Sanaag Speciális Kórház, Szomáliföld (2021-es jelentés 12/18)

 

A doTERRA már régóta elkötelezett a szomáliai Sanaag lakosainak támogatása mellett - ez az a régió, ahol a tömjéngyanta begyűjtése az elsődleges foglalkoztatási forrás. A doTERRA több éven keresztül szorosan együttműködött a Co-Impact Sourcing programján keresztül, hogy etikus megélhetési lehetőséget biztosítson több mint 7000 embernek. A doTERRA emellett élelmiszert biztosított az éhínség idején, és iskolaépületeket épített a vidéki szomáliai régiókban.

Mindezen erőfeszítések ellenére tudtuk, hogy többet kell tennünk ezekért a közösségekért. A Co-Impact Sourcing segítségével megkérdeztük a szomáliai gazdákat, hogy mire van leginkább szüksége a közösségüknek, és mindig az egészségügyre esett a választás. Elhatároztuk, hogy megbízható egészségügyi ellátást hozunk létre Erigavóban - Sanaag fővárosában és Szomáliföld tömjéngyanta-begyűjtő régiójának szívében -, de a logisztika ijesztő volt. A régió nagy részén nem volt megbízható víz, áram vagy burkolt utak. Nemzetközi egészségügyi erőfeszítések többször is kudarcot vallottak.

A doTERRA Healing Hands Alapítvány és helyi partnerei több mint 4 millió dollárt ajánlottak fel a Sanaag Specialty Hospital, egy Erigavóban található nonprofit regionális kórház létrehozására. Az integrált egészségügyi intézmények hálózatával és kisegítő szolgáltatásokkal együtt fenntartható, minőségi egészségügyi szolgáltatásokat tudunk nyújtani az ország legtávolabbi, rosszul ellátott lakosságának.

A Sanaag Speciális Kórház hivatalosan 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A nonprofit regionális kórház minőségi, elérhető egészségügyi ellátást kínál a több mint 600 000 lakosú régióban. A Sanaag baleseti és sürgősségi ellátást, szülészeti és újszülöttellátást, műtőtermet a sebészeti beavatkozásokhoz, gyermekgyógyászati ellátást, diagnosztikai szolgáltatásokat és közösségi programokat biztosít. A kórház közösségi tevékenységének részeként nagy hangsúlyt fektetnek az anya-gyermek egészségügyre, beleértve a képzést, az egészségügyi kirendeltségek személyzetét, a nappali klinikákat és a vészhelyzetekre való ambuláns reagálást. 

Edna Adan Ismail, az ünnepelt aktivista és az egészségügy úttörője egész életét a szomáliai csecsemők és anyák egészségének javításának szentelte, többek között saját kórházat nyitott Hargeisában és egy bábaképző főiskolát. Ismail asszony személyesen segített kiképezni a Sanaag Specialty Hospital személyzetét, amely jelenleg testvérkórházaként működik Hargeisában. Ezek a kórházak együtt képesek Szomáliföld sokkal szélesebb területének ellátására.

 
 
A kórház jelenleg több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat, köztük főorvost, tiszti főorvost, valamint általános és traumasebészetre, szülészetre, nőgyógyászatra, belgyógyászatra, valamint gyermek- és csecsemőgondozásra szakosodott orvosokat. A kisegítő személyzet képzett laboratóriumi technikusokból, aneszteziológusokból, radiológusokból, gyógyszerészekből és ápolónőkből áll. A kórházi és laborberendezések megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi szabványoknak, és többek között egy mentőautót, három ultrahanggépet, három inkubátort és hordozható röntgenkészülékeket tartalmaznak.

 

 

"Ha egy területnek valaha is szüksége volt kórházra, akkor a doTERRA ott építette azt, ahol az embereimnek – több mint félmillió ember él Sanaagban, - a legnagyobb szükségük volt. És ezért hálás vagyok. A népem nevében köszönetet mondok a doTERRA-nak." Edna Adan Ismail

 

A szülészeti osztály már működik, és a csapat kiváló elérésének köszönhetően minden hónapban nőtt a szülészeti ellátások száma.
2021 októberében a kórház személyzete szülés előtti gondozást (ANC) és szülészeti felvilágosító kampányt indított a vidéki szomáliai nők számára. A heti rendszerességgel megrendezett eseményeken összesen 389 beteg vett részt.
Ennek eredményeként a kórházban 2022 januárjában 10 csecsemő született, beleértve az első ikerszülésüket.

Kezdetben a doTERRA úgy gondolta, hogy több mint 600 000 olyan ember számára tudunk egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani, akik korábban nem rendelkeztek regionális hozzáféréssel. A kórház megnyitása után azt tapasztaltuk, hogy az ellátási területünk sokkal nagyobb – több mint egymillió ember utazik nagy távolságokat Sanaagba.

„A sanaagi speciális kórház megnyitása előtt az embereknek több mint 12 órát kellett utazniuk, hogy orvosi segítséget kapjanak – ha egyáltalán megengedhették maguknak az utazást. A Sanaag jelenleg teljes körű kórházi ellátást, gyermekorvosi ellátást, gyógyszertári szolgáltatásokat és közösségi szolgáltatásokat nyújt, egészségügyi ellátás mellett. Ez az első osztályú létesítmény lehetővé teszi számunkra, hogy szembenézzünk a régió magas csecsemő- és gyermekhalandóságával. Csodálatos és elkötelezett orvosi csapatunk van, amely már látja a sikert, és hatással van a szomáliföldiek életére.” — Dr. Osguthorpe, a doTERRA főorvosa

 

 

Nagyon hálásak vagyunk Wellness Tanácsadóinknak és vásárlóinknak, akik támogatták ezt a munkát. Hálás köszönetünket fejezzük ki továbbá az elmúlt négy évben az Egészségügyi Minisztériummal, a Fejlesztési Minisztériummal, a Response-Med-del és a különböző civil szervezetekkel kialakított partnerségünkért. A doTERRA Healing Hands Alapítvány és a helyi partnerek – a Jibriil Alapítvány és az Asli-Maydi – finanszírozták a kórház építését, hogy az elsődleges és másodlagos egészségügyi szolgáltatásokat a távoli régióba is eljuttassák.

 


Sanaag Speciális Kórház hatása (2022 januárjáig) 

4.498 beteget láttak el.

15.360 elvégzett diagnosztikai vizsgálatok.

8 személyt láttak el vérplazmával (először Szomáliföldön).

5 veszélyeztetett anya szült császármetszéssel.

 

 

 

 

Ali története

Ali egy 15 éves fiú Shumux Shumux-ból, egy hegyvidéki faluból, körülbelül 80 kilométerre északnyugatra Erigavótól. Miközben egy nehéz zacskó rizst, cukrot és olajat vitt a vállán, elesett. Ami enyhe fájdalomnak indult a térdében, az a következő napokban fokozódott.

Körülbelül 10 nappal később az idősebb testvére elvitte őt egy kis klinikára Erigavóban, ahol megtudta, hogy törés van a felső combcsontjában. A klinikának azonban nem álltak rendelkezésére a törés ellátásához szükséges eszközök. Ali és bátyja hazatértek, hogy összegyűjtsék a szükséges pénzt, hogy Hargeisába (Szomáliföld fővárosa) utazzanak, abban a reményben, hogy ott ellátást találnak.  

Miután majdnem hat hónapig sikertelenül próbált pénzt szerezni, Alit a Sanaag Speciális Kórházba utalták, és teherautóval utazott vissza Erigavóba. A hónapokig tartó fekvéstől lefogyva Ali végül sikeres műtéten eshetett át. Egy héten belül járókeret segítségével mozgott, és néhány napos fizikoterápia után hazaengedték. Örömmel osztjuk meg, hogy Ali jól van.

"Soha ne becsüld alá egy olyan ember képességét, aki eltökélt valamire." Edna Adan Ismail

 

 

A Sanaag Speciális Kórház jövője

A kórház több mint négy éve a mi víziónk, és megvalósítása sok ember és szervezet szenvedélyét, elszántságát, kitartását és kemény munkáját tükrözi. Nem tudjuk eléggé megköszönni mindenkinek a hozzájárulását. A Sanaag Speciális Kórház generációkon keresztül erőteljes jótékony hatással lesz a régióban élő és dolgozó egyének és családok életére.

E mélyreható hatások ellenére nem vagyunk hajlandók lassítani a tempónkat. És valóban, 2021 decemberében a doTERRA Healing Hands meghívta a Wellness Tanácsadókat világszerte, hogy a doTERRA-val közösen gyűjtsenek adományokat, és további 2,5 millió dollárt gyűjtöttek össze, hogy biztosítsák a kórház folyamatos működési kiválóságát és az orvosi személyzet fizetését az örökkévalóságig.

 

 

Megjelent angolul a doTERRA 2021-es évi jelentésében.

Fordította: © Komáromi Szabolcs



Illóolaj vásárláshoz keress meg engem, vagy kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek