Esettanulmány: Kealakekua Mountain Reserve, Hawai’i (2021-es jelentés 16/18)


 

Az "Iliahit, vagyis a hawaii szantálfát évszázadok óta túlzottan kitermelik. Ez a túlzott kitermelés, valamint az őshonos erdők túllegeltetése megakadályozta e és más endemikus fák újrahajtását. Ahogy a doTERRA növekedett, rájöttünk, hogy ha továbbra is fenntartható módon akarjuk kínálni a hawaii szantálfa illóolajat, akkor ezt magunknak kell megtennünk. 2018-ban létrehoztuk a Kealakekua Mountain Reserve-t (KMR), amely a doTERRA teljes tulajdonú leányvállalata.

Ezt a csaknem 10 000 hektáros rezervátumot Hawaii szigetén az őshonos erdők megőrzésére és védelmére hozták létre, valamint ambiciózus újraerdősítési erőfeszítéseket tettek ennek a kényes ökoszisztémának az újjáépítésére és regenerálására.

A természetvédelem prioritása

Az 1800-as évek óta szarvasmarha telepként használt Kealakekua felvidéke ma egy 9 627 hektáros rezervátum, amelyet természetvédelmi szolgalmi jog véd. A doTERRA a Kealakekua Mountain Reserve-n (KMR) keresztül aktívan együttműködik a Hawaii Föld- és Természeti Erőforrások Minisztériumának (DLNR) Erdészeti és Vadvédelmi Osztályával, hogy biztosítsa a föld természetvédelmi értékeinek megőrzését és védelmét.

Egy 'iliahi fa több mint 10 méter magasra is megnőhet, és számos más fával és növénnyel áll kapcsolatban, amelyek együttesen támogatják egészséges fejlődését. Ez egy félparazita növény, ami azt jelenti, hogy fotoszintézis útján képes előállítani a szén egy részét, de bizonyos táplálkozási szükségleteihez gazdára van szüksége. Ezeket úgy szerzi meg, hogy más növények gyökereihez csatlakozik, hogy vizet és más alapvető tápanyagokat kapjon. Emiatt a KMR erdősítési erőfeszítései között szerepel az 'iliahi és különböző őshonos hawaii fák, például a koa, az a'ali'i és a hoawa, amelyek szintén gazdaként szolgálnak az 'iliahi számára.

A rezervátumban csak az elhalt vagy sérült fákat gyűjtik be illóolaj-termelésre, és hagyják, hogy az egészséges 'iliahi fák teljes érettségre nőjenek. És minden egyes fenntartható módon kitermelt fa után 120 új fát ültetünk. 

A szantálfa illóolaj a fa minden részéből kivonható, a legmagasabb koncentrációban a gesztben található. A betakarítás után a fát feldarabolják és gőzölve kinyerik az illóolajat. A 2021-ben elkészült lepárló 421 kilogramm illóolajat állított elő. A termelés 2022-ben várhatóan meghaladja a 650 kilogrammot.

 

Úttörő kutatások támogatása

A KMR részt vesz a Purdue Egyetem és a Hawaii Egyetem közötti partnerségben működő Tropical Hardwood Tree and Reiteration Center által végzett kutatásokban is. Jelenleg egy, a KMR-nél élő PhD-jelölt három tanulmányt folytat az „iliahival” kapcsolatban – ezek közül néhány az első a maga nemében.

 


 

Közösségi kezdeményezések támogatása Hiki Olával

A doTERRA-val és a Kealakekua Mountain Reserve-vel szorosan együttműködő Hiki Ola egy nonprofit szervezet, amely a hawaii őshonos erdők bevonásával és oktatásával foglalkozik. A doTERRA büszke arra, hogy támogatja a közösségi kezdeményezéseket azáltal, hogy együttműködik a helyi vezetőkkel, és tanul tőlük, beleértve Keli’ikanoe Mahi igazgatót is.

A Hiki Ola jelenleg 115 hektárt bérel a KMR területén, hogy környezeti és kulturális oktatási programokat folytasson a KMR három mérföldes körzetében lévő állami iskolákkal. Hiki Ola elsősorban alacsonyabb társadalmi-gazdasági hátterű diákokkal dolgozik, hogy gondozási és oktatási lehetőségeket, karrierkutatást, valamint a nagy privát hegyvidéki táj és rezervátum jobb elérhetőségét biztosítsa. A Hiki Ola program magában foglalja a KMR-be tett kirándulásokat, a palántázási és ültetési projekteket, valamint a természetvédelemre és a földgazdálkodásra összpontosító virtuális osztálytevékenységeket.

