doTERRA szegfűszeg - clove

 

Copyright © Komáromi Szabolcs

A honlap tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, stb.) Komáromi Szabolcs engedélye nélkül nem használható fel.

Madagaszkárról származik a doTERRA szegfűszeg illóolaja az örökzöld fa (akár 100 évig is élhet - a mirtusz család tagja), az Eugenia caryophyllata bontatlan és szárított virágrügyeiből készül.

A szegfűszeg jótékony tulajdonságainak és használati módjainak felismerése egészen az ősi kínai és indiai kultúrákig nyúlik vissza. A szegfűszeget évek óta használják fogászati készítményekben, cukorkákban és gumiban az íze és a szájtisztító képessége miatt, számtalan előnnyel jár. Fő kémiai összetevője, az eugenol nagyon stimulálóvá teszi és energizáló illóolaj, amely melengető masszázsolajként használható. A szegfűszeg erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és belsőleg bevéve támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Fűszerként a szegfűszeg fűszeres ízt ad minden ételnek, illetve desszertnek, miközben belső egészségügyi előnyöket nyújt. Egy csepp tisztíthatja a fogakat és az ínyt, miközben elősegíti a friss leheletet. 

Elsődleges előnyök

  • Az elsődlegesen őrölt konyhai fűszerként számon tartott szegfűszegnek a konyhán kívül számos egyéb felhasználási módja is létezik, ami különleges, erőteljes tulajdonságainak köszönhető.
  • Meleg, fűszeres jegyeinek köszönhetően a szegfűszeg esszenciális olaj tökéletesen illik a szezonális ételekhez.
  • Intenzív, élénkítő íze és aromája miatt közkedvelt desszerthozzávaló, gyakran használják például édes kekszekhez. 

 


Származási hely: Madagaszkár

Növényrész: rügy

Kinyerés módszere: gőz desztilláció (15ml olajhoz 3kg rügyre van szükség)

Aromás leírás: nagyon fűszeres, meleg, fás, bőr aljeggyel

 


Fő kémiai összetevők: eugenol, eugenil acetát, β-kariofillén

A szegfűszegfa rügye jelentős mennyiségű aktív kémiai komponenst, eugenolt tartalmaz, amely hozzájárul a szegfűszegolaj energizáló illatához. Tanulmányok kimutatták, hogy az eugenol képes segíteni a testet a normális gyomor - bél motilitásának (biológiában a motilitás vagy mozgékonyság a spontán, független, energiafelhasználással járó mozgásra való képességet jelenti) fenntartásában, ami különösen hasznos stressz idején, amikor az emésztőrendszer nem működik megfelelően. Az eugenolt számos fogászati alkalmazásban is használják, ezért a szegfűszeg rügyekből származó olajat gyakran említik a szájápolás előnyei miatt. 

Kiszerelés: 15ml

Érdekesség: A szegfűszegolajat egy örökzöld fa rügyeiből desztillálják, amelyek élénkpirossá válnak, amikor készen állnak a betakarításra. A "szegfűszeg" szó a latin "clavus" szóból származik, ami körmöt jelent. Ez a név feltehetően a szegfűszegrügyek alakjából származik, amelyek úgy néznek ki, mint a kis szögek melyeket patkolásnál használnak.

 

Használati módok

  • Sütemények ízesítéséhez szárított szegfűszeg helyett használj inkább szegfűszeg esszenciális olajat.
  • Adj két csepp szegfűszeg esszenciális olajat egy pohár vízhez a fűszeres ízélményért.
  • Tegyél egy cseppet a fogkrémhez a fogak és az íny tisztításához.
  • Helyezz egy cseppet 1,25 dl vízbe, és gargarizálj a nyugtató hatás érdekében.  
  • Vidd be be zöldségkapszulában a szív- és érrendszeri egészség támogatása érdekében.

Főzéshez

Az esszenciális olajok hatóereje sokkal intenzívebb, mint a szárított fűszereké vagy egyéb aromáké, így már a legcsekélyebb mennyiségben alkalmazva is szédületes ízhatást képesek kölcsönözni az ételeknek. Ha tehát főzés közben szegfűszeg esszenciális olajat használsz, az a legjobb, ha a „fogpiszkálós” módszert alkalmazod: márts egy tiszta fogpiszkáló véget az olajosüvegbe, majd keverd a többi hozzávalóhoz. Miután alaposan elkeverted az ételben, kóstold meg, hogy szükség lesz-e még több olajra vagy sem.


Hogyan használd

Párologtatás: Használj három-négy cseppet a választott diffúzorba (keverheted fahéjjal és vadnaranccsal.)

Belső használat: Hígíts fel egy cseppet 1,25 dl folyadékban.

Masszázshoz keverj össze 5 cseppet 10 ml hordozóolajjal.

Fürdéshez keverj össze 5 cseppet 5 ml hordozóolajjal.

Illatosításhoz keverj össze 1 cseppet 10 csepp hordozóolajjal.

Helyi alkalmazáshoz hígíts 1 csepp illóolajat 10 csepp hordozóolajjal. Lásd az alábbi óvintézkedéseket.  

Figyelmeztetés

Csak hígítva alkalmazd. Ne vegyél be naponta egy cseppnél többet. Előfordulhat bőrérzékenység, így bőrön való alkalmazás esetén erősen hígítsd fel hordozó olajjal. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha babát vársz, szoptatsz vagy orvosi kezelés alatt állsz, konzultálj kezelőorvosoddal. Kerüld a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést. 

Más olajokkal

A többi fűszeres vagy fás illóolajhoz hasonlóan a szegfűszegolaj is jól keveredik a hasonló tulajdonságokkal rendelkező illóolajokkal. A fűszeres illóolajok, mint a vad narancs, tömjén, kasszia, cédrusfa, gyömbér és a fahéj meleg aromás tulajdonságaiknak köszönhetően jól keverednek a szegfűszegolajjal. A szegfűszegolaj jól keveredik az édes, lágyszárú illóolajokkal is, például a római kamilla és az édeskömény olajjal.

 


Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080

Termékbeszerzéshez (nagyker áron) keress meg: írj emailt, vagy messenger üzenetet!



Barátsággal:

Szabolcs

email: szabolcs.komaromi at gmail.com

Kérdésed van? Hívj! 70 433 6080 

> > > Tartalomjegyzék a többi termékhez ezen az oldalon.

Hivatalos árlista itt nyílik külön ablakban.   

Kövesd az Olajkertet Facebook-on, vagy iratkozz fel a blog email értesítőjére az oldal tetején, ha érdekel hasonló tartalom!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Aroma titkok - tabuk nélkül (május 11. Budapest)

Kérj mintát, ha még nem ismered a doTERRA-t!

doTERRA tömjén - frankincense illóolaj

Állatok és esszenciális olajok (kutya, cica)

Illóolaj előállítás: hidegen sajtolás

Általános tisztítószer házilag illóolajokkal

doTERRA promóciók 2024. április

Esszenciális "parfüm" receptek

doTERRA citrom esszenciális olaj

Melyik Deep Blue terméket válaszd?