Chaco erdő Paraguay - a guajakfa élőhelye (videó)

Gran Chaco - Paraguay

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

 

"Végre itt vagyunk a paraguayi Chaco erdőben, ha belegondolunk, hogy milyen nagy... 37 millió hektár. Itt nőnek a guajakfák."

Emily Wright - doTERRA alapító
 

"Ez az a nap, amire már régóta vártunk. A legszebb az egészben az az intenzív munka, amely annak biztosítása érdekében történt, hogy a guajakfa előállításához kitermelt faanyag fenntartható módon származzon."

Tim Valentiner - globális beszerzési igazgató

 

 

 "Itt vagyunk hát a paraguayi Chaco-erdőben. Gondoljanak csak bele, milyen óriási, összesen 15 millió hektárnyi területet ölel fel, mégis ez az a vidék, ahol a guajakfák teremnek. Ráadásul az itt honos faj 90%-ban szeszkviterpén-alkoholokat tartalmaz. Ez az olaj olyan egyedülálló kémiával rendelkezik, amilyet más esszenciális olajban még sosem láttunk.

Olyan nap ez, amelyre már nagyon régóta vártunk. A dolog szépsége pedig abban a mérhetetlenül sok munkában rejlik, amelyet annak biztosításáért végeztünk, hogy a guajakfa esszenciális olaj előállításához felhasznált összes fa betakarítása fenntartható módon történjen.

A betakarítók minden reggel 5 órakor látnak hozzá a reggelihez.

Olyan jó látni, hogy pontosan itt kezdődött minden, ugye? Igen. Figyelembe vették az embereket, akik itt a helyszínen végzik a fák betakarítását, ugye? Az erdő fáinak gondozóit. Pontosan. Gondoskodtak róla, hogy legyen itt egy színvonalas kis szállásuk, megfelelő körülményeket biztosítottak számukra, igaz? Van konyhájuk, be van vezetve a víz, van áram, és van légkondicionálás is. Igen. Lényegében teremtettünk egy igazán piacképes árat, mondván, "Rendben, vagyis..." Egy fenntartható termékért. Pontosan. Ha az árat tartanánk a legfontosabbnak, akkor megkeresnénk a legolcsóbbat. Úgy van. Nem igaz? Pontosan. De számunkra nem erről szól a dolog.

Ezeknek a földbirtokosoknak valahogy jövedelmezővé kell tenniük a birtokukat, ezért a legtöbben kivágják a fákat, hogy füvet ültessenek marhatartáshoz. Mi viszont együttműködésbe fogtunk nagyszerű, itteni beszerzési partnereinkkel, bérleti díjat is fizetünk a földért, hogy legyen okuk megtartani azt annak természetes állapotában, emellett pedig fizetünk minden egyes betakarításra kerülő fa után is a birtokukon.

Így számottevő, hosszú távra szóló jövedelmet tudnak biztosítani az itteni földbirtokosoknak, hozzájárulva, hogy eredeti állapotában őrizhessék meg az erdőt, a fák kiirtása nélkül, hiszen pontosan ez az, amiben mindannyian reménykedünk.

A gazdálkodási program lényege, hogy dolgozunk az erdővel, együtt létezünk az erdővel, és dolgozunk a megőrzésén, valamint hogy megtervezzük, hogyan lehetünk produktívak, miközben fenntartjuk a környező biodiverzitást is.

Hektáronként 20 évente mindössze 5 fát vágnak ki.
A gyökérrendszer pedig gyors újranövekedést tesz lehetővé.
A fiatal fák több szén-dioxidot képesek eltávolítani, mint az öregebb példányok.

Ez itt a mi guajakfa állományunk, amely az erdőgazdálkodási programunk eredménye. Itt láthatják a fa gyönyörű kék színét. Teli van olajjal, és láthatják, hogy a kék szín olyan, mintha az olaj oxidációjának eredménye lenne, és szinte láthatóak rajta az esszenciális olaj apró kristályai.

Ez a világ egyik legkeményebb és legtömörebb fafajtája, ami miatt igen sok időt és munkát igényel a szakszerű felaprítása. Ezután futószalagon jut el a lepárlóegységekig, amelyek körülbelül ezer kilogrammos űrtartalommal rendelkeznek. A lepárlás nagyjából 17 órán át tart, és a leglenyűgözőbb ebben az olajban, hogy szobahőmérsékleten tulajdonképpen félig szilárd halmazállapotú.

Összesen tehát három évbe telt, mire elkészült, és végre érezhetjük a guajakfa friss aromáját. Ha beleszagolunk ebbe a frissen vágott faforgácsba, érezhető, milyen füstös, ugyanakkor igazán édes jegyeket is hordoz, már-már olyan mintha egy leheletnyi rózsa is lenne benne. Izgatottan várom, hogy megismerjétek ennek a lenyűgöző olajnak a jótékony hatásaival."

Emily Wright - doTERRA alapító

 

 

"Végre megszagolhatjuk a friss guajakfa illatát, és ahogy érezzük ezt, ezt a fát, amelyet épp most aprítottak fel. Az illata nagyon füstös, de van egy nagyon édes jegy is, mintha kissé rózsaillatú lenne. Izgatott vagyok, hogy megismerjétek ennek a csodálatos olajnak az előnyeit."

Emily Wright - doTERRA alapító 

 

Illóolaj beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg