Orvosi beszélgetés a fényvédelemről

doTERRA Orvosi Tudományos Oktatási Bizottság

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) csak Komáromi Szabolcs előzetes engedélyével használható fel.

A vadonatúj doTERRA sun termékcsalád épp időben debütált Európában a nyár előtt, és tudományos szakértőink összefogtak, hogy megosszák, mit tehetnek Érted!

Kizárólag tiszta, biztonságos és hatékony összetevőkből állították össze.Tudd meg szakértőink tanácsait arról, hogy a napsütésben való szórakozás teljes mértékben fedezve van-e, mitől olyan különleges a doTERRA napozó termékcsaládja, és miért ez legyen az első választás Te és családod számára ebben a nyári szezonban.

Orvosi Tudományos Oktatási Bizottság (SMEC)

Dr. Brannick Riggs

Alex DaBell

Dr. Ruth Dempsey 

Alexandra Nitsche

Dr. Fernando Guerra

A doTERRA Tudományos Orvosi Oktatási Bizottsága (SMEC) a kutatásfejlesztéstől az általános orvoslásig terjedő tapasztalattal a termékek mögött álló szakértők. Összetett tudásuk és bölcsességük megtanít minket arra, hogyan tud a wellness belülről kifelé építkezni.


Dr. Brannick Riggs


- Dr. Brannick Riggs vagyok, a doTERRA International oktatási alelnöke. És ma velem van a Tudományos és Orvosoktatási Bizottság itt Európában. Fogunk ma beszélgetni a napról és erről az új fényvédő termékcsaládról. Szóval, Ruth, ahogy a napról beszélünk, ugye sok különböző sugárzás jön a napból, a kérdés az, hogy mik ezek? És ezek mind károsak számunkra?

 

Dr. Ruth Dempsey

- Nos, természetesen nem, mert a napból érkező sugarak pontosan a rádióhullámoktól az UV-sugárzásig, gamma-, röntgensugárzásig stb. Minél hosszabb a hullámhossz, minél rövidebb a frekvencia, annál alacsonyabb az energia. De a legtöbb kárt a nagy energiájú, nagyfrekvenciás hullámok az UV-végen kapják, a gamma, a röntgensugarak stb. Ezek nagy részét kiszűri a légkör, de ami átjut, az az UVA és az UVB, és ezek a legkárosabbak a beszűrődő napsugarak közül. És tudjuk, hogy mindenféle bőrproblémát okozhatnak, beleértve a bőrrákot is.

 

- Értem. Tehát ezek az ultraibolya sugarak a legerősebb dolgok, amelyek hatással lehetnek ránk. 

- Van UVC is, de ez általában nem megy keresztül, hacsak nem a sarkvidék közepén vagy valahol.

- Alex, van még ez a dolog, amit kék fénynek hívnak, és a modern időkben egyre jobban kitesszük magunkat a kék fénynek. Mondd el nekünk a kék fényt, mi az, és honnan szerezzük ezt a megvilágítást.


 

Alex DaBell

- Igen, ahogy Ruth említette, a fénynek ez a látható spektruma van, és a kék fény a spektrum egy bizonyos tartománya, 400-500 nanométeres hullámhossz. És a fényspektrumnak ez a bizonyos része képes mélyebben behatolni a bőrbe. Tehát sokkal problémásabb, ha fénykárosodást okoz a bőrsejtjeinknek, a bőrünkben lévő DNS-nek. Tehát jön a naptól, származhat eszközöktől, elektronikai eszközöktől, izzóktól, ilyesmiktől, és így biztosan kapunk expozíciót. Nem egyszerűen tudod, mivel bent vagyunk, lehet, hogy kint vagyunk a napon, de még mindig ki lehetsz téve az eszközöktől, az elektronikától és a dolgoktól.

 

- Sokan egész nap a számítógép képernyője előtt ülünk, igaz? Vagy akár a telefonjainkon is néha van ez a kék fény, és ilyen módon rengeteg expozíciót kapunk.

- És egyre több kutatás jelenik meg, látod, arról, hogy milyen károkat okoznak ezek a hullámhosszak.

- Szóval, Fernando, hogyan néz ki egy természetes bőrápolási rutin, beleértve a fényvédelmet is?


 

Dr. Fernando Guerra

- Tehát nem feledkezhetünk meg arról, hogy a bőr testünk legnagyobb szerve. Szeretetet és törődést kell adnunk neki. Tehát a mindennapi gondoskodás, a mindennapi rutin attól függ, hogy mennyire van kitéve a napnak vagy a környezetnek. Tehát először tisztítsd meg, hidratáld, vigyél fel néhány szérumot. És fontos, hogy vigyázz a szem közelében lévő, nagyon érzékeny bőrre. És akkor fényvédelem. Ha túlságosan ki vagy téve a napsütésnek, még akkor is, ha strandra mész, vagy vidékre, vagy még akkor is, ha vezetsz, a kezed és a karod szabaddá válik. Fényvédő krémet és természetesen ásványi fényvédőt kell felkenni. És ha ezt a rutint minden nap reggel, este vagy napközben megismétled, az expozíciótól függően, gondoskodni fogsz a bőrödről.

- Igen, még képeket is láttunk azokról, akik teherautót vagy járművet vezetnek munkájukból kifolyólag, és az arcuk egyik oldala jelentősen elöregedett, a másik oldaluk kevésbé, és ez egyszerűen ennek az expozíciónak köszönhető, nem? És nem véd.

- Igen, mert a nap, még ha fontos is az életünkben, ártalmas lehet, ha nem vigyázunk a bőrünkre, ha túlságosan ki vagyunk téve.

- Alexandra, segíts nekünk megérteni, mi a különbség a természetes, ásványi alapú fényvédők és a kémiai fényvédők között, és hogyan lehet különbséget tenni abban, hogy természetesebb megközelítést alkalmazzunk a fényvédelemhez.

 

Alexandra Nitsche

- Igen, vannak egyrészt a fizikai ásványi fényvédők, amelyek úgy működnek, hogy a fénysugarakat visszaverik és szétszórják. Ezeknek a fizikai, ásványi fényvédő krémeknek az összetevői többnyire cink-oxid vagy kaolin vagy talkum. Olyan, mint egy paszta. Ez azért van, mert púder alapú, és ezért mindannyian ismerjük őket, hogy fehér a bőröd, és így működnek. A nagyszerű dolog az, hogy azonnal működnek, amikor felvisszük a bőrre. Tehát ebben a pillanatban mehetsz a napra, amikor felviszed a bőrödre. És ha többet alkalmazol belőlük, és több ezekből az összetevőkből van a fizikai ásványi fényvédőben, akkor hatékonyabb. Tehát a hatékonyság abból ered, hogy mennyit használsz ezekből az összetevőkből.

- Emlékszem, gyerekkoromban láttam embereket fehér orral. Csak az orra kenik a cink-oxidot, hogy megvédjék. És így tudtad, hogy oké, fényvédőt alkalmaztak, hiszen látható nyoma volt.

- Akkor most mondd el nekünk, mi a helyzet a kémiai fényvédőkkel? Mesélj nekünk erről.


- Igen, a kémiai fényvédők teljesen mások, mert felszívódnak. Tehát elnyelik az UV-sugarakat. A fizikai ásványi anyagúak szintén egy kicsit felszívódnak, de a fő különbség az, hogy a fizikai ásványi anyagok összetevői stabilak. Nem változnak. A kémiai fényvédők pedig változással érik el az eredményt. Ez azt jelenti, hogy az UV fényből infravörös fényt és hőt állítanak elő. Ez a normális fizikai folyamat, és ehhez idő kell. Emiatt pedig várnunk kell 15-20 percet, mire kimegyünk a napra. Tehát nem azonnal működnek. Nincs fehér karunk és nincs fehér arcunk. De igen, várnunk kell. A második probléma az, hogy ezek a szerves összetevők a kémiai fényvédőkben, nem stabilak. És lehet, hogy ezek közül az összetevők közül néhányat alkalmazunk, vagy szisztematikus módon alkalmazzuk. A második dolog pedig az, hogy érzékenyíti a bőrt. Tehát allergiás reakciókat válthat ki. Érdekes, hogy amikor a gyerekeket nézzük, és nagyon sok fényallergiás gyereket látunk, a gyerekek 10%-a azt hitte, hogy fényallergiás, közben nem. Kontaktallergia van a kémiai fényvédőkkel. És ezt sokan nem tudják. Tehát az ásványi fizikai fényvédő krémet választom, mert az összetevőivel biztonságos, azonnal használhatom. Így bekrémezhetem a kislányomat, és azonnal kimehet a napra, ráadásul jó vízálló termék. Ennek ellenére, ha vízben vagyunk, vagy ha sportolunk, vagy izzadunk, újra fel kell kennünk a fényvédőnket. Hogy jobban védjük a bőrünket.

- Csak a bio, a napvédő krémek kínálata, ami a kémiai oldalunkon áll rendelkezésünkre, toxikológiai szempontból igazán érdekes kihívást jelentett. Tudod, valójában csak az elmúlt 30-40 évben volt nálunk napvédő krém. És amikor először elkezdtük tesztelni őket toxikológusként, nem vettük figyelembe azt a tényt, hogy azért reagálnak, mert ki vannak téve a napnak. Szóval érdekes, ez most egy egész terület, ahol valóban tennünk kell kifejezetten ezekre vonatkozó tesztek egész sorát. És sok közülük, amiből kiderült, nem olyan jó a bőrön. Tudod, van egy igazi dinamika annak eldöntésében, hogy melyiket használhatod, milyen toxikológia áll mögöttük, és milyen környezeti toxikológia áll mögöttük. Ezek mind bekerülnek a vízbe, és elkezdik befolyásolni a korallzátonyokat. Van néhány igazán fontos elem, amit nem vettünk észre.

- Igen, és sok kémiai UV fényvédő krémünk volt, hormonhatással. Jelenleg tilos az Európai Unióban, de igen, így tudjuk, hogy a tudomány növekszik, és idővel azt kell mondanom, hogy folyamatosan felülvizsgálják.

- Igen. Folyamatos értékeléseink vannak.

- Nos, ahogy Fernando említette, a bőr a test legnagyobb szerve, és tudjuk, hogy a bőrünkre felvitt anyagok körülbelül 60%-át magunkba szívjuk. Tehát a szintetikus anyagokkal való foglalkozás, a többi fényvédő esetében, kihívást jelent. De az ásványi fényvédőknél az az előny, hogy ebből nagyon kevés épül be, nagyobb molekulákat tartalmaz, stb. 

- És ez annyira érdekes, hogy az egyik oldalon van valami, ami megvéd a naptól, de a másik oldalon fényérzékenyít. És emiatt dolgok történhetnek a bőrünkben.

- Szóval Ruth, hogyan tudja valaki meghatározni a bőrtípusának és a napsugárzás mértékének megfelelő leghatékonyabb természetes fényvédőt?

- A fő szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, az a bőrtípusod, és ennyi. Valószínűleg a legegyszerűbb módja annak, hogy milyen világos vagy milyen sötét bőrű vagy. Ez a legjobb mutatója annak, hogy mennyire toleráns a napsütéssel szemben.

- Ezt nagyban a genetika határozza meg, igaz?

- Igen, nagyrészt. Attól függően, hogy az őseid sok vagy nagyon kevés napfénynek voltak kitéve.



- Igen igen. A napsütésre adott reakciódat is meghatározza. Így az emberek könnyen tudják, hogy könnyen megégsz-e, vagy könnyen kialakulnak-e szeplők vagy anyajegyek, amikor kimész a napra. Ez azt jelzi, hogy valami magas szintű védelmet kell alkalmaznod. Azt hiszem, a második tényező, ami igazán fontos, az a nap intenzitása, ahol éppen tartózkodsz. Úgy értem, ez változó, hogy hol tartózkodsz a világon, tudd, mennyire erős a nap. Vannak mutatók, amelyekre ránézhetsz, és megnézheted, mi az intenzitás. És ha olyan területen tartózkodsz, ahol nagyon erős a napsütés, akkor nagyobb védelmet kell alkalmaznod. És a harmadik dolog az, hogy mennyi időt töltesz a napon. Ha te olyan teherautó-sofőr vagy, akinek az oldala állandóan szabadon van, akkor érdemes lehet egy kicsit jobban megvédeni azt az oldalt. Ezek azok a tényezők, amelyeket valóban figyelembe kell venni. És akkor meg kell nézni, hogy mit neveznek SPF-nek, a fényvédő faktornak, magában a napkrémben is. De azt kell mondanom, ez kevésbé fontos, mint azt az emberek gyakran gondolják. Nyilvánvalóan minél magasabb a fényvédő faktor, annál magasabb a védelem, de bármilyen fényvédő krémet is használj a 15-ös fényvédő faktornál már megvan a kapott védelem mintegy 93%-a. Ennek ellenére nem hiszem, hogy van olyan napkrém mely 100%-os védelmet nyújtana. Napszemüveget kell hordani, sapkát viselni, más módon is védeni kell magad a naptól, és ügyelni kell arra, hogy folyamatosan viseld, és ne menj túl gyakran a napra.

- Alex, tudnál néhány példát adni néhány természetes összetevőre amelyek növényi kivonatokból vagy olajokból származnak, amelyeket egy jó természetes fényvédő termék tartalmazhat?

- Igen, néhány belső vegyület, amit fogyaszthatunk, szinte olyan, mint egy belső természetes fényvédő, amely elnyeli ezeket a fényhullámokat. Tehát gondolj olyan dolgokra, mint a karotinoidok, az asztaxantin, likopin, lutein, béta-karotin. Ezek a dolgok segíthetnek semlegesíteni ezeket.

- Ezek hasonlítanak néhány dologhoz, amit a Lifelong Vitality Pack is tartalmaz.

- Igen, a xEO Mega softgel.

- Érdekes, igen.

- Amolyan vöröses színű.

- Igen, igen.

 

- Igen, ezek erős vegyületek, és ugyanezen okból állítják elő őket a növények. Helyileg van néhány lehetőségünk, de természetes szemszögből, hogy segítsen nekünk nem csak a fénykárosodás megelőzésében, hanem a napfény által okozott fénykárosodásból való felépülésben is. Olyan dolgok, mint a copaiba olaj, tömjén, mirha. A nem citrusolajok előnyösek így. Vannak zsíros olajaink is, így jojoba és avokádó, kókusz, sárgarépa mag. Az ilyen típusú zsíros olajok nemcsak védik a bőrt a károsodás előtt, hanem ha fénykárosodást szenvedtek, akkor segíthetnek a gyógyulásban.

- Igen, a károk egy része a nap oxidatív stresszen keresztül történik, igaz? Tehát bizonyos termékek, amelyek magas antioxidáns tartalmúak, rendkívül hasznosak lehetnek a védekezésben és annak biztosításában, hogy ne halmozzunk fel egyre több kárt, igaz?

- Igen, mint a resveratrol a MetaPWR Advantage-ben. A növények rezveratrolt bocsátanak ki, amikor az UV fény miatt stresszesek. Tehát ez megvédi a növényeket ettől.

- Fernando, milyen gyakran kell valakinek természetes fényvédőt felvinni és újra felvinni, hogy megvédje magát a naptól? És ez miben hasonlít a kémiai fényvédőkhöz?


- Oké, az expozíció idejétől függően, de kétóránként érdemes megújítani a fényvédőt. Attól függ, ha izzadsz, ha vízbe mész, akkor többet kell felvinned. Az ásványi fényvédő felkenve azonnal hat. A kémiainak, mivel minden folyamatra szüksége van ahhoz, hogy felszívódjon, legalább 20 percre van szükségük, mint Alexandra mondja, hogy hatást fejtsenek ki. Így a végén 1:40 perces védettséged lesz a kémiainál és két órád az ásványival.

- Igen. A másik dolog, amit szeretek az ásványi fényvédőben, hogy látod, tudod, hogy ott van, igaz? Gyerekes apaként néha elfoglalt vagy, a tengerparton vagy a hegyekben, és azt mondod: "Úristen, kentem naptejet a gyerekekre?" Ránézhetsz a gyermekre az ásványi fényvédővel, és azt mondod: "Igen, tettem rá fényvédőt." A kémiai fényvédőkről nem mindig lehet tudni, igaz? Néha oda kell menned és meg kell szagolnod őket, és ez a szag, amit kapsz, valójában szintetikus anyagok, amelyeket azért tettek bele, hogy bizonyos illatúak legyenek. És akkor azt mondod: "Ó, igen, ezt tettem rájuk." Gyönyörűek az ásványi fényvédők, mert akkor csak ránézel és megállapíthatod. Szóval szeretem a hegyekben tölteni az időt, és természetesen, ahogy magasabban vagy, egyre jobban ki van téve az UV hullámhossznak. Így ez már igazán rutinná vált számomra, ahogy kint vagyok, és biztos vagyok benne, hogy ez mindannyiotok számára megtörtént, hiszen megtapasztalhattátok ásványi fényvédő termékcsaládunk elképesztő előnyeit és azt a csodálatos terméket. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan minden Wellness tanácsadónk alappillére lesz itt Európában, és rájönnek, milyen csodálatos ez számukra a családjuk és a barátaik gondozásában. Köszönjük, hogy szakértelmet kölcsönöztetek a mai beszélgetéshez, nagyra értékeljük."

 

 

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

doTERRA promóciók 2024. május

doTERRA Forest Breeze olajkeverék

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Rozmaring illóolaj - doTERRA rosemary

doTERRA sun mindennapos ásványi fényvédő és hidratálókrém arcra

Illóolaj előállítás: gőzdesztilláció