Illóolajok használatának 100 módja: főzés

4. rész: Főzés

Akár belefáradtál ugyanazokba a régi receptekbe, akár ki szeretnéd használni az illóolajok által nyújtott belső előnyöket, az illóolajokkal történő főzés nagyszerű módja annak, hogy ételeid ízesebbé és érdekesebbé tedd.

Mivel az illóolajok olyan hatásosak, csak kis mennyiségű illóolajra van szükség ahhoz, hogy minden ételnek vagy italnak erős ízt adjon. Ha csak egy cseppre (vagy kevesebbre) van szükség az intenzív íz kialakításához, az illóolajok használata a főzéshez intelligens, költséghatékony megoldássá válik. 

Az üvegnyi illóolajod sokkal tovább fog tartani, mint más összetevők, amelyek talán csak egy hétig bírják a hűtőszekrényben.

 


 

Az illóolajok kényelmessé teszi az ételek ízesítését. Amikor rájössz, hogy kifogyott a citrom vagy nincs friss rozmaring a receptedhez, csak annyit kell tenned, hogy elmész az illóolajos dobozodhoz.

Az illóolajok főzéshez való felhasználásának további előnye, hogy megfelelő használat esetén nyugodt lehetsz, hogy biztonságos és természetes összetevőket teszel az ételbe. Már tudod, hogy sok illóolaj belsőleg fogyasztva milyen előnyöket nyújt a szervezet számára, így az illóolajok hozzáadása receptjeidhez szórakoztató, finom módja, hogy kamatoztasd ezeket az előnyöket.

 

Biztonsági irányelvek illóolajokkal történő főzéshez

Mielőtt elkezdenél főzni illóolajokkal, fontos ismerned az egyes olajok biztonsági és használati irányelveit. Ne feledd, hogy nem minden illóolaj engedélyezett belső használatra, ezért van néhány illóolaj, amelyet kerülnöd kell. Lásd az előző részt azoknak az illóolajoknak a felsorolására, amelyeket nem szabad belsőleg használni - és ne felejtsd el mindig alaposan elolvasni a címkéket, mielőtt bármilyen illóolajat fogyasztanál.

 


 

Honnan tudom, hogy mennyi illóolajat kell adni az ételekhez?

A főzéshez szükséges illóolajok mérésénél érdemes több tényezőt is figyelembe venni. Az ételéhez hozzáadott olaj mennyisége attól függ, hogy melyik olajat kívánod használni; saját ízlési preferenciáid; tervezed-e az illóolaj helyettesítését nyers, friss vagy szárított összetevőkkel; az elkészített étel mennyisége; satöbbi.

Például, ha egy nagy fazék levest készítesz, vannak olyan esetek, amikor célszerű egy teljes csepp olajat hozzáadni. Ha azonban kifejezetten erős ízű olajat használsz, akkor egy csepp túl sok lehet. Kisebb adagok készítésekor - például házi salátaöntet, szószok vagy mártások - egy teljes olajcsepp felhasználása tönkreteheti az étlet. Tehát honnan tudod, mennyi olajat kell hozzáadnod főzéskor? Íme néhány irányelv, amely segíthet. 



A fogpiszkáló módszer

A legjobb módszer annak megállapításához, hogy mennyi illóolajat adj az ételedhez, ha kicsiben kezded. Kezdheted az illóolajok hozzáadását egy recepthez a fogpiszkáló módszerrel, amely úgy történik, hogy a fogpiszkáló hegyét az illóolajpalackba helyezed, majd belekevered a tésztába, pácba, levesbe, szószba vagy bármilyen keverékbe amit készítesz. Ez egy egyszerű módja annak, hogy kis mennyiségű olajat adj hozzá anélkül, hogy tönkretennéd az ételt. 



Egy csepp hozzáadása

Ha enyhébb kémiájú illóolajokat használsz, vagy nagy mennyiségű ételt főzöl, megfelelő lehet egy teljes csepp olajat használni. Célszerű olajcseppentőt használni, vagy az olajcseppet először egy kanálra tenni, nem pedig egyenesen az ételbe, hogy elkerüld a túladagolást. :)



Több csepp hozzáadása

Fontos tudni, hogy hővel történő főzéskor az illóolaj nagy része elpárologhat vagy kisülhet. Több csepp illóolajat adhatunk az ételhez, ha magas hővel főzünk vagy sütünk, és meg akarjuk őrizni az ízt. Több cseppre is szükség lehet, ha nagy adag ételt főzöl. Célszerű lehet egy csepp olajat hozzáadni, ízléstesztet végezni, majd eldönteni, ha több olajra van szükség. 

 


 

Az illóolajokkal való főzés legjobb gyakorlatai 

Illóolajokkal főzni könnyebb, mint gondolnád. Ha készen állsz az illóolajok használatára a konyhában, íme néhány bevált gyakorlat, amelyet szem előtt kell tartanod, amikor kísérletezel.

1. Ne felejts el csak olyan illóolajokkal főzni, amelyeket belső használatra engedélyeztek.

2. Használj rozsdamentes acélból készült, kerámia vagy üveg edényeket, mivel egyes illóolajok károsíthatják bizonyos típusú műanyagokat. 

3. Mivel az illóolajokra hatással van a hő, sütés vagy főzés előtt adhatsz hozzá extra olajat a recepthez. Bizonyos esetekben azonban az íz elpárologhat vagy kifőhet. Ha lehetséges, a főzés végén adj hozzá olajat az íz megőrzése érdekében.

4. Ne felejtsd el kicsiben kezdeni - az erőteljes ízhez csak kis mennyiségű olajra lesz szükség. Később bármikor adhatsz hozzá többet, viszont nem veheted ki az ízt, miután már hozzáadtad.  

5. Mindig használd a fogpiszkáló módszert, ha olyan erős kémiájú illóolajokat adsz hozzá, mint a kasszia, fahéj, szegfűszeg, kömény, kakukkfű vagy oregano. Ezeket az olajokat italokhoz adva is megfelelően hígítani kell.

Most, hogy megértetted az alapokat, nézzünk át 10 egyszerű módszert az illóolajok főzéshez való felhasználására. 

 

Ízesíts teát, forró csokoládét, turmixokat, almabort, limonádét és más italokat néhány csepp illóolaj hozzáadásával. Ehhez citrus, menta és fűszer illóolajok működnek a legjobban.   

 


Fontold meg a hús- és zöldségreceptek módosítását úgy, hogy illóolajokat adsz hozzá a páchoz. Fűszer és a gyógynövény illóolajok jól fognak működni ehhez.

 


A sütött árukhoz, például süteménybe, tortába, kenyérbe, pogácsákba, pitékbe és muffinokba vihetsz egy kis csavart azáltal, hogy sütés előtt néhány csepp illóolajat adsz a tésztához. Próbáld ki a fahéjat, bazsalikomot vagy a levendulát.

 

Tedd érdekesebbé kedvenc mártásod olyan illóolajokkal, mint a koriander, bazsalikom vagy citrom.

 


Készíts saját illóolaj fűszerezést úgy, hogy az illóolajokat sóval, borssal és más száraz fűszerekkel kombinálod. A zabpehelyhez vagy a pirítóshoz még édes feltétet is készíthetsz, ha citrus vagy fűszer illóolajokat adsz a cukorhoz.

 


Az illóolajokat más összetevőkkel (például olívaolajjal és almaecettel) kombinálhatjuk, így zöldsalátához salátaöntetet készíthetünk. Illóolajokat hozzáadhatsz zöldségfélékhez, tésztafélékhez vagy csirkesalátához az extra íz érdekében.

 

Adj illóolajokat a mártásokhoz, hogy a tészta és a húsos ételek extra lendületet kapjanak. A növényi illóolajok, mint a rozmaring és a bazsalikom működnek a legjobban.

 

Tegyél néhány csepp illóolajat egy pohár vízbe, friss gyümölcsszeletekkel (például citrom vagy lime) vagy friss fűszernövényekkel (például bazsalikom vagy rozmaring) egy frissítő italhoz.

 

Tedd meg a leves receptjének átalakítását azzal, hogy gyógynövényes vagy fűszeres illóolajokat adsz hozzá a leveshez - de ezt a főzési folyamat vége felé tedd, hogy az íze ne főjön ki.

 

Az illóolajok hozzáadhatók a mindennapi harapnivalókhoz, például joghurthoz, zabpehelyhez, mogyoróvajhoz, almamártáshoz és még sok máshoz. Ez különösen akkor hasznos, ha a gyerekeket ismertetjük meg az illóolajokkal.

 

Folytatás következik! 

A sorozat első része itt. aromás használat

A sorozat második része itt.  helyi használat

A sorozat harmadik része itt. belső használat

A sorozat negyedik részet itt. főzés

Ötödik része itt. tisztítás

Hatodik rész itt. wellness

Hetedik rész itt. alvás

 

 

Illóolaj vásárláshoz, kattints ide: "Így rendelj terméket" segítséghez írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Segítek: 70 433 6080 

Nyiss törzsvásárlói fiókot, 25% kedvezmény vár kötelező havi vásárlás nélkül!

https://www.mydoterra.com/olajkert

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom! :)


 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

doTERRA promóciók 2024. április

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

Illóolajok használatának 100 módja: belsőleg

A teafaolaj felhasználási módjai:

Esszenciális "parfüm" receptek