A Barton család tapasztalatai

A KMR önkénteseiként a Barton 'ohana élvezi a lehetőséget, hogy gyermekeik megismerkedjenek a hegyvidéki rezervátumban végzett gondnoksággal és szolgálattal. Bartonék számos kezdeményezésben vettek részt, beleértve a Hiki Olát, az A Hu Nuit és egy háromnapos ifjúsági összejövetelt, hogy növeljék a szabadtéri lehetőségeket a távtanulási korlátozások idején.

 "Az egyik dolog, ami ezt a helyet olyan különlegessé teszi, azok az emberek, akik itt dolgoznak. Ők tanítanak minket a növényekről és azokról a dolgokról, amiket csinálunk, hogy tanulhassunk és szolgálhassunk is. Mindent csináltunk már, a magok hüvelyekből való kiszedésétől kezdve a növekvő fák átültetésén át a tisztításig és ültetésig az erdőben. Minden alkalommal, amikor elmegyünk, az idő csak úgy elrepül, ahogyan nevetve, történeteket mesélve és a természet munkájában osztozva töltjük. Annyira hálásak vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a csodálatos helynek itt a szigetünkön, amit otthonunknak nevezünk." - Vaina Barton

 


 

Jövőbeli hatások

A KMR 2018-as felvásárlása óta az állam egyik legnagyobb őshonos faiskolájává vált, és a doTERRA 2021-ben elnyerte a SEAL Környezetvédelmi Kezdeményezések Díját az ott végzett erdőtelepítési munkájáért. Alig három év alatt több mint 1000 hektár újratelepített területet hoztak létre, és azt tervezzük, hogy 2022-ben meghaladjuk az 1500 hektárt. A méretarányos növekedés azt jelenti, hogy olyan őshonos facsemetéket biztosítunk, amelyek egyébként nem állnának rendelkezésre további helyreállítási munkákhoz. Idén várhatóan 200 000 csemetét is termesztünk a rezervátumban mind a KMR, mind a táj helyreállítása céljából az egész államban.

Hiki Olával együttműködve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) támogatását is elnyertük, hogy segítséget nyújtsunk a szociálisan hátrányos helyzetű és rosszul ellátott gazdálkodóknak, hogy könnyebben hozzáférhessenek a szövetségi mezőgazdasági törvényhozáshoz. A gazdálkodók elsősorban a hawaii és a csendes-óceáni szigetek bennszülött közösségeiből érkeznek, és a szövetségi alapok forrásaihoz tudatosságot, pályázati támogatást és további forrásokat biztosítunk. Célunk, hogy több mint 200 gazdálkodót oktassunk, és számos pályázatban segítünk.

Célunk továbbá, hogy elsődleges vezető szerepet töltsünk be a szén-dioxid-jóváírási program kidolgozásában, hogy az erdő-helyreállítási munkákban közreműködő kisebb földtulajdonosok hozzáférhessenek a szén-dioxid-piacokhoz. 2021-ben erőfeszítéseinket egy program kidolgozására, a potenciális földtulajdonosok azonosítására, valamint a belépési és részvételi akadályok kutatására összpontosítottuk.

„Az „iliahi” termesztéséhez először is elkötelezzük magunkat a korábban ezen a területen létező természetes élőhely helyreállítása iránt, és ezt oly módon kell megtenni, hogy tiszteljük a Hawaii-szigetek figyelemre méltó befogadó kultúráját. A doTERRA és partnereink nekiláttak a legnagyobbnak újraerdősítési erőfeszítésnek Hawaii államban, amely elősegíti, hogy az iliahi és más őshonos hawaii fajok ismét boldoguljanak itt.” – Greg Hendrickson, a KMR vezérigazgatója  

2030-as célok

2030-ig több mint 1 millió fa ültetése az őshonos hawaii erdők helyreállítása érdekében. 

 

Megjelent angolul a doTERRA 2021-es évi jelentésében.

Fordította: © Komáromi Szabolcs



Illóolaj vásárláshoz keress meg engem, vagy kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek