Fodormenta, édes narancsvirág, és edzés

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Hozzájárult: Dr. Damian Rodriguez, DHSc, MS

A cikk összefoglalása

Ha a természetes testmozgást segítő termékekre gondolsz, talán az első illóolaj, ami eszébe jut, a borsmenta. A mentol gazdag forrásaként a borsmenta az előnyök széles skáláját kínálja mindenki számára, a kezdő edzőterembe járótól a magas szinten versenyző sportolókig. Azonban nem ez az egyetlen illóolaj, amelynek ott kell lennie az edzőtáskádban. Klinikai kutatások szerint a fodormenta és az édes narancsvirág illóolaj is segíthet a sportolói célok elérésében.

Mit jelent a spirometria?

A leggyakoribb tüdőfunkciós vizsgálat, a spirometria a személy által belélegzett és kilélegzett levegő mennyiségét és sebességét méri. A spirometriás vizsgálat során egy spirométer néven ismert készülékbe kell belélegezni. A spirométer általában a tüdőfunkció két elemét értékeli: az erőltetett kilégzési térfogatot (FEV1) és az erőltetett vitálkapacitást (FVC). A FEV1 az a maximális levegőmennyiség, amelyet valaki egy másodperc alatt ki tud lélegezni, míg az FVC az a maximális levegőmennyiség, amelyet egy mély lélegzetvétel után ki tud lélegezni. A tüdőelzáródás csökkenti a személy azon képességét, hogy gyorsan fújja ki a levegőt. A tüdőfunkció értékelésére az összesített számokat és a FEV1 és az FVC arányát használják.

A tanulmány

A kutatók megpróbálták meghatározni a fodormenta és az édes narancsvirág illóolajok inhalációs hatását a sportteljesítményre és a tüdőfunkcióra, ezért kvázi-kísérleti, nem kontrollált előtte-utána vizsgálatot végeztek. A vizsgálatba 20 főiskolai hallgatót vontak be, akik mind testnevelést tanultak és általában jó egészségnek örvendtek, a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoportban a fodormentát, a másikba pedig az édes narancsvirágot inhalálták. A résztvevők egy 1500 méteres futópróba előtt öt percen keresztül inhaláltak nebulizált (egy anyagot köddé alakító) illóolajat és sóoldatot. A kutatók spirométerrel végeztek tüdőfunkció-felmérést az illóolaj és a sóoldat keverékének belégzése előtt és után. Az összegyűjtött adatok között szerepeltek a spirometriás eredmények és a futási idő.

Az eredmények

Az adatok elemzése jelentős javulást mutatott az illóolajok hatására; a fodormenta csoportban az inhaláció utáni spirometriás eredmények (átlagosan) 50%-ról 60%-ra javultak. Az édes narancsvirág csoportban a javulás még jelentősebb volt, 40%-ról 70%-ra nőtt. Mindkét csoportban átlagosan csökkent a futási idő is. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az illóolaj-ködképzést követő rövid távú tüdőfunkcióváltozás volt az oka a résztvevők futóteljesítményének javulásának.

A korábbi kutatások szinte kizárólag a borsmenta illóolajra összpontosítottak. Más tanulmányok jobb futóteljesítményt mutattak ki (különböző körülmények között), csökkent fáradtságot kerékpározás közben, és csökkent az érzékelt terhelés kemény edzés során. Az adatok validálásához további kutatásokra van szükség a kis mintanagyság és a kontroll hiánya miatt, de ez a klinikai bizonyíték arra utal, hogy a fodormenta és az édes narancsvirág a sportolók számára is előnyös lehet.

 

Beszerzéshez (nagyker áron) szólj nekem: segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg