi Szabolcs

 

Illóolaj vásárláshoz keress meg engem, vagy kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában