Illóolajok használatának 100 módja: takarítás

5. rész: Tisztítás

A takarítás az élet elkerülhetetlen része. Akár tetszik, akár nem, egy elég nagy részt teszik ki. Szerencsére a háztartási tisztítás könnyebbé válhat, ha hatékony tisztítószereket használsz.

Mivel erősek és tisztító tulajdonságokat tartalmaznak, az illóolajok hasznosak lehetnek az otthoni tisztításhoz. Az illóolajok nemcsak hatékonyak, de természetes alternatívát is jelentenek a potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó termékekkel szemben. A tisztítószerek gyakran „természetesnek” mondják magukat; ezek azonban továbbra is tartalmazhatnak szintetikus összetevőket.

 

Sokan szívesen használják az illóolajokat a tisztításhoz, mert ez nyugalmat ad nekik, tudván, hogy biztonságos, természetes termékeket használnak a családjuk körül. Azon kívül, hogy lehetőséget nyújtanak a természetes tisztításra, az illóolajok rendkívül sokoldalúak is - egyetlen illóolaj használható az otthon több területének megtisztítására.

Végül az illóolajokkal történő tisztítás egyik legnagyobb előnye a tisztítás után visszamaradt kellemes aromájuk, a csípős kémiai szag helyett, amely hajlamos a kereskedelmi tisztítószerek használata után maradni. Nem csak otthonod lesz tiszta, hanem a tisztítás után órákig élvezheted az illóolajok friss, hívogató illatait.

Hogyan működik?

Néhányan elgondolkodhatnak azon: "Honnan tudhatom, hogy az illóolajok hasznos tisztítószerek?" A válasz az illóolajok mögött álló tudományban rejlik. Minden illóolajnak megvan a maga egyedi kémiai komponenskészlete, amely specifikus előnyökkel jár az olaj számára. Például a citromolaj tartalmazza a limonén kémiai komponensét, amely egy tisztító tulajdonság, amely hasznos a háztartási tisztításhoz. 


Ha olyan illóolajokat használsz, amelyek kémiai összetevői köztudottan tisztítóak, kihasználhatod az illóolajok erejét, hogy elősegítsd bármilyen felület tisztán tartását. Ami a ház takarítását illeti, az illóolajok felszíntisztító előnyei által a helyiségek jól néznek majd ki és jó illatuk is lesz.


Az illóolajokkal történő tisztítás legjobb gyakorlatai

Mielőtt belekezdenél, nézzünk át néhány iránymutatást az illóolajokkal történő biztonságos és hatékony tisztításhoz: 

Egy kevés olaj is nagy hatással lehet, ezért a legjobb, ha egyetlen csepp olajjal kezdjük. 

A szükséges olajmennyiség a tervezett tisztítás típusától függ. Kevesebb olajat használj egyszerű feladatokhoz, például a felületek tisztításához, és több olajat foltokhoz, súroláshoz, vagy ragadós és zsíros helyeken.

Az illóolajokkal való tisztítás előtt tesztelj egy kis területet, hogy lásd, hogyan reagál az olaj a felülettípussal: fa, szövet, gránit stb.

A bolti tisztítószerekhez hasonlóan felelősségteljes tárolást alkalmazz, és tartsd távol az olajat vagy házi készítésű illóolaj-tisztítószert a gyermekek elől.

Ha házi készítésű illóolaj-tisztítószereket használsz, mindig alaposan rázd fel, mielőtt felhasználnád az olajat más összetevőkkel, mivel az olaj valószínűleg egy idő után a szekrényben pihenve elválik. 

 

Készen állsz arra, hogy egy kis csillogást adj a tereknek? Íme 10 ötlet az illóolajok tisztításához.    

 


Tisztító tulajdonságú illóolajok párologtatása segítenek eloszlatni a nemkívánatos szagokat és megtisztítani az otthoni levegőt. A citrom, zöldcitrom vagy a Purify nagyszerű választás ehhez.

 

Készíts univerzális tisztító spray-t úgy, hogy egy csésze meleg vizet, egy csésze fehér ecetet és 20–25 csepp illóolajat keversz össze egy spray-palackban. Alaposan rázd fel az elegyet, és permetezd munkalapokra, fára, üvegre, rozsdamentes acélra vagy porcelánra. 

 

Amikor mosásra készülsz, adj néhány csepp illóolajat az öblítési ciklushoz, vagy tegyél több cseppet egy illatosító kendőre, hogy tiszta, friss illatot adjon a következő adaghoz.

 

Készítsd el saját fa ápolódat: ¼ csésze olívaolaj, ¼ csésze ecet és 10 csepp illóolajjal, például vadnarancs, óriás tuja vagy citromot kombinálsz egy üveg spray-palackba. Vidd fel a keveréket egy mikroszálas kendőre, és töröld tisztára a fafelületeket. 

 

Tisztítsd hatékonyabban a WC-ket úgy, hogy ½ csésze szódabikarbónát, ¼ csésze fehérecetet és 10 csepp illóolajat keversz össze közvetlenül a WC-csészébe, és dörzsöld tisztára. Ehhez próbáld ki a teafát.

 

A hatékony üvegtisztító keverékhez keverj össze 1,5 csésze fehér ecetet, ½ csésze desztillált vizet és 8 csepp citrus illóolajat egy spray-palackba.  

 

Használj illóolajokat, meleg vizet és rongyot, hogy megszabadulj a ragadós vagy zsíros maradványoktól a felületeken vagy kézen. Ehhez a legjobban a citrus illóolajok, például a citrom passzolnak.

 

Frissítsd bútoraid és ágyneműid úgy, hogy két csésze desztillált vizet, két evőkanál denaturált etilalkoholt és 15 csepp illóolajat keversz össze egy spray-palackban. Fújd a kombinációt a bútorokra, az ágyneműre, az ágyneműszekrénybe, a gyermekszobába vagy az autóba.

 

Annak érdekében, hogy a szemetest ne lehessen érezni az egész konyhában, tegyél néhány csepp illóolajat egy papírtörlőre, és tedd a doboz aljára, hogy frissítő illatot nyújtson.

 

Mikor sietsz, adj hozzá egy kis tisztító illóolajat egy nedves ruhához, és töröld le a felületeket a konyhában vagy a fürdőszobában. 

 

 

 

Folytatás következik! 

A sorozat első része itt. aromás használat

A sorozat második része itt.  helyi használat

A sorozat harmadik része itt. belső használat

A sorozat negyedik részet itt. főzés

Ötödik része itt. tisztítás

Hatodik rész itt. wellness

Hetedik rész itt. alvás

 

 

Illóolaj vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

A teafaolaj felhasználási módjai:

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

Gyömbérgyűjtő központ építése Tanzániában